Ladda ner

From mediawiki.org
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Download and the translation is 100% complete.
MediaWiki-2020-icon.svg Installationsguide Om MediaWiki
Help-browser.svg Funktioner Installationskrav
Preferences-system.svg Nedladdning Installering Konfiguration


Senaste utgåvan

Det här är en zip-fil. Den kan hämtas från de flesta operativsystemen utan att installera extern programvara, och rekommenderas i allmänhet för Windows-användare.

Vi erbjuder också en tar (tar.gz-fil). Det rekommenderas att inte använda 7-Zip för att packa upp taren (.tar.gz-filen), på grund av en bugg med PAX-formatet. MacOS-användare bör veta att The Unarchiver har en bugg som förstör filnamn i arkivet. Archive Utility kan användas.


Licens

MediaWiki är fri programvara som licensieras under version 2 av GNU General Public License. På grund av att MediaWIki gratis licensierat finns det ingen garanti i lag. Läs hela texten för GNU GPL version 2 för detaljer.

Systemkrav

MediaWiki kräver PHP 7.4.9+ och antingen MySQL 5.5.8+, MariaDB, SQLite eller PostgreSQL. Läs sidorna på systemkrav och kompatibilitet för mer information.

MediaWIki är inte kompatibelt med 7.3.0 - 7.3.18 och 7.4.0 - 7.4.8 på grund av en relaterad bugg. Använd PHP 7.3.19+ eller 7.3.19+ istället. Läs ärende T246594 för mer information.
Varning Varning: MediaWiki är ännu inte kompatibelt med PHP 8. Se ärende T248925 för mer information.

Ladda ner från Git istället

Aktiva MediaWikiutvecklare borde istället ladda ner från Git för att få den senaste versionen av MediaWikis programvara. Gitbiblioteket har tidigare programvarans tidigare versioner, så det går att byta till en särskild utgåva.

Signaturnerladdningar

Anteckningar

Stöd för Microsoft SQL Server och Oracle Database, HHVM och PHP 7.0 och 7.1 är avlägsnat sedan MediaWiki 1.34 .

Alternativ till manuell installering

Vissa användare föredrar att hoppa över manuell installering med hjälp av ett förinstallerat MediaWiki-programvarutillbehör eller en webbtjänst; vissa distributörers bibliotek erbjuder allt oftare packet för MediaWiki, med varierande grad av frekvens och tillägg (t.ex. Debian, Ubuntu, Fedora, Gentoo).

Vad händer nu?

Prenumerera på våra e-postlista för utgivningsnotiser

Håll dig uppdaterad med utgivningar, och håll din server säker!

Äldre utgåvor

Om din MediaWiki-installation är kraftigt modifierad kan det vara svårt att inkludera de senaste officiella ändringarna/uppdateringarna av MediaWiki. För att stödja sådana användare underhåller vi gamla grenar av vår kod i upp till ett år för legacy-utgåvan och upp till tre år för legacy-långtidsstödsutgåvan.

Utvecklings-utgivningar

Om du vill använda den senaste utvecklingsversionen ("dvs." alfaversionen) kan du antingen ladda ner den som mediawiki-master.tar.gz, eller hämta från Git.

Från Git kan du antingen ladda ner "hela arkivet" (ca 528 MiB) $kod eller "endast den senaste revideringen" (ca 85 MiB; detta kallas ofta för en "ytlig klon": mindre tid och mindre nedladdningar).[1]

git clone --depth 1 https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/core.git

Du kan också se senaste källkoden i din webbläsare.

Äldre utgåvor

Du kan hitta tarballs (med ändelsen "*".tar.gz) av alla versioner av MediaWiki fram till mars 2005 (den tidigaste är MediaWiki 1.3.11) i MediaWiki nedladdningsarkiv.

För att bläddra igenom, så även äldre versioner, se Gitbibliotekets länktaggar.

Installationshjälp

Referenser

  1. Detta kan orsaka referensproblem när du senare använder "git pull" för att uppgradera din shallow clone och den nyare revisionen hänvisar till äldre revisioner som ännu inte laddats ner till ditt system. I ett sådant fall kan du helt enkelt ladda ner fler - öka djupvärdet - eller alla revideringar senare, eller göra en ny ytlig klon.

Se även