Ajutor:EditorulVizual/Ghidul utilizatorului

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/User guide and the translation is 93% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Notă: Prin editarea acestei pagini, vă exprimați acordul să eliberați contribuția dumneavoastră sub licența CC0. Pentru mai multe informații, vezi paginile de ajutor ale proiectului domeniul public.
PD


Deschiderea EditoruluiVizual

Pentru a modifica o pagină cu ajutorul EditoruluiVizual, faceți clic pe butonul „Modificare” din partea de sus a paginii.

Poate dura câteva secunde până la deschiderea paginii pentru modificare, iar timpul se poate mări dacă pagina este foarte lungă.

Apăsând butonul „Modificare sursă” se va deschide vechiul editor de text wiki.

VisualEditor edit tab-ro.png

Puteți, de asemenea, deschide EditorulVizual, dând clic pe legătura „modificare” din cadrul fiecărei secțiuni.
VisualEditor - Section edit links-en.png

Introducere: bara de instrumente a EditoruluiVizual

Captură de ecran cu bara de instrumente a EditoruluiVizual
Bara de instrumente a EditoruluiVizual apare în partea de sus a ecranului atunci când începeți să modificați. Aceasta conține câteva pictograme familiare:

VisualEditor - Toolbar - Undo-redo.png
Anulează și Reface schimbările pe care le-ați făcut.

VisualEditor Toolbar Headings-ro.png
Meniul vertical Titluri: vă permite să schimbați formatarea paragrafului. Pentru a schimba stilul unui paragraf, plasați cursorul în interiorul paragrafului și alegeți o intrare din acest meniu (nu trebuie să selectați vreun text). Titlurile de secțiune sunt formatate „Titlu” și subsecțiunile cu „Subtitlu 1”, „Subtitlu 2” și așa mai departe. Formatarea obișnuită pentru text este „Paragraf”.

VisualEditor Toolbar Formatting-ro.png

Formatare: Apăsarea butonului „A” deschide un meniu.

 • Opțiunea „Aldin” (B) îngroașă textul selectat.
 • Opțiunea „Cursiv” (I) transformă textul selectat în caractere cursive.
 • Opțiunea „Exponent” (x2) face ca textul selectat să apară mai mic decât caracterele vecine și să se situeze puțin mai sus decât caracterele vecine.
 • Opțiunea „Indice” (x2) face ca textul selectat să apară mai mic decât caracterele vecine și să fie puțin mai jos decât acestea.
 • Opțiunea „Tăiat” (S) taie textul selectat cu o linie continuă.
 • Opțiunea „Cod de calculator” (o pereche de acolade: {}) schimbă fontul textului selectat într-un font monospațiat, care îl diferențiază de textul din jur (spațiat proporțional).
 • Opțiunea „Subliniere” (U) adaugă o linie continuă sub textul selectat.
 • Opțiunea „Limbă” (文A) vă permite să etichetați limba (de exemplu, japoneză) și direcția de scriere (de exemplu, de la dreapta la stânga) a textului selectat.
 • Ultima opțiune (VisualEditor MediaWiki theme clear icon bitmap.png), denumită „Ștergere”, înlătură orice formatare a textului selectat, inclusiv legăturile.

Dacă nu ați selectat vreun text, atunci când veți da clic pe "A" pentru a deschide meniul și veți selecta o opțiune, formatul se va aplica la textul pe care veți începe să-l scrieți, indiferent unde se află cursorul dumneavoastră.


VisualEditor - Toolbar - Linking.png
Unealta pentru legături: Lanțul reprezintă unealta pentru legături. Dacă dați clic pe ea (de regulă, după selectarea unui text), se va deschide caseta de dialog pentru legături.

VisualEditor - Cite Pulldown.png
Meniul Citare: Meniul „Citare” este utilizat pentru adăugarea citărilor în cadrul textului (denumite și „note de subsol” sau „referințe”). Toate proiectele au acces la formatarea de bază a referințelor și posibilitatea de a refolosi citările folosind acest meniu. De asemenea, acest meniu vă oferă acces rapid la formatele de citare locale, dacă acestea sunt activate pe proiectul dumneavoastră.

(Instrucțiuni pentru adăugarea formatelor locale de citare în meniul Citare din cadrul unui anumit wiki sunt disponibile la VisualEditor/Citation tool .)


VisualEditor citoid Cite button-ro.png
Butonul Citare: Dacă serviciul citoid este activat pe proiectul dumneavoastră, veți vedea un buton Citare în loc de un meniu Citare.

Serviciul citoid încearcă să golească automat formatele de citare.


VisualEditor Toolbar Lists and indentation-ro.png
Liste și indentări: Primele două opțiuni vă permit să formatați textul fie ca o „Listă cu puncte”, fie ca o „Listă numerotată”. Ultimele două opțiuni vă permit să creșteți sau să scădeți nivelul de indentare al elementelor listelor.

VisualEditor Insert Menu-ro.png
Inserare: Meniul vertical „Inserare” ar putea fi diferit în anumite proiecte. Mai jos este o listă a tuturor opțiunilor care pot apărea.
 • Pictograma „Imagini și media” (imaginea unor munți) deschide opțiunile media.
 • Pictograma „Format” (o piesă de puzzle) vă permite să modificati formatele.
 • Opțiunea „Tabel” vă oferă posibilitatea de a insera un tabel.
 • Elementul „Comentariu” (un balon) vă permite să inserați comentarii care nu sunt vizibile cititorilor. Aceste comentarii pot fi văzute doar în modul de editare, unde sunt indicate în text printr-un semn de exclamare. În modul de editare, dacă dați clic pe iconița cu semnul exclamării puteți modifica sau șterge comentariul.
 • Pictograma „Hieroglife” (un simbol ankh - ☥) vă permite să introduceți hieroglife. (Vezi mai jos.)
 • Item-ul "Code block" vă permite să introduceți cod.
 • Item-ul „Notație muzicală” vă permite să introduceți o notație muzicală.
 • Pictograma „Galerie” (un set de imagini) vă permite să inserați o galerie în pagină.
 • Pictograma „Formulă matematică” (Σ) deschide dialogul de inserare a formulelor.
 • Item-ul „Grafic” vă oferă posibilitatea de a insera un grafic.
 • Elementul „Semnătura dumneavoastră” vă permite să inserați o semnătură pe care o utilizați în proiect. Acesta va fi nuanțat (nu poate fi selectat) atunci când editați un tip de pagină (un "spațiu de nume"), cum ar fi un articol, unde semnăturile nu ar trebui inserate.
 • Pictograma "Listă de referințe" (trei cărți) deschide un dialog în care puteți specifica unde vor fi afișate referințele cititorului. De obicei, acest lucru trebuie făcut numai o singură dată pe o pagină.

