Letöltés

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Download and the translation is 93% complete.

Legújabb kiadás

A MediaWiki 1.38.2 letöltése (.zip)

Letöltés inkább .tar.gz formátumban

Letöltési segítség

A ZIP-fájlok a legtöbb számítógépen külön szoftver telepítése nélkül is kicsomagolhatók.

A 7-Zip használata esetén ajánlott a legfrissebb verzióra frissíteni a ennek kicsomagolásához a PAX formátum a korábbi verziókban meglévő egy hibája miatt.

MacOS-felhasználóknak: A The Unarchiver nem tudja helyesen kitömöríteni a .tar.gz fájlokat (T258716). Helyette használható az Archive Utility.

Az összes verzió

A MediaWiki 1.36, valamint 1.34 vagy régebbi verziói felhasználóinak: Ezek a verziók már nem támogatottak. Kérjük, frissíts egy újabb verzióra:

Licenc

A Mediawiki a GNU General Public License második verziója alatt licencelt szabad szoftver. Mivel a MediaWiki ingyenes, a törvényben előírtakon felül nem nyújtunk hozzá garanciát. További információkért lásd a GNU GPL második verziójának [$link teljes szövegét]. Because MediaWiki is licensed free of charge, there is no warranty, to the extent permitted by applicable law. Read the full text of the GNU GPL version 2 for details.

Rendszerkövetelmények

A MediaWiki használatához a PHP 7.3.19/7.4.3 vagy újabb verziójára, valamint a $mariadb verziójára, a $mysql verziójára, SQLite -ra vagy PostgreSQL -re van szükség. További információkért lásd a rendszerkövetelményeket és a kompatibilitási leírást. Using MariaDB or MySQL is recommended as Wikimedia uses MariaDB. Any other database servers are less tested and you may likely run into some bugs.

For more information, please read the pages on system requirements and compatibility.

A PHP hibája miatt a MediaWiki nem kompatibilis a PHP 7.3.0 - 7.3.18 és 7.4.0 - 7.4.2 verziókkal. Használd a PHP 7.3.19-es vagy 7.4.9+ változatát helyettük. További információkért lásd a task T246594 lapot.
Support for PHP 8.0 in MediaWiki is experimental. We are not aware of any issues, but it is not as well tested as PHP 7. PHP 8.1 is not supported. See task T248925 for more information.


Letöltés parancssorból

To download MediaWiki 1.38.2 in a terminal on a Linux machine using wget, use one of the following commands:

wget https://releases.wikimedia.org/mediawiki/1.38/mediawiki-1.38.2.tar.gz

Alternatively, using cURL:

curl -O https://releases.wikimedia.org/mediawiki/1.38/mediawiki-1.38.2.tar.gz

Letöltés Gittel (fejlesztőknek)

Aktív MediaWiki-fejlesztőknek inkább a letöltés Git-ről linket érdemes használniuk a legutolsó MediaWiki-verzió letöltéséhez. A Git-tároló a szoftver korábbi verzióit is tárolja, így lehetséges különböző verziók között váltani („check out”). Developers downloading from Git will also need to manually install dependencies via Composer .

Aláírások letöltése

Alternatív útmutató a kézi telepítéshez

Egyes felhasználók a manuális telepítés helyett előnyben részesítik az integrált megoldásokat. A MediaWiki szoftvercsomagok részeként és tárhelyszolgáltatók segítségével is telepíthető. Egyre inkább telepíthető bizonyos Linux-disztribúciók (például Debian, Ubuntu, Defora, Gentoo) csomagkezelőivel is a MediaWiki, azonban ezeknek a csomagoknak változó a naprakészsége és a kínált kiterjesztések köre.

Következő lépés

Iratkozz fel a legújabb kiadások levelezőlistájára Kövesd a legújabb híreket a kiadásokkal kapcsolatban és tartsd biztonságban a szerveredet!

Régebbi kiadások

Ha a MediaWiki sok egyedi beállítást tartalmaz, akkor az új verzió telepítése problémás lehet, ezért a régi kiadásokat egy évig, míg az LTS-kiadásokat három évig támogatjuk.

Fejlesztői kiadások

Ha a legújabb fejlesztői (pl. alfa) változatot szeretnéd futtatni, akkor azt a mediawiki-master.tar.gz linkre kattintva, vagy Gitről töltheted le.

A Gitről letöltheted a teljes tárat (körülbelül 528 MB)

git clone https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/core.git

vagy csak az utolsó kiadást (körülbelül 85 MB; ezeket sekély másolatoknak is nevezzük, mivel kisebb méretűek és rövidebb idő alatt letölthetőek)[1]

git clone --depth 1 https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/core.git

Megnézheted a legújabb forráskódot a böngésződben.

Régi kiadások

A legrégebbi, *.tar.gz kiterjesztésű letölthető állományok a 2005 márciusiak (a legkorábbbi a MediaWIki 1.3.11); ezeket az archívumban találod.

Jegyzetek

  1. Ez később problémát okozhat, ha az „árnyékmásolatot” gittel töltöd le, és az új verzió olyan változatokra támaszkodik, amelyeket nem telepítettél. Ilyenkor (a mélység növelésével) letöltheted a hiányzó verziókat vagy új árnyékmásolatot készíthetsz.