Letöltés

From mediawiki.org
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Download and the translation is 95% complete.
Outdated translations are marked like this.
MediaWiki-2020-icon.svg Kézikönyv:Telepítési útmutató A MediaWikiről
Help-browser.svg Funkciók Telepítési követelmények
Preferences-system.svg Letöltés Telepítés Beállítás


Legújabb kiadás

Ez egy zip fájl. A legtöbb operációs rendszeren külön szoftver telepítése nélkül is kicsomagolható, és általánosságban ez ajánlott a Windows-felhasználóknak.

Tarballt (tar.gz fájlt) is kínálunk. A 7-Zip használata nem ajánlott ennek kicsomagolásához a PAX formátum egy hibája miatt. A macOS-felhasználók figyelmét pedig arra hívjuk fel, hogy a The Unarchiver egy hibája miatt megsérülnek a tarballokban a fájlnevek. Helyette használható az Archive Utility.

  • Megjegyzés: az utolsó stabil kiadás nem tartalmazza a stabil verzió összes hibajavítását: megpróbálhatod letölteni az utolsó pillanatképet. Bár ebben lehetnek a legfrissebb alverzióban még nem szereplő javítások, egy szoftver soha nem lehet teljesen hibamentes.

Licenc

A Mediawiki a GNU General Public License második verziója alatt licencelt szabad szoftver. Mivel a MediaWiki ingyenes, a törvényben előírtakon felül nem nyújtunk hozzá garanciát. További információkért lásd a GNU GPL második verziójának teljes szövegét.

Rendszerkövetelmények

A MediaWiki használatához a PHP 7.4.9 vagy újabb verziójára, valamint a MySQL 5.5.8+ verziójára, MariaDB-re, SQLite-ra vagy PostgreSQL-re van szükség. További információkért lásd a rendszerkövetelményeket és a kompatibilitási leírást.

A PHP hibája miatt a MediaWiki nem kompatibilis a PHP 7.3.0 - 7.3.18 és 7.4.0 - 7.4.8 verziókkal. Használd a PHP 7.3.19-es vagy 7.4.9+ változatát helyettük. További információkért lásd a task T246594 lapot.
Figyelem Figyelem: MediaWiki is not yet compatible with PHP 8. See task T248925 for more information.

Letöltés Gittel

Aktív MediaWiki-fejlesztőknek inkább a letöltés Git-ről linket érdemes használniuk a legutolsó MediaWiki-verzió letöltéséhez. A Git-tároló a szoftver korábbi verzióit is tárolja, így lehetséges különböző verziók között váltani („check out”).

Aláírások letöltése

Megjegyzések

A Microsoft SQL Server és az Oracle Database, valamint a HHVM és a PHP 7.0–7.1 támogatása megszűnt a MediaWiki 1.34 verzióban.

Alternatív útmutató a kézi telepítéshez

Egyes felhasználók a manuális telepítés helyett előnyben részesítik az integrált megoldásokat. A MediaWiki szoftvercsomagok részeként és tárhelyszolgáltatók segítségével is telepíthető. Bizonyos Linux-disztribúciók (például Debian, Ubuntu, Defora, Gentoo) más frissítési gyakoriságot és kiterjesztés-támogatást nyújtanak.

Következő lépés

Iratkozzon fel a legújabb kiadások levelezőlistájára

Kövesse a legújabb híreket a kiadásokkal kapcsolatban és tartsa biztonságban szerverét!

Régebbi kiadások

Ha a MediaWiki sok egyedi beállítást tartalmaz, akkor az új verzió telepítése problémás lehet, ezért a régi kiadásokat egy évig, míg az LTS-kiadásokat három évig támogatjuk.

Fejlesztői kiadások

Ha a legújabb fejlesztői (pl. alfa) változatot szeretnéd futtatni, akkor azt a mediawiki-master.tar.gz linkre kattintva, vagy Gitről töltheted le.

A Gitről letöltheted a teljes tárat (körülbelül 528 MB)

git clone https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/core.git

vagy csak az utolsó kiadást (körülbelül 85 MB; ezeket sekély másolatoknak is nevezzük, mivel kisebb méretűek és rövidebb idő alatt letölthetőek)[1]

git clone --depth 1 https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/core.git

Megnézheted a legújabb forráskódot a böngésződben.

Régi kiadások

A legrégebbi, *.tar.gz kiterjesztésű letölthető állományok a 2005 márciusiak (a legkorábbbi a MediaWIki 1.3.11); ezeket az archívumban találod.

A régebbi verziók áttekintéséhez lásd a Git-tárhely címkéit.

Telepítési segítség

Jegyzetek

  1. Ez később problémát okozhat, ha az „árnyékmásolatot” gittel töltöd le, és az új verzió olyan változatokra támaszkodik, amelyeket nem telepítettél. Ilyenkor (a mélység növelésével) letöltheted a hiányzó verziókat vagy új árnyékmásolatot készíthetsz.

Lásd még