Inserarea caracterelor speciale: Pictograma „Caracter special” (Ω) este lângă meniul „Inserare”. Când apăsați pe ea, se afișează un dialog ce vă prezintă numeroase caractere speciale. Apăsând pe un anumit caracter, acesta este introdus în text. Aceste caractere speciale includ unele simboluri standard, diacritice și simboluri matematice. (Această listă poate fi modificată local. Vezi VisualEditor/Special characters pentru instrucțiuni.)
VisualEditor Toolbar SpecialCharacters-ro.png

VisualEditor toolbar edit notices icon.png
Butonul Notificări privind modificarea arată orice notificare pentru pagina curentă.

VisualEditor More Settings-ro.png
Meniul Opțiunile paginii se află în stânga butonului Publică modificările și a meniului Comută editorul. În acest meniu se află un buton care deschide un dialog de Opțiuni cu următoarele file în partea stângă:
 • Categorii vă permite să adăugați categorii acestei pagini și să ajustați modul în care este sortată pagina, când este afișată înăuntrul unei categorii prin setarea unui index diferit cu care să se sorteze.
 • Setări pagină vă permite să faceți pagină să fie o redirecționare și să ajustați opțiunile pentru această redirecționare, să ajustați setările legate de afișarea tabelului de cuprins, să dezactivați legăturile de editare de lângă fiecare antet și să definiți paggina ca o pagină de dezambiguizare.
 • Setări avansate vă permite să ajustați setările legate de indexarea paginii de motoarele de căutare, afișarea unei file pentru adăugarea unei secțiuni noi și titlului afișat.
 • Limbi care arată o listă de pagini în alte limbi care sunt legate de acea pagină.
 • Formate folosite arată o listă de legături către fiecare format folosit pe această pagină.

Ferestrele dialogului Opțiuni sunt afișate de asemenea în meniul Opțiunile paginii și pot fi deschise apăsând pe el. Prin urmare, meniul Opțiunile paginii conține butonul Vezi dreapta-stânga și butonul Găsește și înlocuiește care deschide un dialog unde puteți insera caractere, termeni sau expresii obișnuite pe care le căutați și pe cele cu care să le înlocuiți, împreună cu câteva butoane pentru opțiuni.


VisualEditor bi-directional switching square brackets icon.png
Butonul $switch este lângă butonul Publică modificările. Vă permite să comutați la editorul de wikitext.

Publicarea schimbărilor

Când ați terminat de modificat articolul, apăsați butonul albastru „Publică modificările” din bara de instrumente. Dacă nu ați făcut nicio modificare, butonul va fi inactiv (gri). Pentru a renunța la toate modificările, închideți fereastra browser-ului sau apăsați pe fila „Lectură” de deasupra barei cu unelte de editare.
VisualEditor toolbar actions-ro.png

Apăsând butonul albastru „Publică modificările”, se va deschide o fereastră de dialog. În aceasta, veți putea introduce un scurt rezumat al schimbărilor dumneavoastră, marca editarea ca minoră sau adăuga pagina în Pagini urmărite. Câmpul pentru descriere este echivalent cu câmpul Rezumat: din editorul de wikitext.

Vă puteți, de asemenea, reexamina modificările folosind butonul „Revizualizați-vă modificările”, pentru a vă asigura că ele arată așa cum v-ați dorit, înainte de a le salva. Acesta este similar butonului „Afișare diferențe” din editorul de wikitext.

Butonul „Continuă modificarea” vă întoarce în pagina pe care o editați. Puteți să vă salvati toate modificările mai târziu.

VisualEditor save dialog-ro.png

Modificarea legăturilor

VisualEditor - Toolbar - Linking.png
Legăturile pot fi adăugate prin intermediul pictogramei „Legătură” (zale într-un lanț) din bara de instrumente sau prin folosirea comenzii rapide Ctrl+K (sau ⌘ Command+K pe un Mac).

Dacă selectați un text, iar apoi apăsați butonul „Legătură”, acel text va fi utilizat în crearea legăturii. Pentru legături ce conțin un singur cuvânt, puteți fie să-l selectați, fie să puneți pur și simplu cursorul pe acel cuvânt.


VisualEditor-link tool-search results-ro.png
Indiferent dacă utilizați butonul sau comanda rapidă, se va deschide o fereastră de dialog în care puteți introduce legătura.

Unealta de legături va încerca să vă ajute cu legăturile interne, căutând potriviri probabile. După ce ați introdus sau selectat legătura, puteți finaliza procesul de adăugare/modificare a legăturii prin apăsarea tastei ↵ Enter sau prin apăsarea butonului „Realizat”. Legătura dumneavoastră va apărea imediat în pagină, dar la fel ca și în cazul altor schimbări ale paginii, ea nu va fi publicată până când nu publicați întreaga pagină.


VisualEditor-link tool-external link.png
Pentru a vă conecta la o pagină web de pe un alt site web, procesul este similar: alegeți fila „Site extern” și introduceți o adresă URL în casetă.

