Help:Visuele tekstverwerker/Gebruikershandleiding

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/User guide and the translation is 75% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie.
PD


De visuele tekstverwerker openen

Om een pagina met de visuele tekstverwerker te bewerken klikt u op "Bewerken" bovenaan de pagina.

Het openen van de pagina om deze te bewerken kan enkele seconden duren, of langer wanneer de pagina erg groot is.

Klikken op het tabblad "Brontekst bewerken" opent de klassieke wikitekstverwerker.

VisualEditor edit tab-nl.png

U kunt de visuele tekstverwerker ook openen door naast een paragraafkop op "bewerken" te klikken.
VisualEditor - Section edit links-en.png

Aan de slag: de werkbalk van de visuele tekstverwerker

Schermafbeelding van de werkbalk van de visuele tekstverwerker
De werkbalk van de visuele tekstverwerker verschijnt bovenaan uw scherm zodra u met deze tekstverwerker aan de slag gaat. De werkbalk bevat enkele bekende pictogrammen:

VisualEditor - Toolbar - Undo-redo.png
Ongedaan maken en Opnieuw uitvoeren van de wijzigingen die u hebt aangebracht.

VisualEditor Toolbar Headings-nl.png
De keuzelijst Koppen: Maakt het mogelijk het kopniveau te wijzigen. De standaardsectiekop is "Kopje". Subsectiekoppen zijn "Onderkop 1", "Onderkop 2", enzovoort. Het normale tekstformaat is "Alinea".

VisualEditor Toolbar Formatting-nl.png

Opmaak: Door op "A" te klikken opent u een menu.

 • "Vet" (V) maakt de geselecteerde tekst vetgedrukt.
 • "Cursief" (C) maakt de geselecteerde tekst cursief.
 • "Superscript" (x2) maakt de geselecteerde tekst kleiner en plaatst deze iets hoger dan de rest van de tekst.
 • "Subscript" (x2) maakt de geselecteerde tekst kleiner en plaatst deze iets lager dan de rest van de tekst.
 • "Doorhalen" (S) plaatst een volle lijn door de geselecteerde tekst.
 • "Computercode" (twee accolades: {}) verandert het lettertype van de geselecteerde tekst in monospace. Dit onderscheidt het van de rest van de tekst.
 • "Onderstrepen" (U) onderstreept de geselecteerde tekst.
 • "Taal" (文A) wordt gebruikt om de taal (bijvoorbeeld Japans) en de schrijfrichting (bijvoorbeeld rechts naar links) van de geselecteerde tekst te labelen.
 • Verwijderen (VisualEditor MediaWiki theme clear icon bitmap.png) verwijdert alle opmaak in de geselecteerde tekst, inclusief links.

Wanneer u geen tekst geselecteerd heeft en u op de knop "A" klikt om het menu te openen en een item selecteert, zal die opmaak worden toegepast wanneer u begint met typen.


VisualEditor - Toolbar - Linking.png
Linkhulpmiddel: de 'kettingschakel' is het linkhulpmiddel. Als u hierop klikt (meestal nadat u een tekst geselecteerd heeft) wordt een dialoogvenster geopend.

VisualEditor - Cite Pulldown.png
Referentie menu: Het menu "Referentie" wordt gebruikt om voetnoten en referenties in de lopende tekst in te voegen. Op elk project bestaat de mogelijkheid om via dit menu een "$basic" aan referenties toe te voegen en om citaten te hergebruiken. Het menu bevat ook snelkoppelingen naar lokale referentiesjablonen, als deze geactiveerd zijn op uw wiki.

(Instructies voor het toevoegen van lokale referentiesjablonen aan het menu Referentie zijn te vinden op VisualEditor/Citation tool .)


VisualEditor citoid Cite button-nl.png
Referentie knop: Als de Citoid service is ingeschakeld op uw wiki, dan ziet u een Referentie knop, in plaats van een Referentie menu

De Citoid service zal proberen om referentiesjablonen automatisch in te vullen.


VisualEditor Toolbar Lists and indentation-nl.png
Lijsten en inspringen: De eerste twee pictogrammen maken het mogelijk respectievelijk een "Ongenummerde lijst" of "Genummerde lijst" te maken. De laatste twee dienen om de inspringing te verkleinen of vergroten.

VisualEditor Insert Menu-nl.png
Invoegen: dit menu kan verschillen tussen de projecten. Hieronder staat een lijst van alle mogelijke opties die er kunnen verschijnen.
 • "Afbeeldingen en media" (een afbeelding van een berglandschap) opent het media-dialoogvenster.
 • "Sjabloon" (een puzzelstuk) wordt gebruikt om sjablonen te bewerken
 • Met "Tabel" kunt u een tabel invoegen.
 • "Opmerking" (een tekstballon) wordt gebruikt om onzichtbare commentaren op de pagina in te voegen; deze zijn enkel zichtbaar in de bewerkingsmodus, waar ze worden aangegeven met een uitroepteken. In de bewerkingsmodus kan men op het uitroepteken klikken om de opmerking aan te passen of te verwijderen.
 • "Hiërogliefen" (een ankh - ☥) opent de hiërogliefenbewerker (zie onder).
 • Met "Codeblok" kunt u code invoegen.
 • "Muzieknotatie" stelt u in staat om bladmuziek toe te voegen.
 • "Galerij" (een reeks foto's) creëert een galerij van foto's op de pagina.
 • "Wiskundige formule" (Σ) opent het dialoogvenster voor wiskundige formules.
 • Met "Grafiek" kunt u een grafiek invoegen.
 • Met "Uw handtekening" kunt u uw bijdragen ondertekenen. Deze knop wordt grijs gemaakt wanneer u een pagina bewerkt waar handtekeningen niet zouden moeten worden toegevoegd, bijvoorbeeld een artikel.
 • "Referentielijst" (drie boeken) opent een dialoogvenster waarin u kunt aangeven op welke plaats de bronvermelding komt te staan. Dit hoeft meestal maar een keer per pagina te worden gedaan.

