Jump to content

Help:Navigasjon

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Navigation and the translation is 100% complete.
PD Merk: Når du redigerer denne siden, godtar du at bidraget ditt slippes som CC0. Se Public Domain Help Pages for mer info. PD

Alle MediaWiki-sider kan vise fram informasjon og tilbyr muligheten til å klikke på lenker til andre sider. Det kalles navigasjon.

For å gjøre navigasjon enklere har hver side på MediaWiki tre viktige navigasjonselementer:

 1. Verktøylinjen gir adgang til viktige sider på wikien, slik som siste endringer eller last opp fil. For at du skal se alle valgene verktøylinjen inneholder, må du være innlogget.
 2. Faner, lenkene over sideinnholdet: den tilhørende diskusjonssiden, revisjonshistorikken og viktigst av alt, knappen «redigér».
 3. Brukerlenker: Som anonym bruker vil du se lenker til siden for å opprette konto eller logge inn. Som innlogget bruker vil du se en samling av personlige lenker, deriblant en lenke til din brukerside og innstillinger

I tillegg til de faste navigasjonselementene på hver side, finnes et større område som viser den aktuelle sidens hovedinnhold. Denne informasjonen vil omfatte lenker til andre sider

Denne siden dokumenterer først og fremst draktene MonoBook og Vector. Andre drakter kan ha et annet utseende.

Verktøylinjen

Eksempel på verktøylinje, vist til venstre på siden

Verktøylinjen vises til venstre for innholds-siden under nettstedets logo (hvis du bruker drakten MonoBook eller Vector). Denne verktøylinjen gir tilgang til viktige sider på wikien, slik som Siste endringer eller Last opp fil.

Et klikk på logoen tar deg tilbake til wikiens hovedside. Lenkene i seksjonen «navigasjon» rett nedenfor tar deg til viktige sider på wikien. Disse lenkene kan konfigureres av nettstedets administratorer.

Verktøykasse

verktøy inneholder et utvalg av lenker som varierer avhengig av typen side du besøker.

På alle sider unntatt spesialsider
 • «Lenker hit» tar deg til en spesialside som lister opp alle sider på wikien som inneholder lenker til siden du befinner deg på. Dette er nyttig når du leter etter sider med relaterte opplysninger. Listen på «lenker hit» kan også brukes når du gjør større endringer på en side og må undersøke om lenker andre steder fortsatt peker til riktig sted etter endringene.
 • Verktøyet «relaterte endringer» lister opp siste endringer på sider som lenkes til fra siden du besøker. Siste endringer til alle relevante sider i mal-navnerommet inkluderes i resultatlisten.

Valget «Skjul mindre endringer» som kan stilles inn fra brukerens innstillinger vil blant annet gjelde for «relaterte endringer».

På alle sider inkludert spesialsider
 • «last opp fil» viser en spesialside som gir innloggede brukere tilgang til å laste opp bilder og andre media til wikien. Opplastede filer kan lenkes fra eller bygges inn i wikisider. Lenken vil ikke vises hvis filopplasting ikke er aktivert.
  'Opplasting av filer, visning av filene på servere eller på wikisider, og håndtering av opplastede filer behandles i denne denne manualen under håndtere filer.'
 • "spesialsider"-verktøyet viser MediaWikis spesialsider. Innenfor MediaWiki terminologi, er en spesialside en side som gir informasjon om wikien eller en side som gir tilgang til administrative handlinger på wikien. For eksempel en liste over registrerte brukere, statistikker som antall sider, antall redigeringer på sidene og systemlogger, en liste over foreldreløse sider og så videre. Disse spesialsidene genereres automatisk når en av dem lastes inn.
  'I denne manualen behandles bruken av spesialsidene som er standard under spesialsider.'

Faner

Sidens faste faner på toppen av siden

Hvis du bruker draktene MonoBook eller Vector vises fanene på toppen av siden, til høyre for nettstedets logo. Fanene gir deg muligheten til å se sider og utføre handlinger som er relatert til den aktuelle siden som vises. Som standard har brukere tilgang til å lese, redigere og diskutere sideinnholdet. Hvilke faner som vises vil avhenge av om du er logget inn eller ikke, og om du har administratorrettigheter på wiki’en. På spesialsider vises bare fanen for navnerommet.

Standard for alle brukere
 • "navnerom" (side, hjelp, spesialside, mal, brukerside osv.)
 • "diskusjon"
 • "rediger" (Om tilgangen til å redigere er begrenset, vil etiketten kunne være «vis kilde». Det er tilfellet på beskyttede sider eller i navnerommet «Mediawiki».)
 • "historikk"
Ekstra faner for innloggede brukere
 • "flytt"
 • "overvåk"
Ekstra faner for administratorer
 • "beskytt"
 • "slett"

Administratorer can legge til eller fjerne faner ved hjelp av JavaScript, eller ved å installere utvidelser. Derfor kan de fanene du ser avhenge av hvilken wiki du besøker.

Brukerlenker

Standard utvalg av faner på øverst til høyre på siden.

Hvis man bruker den forhåndsinnstilte drakten Vector vil brukerlenkene vises øverst til høyre på siden. Brukerlenkene tillater innloggede brukere å se og tilpasse brukersidene og brukerinnstillingene. De gir også muligheten til å se egne bidrag og logge ut eller inn.

Anonyme brukere vil brukerlenkene byttes ut med en lenke til innloggingssiden, og hvis konfigurasjonen tillater det en lenke til egen IP-adresse og IP-adressens diskusjonsside.

"Username"
Lenken fører til din egen brukerside hvor du kan publisere informasjon om deg selv, informasjon du ønsker å huske eller hva som helst annet.
"Talk"
Lenken fører til diskusjonssiden din, hvor andre kan legge igjen meldinger til deg.
"Preferences"
Gir anledning til å tilpasse noen av nettstedets innstillinger til egne ønsker.
"Watchlist"
En liste over alle sider du overvåker. Ved å klikke på «overvåk» på toppen av siden kan du legge til sider på listen.
"Contributions"
En liste over alle dine bidrag til wiki’en.
"Log out"
Klikk på denne lenken for å logge ut.