Läsning/Webb/Stationära förbättringar

From mediawiki.org
< Reading‎ | Web
This page is a translated version of the page Reading/Web/Desktop Improvements and the translation is 100% complete.

Det tidigare förvalda Wikimedia-utseendet (Vector) rullades ut 2010. Över det kommande årtiondet berikades gränssnittet med tillägg, finesser och användarskript. De flesta av vilka inte samordnats visuellt eller över flera wikier. Samtidigt har webbdesign samt förväntningar från läsare och användare förändrats. Det var dags att ta några av de här idéerna och föra de till standardupplevelsen för alla användare, på alla wikier, på ett organiserat och standardiserat sätt.

Vårt mål är att göra Wikimedias wikier mer välkomnande och öka användbarheten för läsare och bibehålla användbarheten för befintliga användare. Vi har mätt det ökande förtroendet och positiva känslan gentemot våra webbplatser och våra webbplatsers användbarhet (det att använda vanliga funktioner som att söka och byta språk).

På de flesta wikier kan man för nuvarande bara välja våra ändringar om man är inloggad. På fler och fler wikier har våra ändringar däremot rullats ut som standard och inloggade användare kan välja bort de om de vill. Vi ökar gradvis antalet wikier där Vector 2022 är standard tills dess att våra förbättringar är standard på alla wikier.

Uppdateringar

november 2023: Visuella förändringar, fler implementeringar och skiftande fokus

Före (?vectorzebradesign=0)
Efter (?vectorzebradesign=1)

Ny stil inspirerad av Zebra-prototypen

Som en del av prototyp #9 Zebra, som vi skrivit om i de senaste två uppdateringarna, har vi introducerat två sorters visuella förändringar: färgbaserad separering av områden och andra CSS-modifieringar. Som vi tidigare rapporterat om visade A/B-testen inte att separering baserat på färg var en förbättring. Vi har istället fokuserat på andra CSS-modifieringar och vi implementerar nu dessa förändringar. För att granska skillnaden kan du använda URL-parametrarna: ?vectorzebradesign=0 (utan förändringarna) och ?vectorzebradesign=1 (med förändringarna). Förändringarna är:

 • Rullgardinsmenyer (när sidospalten, innehållsförteckningen, användarmenyn och verktygsmenyn inte är fästa) har en ljusare kant och skugga.
 • Knapparna "flytta till sidofältet"/"dölj" i rullgardinsmenyerna har en grå bakgrund istället för hakparentes.
 • Huvudmenyn har inte längre en grå bakgrund när den placeras i sidospalten (när den är fäst). Alla menyer har istället samma utseende när de placeras i sidospalterna.
 • De vänstra och högera kolumnerna har samma bredd.
 • På grund av förändringarna ovan blir innehållet lite smalare när menyer fästs i både kolumnerna.
 • Glappet mellan innehållsförteckningen och innehållsområdet är mindre.

I mitten av november skickade vi ut dessa förändringar på följande Wikipediaversioner: franska, katalanska, hebreiska, polska. Vi planerar att introducera dessa förändringar på alla wikier inom 2-3 veckor. Dessa kommer möjliggöra kommande modifieringar, såsom menyn Tillgänglighet för läsning.

Fortsatt aktivering av utseendet Vector 2022

En video om Vector 2022

Sedan vår senaste uppdatering har vi ändrat standardutseendet på några Wikipediaversioner: nederländska, hindi, ungerska, norska (bokmål) och svenska. Vi har också släppt en kort video om utseendet. Dessutom var vi efter att vi fått alla logotyper från vårt designteam också redo att fortsätta aktivera på systerprojekt.

 • Utseendet Vector 2022 är nu standard på alla icke-engelska Wikibooks, Wikinews, Wikiquotes, Wikiuniversity samt Meta-Wiki.
 • Vi fortsätter diskutera och planera aktivering på de kvarvarande systerprojekten, börjar med icke-engelska Wikisource, Wiktionary och Wikivoyage.

Vissa av dessa projekt kan behöva justeringar, som standardinställningar för begränsad/full bredd i unika namnrymder på Wikisource. Finesser eller användarskript kan också behöva uppdateras. Vi hjälper gärna till med fixa detta eller assistera er, beroende på om förändringarna behöver göras i skälva utseendet eller en gemenskapskontrollera kod.

Fokusera på vidare stationära och mobila förbättringar av läsligheten

Teamet har skiftat fokus på projektet tillgänglighet för läsning. Vi kommer arbeta på förbättringar i typografi och introducera ett mörkt läge på utseenden Vector 2022 och Minerva. Besök projektsidan för fler detaljer och information om hur du kan engagera dig.

september 2023: Resultat från Innehållssepareringen (Zebra #9) A/B-test

I juni 2023 utförde vi ett experiment som jämförde olika utformningar av separerat innehåll i gränssnittet. Denna prototyp visar den testade designen; vi kallar den "Zebra". Målet var att förbättra läsbarheten och fokusera på sidans innehåll. Experimentet testade prototypens design och jämförde den med nuvarande helt vita Vector 2022:s design. Resultaten från experimentet visade:

 1. En 3% ökning i sidvisningar per session i behandlingsgruppen som tilldelades Zebra
 2. En 3.4% minskning i redigeringar per session i behandlingsgruppen som tilldelades Zebra
 3. En 17% minskning i benägenheten att klicka i innehållsförteckningen
 4. En 87% ökning i sidoverktygpins per session

Efter att ha granskat inställningarna av vårt test, hittade vi inget som skulle resultera i inkonsekvenser i datan. Sedan studerade vi andra faktorer som skulle kunna påverka resultaten från testet. Vi märkte att en betydande andel av minskningen av redigeringar och sidvisningar kom från skärmar som var smalare än 1200 px. Vi kombinerade dessa resultat med resultaten från våra användartester. Dessa visade inte på några betydande skillnader i läsbarhet mellan testet och kontrolldesignerna.