Invoegen van speciale tekens: de knop "Speciaal teken" in het menu "Invoegen" opent een dialoogvenster met verschillende speciale tekens. Door op een van de tekens te klikken wordt dat teken in de tekst ingevoegd. Deze lijst bevat standaardsymbolen, accenten en wiskundige symbolen. (Deze lijst kan lokaal worden aangepast. Zie VisualEditor/Special characters voor meer informatie.)
VisualEditor Toolbar SpecialCharacters-nl.png

VisualEditor toolbar edit notices icon.png
De "Meldingen"-knop toont eventuele meldingen voor de pagina.

VisualEditor More Settings-nl.png
Het Pagina-instellingen menu is links van de "Wijzigingen publiceren" knop en het "Verander van editor" menu. Op dit menu is een knop om een "'Opties"' dialoog te openen met de volgende (linkerzijde) tabbladen:
 • Categorieën laat u toe categorieën toe te voegen aan deze pagina en de sorteervolgorde van de pagina aan te passen, als ze wordt weergegeven in een categorie, door een andere sorteerindex te kiezen.
 • Pagina-instellingen staat je toe van de pagina een verwijzing te maken en de opties van deze verwijzing aan te passen; om de weergave-instellingen van een inhoudstabel aan te passen; om het bewerken van links naast iedere hoofding te verhinderen en om de pagina te definiëren als een Doorverwijspagina.
 • Advanced settings laat je toe om de instellingen aan te passen voor indexatie van de pagina door zoekmachines; het toont een tabblad om een nieuwe sectie toe te voegen en de weergegeven titel.
 • Talen toont een lijst met pagina's in andere talen die gelinkt zijn naar die pagina.
 • Templates used toont een lijst met links naar elk sjabloon dat is gebruikt op deze pagina.

De tabbladen van de Opties-dialoog worden ook weergegeven in het menu Pagina-instellingen en kunnen worden geopend door erop te klikken. Bovendien bevat het menu Pagina-instellingen de knop Bekijken als rechts-naar-links en de knop Zoeken en vervangen die een dialoog opent, waar je de karakters, termen of Reguliere expressies die je zoekt kan invoeren en diegene waarmee je ze wil vervangen; en verder nog verschillende optieknoppen.


VisualEditor bi-directional switching square brackets icon.png
De knop overschakelen op broncode bewerken zit naast de knop Wijzigingen publiceren. Hiermee kunt u overschakelen op de wikitekstverwerker.

Wijzigingen publiceren

Wanneer u klaar bent met bewerken klikt u op de blauwe knop "Wijzigingen publiceren". Zolang u geen wijzigingen heeft aangebracht is deze knop grijs gemaakt. Om alle wijzigingen te annuleren kunt u gewoon uw browservenster sluiten. U kunt ook boven de werkbalk op de knop "Lezen" klikken.
VisualEditor toolbar actions-nl.png

Wanneer u op de blauwe knop "Wijzigingen publiceren" klikt wordt er een dialoogvenster geopend. Hierin kunt u uw bewerking samenvatten, de bewerking markeren als kleine wijziging, en/of de pagina aan uw Volglijst toevoegen. Het veld voor de samenvatting is het equivalent van het veld "Samenvatting:" in de normale wikitextverwerker.

Alvorens uw wijzigingen op te slaan kunt u de knop "Wijzigingen controleren" gebruiken om te bevestigen dat ze het gewenste resultaat geven. Dit is het equivalent van de knop "Wijzigingen bekijken" in de wikitextverwerker.

"Doorgaan met bewerken" brengt u terug naar de bewerkingspagina. U kunt uw wijzigingen later opslaan.

VisualEditor save dialog-nl.png

Links bewerken

VisualEditor - Toolbar - Linking.png
Links kunnen worden toegevoegd door te klikken op het "Koppeling"-pictogram (kettingschakels) op de werkbalk of door de sneltoets Ctrl+K (of ⌘ Command+K op een Mac) te gebruiken.

U kunt bestaande tekst gebruiken om een link te maken door deze te selecteren en op "Koppeling" te klikken. Voor een link die slechts uit een enkel woord bestaat kunt u dat woord selecteren of uw cursor in dat woord plaatsen.


VisualEditor-link tool-search results-nl.png
Met de knop of sneltoets wordt een dialoogvenster geopend waarin u de link kunt typen.

Het linkhulpmiddel zal waar mogelijk helpen met interne links door suggesties te doen terwijl u typt. Wanneer u een link heeft ingevoerd of geselecteerd kunt u op ↵ Enter drukken, buiten het dialoogvenster klikken of op de knop "Afgerond" drukken. De link zal dan op de pagina verschijnen, maar pas worden opgeslagen wanneer u de volledige pagina opslaat.


VisualEditor-link tool-external link.png
Linken naar een webpagina buiten Wikipedia gaat op ongeveer dezelfde manier: kies het tabblad "Uitwendige pagina" en geef de URL in het tekstvak in.