VisualEditor link tool simple link.png
Legăturile externe fără text arată astfel: [1]. Le puteți adăuga plasând cursorul departe de orice cuvânt (de exemplu, după un spațiu). Deschideți unealta pentru legături apăsând pe buton sau tastând comanda rapidă. Scrieți URL-ul în căsuță, apoi apăsați pe butonul „Realizat” pentru a insera legătura.

VisualEditor-context menu-link tool.png
Pentru a modifica sau elimina o legătură existentă, apăsaţi pe textul legăturii, apoi pe pictograma „Legătură” care apare lângă ea. Va fi afișată fereastra de editare a legăturii. (Aveți posibilitatea să folosiţi comanda rapidă Ctrl+K.) Când este selectată o legătură, aceasta apare încadrată cu albastru.

În caseta de dialog pentru modificarea legăturilor, puteți apoi modifica destinația legăturii. Puteți de asemenea elimina legătura cu totul apăsând butonul „Elimină” din colțul din dreapta sus al casetei de dialog. Puteți deschide destinația legăturii în altă fereastră apăsând pe copia legăturii din caseta de dialog. (Ați putea vrea asta pentru a verifica validitatea unei legături externe.)

Dacă doriți să ieșiți de pe eticheta link (textul afișat ca link) sau să continuați să scrieți după această legătură, puteți apăsa pe :

 • Apăsând o dată va scăpa de elementul de editare a link-urilor și puneți cursorul la sfârșitul elementului legat (albastru încadrat, pentru a edita acest element)
 • Apăsând-o de două ori se va pune cursorul după elementul legat, gata să scrie restul textului.

Pentru a edita eticheta de link a unei legături existente, apăsați pe eticheta de legătură și tastați-o pe cea nouă. Dar dacă doriți să înlocuiți întreaga etichetă, vă rugăm să rețineți:

 • Dacă ați selectat (evidențiat) întreaga etichetă de legătură, linkul va fi șters introducând orice tastă. Puteți să îl conectați de la început.
 • Pentru a păstra direct link-ul, puteți apăsa în interiorul acelei etichete de link, utilizați spate și ștergeți cheia fără să o apăsați o dată mai mult decât este necesar și o zonă îngustă de legătură albastră va rămâne acolo. Acum puteți introduce noua etichetă pentru link-ul păstrat.
 • Poți de asemenea introduce legături către categorii, fișiere și multe altele.

Modificarea referințelor

For further information, see Ajutor privitor la folosirea formatelor de citare sau Ajutor privitor la folosirea butonului Citare din citoid

Determinarea sistemului care există

Proiectul dumneavostră wiki poate utiliza unul din trei sisteme de citare a notelor de subsol. Cel afișat în dreapta este cel mai simplu sistem, unde meniul „Citare” nu include vreun format de citare. Dacă proiectul dumneavoastră wiki utilizează acest sistem, atunci tot ce trebuie să știți despre notele de subsol se află pe această pagină.
VisualEditor cite menu default.png

Al doilea sistem are același tip de meniu „Citare”, însă cu câteva formate de citare populare configurate pentru acces rapid. Dacă proiectul dumneavoastră wiki utilizează acest sistem, veți găsi mai multe detalii la Help:VisualEditor/User guide/Citations-Templates
VisualEditor references more.png

VisualEditor citoid Cite button-ro.png
În al treilea sistem, porniți din nou apăsând butonul Citește. Apoi se deschide o casetă de dialog, care include un proces de citare automată utilizând serviciul citoid. Dacă wiki-ul dvs. utilizează acest sistem, veți găsi mai multe detalii la Help:VisualEditor/User guide/Citations-Full
VisualEditor Citoid Inspector-ro.png

Modificarea unei referințe existente

Pentru a modifica o referință, dați clic pe ea acolo unde apare în text (de obicei sub forma unui număr între paranteze drepte). Veți vedea fie o pictogramă de „Referință” (semn de carte) sau o pictogramă (și nume) pentru formatul care a fost utilizat pentru a crea această referință. În oricare dintre cazuri, dând clic pe butonul „Modifică”, se va deschide un casetă de dialog unde veți putea modifica referința.
VisualEditor - Editing references 1.png

Pentru iconița "Referință", apăsând "Edit" deschide dialogul de referințe. Pentru a începe să schimbați referințele, apăsați pe ea.

Multe proiecte wiki folosesc formate pentru a formata referințele. Dacă un format este utilizat în referința dumneavoastră, atunci când veți muta cursorul pe informațiile referinței, vor fi selectate toate informațiile din acel câmp.

Dacă a fost utilizat un format, iar dumneavoastră dați clic pe informațiile referinței, va apărea pictograma Format (o piesă de puzzle) cu ceva informații. Dați clic pe butonul „Modificare” pentru a modifica conținutul formatului în mini-caseta de dialog.

VisualEditor - Editing references 6.png

Dacă ceea ce vă apare atunci când dați clic pe o referință este o pictogramă de format standard pentru citări (un astfel de exemplu se află în partea dreaptă), dând clic pe „Modificare” va deschide mini-caseta de dialog pentru editarea formatului.
VisualEditor - Editing References - Cite Web.png

În interiorul acestui mini-format de editare, puteți adăuga sau înlătura anumite tipuri de informații sau puteți schimba conținutul actual. Inițial, vor apărea doar câmpurile (parametrii formatului) care au conținut. Pentru a adăuga câmpuri suplimentare, dați clic pe „Adăugare mai multe informații” care se află în josul mini-formatului de editare.
VisualEditor - Editing references 5.png

Dați clic pe „Aplică modificările” atunci când ați terminat.
VisualEditor Apply Changes-ro.png

Reutilizarea unei referințe existente

Dacă pagina conține deja o citare care poate fi folosită textului căruia doriți să-i adăugați o sursă, atunci puteți alege să reutilizați acea citare existentă.

Pentru a reutiliza o referință existentă, mutați cursorul în corpul textului unde doriți să adăugați o nouă referință (număr) pentru acea citare. Apoi, dați clic pe butonul „Re-use reference” din meniul „Citare”.

