Downloaden

From mediawiki.org
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Download and the translation is 97% complete.
MediaWiki-2020-icon.svg Handleiding:Installatiegids About MediaWiki
Help-browser.svg Features Installation requirements
Preferences-system.svg Downloading Installing Configuring


Laatste versie

Dit is een bestand van het type zip. It can be extracted on most operating systems without installing any additional software, and is generally recommended for Windows users.

We also provide a tarball (tar.gz file). It is advised not to use 7-Zip to decompress the tarball (.tar.gz file), due to a bug with the PAX format. macOS users should note The Unarchiver has a bug which corrupts filenames in tarballs. Archive Utility can be used instead.

  • Let op: de laatste stabiele versie bevat niet alle correcties van de stabiele branch. U kunt de laatste snapshot gebruiken, maar het staat vrijwel vast dat niet alle correcties van bekende problemen in die snapshot zijn opgenomen.

Licentie

MediaWiki is vrije software die gelicenseerd is onder versie 2 van de GNU General Public License. Omdat een licentie voor MediaWiki kosteloos is, is er geen garantie, voor zover dat wettelijk mogelijk is. Lees de volledige tekst van de GNU GPL versie 2 voor details.

Systeemeisen

MediaWiki vereist PHP 7.4.9+ en MySQL 5.5.8+, MariaDB, of een van de andere twee mogelijke databasesystemen. Voor meer informatie kunt u de pagina's over systeemeisen en compatibiliteit raadplegen.

MediaWiki is niet compatibel met PHP 7.3.0 - 7.3.18 en 7.4.0 - 7.4.8 vanwege een upstream-bug. Gebruik in plaats hiervan PHP 7.3.19+ of 7.4.9+. Zie taak T246594 voor meer informatie.
Waarschuwing Waarschuwing: MediaWiki is nog niet compatibel met PHP 8. Zie taak T248925 voor meer informatie.

Downloaden uit Git

Actieve ontwikkelaars van MediaWiki moeten de laatste versie van de MediaWikisoftware downloaden uit Git. De gitrepository bevat ook eerdere versie van de software, waardoor het mogelijk is om te schakelen naar een bepaalde versie.

Ondertekende downloads

Opmerkingen

Microsoft SQL Server en Oracle Database, HHVM en PHP 7.0- en 7.1-ondersteuning zijn weggehaald sinds MediaWiki 1.34 .

Alternatieven voor handmatige installatie

Sommige gebruikers willen de handmatige installatie liever overslaan en kiezen voor een voorgeinstalleerde mediaWiki software-appliance. Installatiebronnen van Linux-distributies bieden ook steeds vaker installatiepakketten van MediaWiki aan, met verschillende updatefrequenties en wisselende ondersteuning voor extensies. (Bijv. Debian, Ubuntu, Fedora, Gentoo).

Hoe verder?

Abonneer u op de e-maillijst voor aankondigingen van nieuwe versies

Blijf bij met nieuwe versies en houd uw server veilig!

Oude versies

Als uw MediaWiki-installatie vergaand is aangepast, kan het moeilijk zijn om de nieuwste officiële wijzigingen / updates in uw MediaWiki-installatie te integreren. Om deze gebruikers tegemoet te komen, ondersteunen we oude branches van onze code tot een jaar vanaf een normale release en tot drie jaar vanaf een long-term-support-release.

Ontwikkelversies

Als u de laatste ontwikkelversie (alpha) wilt draaien, dan kunt u dit hier downloaden als mediawiki-master.tar.gz, of uit Git downloaden.

U kunt uit Git de complete repository downloaden (ongeveer 528 MB)

git clone https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/core.git

of alleen de laatste versie (ongeveer 85 MB; dit wordt vaak een oppervlakkige kloon (shallow clone) genoemd: minder tijdrovend en kleinere downloads).[1]

git clone --depth 1 https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/core.git

U kunt ook de laatste broncode in uw browser bekijken.

Oude versies

Er zijn downloads beschikbaar (met de extensie *.tar.gz) voor alle versies van MediaWiki vanaf maart 2005 (de oudst beschikbare versie is MediaWiki 1.3.11) in de downloadarchieven van MediaWiki.

Voor nog oudere versies kunt u de tags van de Git repository raadplegen.

Hulp bij installatie

Referenties

  1. Dit kan referentie-conflicten veroorzaken als u later "git pull" gebruikt om uw "schaduwkopie" te updaten terwijl de nieuwere versie verwijst naar oudere versies die nog niet op uw systeem zijn gedownload. In zo'n geval kunt u simpelweg meer (verhoogt de volledigheid van uw gedeeltelijke kopie) of alle versies downloaden, of een nieuwe schaduwkopie maken.

Zie ook