VisualEditor link tool simple link.png
Externe links zonder labels zien er als volgt uit: [1] Deze kunnen worden toegevoegd door uw cursor buiten een woord te plaatsen (bijvoorbeeld na een spatie). Open het linkhulpmiddel door op de knop te klikken of de sneltoets te gebruiken. Typ de URL in in het veld en klik op "Afgerond" om de link in te voegen.

VisualEditor-context menu-link tool.png
Om een bestaande link te bewerken of te verwijderen klikt u eerst op de link in de tekst en daarna op de knop "Koppeling". Er verschijnt een dialoogvenster. (U kunt het dialoogvenster ook openen met de sneltoets Ctrl+K.) Wanneer u een link selecteert krijgt deze een blauwe achtergrond.

U kunt vervolgens in het dialoogvenster het doel van de link aanpassen. U kunt ook de link in zijn geheel verwijderen door te klikken op het pictogram "Verwijderen" (prullenbak) in de linkerbenedenhoek van het dialoogvenster. U kunt ook het doel van de link in een apart venster openen door in het dialoogvenster op de kopie van de link te klikken. (Dit kan van pas komen als u wilt controleren of een externe link correct werkt.)

Als u het dialoogvenster wilt verlaten of verder wilt typen na de link drukt op de toets :

 • Door eenmaal op de toets te drukken verdwijnt het linkdialoogvenster en verschijnt uw cursor aan het einde van het gelinkte element.
 • Tweemaal op de toets drukken plaatst uw cursor achter het gelinkte element. U kunt nu de rest van uw tekst typen.

Om het label van een bestaande link aan te passen klikt u op "Label wijzigen" en typt u het nieuwe label. Maar let op als u het label in zijn geheel wilt vervangen:

 • Als u het hele linklabel geselecteerd heeft verdwijnt de link door op een toets te drukken. U kunt opnieuw een koppeling aanleggen.
 • Om de link te behouden klikt u in het linklabel en gebruikt u de ← Backspace- en delete-toetsen om het bestaande label te verwijderen. U houdt een dunne blauwe lijn over. Nu kunt u een nieuw label ingeven, met behoud van de oorspronkelijke link.
 • Het is ook mogelijk te linken naar categorieën, bestanden en meer.

Referenties bewerken

Zie voor meer informatie Hulp bij het gebruik van referentiesjablonen of Hulp bij het gebruik van citoids Citeer-knop

Bepalen welk systeem gebruikt wordt

Uw wiki kan gebruikmaken van een van drie voetnootsystemen. Het systeem rechts is het simpelste, waar het menu "Referentie" geen citeersjablonen bevat. Als uw wiki dit systeem gebruikt vindt u alles wat u moet weten over voetnoten op deze pagina.
VisualEditor cite menu default.png

Het tweede systeem heeft eenzelfde soort "Referentie"-menu, aangevuld met een aantal veelgebruikte citeersjablonen voor snelle toegankelijkheid. Als uw wiki dit systeem gebruikt vindt u meer informatie op Help:VisualEditor/User guide/Citations-Templates .
VisualEditor references more.png

VisualEditor citoid Cite button-nl.png
In het derde systeem begint u ook door te klikken op de "$cite"-knop. Vervolgens opent een dialoogvenster met een automatisch citeerproces dat gebruikmaakt van citoid. Als uw wiki dit systeem gebruikt vindt u meer informatie op Help:VisualEditor/User guide/Citations-Full .
VisualEditor Citoid Inspector-nl.png

Een bestaande referentie bewerken

Om een bestaande referentie te bewerken klikt u op de referentie in de tekst (vaak een getal tussen vierkante haken). Vervolgens ziet u ofwel een "Referentie"-pictogram (bladwijzer) of het icoon en de naam van het sjabloon dat gebruikt werd om deze referentie in te voegen. Door op "Bewerken" te klikken opent u een dialoogvenster waarin u de referentie kunt bewerken.
VisualEditor - Editing references 1.png

Als u in het "Referentie"-pictogram op "Bewerken" klikt opent het referentiedialoogvenster. Klik erop om de referentie aan te passen.

Veel wiki's gebruiken sjablonen om referenties volgens een bepaalde standaard op te maken. Als een sjabloon werd gebruikt bij een bepaalde referentie zal alle informatie in dat veld gemarkeerd worden wanneer u uw muis over de referentie-informatie beweegt.

Indien er een sjabloon werd gebruikt en u de referentie-informatie bekijkt binnen dat sjabloon, zal het Sjabloon-pictogram (puzzelstuk) verschijnen. Klik hierop om de inhoud van de referentie in de minibewerker te bewerken.

VisualEditor - Editing references 6.png

Als er, in plaats van het "$ref"-pictogram (bladwijzer), een pictogram voor een standaard citeersjabloon wordt getoond, kunt u naar het sjabloondialoogvenster gaan door op "Bewerken" te klikken.
VisualEditor - Editing References - Cite Web.png

In de minibewerker kunt u nieuwe soorten informatie toevoegen en verwijderen of de bestaande inhoud veranderen. Enkel velden (sjabloonparameters) die inhoud bevatten worden getoond. Om velden toe te voegen klikt u op "Meer informatie toevoegen" onderaan het dialoogvenster.
VisualEditor - Editing references 5.png

Klik op "Wijzigingen toepassen" als u klaar bent.
VisualEditor Apply Changes-nl.png

Een bestaande referentie hergebruiken

Als de pagina al een geschikte referentie bevat kan u deze hergebruiken.

Om een bestaande referentie te hergebruiken plaatst u de cursor daar waar u de nieuwe referentie(nummer) in de tekst wilt invoegen. Klik vervolgens op het "Hergebruik referentie"-item in het Referentie menu.