(Notă: Dacă wiki-ul dvs. folosește cel de-al treilea sistem de citare a notelor de subsol descris mai sus, veți vedea o filă „Refolosește” într-o casetă de dialog, în loc de o pictogramă „Refolosește” în meniul „Citare”.)

VisualEditor Cite menu re-use.png

În caseta de dialog de la Referință, uitați-vă în listă după referința pe care doriți să o refolosiți și selectați-o. Dacă sunt mai multe referințe, puteți utiliza caseta de căutare (etichetat ca „Căutați în conținutul referințelor existente”) pentru a lista doar acele referințe care includ un anume text.
VisualEditor - Editing references 18.png

Adăugarea unei referințe noi

Pentru a adăuga o citare utilizând meniul „Citare”, mutați cursorul acolo unde doriți să o adăugați în text. Apoi, selectați din meniu tipul de citare potrivit.
VisualEditor references more.png

Utilizarea citării „de bază”

Aici este ilustrat ce veți vedea când veți selecta citarea de bază. În caseta de modificare a referințelor puteți adăuga referința dumneavoastră, inclusiv formatarea.

Puteți aloca referința unui anumit grup dat, deși în mod normal acest lucru nu este specificat. (Această opțiune este folosită pentru a realiza grupuri de referințe folosind unealta „Listă de referințe”.)

VisualEditor - Editing references 20.png

În caseta de dialog pentru referințe, dacă doriți să includeți un format de citare sau orice alt format în noua dumneavoastră referință, dați clic pe pictograma Format (piesă de puzzle) în meniul „Inserare” din bara de instrumente din cadrul casetei de dialog pentru modificarea referințelor.
VisualEditor Template Insert Menu-ro.png

Apoi, căutați formatul pe care doriți să-l folosiți, adăugați-l și modificați-l așa cum ați face cu orice alt format. (Pentru mai multe informații despre formate, vezi secțiunea modificarea formatelor de mai jos.)

După ce ați terminat cu noul dumneavoastră format, dați clic pe „Aplică modificările” pentru a reveni la caseta de dialog pentru modificarea referințelor, iar apoi dați din nou „Aplică modificările” pentru a reveni la pagina pe care o modificați.

VisualEditor - Editing references 9.png

Dacă pe pagină nu se află deja o listă de referințe (de exemplu, dacă adăugați prima referință pentru pagina respectivă), trebuie să specificați unde va fi afișată lista de referințe, alături de textul lor, pentru cei care citesc pagina.

Mutați cursorul acolo unde doriți să se afișeze lista de referințe (de regulă, la sfârșitul paginii), deschideți meniul „Inserare” și dați clic pe pictograma „Listă de referințe” (trei cărți).

VisualEditor References List Insert Menu-ro.png

Dacă utilizați mai multe grupuri de referințe, ceea ce este destul de rar întâlnit, puteți specifica grupul în această casetă de dialog. Numai referințele care aparțin acelui grup vor fi afișate în pagină acolo unde inserați grupul.

Ultima etapă din caseta de dialog pentru referințe presupune să dați clic pe „Inserează”.

VisualEditor references list-ro.png

Folosirea formatelor standard de citare

Este posibil ca proiectul dumneavoastră să aibă formate suplimentare de citare în meniul „Citare”. În acest caz, aveți acces rapid către cele mai utilizate formate de citare pentru proiectul dumneavoastră. (Instrucțiuni pentru adăugarea unor formate de citare suplimentare la proiectul dumneavoastră sunt disponibile la VisualEditor/Citation tool .)
VisualEditor - Editing References - Cite Pulldown.png

Dacă veți da clic pe pictograma unui format, cum ar fi „citează carte”, vi se va deschide mini-caseta de editare pentru acel format. Câmpurile cu informații importante care trebuie completate pot apărea marcate cu un asterix. Cu toate că vor fi afișate majoritatea câmpurilor utilizate în mod normal, nu este necesară completarea tuturor acestora.
VisualEditor - Editing references - Cite book required fields.png

Pentru a adăuga mai mulți parametrii, parcurgeți în jos, în mini-caseta de modificare a formatului, iar apoi dați clic pe opțiunea „Adăugare mai multe informații”.

Când ați terminat, dați clic pe „Inserează”.

VisualEditor - Editing references - Add parameter.png

Modificarea imaginilor și a altor fișiere media

Modificarea imaginilor

Pentru a adăuga o imagine nouă (sau alt fişier media) în pagină, dați clic pe pictograma „Imagini și media” (o imagine a unor munți) din meniul „Inserare”. Imaginea va fi adăugată acolo unde se află cursorul dumneavoastră.
VisualEditor Media Insert Menu-ro.png

Prin apăsarea pictogramei „Imagini și media”, se va deschide o casetă de dialog care va căuta automat în Wikimedia Commons și proiectul dumneavoastră wiki local fișierele media referitoare la titlul paginii pe care o modificați.

Puteți căuta alte fișiere media modificând textul din caseta de căutare a ferestrei.

Pentru a selecta un fișier, dați clic pe miniatura sa.

Acest lucru va introduce imaginea pe pagina pe care o modificați.

VisualEditor - Media editing 2.png

După ce imaginea pe care ați selectat-o a fost inserată în pagină, se va deschide o altă casetă de dialog. Acesta vă permite să adăugați și să editați captura imaginii. Ea poate conține formatări și legături.
VisualEditor - Media editing 6.png

Caseta de dialog media vă permite, de asemenea, să adăugați capturi alternative pentru a ajutora utilizatorii care folosesc cititoare de ecran sau care au dezactivat opțiunea de afișare a imaginii.
VisualEditor - Media editing 7.png

De asemenea, în fereastra „Setări avansate” puteți stabili diverși parametrii pentru imagine. Acestea includ alinierea, tipul și dimensiunea imaginii.
VisualEditor - Media editing 8.png

Când ați terminat, dați clic pe „Aplică modificările” pentru a închide caseta de dialog și a reveni la editarea paginii.
VisualEditor Apply Changes-ro.png

Pentru o imagine care deja există, puteți adăuga sau modifica o captură sau alte setări. Dați clic pe imagine, apoi dați clic pe pictograma „Imagini și media” care apare mai jos de imagine.