Vår slutledning var att prototypen, i sin testade form, inte förbättrade läsbarheten och kunde negativt påverka redigeringar. Vi beslutade att inte fortsätta med rulla ut denna prototyp i dess testade form. Istället planerar vi att förbättra läsbarheten och fokusera på innehållet genom följande:

 1. Introducera ändringar av typsnittet, fokusera på att förbättra läsbarheten och innehållsförståelsen. Detta är det nya projektets mål, Tillgänglighet för läsare
 2. Introducera förbättringar till Zebra, optimera den för smalare skärmar och upprepa testerna.

Vad var vårt mål?

Föreställ dig en garderob

Det tidigare gränssnittet...

...levde inte upp till förväntningarna. ...var plottrigt och ointuitivt. ...uppmärksammade inte gemenskapen. ...var inte konsekvent med mobilversionen.

 1. Det stationära gränssnittet levde inte upp till förväntningarna från moderna webbplattformar. Den upplevdes som desorienterande och disharmonisk. Navigering och gränssnittslänkar organiserades hursomhelst.
 2. Det fanns plotter som distraherade användarna från att fokusera på det de kom för. Det är utmanande för läsare att fokusera på innehållet. Man kunde inte på ett intuitivt sätt byta språk, söka efter innehåll eller byta inställningar. Nya användare kunde inte intuitivt skapa ett konto, redigera eller lära sig att använda icke-artikelsidor för att moderera.
 3. En väldigt liten del av läsarna förstod hur Wikimedias wikier fungerade. Många läsare var inte medvetna om att innehållet de läste skrevs av volontärer och uppdaterades frekvent eller att de själva kunde delta.
 4. Den stora skillnaden i upplevelsen mellan vårt stationära gränssnitt, våra appar och mobilwebben gjorde det svårt läsare att knyta an till våra produkter. Det saknades enhetlighet i konceptet på Wikimedias wikier.

Hur ändringarna görs

Principer

Vi rör inte innehållet. Vi tar inte bort funktionaliteter. Vi rör inte andra utseenden än Vector. Vi inspirera av befintliga finesser. Vi gör inga större ändringar i enklare steg.

 1. Vi arbetar bara på gränssnittet. Inget arbete utförs i form av att utforma mallar, struktur hos sidors innehåll, kartstöd eller mallar mellan wikier.
 2. Utseenden förutom Vector är utanför ramen för våra justeringar. Vi har fryst Vector till Legacy Vector och börjat rulla ut våra funktioner som delar av den nya standard Vector.
 3. Trots att våra ändringar lätt syns försökte vi ha en evolutionär inställning och ville att webbplatsen ska fortsätta kännas bekant för läsare och användare. Alla funktioner har diskuterats, utvecklats och rullats ut var för sig.
 4. Vi testade våra förbättringar i samarbete med diverse frivilliga "tidiga antagande" wikier, både Wikipediaversioner och systerprojekt.
 5. Vi samlade in data både innan utvecklandet och efter utrullning (via A/B-test, prototyptester, osv.). Skulle vi fått starkt negativa resultat skulle vi ha rullat tillbaka våra ändringar.
 6. Vi har analyserat flera wikier och noterat flera användbara finesser. Några av dem förtjänade definitivt att användas och vara en del av standardupplevelsen.
 7. Element i gränssnittet har flyttats runt men alla navigeringsobjekt och annan funktionalitet som tidigare fanns tillgänglig som standard stannade kvar.


Utrullningsplan och tidslinje

Utseendet kan nu bli standard på alla wikier.

The timeline

Lista över tidiga wikier (testwikier) 

Första gruppen wikier (markeras med ※ i tidslinjen ovan):

Andra gruppen wikier (markeras med † i tidslinjen ovan):

Tredje gruppen wikier (markeras med ‡ i tidslinjen ovan):

Fjärde gruppen wikier (markeras med § i tidslinjen ovan):

Första grupper små wikier (markerad som ¶ i tidslinjen ovan): 

Engagera dig & kontakt

 • Översätt: hjälp oss översätta relaterade sidor:
Prioriterade översättningar 

TOPP3

 1. Läsning/Webb/Stationära förbättringar
 2. Läsning/Webb/Stationära förbättringar/Vanliga frågor
 3. Läsning/Webb/Stationära förbättringar/Funktioner

Andra prioriterade översättningar

 1. Template:Reading/Web/Desktop Improvements/Talk page intro
 2. Template:Reading/Web/Desktop Improvements/Features/Navigation
 3. Template:Reading/Web/Desktop Improvements/Header
 4. Läsning/Webb/Stationära förbättringar/Uppdateringar
 5. Läsning/Webb/Stationära förbättringar/Förvar
 6. Template:Reading/Web/Desktop Improvements/Office hours announcement

Direkt länk till alla översättningar

Vilka funktioner som lagts till