(Let op: als uw wiki het derde voetnootsysteem gebruikt, zoals hierboven beschreven, dan ziet u een tabblad "Hergebruiken" in een dialoogvenster in plaats van een knop "Hergebruiken" in het menu "Referentie".)

VisualEditor Cite menu re-use.png

Kijk in het Referentie-dialoogvenster naar de lijst voor de referentie die u opnieuw wilt gebruiken en selecteer deze. Als er veel verwijzingen zijn, kunt u het zoekvak (met het label "Zoeken in huidige citaten") gebruiken om alleen die verwijzingen weer te geven die bepaalde tekst bevatten.
VisualEditor - Editing references 18.png

Een nieuwe referentie toevoegen

Om een ​​bronvermelding toe te voegen met behulp van het menu "Referentie", plaatst u de cursor op de plaats waar u deze in de tekst wilt toevoegen. Selecteer vervolgens het juiste citatietype in het menu.
VisualEditor references more.png

Een "basis"-referentie gebruiken

Rechts ziet u het dialoogvenster dat verschijnt wanneer u voor een standaardreferentie kiest. In het referentiedialoogvenster kunt u uw referentie toevoegen, inclusief opmaak.

U kunt de referentie indelen in een bepaalde groep, hoewel dit veld vaak blanco wordt gelaten. (Deze optie wordt gebruikt om groepen referenties weer te geven met de "Referentielijst"-tool.)

VisualEditor - Editing references 20.png

Als u een nieuwe referentie toevoegt en daarbij een sjabloon wilt gebruiken, klikt u op het "Sjabloon"-pictogram (puzzelstukje) in het menu "Invoegen" binnen het referentiedialoogvenster.
VisualEditor Template Insert Menu-nl.png

Zoek vervolgens het sjabloon dat u wilt gebruiken, voeg het toe en bewerk het zoals een normaal sjabloon. (Zie de sectie over het bewerken van sjablonen hieronder voor meer informatie over sjablonen.)

Als u klaar bent klikt u op "Wijzigingen toepassen" om terug te keren naar het referentiedialoogvenster. Klik nogmaals op "Wijzigingen toepassen" om terug te keren naar de pagina die u aan het bewerken bent.

VisualEditor - Editing references 9.png

Wanneer de pagina nog geen referentielijst bevat (bijvoorbeeld wanneer u de eerste referentie aan het toevoegen bent), moet u deze lijst eerst toevoegen om uw referentie te kunnen weergeven.

Plaats de cursor op de plek waar u wilt dat de referenties komen te staan (meestal onderaan de pagina), open het menu "Invoegen" en klik op "Referentielijst" (drie boeken) om de lijst toe te voegen.

VisualEditor References List Insert Menu-nl.png

Wanneer u verschillende groepen referenties heeft gemaakt (hetgeen niet zo vaak voorkomt) kunt u in dit dialoogvenster de groep specificeren. Enkel die referenties die tot die groep behoren worden dan op die plek weergegeven.

Ten slotte klikt u op "Invoegen".

VisualEditor references list-nl.png

Standaard referentiesjablonen gebruiken

Op uw lokale wiki kunnen er bijkomstige referentiesjablonen aan het menu "Referentie" zijn toegevoegd. Zo krijgt u snel toegang tot de meestgebruikte referentiesjablonen. (Instructies voor het toevoegen van bijkomstige referentiesjablonen aan uw wiki zijn te vinden op VisualEditor/Citation tool .)
VisualEditor - Editing References - Cite Pulldown.png

Door te klikken op een sjabloonpictogram zoals "Citeer boek" komt u terecht in een minibewerker voor dat sjabloon. Belangrijke informatievelden zijn aangeduid met een asterisk. De meestgebruikte velden worden getoond, maar deze hoeft u niet allemaal verplicht in te vullen.
VisualEditor - Editing references - Cite book required fields.png

Om meer velden toe te voegen scrolt u naar beneden en klikt u op "Meer informatie toevoegen".

Klik op "Invoegen" als u klaar bent.

VisualEditor - Editing references - Add parameter.png

Afbeeldingen en andere mediabestanden bewerken

Afbeeldingen bewerken

Om een nieuwe afbeelding (of een ander mediabestand) aan de pagina toe te voegen klikt u op het "Afbeeldingen en media"-pictogram (een afbeelding van een berglandschap) in het menu "Invoegen". De foto zal worden toegevoegd op de plaats waar uw cursor zich op dat moment bevindt.
VisualEditor Media Insert Menu-nl.png

Door te klikken op het "Afbeeldingen en media"-pictogram opent u een dialoogvenster dat automatisch Wikimedia Commons en uw lokale wiki doorzoekt om bestanden te vinden die overeenkomsten vertonen met de naam van de pagina die u aan het bewerken bent.

U kunt andere mediabestanden zoeken door de tekst in het zoekvak van het dialoogvenster aan te passen.

Klik op een miniatuur om een bestand te kiezen.

Hiermee plaatst u de afbeelding op de pagina die u aan het bewerken bent.