Puteți redimensiona o imagine dacă dați clic pe ea, iar apoi mutați pictograma de redimensionare (cele două săgeți care apar într-unul sau ambele colțuri de jos).

De asemenea, puteți să trageți o imagine și să o puneți mai sus sau mai jos în pagină.

VisualEditor - Media editing 3.png

Încărcarea imaginilor

Puteți încărca imagini dintr-o filă a dialogului media, sau prin tragerea de fișiere în editor, sau lipind o imagine din clipboard.
VisualEditor - Media upload 1.png

Apăsați pe fila "Încărcare" și alegeți o imagine de pe calculator. Puteți tasta numele fișierului sau trage o imagine în cutie. Dacă ați tras o imagine în editor sau ați lipit o imagine din clipboard, această filă se va deschide automat.
VisualEditor - Media upload 1.5.png

Trebuie să descrieți imaginea și să îi adăugați categorii pentru ca alți oameni să poată să o găsească.
VisualEditor - Media upload 2.png

Imaginea va fi inserată în pagină când terminați.
VisualEditor-logo.svg

Modificarea galeriilor multimedia

Pentru a adăuga o galerie nouă de imagini, dați clic pe pictograma „Galerie” din meniul „Inserare”. (Dacă nu vedeți această pictogramă în acel meniu, înseamnă că proiectul dumneavoastră wiki local a decis să amâne implementarea acestei funcționalități în EditorulVizual.)
VisualEditor - Gallery1.png

Pentru a modifica o galerie în EditorulVizual, dați clic pe acea galerie. Apoi, în josul acelei galerii, dați clic pe pictograma galeriei (un set de imagini). Se va deschide astfel caseta de modificare a galeriei, cu lista completă de imagini incluse în acea galerie.
VisualEditor - Gallery2.png
În acest moment, caseta de modificare a galeriei este o simplă casetă care vă permite să modificați galeriile existente, utilizând wikitext. Pentru a adăuga o imagine nouă într-o galerie deja existentă, scrieți numele fișierului urmat apoi de o bară verticală (|) și de captura pentru acea imagine. Trebuie să introduceți fiecare imagine pe un rând nou. De asemenea, puteți edita această listă pentru a înlătura sau rearanja imagini sau pentru a schimba capturile imaginilor.

Când dați clic pe butonul „Realizat”, veți ieși din caseta de modificare a galeriei de imagini. Ar trebui apoi să puteți vizualiza modificările dumneavoastră, cu galeria așa cum va apărea la cei care vor citi pagina.

Rețineți faptul că dacă ieșiți din caseta de modificare a galeriei de imagini, modificările dumneavoastră nu vor fi publicate. Ca și în cazul altor modificări efectuate cu ajutorul editorului vizual, trebuie să salvați întreaga pagină pentru a publica modificările dumneavoastră.

VisualEditor - Gallery3.png

Modificarea formatelor

Puternicul sistem MediaWiki pentru formate vă permite să inserați conținut dinamic, text din alte pagini și multe altele. Pentru o explicație detaliată și exemple, vedeți Pagina de ajutor pentru formate.

În EditorulVizual puteți căuta după un format relevant, adăuga o invocație sau transcludere pe pagina pe care o editați și, dacă este nevoie, adăuga conținut personalizat utilizând parametri.

Inserarea unui format nou

Pentru a adăuga un format la o pagină, plasați-vă cursorul la poziția din pagină unde doriți să fie inserat formatul. Apoi deschideți meniul Inserare și selectați „OOjs UI icon puzzle-ltr.svg Format”. Alternativ, tastați două acolade {{ pentru a deschide același dialog.
VisualEditor Template Insert Menu-ro.png
Find the template you want to insert by typing either its name or a relevant keyword. Results containing the search term in either the name or description will display in a dropdown. This should help you find a relevant template, even if you don’t know its exact name.

If you’re having trouble finding the kind of template you want by using keywords, you can look on other wiki pages with similar content and view or edit the page source to see which templates are in use. When you find the desired template’s name, you can type it into this field to insert it here.

Screenshot of the template search field in the Visual Editor

De asemenea, puteți să modificați un format care se află deja pe o pagină. Atunci când selectați formatul pe care doriți să îl editați, acesta devine albastru și apare o cutie ce afișează „OOjs UI icon puzzle-ltr.svg Format”. După care selectați legătura „Modificare” sau apăsați de două ori pe formatul însuși pentru a deschide formatul.
Screenshot of the VisualEditor interface with a template selected

Unele formate nu sunt vizibile cuiva care citește o pagină. În editorul vizual, astfel de formate ascunse încă sunt afișate, așa că puteți să le apăsați și editați sau șterge. Numele formatului va fi afișat lângă pictograma puzzle și ambele vor fi slab vizibile, de culoare gri.
Screenshot of hidden templates in the Visual Editor interface

Parametrii formatului

Veți vedea această cutie de dialog atunci când adăugați un nou format sau editați unul deja plasat. Ce anume vedeți în cutie depinde dacă formatul în cauză conține TemplateData sau nu, metadate utila adăugate de alți editori pentru a face mai ușoară editarea formatelor în EditorulVizual.

Atunci când un format conține TemplateData, EditorulVizual poate utiliza datele pentru a prezenta câmpuri adnotate pe care să le completați.


Pentru formatele care au ceva date TemplateData furnizate de către comunitate, the EditorulVizual listează o listă a parametrilor numiți și adesea descrieri și intrucțiuni ce explică înțelesul și forma necesară pentru valorile fiecărui parametru.