VisualEditor - Media editing 2.png

Nadat de door u gekozen afbeelding toegevoegd is aan de pagina zal er een ander dialoogvenster openen. Hier kan u een onderschrift aan de afbeelding toevoegen of het bestaande onderschrift aanpassen. Het onderschrift mag opmaak en links bevatten.
VisualEditor - Media editing 6.png

Het mediadialoogvenster kan ook worden gebruikt om een alternatieve tekst aan te bieden voor gebruikers die een screenreader gebruiken of die afbeeldingen hebben uitgeschakeld.
VisualEditor - Media editing 7.png

U kan verschillende afbeeldingsparameters gebruiken in het venster "Geavanceerde instellingen". Het gaat hier onderandere om de uitlijning, het type afbeelding en de grootte.
VisualEditor - Media editing 8.png

Wanneer u klaar bent klikt u op "Wijzigingen toepassen" om het dialoogvenster te sluiten en terug te keren naar de tekstverwerker.
VisualEditor Apply Changes-nl.png

U kunt een onderschrift aan een bestaande afbeelding toevoegen of een bestaand onderschrift aanpassen door op de afbeelding te klikken en daarna voor "Bewerken" te kiezen.

U kunt het formaat van een bestaande afbeelding aanpassen door op de afbeelding te klikken en vervolgens met de bijbehorende knop (de tweezijdige pijl linksbeneden) de afbeelding te vergroten of verkleinen.

U kan ook een afbeelding verplaatsen (hoger of lager op de pagina) door deze te verslepen.

VisualEditor - Media editing 3.png

Afbeeldingen uploaden

U kunt afbeeldingen uploaden vanaf een tabblad in het media-dialoogvenster, of door een bestand in de editor te slepen, of door een afbeelding te plakken van het klembord.
VisualEditor - Media upload 1.png

Klik op het tabblad "Uploaden" en selecteer een afbeelding vanaf uw computer. U kunt de bestandsnaam intypen, of de afbeelding naar het hokje slepen. Deze tab opent automatisch, als u een afbeelding in de editor hebt gesleept, of geplakt van het klembord.
VisualEditor - Media upload 1.5.png

U wordt gevraagd de afbeelding van een beschrijving te voorzien en categorieën toe te voegen, zodat anderen het bestand kunnen vinden.
VisualEditor - Media upload 2.png

Wanneer u klaar bent wordt de afbeelding aan de pagina toegevoegd.
VisualEditor-logo.svg

Mediagalerijen bewerken

Om een nieuwe galerij toe te voegen klikt u op "Galerij" (een reeks foto's) in het menu "Invoegen". (Als deze optie niet zichtbaar is heeft uw lokale wiki besloten om deze functie nog niet te implementeren in de visuele tekstverwerker.)
VisualEditor - Gallery1.png

Om een bestaande galerij te bewerken klikt u op die galerij. Daarna vindt u onderaan de galerij het galerij-icoon (een reeks foto's). Hiermee opent u de galerijbewerker met een lijst van alle afbeeldingen die reeds in de galerij te vinden zijn.
VisualEditor - Gallery2.png
De galerijbewerker is een simpel venster waarmee u bestaande galerijen kunt aanpassen met wikitekstopmaak. Om een nieuwe afbeelding aan een bestaande galerij toe te voegen typt u de naam van de afbeelding, gevolgd door een sluisteken (|) en het onderschrift voor de afbeelding. Elke afbeelding moet op een aparte regel staan. U kunt deze lijst ook bewerken om afbeeldingen te herschikken, te verwijderen of om onderschriften aan te passen.

Wanneer u op de knop "Afgerond" drukt, verlaat u de galerij-editor. U zou dan uw wijzigingen moeten zien, met de galerij zoals deze nu voor de lezers zal verschijnen.

Let erop dat - door de galerijbewerker te sluiten - uw wijzigingen nog niet worden opgeslagen. Net zoals met andere bewerkingen in de visuele tekstverwerker worden uw wijzigingen pas doorgevoerd nadat de hele pagina opgeslagen wordt.

VisualEditor - Gallery3.png

Sjablonen bewerken

The powerful MediaWiki template system lets you insert dynamic content, text from other pages, and much more. For a detailed explanation and examples, see the Templates help page.

In the VisualEditor you can search for a relevant template, add an invocation or transclusion on the page you’re editing and, if needed, add custom content using parameters.

Insert new template

Om een nieuw sjabloon aan de pagina toe te voegen plaatst u de cursor daar waar u het sjabloon wilt invoegen, en klikt u op het "$template"-pictogram (puzzelstukje) in het menu "$insert". Then open the Invoegen menu and select "OOjs UI icon puzzle-ltr.svg Sjabloon". Alternatively, type two curly brackets {{ to open the same dialog.
VisualEditor Template Insert Menu-nl.png
Find the template you want to insert by typing either its name or a relevant keyword. Results containing the search term in either the name or description will display in a dropdown. This should help you find a relevant template, even if you don’t know its exact name.

If you’re having trouble finding the kind of template you want by using keywords, you can look on other wiki pages with similar content and view or edit the page source to see which templates are in use. When you find the desired template’s name, you can type it into this field to insert it here.

Screenshot of the template search field in the Visual Editor

Het is mogelijk reeds ingevoegde sjablonen te bewerken door erop te klikken (het sjabloon wordt blauw en er verschijnt een venster met een "$template"-pictogram) en vervolgens te kiezen voor "$edit". When you select the template you want to edit, it turns blue, and a box appears displaying "OOjs UI icon puzzle-ltr.svg Sjabloon". Then select the "Bewerken" link or double click on the template itself to open the template.
Screenshot of the VisualEditor interface with a template selected

Sommige sjablonen zijn niet zichtbaar voor de lezer. Zulke verborgen sjablonen worden in de visuele tekstverwerker aangegeven met puzzel-iconen. De naam van het sjabloon staat naast het puzzel-icoon.
Screenshot of hidden templates in the Visual Editor interface

Sjabloonparameters

You’ll see this dialog box when you’re adding a new template or editing one already in place. What you see in the box depends on whether the template in question contains TemplateData , helpful metadata added by other editors to make it easier to edit templates in the Visual Editor.

When a template contains TemplateData, the VisualEditor can use it to present annotated fields for you to fill in.


For templates that have some community-provided TemplateData, the VisualEditor displays a list of the named parameters and, often, descriptions and instructions explaining the meaning and required format for each parameter’s values.

Screenshot of template parameters in the Visual Editor interface
Template parameters in the Visual Editor interface

You can disable any optional parameter (which have blue checkboxes on the left side). If a parameter’s checkbox is grayed out and not clickable, the template requires that parameter, so it can’t be disabled.

When you insert a new template, you may find that some optional parameters are pre-selected. That means the author(s) of the template recommends the use of those parameters. It’s best to review all parameters that will be used in a template to ensure you understand their use.

Clicking an unchecked parameter adds it to the template. Clicking a parameter that’s already been added takes you to the parameter’s input field.

Some template parameters will show as “deprecated”. Don’t use deprecated parameters when inserting a template; they’re only visible to you because those parameters are in use on older pages where this template was included.

Screenshot of template parameters in the Visual Editor interface
Interface for adding more parameters to a template in the VisualEditor

Adding undocumented parameters

If you’re inserting or editing a template whose author hasn’t laid out its parameters in TemplateData, it has what we call “undocumented” or “unnamed parameters”. In these cases, you should consult the page for the template itself. There you can learn how to correctly employ and work with all of the template’s parameters. This includes learning the exact names of the parameters as written by the template author.

If you find in the documentation that the template expects parameters without have names, fill in numbers as placeholders for the parameter names using the undocumented parameter input, then add next to the values you want to provide as you normally would.

Example:

 • first unnamed parameter: “1”
 • first unnamed parameter’s value: “en_US”
 • second unnamed parameter: “2”
 • second unnamed parameter’s value: “yes”

If you accidentally include nonexistent, misspelled or erroneous parameters, the values you enter for those parameters won’t show up on the page you’re editing.

Screenshot of a template missing TemplateData
Template without TemplateData in the Visual Editor

Autogenerated parameters

In this example, the template in question lacks TemplateData but it was possible to autogenerate the parameters. This means that the undocumented parameters have already been added for you, but the names may not be easily understandable and the dialog cannot display any directions or descriptions. As a result the dialog box provides a link to the template’s documentation, which should help you deduce and fill in the template’s various parameters.
Autogenerated parameters in the VisualEditor.png

Editing multi-part template content

During editing, you may open template content consisting of multiple templates or a single template linked to some wikitext. This differs from the nested templates described below. In this case, the templates are better visualized as being stacked or connected.

This content often contains “unbalanced templates,” templates which are incomplete on their own and need to be paired with some wikitext or another template in order to function.

These related pieces of template content must be created in wikitext, but can be edited in the VisualEditor. In these cases you will see a notice at the top of the dialog to signal the situation and a specialized toolbar will be visible at the bottom of the sidebar. There you can use the icon buttons to add additional templates, additional wikitext, delete elements or change their order.

Screenshot of the interface to edit multi-part template content in the VisualEditor
Editing multi-part template content in the VisualEditor

Nested templates

Templates can include other templates as the value for parameters. You’ll recognize it when you see a parameter whose value contains the double curly braces ( {{ }} ) denoting a template.

The VisualEditor can’t present this template within a template (a nested template) using the editor’s easy-to-use interface, so if you want to nest a template yourself, you’ll need to understand how to add the template by hand in wikitext into the appropriate parameter field.

Screenshot of the VisualEditor template interface showing an embedded template
Embedded template in the VisualEditor

Completing your edit

Wanneer u klaar bent met het bewerken van het sjabloon klikt u op "Wijzigingen toepassen" om het dialoogvenster te sluiten en terug te keren naar de tekstverwerker. Then you can preview your edit and make sure it looks the way you want and expect.

You may also see an error message, which (like the other TemplateData mentioned above) is community-provided content and may vary in usefulness. You may need to consult the template’s own documentation to get to the bottom of some errors. If you’re still having trouble, consider posting about your problem on the template’s talk page.

VisualEditor Apply Changes-nl.png

Removing a template

To remove a template in the VisualEditor, click the template box. Press the "Delete" or "Backspace" key on your keyboard. The template will disappear from the page.
Screenshot of the button to remove a template
Removing a template in the VisualEditor

Editing on mobile

When editing a template on a page using the VisualEditor on a mobile device, you’ll see that the sidebar starts out hidden. You can make it visible by pressing the “Show/hide options” button.
Screenshot of editing a template on a mobile device
Editing a template on mobile in the VisualEditor

Sjablonen substitueren

When you insert a template in a wiki page, its content and appearance are reevaluated every time the page loads, based on the template code and the values of its parameters. This means if someone updates the code of a template, then every page which uses that template will also get updated when they publish.

There’s another, much less common way to use templates, though, and that’s to substitute a template. Doing this permanently includes the template content just as it appears at the moment you insert it. It will not update if the template code is later changed.

Most users won’t ever need to resort to substitution. Substitution is typically only useful when you need to capture the exact appearance of one version of a template, such as when content is under development and needs evaluation.

To substitute a template in the VisualEditor, insert a template using the name syntax subst:<template name>. (Autocomplete doesn’t work in this case.) Then press the blue “Add template” button.

When you’re finished, press “Insert”, which will insert the template content as you see it.

Screenshot of editor using SUBST to add a template
Adding a template using SUBST in the VisualEditor

Lijsten bewerken

VisualEditor Toolbar Lists and indentation-nl.png
Met de visuele tekstverwerker kunt u nieuwe lijsten maken of bestaande lijsten bewerken. Er zijn twee soorten lijsten: ongeordende (ongenummerd) en geordende (genummerd).