Screenshot of template parameters in the Visual Editor interface
Template parameters in the Visual Editor interface

You can disable any optional parameter (which have blue checkboxes on the left side). If a parameter’s checkbox is grayed out and not clickable, the template requires that parameter, so it can’t be disabled.

When you insert a new template, you may find that some optional parameters are pre-selected. That means the author(s) of the template recommends the use of those parameters. It’s best to review all parameters that will be used in a template to ensure you understand their use.

Clicking an unchecked parameter adds it to the template. Clicking a parameter that’s already been added takes you to the parameter’s input field.

Some template parameters will show as “deprecated”. Don’t use deprecated parameters when inserting a template; they’re only visible to you because those parameters are in use on older pages where this template was included.

Screenshot of template parameters in the Visual Editor interface
Interface for adding more parameters to a template in the VisualEditor

Adăugarea de parametri nedocumentați

Dacă inserați sau editați un format al cărui autor nu i-a expus parametrii săi în TemplateData, are ceea ce numim „parametri nedocumentați” sau „nenumiți”. În aceste cazuri, ar trebui să consultați pagina pentru formatul însuși. Acolo puteți învăța cum să întrebuințați și lucra în mod corect cu toți parametrii formatului. Asta include învățarea denumirilor exacte ale parametrilor după cum sunt scrise de către autorul formatului.

Dacă descoperiți din documentație că formatul se așteaptă la parametri fără a utiliza denumiri, completați cu numere ca înlocuitori pentru denumirile parametrilor utilizând funcția de introdus parametri nedocumentați, după care adăugați lângă valorile pe care doriți să le furnizați așa cum ați face în mod normal.

Exemplu:

 • primul parametru nedenumit: „1”
 • valoarea primului parametru nedenumit: „en_US”
 • al doilea parametru nedenumit: „2”
 • valoarea celui de-al doilea parametru nedenumit: „da”

Dacă includeți accidental parametri eronați, scriși greșit sau inexistenți, valorile pe care le introduceți pentru acei parametri nu vor fi afișate pe pagina pe care o editați.

Screenshot of a template missing TemplateData
Template without TemplateData in the Visual Editor

Parametri autogenerați

În acest exemplu, formatului în cauză îi lipsesc datele TemplateData, dar a fost posibilă autogenerarea parametrilor. Asta înseamnă că parametrii nedocumentați au fost adăugații deja pentru dvs., dar denumirile ar putea să nu fie înțelese cu ușurință, iar dialogul nu poate afișa nicio direcție sau descriere. Drept consecință, cutia de dialog oferă o legătură către documentația formatului, care ar trebui să vă ajute să deduceți și să completați în diverșii parametri ai formatului.
Autogenerated parameters in the VisualEditor.png

Modificarea de conținut cu mai multe părți de format

În timpul modificării, puteți deschide conținutul de formatul ce constă din multiple formate sau un singur format legat de același wikitext. Asta diferă de formatele cuibărite descrise mai jos. În acest caz, formatele sunt vizualizate mai bine ca fiind stivuite sau conectate.

Acest conținut conține „formate nebalansate”, formate care sunt incomplete pe cont propriu și trebuie să fie împerecheate cu ceva wikitext sau alt format pentru a funcționa.

These related pieces of template content must be created in wikitext, but can be edited in the VisualEditor. In these cases you will see a notice at the top of the dialog to signal the situation and a specialized toolbar will be visible at the bottom of the sidebar. There you can use the icon buttons to add additional templates, additional wikitext, delete elements or change their order.

Screenshot of the interface to edit multi-part template content in the VisualEditor
Editing multi-part template content in the VisualEditor

Formate cuibărite

Formatele pot include alte formate ca valoarea pentru parametri. Îl veți recunoaște atunci când vedeți un parametru al cărui valoare conține paranteze pătrate ( {{ }} ) ce denotă un format.

EditorulVizual nu poate prezenta acest format dinăuntrul unui format (un format cuibărit) utilizând interfața ușor de utilizat a editorului, așa că dacă doriți dvs. să cuibăriți un format, va trebui să înțelegeți cum să adăugați manual formatul în wikitext în câmpul parametrului corespunzător.

Screenshot of the VisualEditor template interface showing an embedded template
Embedded template in the VisualEditor

Finalizarea modificării dvs.

Atunci când ați terminat modificarea unui format, puteți apăsa pe „Aplică modificările”. Apoi puteți să vă previzualizați modificarea și să vă asigurați că arată în modul pe care îl doriți și la care vă așteptați.

Puteți de asemenea să vedeți un mesaj de eroare, care (precum celelalte date TemplateData menționate mai sus) reprezintă conținut furnizat de către comunitate și poate varia în utilitate. Ați putea avea nevoie să consultați documentația proprie a formatului pentru a reuși să rezolvați unele erori. Dacă încă aveți probleme, luați în considerare să vorbiți despre problema dvs. pe pagina de discuție a formatului.

VisualEditor Apply Changes-ro.png

Eliminarea unui format

Pentru a elimina un format în EditorulVizual, apăsați pe cutia formatului. Press the "Delete" or "Backspace" key on your keyboard. The template will disappear from the page.
Screenshot of the button to remove a template
Eliminarea unui format în EditorulVizual

Modificarea pe mobil

Când modificați un format pe o pagină utilizând EditorulVizual pe un dispozitiv mobil, veți vedea că bara laterală începe ascunsă. O puteți face vizibilă apăsând butonul numit „Arată/ascunde opțiunile”.
Screenshot of editing a template on a mobile device
Modificarea unui format pe mobil în EditorulVizual

Substituirea formatelor

Atunci când inserați un format într-o pagină wiki, conținutul său și aparența sa sunt reevaluate de fiecare dată când se încarcă pagina, pe baza codului formatului și valorilor parametrilor săi. Asta înseamnă că dacă cineva actualizează codul formatului, atunci fiecare pagină care utilizează acel format va ajunge de asemenea actualizată când publică.