Om een nieuwe lijst te maken klikt u op een van de twee menu-opties die links staan afgebeeld. Als u al een lijst getypt heeft (met de items op aparte regels) kunt u die ook selecteren en vervolgens op een van de menu-opties klikken.


VisualEditor lists 1 unordered bullet.png
VisualEditor lists 2 ordered numbered.png
Hiernaast ziet u voorbeelden van de twee lijstsoorten: ongeordend (ongenummerd) en geordend (genummerd).

VisualEditor lists 3 select to indent.png
Om de mate van inspringing van een deel van een bestaande lijst aan te passen selecteert u dat deel van de lijst dat u wilt aanpassen.

VisualEditor lists 4 indentation menu.png
Vervolgens kiest u in het menu voor 'Inspringing verkleinen' of 'Inspringen vergroten'. U kunt ook op de Tab-toets op uw toetsenbord drukken. (Met Tab vergroot u de inspringing. Met Shift + Tab verkleint u de inspringing.)

VisualEditor lists after indenting.png
Hier ziet u het resultaat van een vergrote inspringing.

VisualEditor lists mixed.png
Het is zelfs mogelijk om geordende en ongeordende lijsten door elkaar te gebruiken, op voorwaarde dat de lijstitems verschillend zijn ingesprongen.

Tabellen bewerken

VisualEditor insert table-nl.png
U kunt de visuele tekstverwerker gebruiken om tabellen in te voegen en te bewerken.

Het is zelfs mogelijk om een tabel te importeren door een .csv-bestand van uw computer naar het bewerkingsscherm te slepen.


Wanneer u in het menu "Invoegen" op "Tabel" klikt voegt de visuele tekstverwerker een tabel met vier kolommen en vier rijen toe.

Nu verschijnt het menu "Tabel". Vanuit dat menu kunt u een bijschrift boven de tabel invoegen.

VisualEditor empty table.png

Om een cel te selecteren klikt u er eenmaal op.
VisualEditor tables select one cell.png

Om de inhoud van de cel te bewerken (bijvoorbeeld om inhoud toe te voegen of een spelfout te verbeteren) klikt u tweemaal op die cel. U kunt de cel ook selecteren en op Enter drukken.

Om te stoppen met het bewerken van de cel klikt u op een willekeurige andere plek op de pagina.

VisualEditor tables type inside a cell.png

VisualEditor table editing add and remove columns.png
U kunt een kolom of rij toevoegen, verplaatsen of verwijderen.

U kunt cellen samenvoegen: selecteer ze en klik dan in het menu Tabel op "Cellen samenvoegen".
VisualEditor tables merge cells.png

Als u cellen samenvoegt behoudt u slechts de tekst in een van de cellen; tekst in andere cellen wordt verwijderd wanneer u cellen samenvoegt. Als u besluit dat u de verwijderde tekst toch wilt gebruiken, gebruik dan de knop Ongedaan maken en verplaats of kopieer de tekst alvorens de cellen opnieuw samen te voegen.
VisualEditor tables post-merge cell.png

Het is ook mogelijk om eerder samengevoegde cellen te splitsen. Wanneer u een cel splitst komt de inhoud daarvan in de eerste cel te staan. Desgewenst kunt u deze tekst daarna knippen en in andere cellen plakken.
VisualEditor tables split cells.png

Categorieën bewerken

VisualEditor category item-nl.png
Om categorieën te bewerken klikt u op "Categorieën" in het menu "Pagina-instellingen".

VisualEditor category editing-nl.png
De knop "Categorieën" opent een dialoogvenster dat de huidige categorieën weergeeft en het mogelijk maakt nieuwe toe te voegen en bestaande categorieën te verwijderen.

Je hebt ook de keuze om in te stellen of wijzigen de algemene (standaard) sorting key, die de plaats bepaalt van de pagina als ze met andere opgelijst wordt in eenzelfde categorie.

Een voorbeeld: de standaard sorteernaam voor het artikel "George Washington" is "Washington, George", waardoor het artikel in de categorie "Presidenten van de Verenigde Staten van Amerika" onder de letter "W" wordt gesorteerd (en niet onder "G").


VisualEditor - Category editing 3.png
Om een nieuwe categorie toe te voegen vult u in het tekstvak "Categorie toevoegen" de naam van de categorie in. Terwijl u typt zal de visuele tekstverwerker mogelijke overeenkomsten zoeken in bestaande categorieën. U kunt een bestaande categorie kiezen of u kunt een nieuwe, onbestaande categorie toevoegen. (Tot deze categoriepagina is aangemaakt zal de nieuwe categorie als een rode link getoond worden.)

VisualEditor - Category editing 2.png
Om een bestaande categorie te verwijderen klikt u erop en daarna op het pictogram "Verwijderen" (prullenbak) in het dialoogvenster dat verschijnt.

Door op een categorie te klikken kunt u ook een sorteernaam voor die specifieke categorie opgeven. Hierdoor wordt de normale sorteervolgorde genegeerd.


VisualEditor Apply Changes-nl.png
Wanneer u klaar bent met categorieën bewerken klikt u op "Wijzigingen toepassen" om terug te keren naar de tekstverwerker.

Pagina-instellingen bewerken

VisualEditor page settings item-nl.png
Om de instellingen van een pagina te bewerken klikt u in het menu "Pagina-instellingen" op het pictogram "Pagina-instellingen".

VisualEditor Page Settings-nl.png
Het pictogram "Pagina-instellingen" opent een dialoogvenster met verschillende opties.

VisualEditor Page Settings Redirects-nl.png
U kunt gemakkelijk een pagina als doorverwijzing instellen door "Pagina doorsturen naar" aan te vinken en vervolgens de pagina waarnaar u de lezer wilt verwijzen in te typen.

Onderaan het venster is er de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat paginahernoemingen niet automatisch deze doorverwijzing updaten. Deze functie wordt zeer zelden gebruikt.


VisualEditor Page Settings TOC-nl.png
Het wel of niet tonen van de inhoudstafel op een pagina kan worden aangeduid met een van deze drie knoppen. De standaardwaarde is "Als nodig", waarmee een inhoudstafel wordt getoond van zodra er drie of meer koppen in het artikel staan.

VisualEditor Page Settings Edit Links-nl.png
Door dit kadertje aan te vinken zorgt u ervoor dat er geen "bewerk"-knop verschijnt naast elke kop.

VisualEditor Apply Changes-nl.png
Klik op "Wijzigingen toepassen" wanneer u klaar bent met het bewerken van de Pagina-instellingen (pagina-instellingen) om terug te keren naar de tekstverwerker.

Kaarten bewerken.

Visual editor showing editing an existing map.jpg
Je kan kaarten toevoegen en wijzigen. Zie Help:VisualEditor/Maps .

Wiskunde formules bewerken

Om een nieuwe wiskundige formule in te voegen plaatst u uw cursor op de plaats waar u deze wilt toevoegen en klikt u op het "Wiskundige formule"-pictogram("Σ") in het menu "Invoegen".
VisualEditor Formula Insert Menu-nl.png

Hierna wordt er een venster geopend waarin u de formule kunt ingeven met behulp van LaTeX-syntax. De visuele tekstverwerker zal de formule tijdens het typen updaten, zodat u uw wijzigingen meteen kunt zien. Wanneer u klaar bent klikt u op "Invoegen".
VisualEditor formula-nl.png

Om een bestaande wiskundige formule aan te passen klikt u op deze formule en klikt u op het "Σ"-pictogram dat verschijnt. Hierna wordt het dialoogvenster voor formules geopend, waar u uw wijzigingen kunt doorvoeren.
VisualEditor - editing existing mathematical formula.png

Wiskundige formules kunnen in de tekst zelf geplaatst worden of als een blok gecentreerd worden.
VisualEditor mathematic formula inline.png

Bladmuziek bewerken

Om bladmuziek toe te voegen plaatst u uw cursor waar u wilt dat de bladmuziek wordt ingevoegd. Klik vervolgens in de werkbalk op het menu "Invoegen" en daarna op "Muzieknotatie".

Klik twee keer achter elkaar op bestaande bladmuziek om deze te bewerken.

VisualEditor-Insert-Musical-Notation.png

Hiermee opent u het dialoogvenster "Muzieknotatie". De muzieknotatie kan op toonladder bewerkt worden, in ABC of in LilyPond. Het is ook mogelijk de notatie te koppelen aan een audio- of MIDI-bestand. Wanneer u klaar bent klikt u op "Invoegen" om het dialoogvenster te sluiten en uw wijzigingen te publiceren.
Musical.png

Gedichten en andere bijzondere onderdelen bewerken

Sommige onderdelen, zoals association lists en gedichten, worden nog niet volledig door de visuele tekstverwerker ondersteund.
VisualEditor editing poem 1.png

In de meeste gevallen kunnen bestaande items wel bewerkt worden, maar kunnen met de visuele tekstverwerker geen nieuwe items worden ingevoegd.

Tot ze volledig ondersteund worden kunt u een bestaande van een andere pagina kopiëren, of direct de broncode bewerken.

VisualEditor editing poem 2.png

Schakelen tussen de visuele tekstverwerker en de wikitekstverwerker

Om van de visuele tekstverwerker over te schakelen op de wikitekstverwerker klikt u op de [[ ]]-knop helemaal rechts op de werkbalk.

VisualEditor toolbar Page options - Switch to wikitext - Save.png

U ziet een diff. (Als u op "Wijzigingen niet opslaan" heeft geklikt ziet u slechts wikitekst, klaar om te bewerken met de wikitekstverwerker.)

Als u naar beneden scrolt ziet u het wikitekstbewerkingsvenster.

VisualEditor bi-directional switching diff before wikitext.png

Het is ook mogelijk om van de wikitekstverwerker over te schakelen naar de visuele tekstverwerker. Klik daarvoor op het potlood-icoon helemaal rechts op de werkbalk.

VisualEditor bi-directional switching pencil icon in wikitext.png

Sneltoetsen

Veel bijdragers aan de encyclopedie zijn eraan gewend geraakt om wikitekst rechtstreeks toe te voegen, vooral vet, cursief en interne links. Sneltoetsen maken het mogelijk om dergelijke opmaak vlug toe te voegen zonder de werkbalkknoppen te moeten gebruiken. De volgende vaakgebruikte sneltoetsen worden door de visuele tekstverwerker ondersteund:

Sneltoetsen op pc Actie Sneltoetsen op Mac

Ctrl+B Vet ⌘ Cmd+B

Ctrl+I Cursief ⌘ Cmd+I

Ctrl+K Link invoegen ⌘ Cmd+K

Ctrl+X Knippen ⌘ Cmd+X

Ctrl+C Kopiëren ⌘ Cmd+C

Ctrl+V Plakken ⌘ Cmd+V

Ctrl+Z Ongedaan maken ⌘ Cmd+Z