Există, cu toate acestea, altă cale, mai puțină comună de a utiliza formate, iar asta este cea de a substitui un format. Când se face asta, conținutul formatului se include permanent pur și simplu așa cum apare la momentul în care îl inserați. Nu se va actualiza dacă codul formatului este schimbat mai târziu.

Cei mai mulți utilizatori nu vor trebui să recurgă vreodată la substituire. Substituirea este de obicei utilă numai atunci când trebuie să capturați aparența exactă a unei versiuni a unui format, precum atunci când conținutul este în dezvoltare și necesită evaluare.

Pentru a substitui un format în EditorulVizual, inserați un format utilizând sintaxa de denumire „subst:<denumirea formatului>”. (Autocompletarea nu funcționează în acest caz.) Apoi apăsați butonul albastru denumit „Adăugare format”.

Atunci când ați terminat, apăsați „Inserare”, care va insera conținutul formatului așa cum îl vedeți.

Screenshot of editor using SUBST to add a template
Adding a template using SUBST in the VisualEditor

Modificarea listelor

VisualEditor Toolbar Lists and indentation-ro.png
Puteți utiliza editorul vizual pentru a crea liste sau pentru a schimba formatul unei liste existente. Există două tipuri de liste: neordonat (punctat) și ordonat (numerotat).

Pentru a începe o listă nouă, pur și simplu apăsați pe unul dintre elementele din meniu afișate aici. Sau dacă deja ați scris lista (pe linii separate), selectați (evidențiați) lista pe care ați scris-o, apoi apăsați pe unul dintre elementele din meniu.


VisualEditor lists 1 unordered bullet.png
VisualEditor lists 2 ordered numbered.png
Aici sunt afișate exemple ale celor două tipuri de liste: neordonat (punctat) și ordonat (numerotat).

VisualEditor lists 3 select to indent.png
Dacă doriți să schimbați nivelul de indentare al unei liste existente, selectați partea listei pe care doriți să o schimbați.

VisualEditor lists 4 indentation menu.png
După aceea utilizați meniul, sau apăsați tasta Tab. (Tasta Tab crește indentarea; utilizați tasta shift plus tasta Tab pentru a descrește indentarea)

VisualEditor lists after indenting.png
Aici este rezultatul indentății crescute.

VisualEditor lists mixed.png
Puteți chiar să amestecați listele ordonate (numerotate) și neordonate (punctate), dacă elementele listelor au indentări diferite.

Modificarea tabelelor

VisualEditor insert table-ro.png
Puteți utiliza EditorulVizual pentru a introduce și schimba tabele.

Puteți chiar să importați un tabel trăgând cu mouse-ul un fișier de tip csv (comma-separated value) din calculatorul dumneavoastră în fereastra de editare principală.


Când apăsați pe „Tabel”, în meniul „Inserare”, editorul vizual inserează un tabel gol de patru-pe-patru.

Acum meniul „Tabel” este disponibil. Din acel meniu, puteți adăuga o legendă în partea de sus a tabelului.

VisualEditor empty table.png

Pentru a selecta o celulă, apăsați-o o dată.
VisualEditor tables select one cell.png

Pentru a edita conținutul celulei (de exemplu, pentru a adăuga conținut sau corect o eroare de scriere), apăsați de două ori în celulă. Sau puteți selecta celula și după aceea apăsa Înapoi.

Pentru a vă termina editarea unei celule, pur și simplu apăsați altundeva.

VisualEditor tables type inside a cell.png

VisualEditor table editing add and remove columns.png
Puteți adăuga, muta sau șterge o coloană sau un rând.

Puteți uni celule: Selectați-le, după care din meniul Tabel, apăsați „Unire celule”.
VisualEditor tables merge cells.png

Dacă uniți celule, doar textul dintr-o singură celulă este păstrat; oricare text din celelalte celule este șters când uniți celulele. Dacă decideți că doreați câtva din sau tot textul care a fost șters, utilizați butonul Anulează, mutați sau copiați textul pe care îl vreți, apoi uniți celulele din nou.
VisualEditor tables post-merge cell.png

Puteți de asemenea să împărțiți celule care erau anterior unite. Tot conținutul care era în celula unită va rămâne în prima celulă când realizați împărțirea. Apoi puteți copia și lipi text pe alte celule, dacă vreți.
VisualEditor tables split cells.png

Modificarea categoriilor

VisualEditor category item-ro.png
Pentru a modifica categoriile, dați clic pe pictograma „Categorii” din meniul „Opțiunile paginii”.

VisualEditor category editing-ro.png
Dacă dați clic pe „Categorii”, se va deschide o casetă de dialog care listează categoriile existente și care vă permite să adăugați unele noi sau să le ștergeți pe cele existente.

De asemenea, aveți opțiunea de a seta sau schimba cheia generală (prestabilită) de sortare, care determină unde apare pagina atunci când este listată alături de alte pagini în aceeași categorie.

De exemplu, cheia de sortare prestabilită pentru articolul „George Washington” este „Washington, George”. În categoria „Președinți ai Statelor Unite”, articolul este listat la litera „W”, nu la litera „G”.


VisualEditor - Category editing 3.png
Pentru a adăuga o categorie la o pagină, tastați numele categoriei în interiorul câmpului „Adăugați o categorie”. Pe măsură ce tastați, editorul vizual va căuta posibile potriviri printre categoriile existente. Puteți fie selecta o categorie care deja există sau puteți adăuga o categorie care nu are încă propria sa pagină de categorie. (Până când acea pagină de categorie va fi creată, noua dumneavoastră categorie va apărea ca o legătură roșie după ce vă publicați toate schimbările de editare.)

VisualEditor - Category editing 2.png
Pentru a șterge o categorie, dați clic pe ea, iar apoi dați clic pe pictograma „Elimină” (coș de gunoi) din caseta de dialog care se deschide.

Dacă dați clic pe o categorie, vi se va permite să specificați cheia de sortare pentru acea categorie. O asemenea cheie de sortare va substitui cheia prestabilită de sortare.


VisualEditor Apply Changes-ro.png
Dați clic pe „Aplică modificările” atunci când ați terminat de modificat categoriile pentru a reveni la modificarea paginii.

Modificarea setărilor paginii

VisualEditor page settings item-ro.png
Pentru a modifica setările unei pagini, dați clic pentru a deschide meniul „Opțiunile paginii” din bara de instrumente și selectați butonul „Setări pagină”.

VisualEditor Page Settings-ro.png
Butonul „Setări pagină” deschide o casetă de dialog care afișează mai multe opțiuni.

VisualEditor Page Settings Redirects-ro.png
Puteți crea o pagină de redirecționare către o altă pagină dacă bifați căsuța „Redirecționează această pagină către”, iar apoi tastați numele paginii către care doriți să trimiteți persoana care accesează pagina pe care o modificați.

În jos, există opțiunea de a preveni ca redenumirile ulterioare ale paginii să nu poată modifica această redirecționare. Această opțiunea este foarte rar folosită.


VisualEditor Page Settings TOC-ro.png
Puteți schimba afișarea cuprinsului prin selectarea unuia dintre aceste trei butoane. Opțiunea prestabilită este „Dacă este necesar”, care afișează cuprinsul dacă există trei sau mai multe secțiuni.

VisualEditor Page Settings Edit Links-ro.png
Dând clic pe această căsuță, puteți face ca o pagină să nu afișeze legăturile de editare pentru fiecare secțiune în parte.

VisualEditor Apply Changes-ro.png
Dați clic pe „Aplică modificările” atunci când ați terminat de editat Opțiunile paginii pentru a reveni la editorul de pagină.

Modificarea hărților

Visual editor showing editing an existing map.jpg
Puteți adăuga și schimba hărți. Vezi Help:VisualEditor/Maps .

Modificarea formulelor matematice

Pentru a adăuga o nouă formulă matematică în pagină, plasați cursorul dumneavoastră acolo unde doriți să fie introdusă, iar apoi dați clic pe pictograma „Formulă matematică” („Σ”) din meniul „Inserare” din bara de instrumente.
VisualEditor Formula Insert Menu-ro.png

Se va deschide o fereastră în care puteți să tastați formula, utilizând sintaxa LaTeX. EditorulVizual va actualiza formula pe măsură ce o tastați, astfel încât să puteți vedea cum va arătat când veți face modificările. De îndată ce sunteți mulțumit cu formula, dați clic pe butonul „Inserează”.
VisualEditor formula-ro.png

Pentru a modifica o formulă matematică care deja există în pagină, dați clic pe ea, iar apoi dați clic pe pictograma „Σ” care apare. Se va deschide o mică fereastră, unde puteți face modificările.
VisualEditor - editing existing mathematical formula.png

Formulele matematice pot fi plasate în linie sau centrate ca un bloc.
VisualEditor mathematic formula inline.png

Modificarea gamelor muzicale

Pentru a adăuga notație muzicală nouă unei pagini, plasați-vă cursorul unde doriți să fie inserată notația muzicală. După aceea, din meniul „Inserare” din bara de unelte, apăsați pe opțiunea „Notație muzicală”.

Pentru a edita o notație muzicală existentă pe pagină, apăsați pe ea de două ori.

VisualEditor-Insert-Musical-Notation.png

Asta va deschide dialogul „Notație muzicală”. Aici notația poate fi editată prin scară, fie în formatul ABC, fie în cel Lilypond. Puteți, de asemenea, să legați notația de un fișier audio sau MIDI. Odată ce ați terminat, apăsați butonul „Realizat” pentru a închide dialog și vă publica schimbările.
Musical.png

Modificarea poeziilor și a altor elemente speciale

Unele intrări, precum listele de asociere și poeziile nu sunt încă pe deplin suportate de către editorul vizual.
VisualEditor editing poem 1.png

În cele mai multe cazuri, intrările existente pot fi modificate, dar cele noi nu pot fi inserate în EditorulVizual.

Până când vor fi complet suportate, puteți copia una deja existentă pe o altă pagină sau puteți modifica direct sursa wikitextului.

VisualEditor editing poem 2.png

Comutarea între editorul vizual și cel wikitext

Pentru a comuta de la editorul vizual la editorul wikitext, apăsați butonul [[ ]] din partea dreaptă de pe la sfârșitul barei de unelte.

VisualEditor toolbar Page options - Switch to wikitext - Save.png

Veți vedea un diff. (Dacă ați apăsat pe „Respingeți schimbările”, veți vedea doar wikitext, gata să îl editați cu editorul wikitext.)

Mergeți mai jos și veți vedea zona de editare a wikitextului.

VisualEditor bi-directional switching diff before wikitext.png

Puteți de asemenea să comutați de la editorul wikitext la editorul vizual. Pentru a face asta, apăsați pictograma creion din partea dreaptă de pe la sfârșitul barei de unelte.

VisualEditor bi-directional switching pencil icon in wikitext.png

Comenzi rapide de la tastatură

Mulți editori sunt obișnuiți să introducă wikitext în mod direct, mai ales cel pentru boldire, text cursiv și legături interne. Comenzile rapide de la tastatură permit inserarea rapidă a unei formatării similare, fără a fi nevoie să utilizați intrările din bara de instrumente. Aici se află cele mai utilizate comenzi rapide în EditorulVizual.

Comenzi rapide PC Acțiune Comenzi rapide MAC

Ctrl+B Aldin ⌘ Cmd+B

Ctrl+I Cursiv ⌘ Cmd+I

Ctrl+K Inserarea unei legături ⌘ Cmd+K

Ctrl+X Tăiere ⌘ Cmd+X

Ctrl+C Copiere ⌘ Cmd+C

Ctrl+V Lipire ⌘ Cmd+V

Ctrl+Z Anulare ⌘ Cmd+Z