VisualEditor/Portal

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal and the translation is 52% complete.
Outdated translations are marked like this.

Velkommen til portalen for VisualEditor, en ny måde at redigere Wikipedia på, som udvikles af Wikimedia Foundation. Redigeringer i Wikipedia har historisk set krævet, at bidragyderne lærte sig wiki-markup, et relativt komplekst markup-sprog, for blot at lave små rettelser til en artikel. I 2001 var dette acceptabelt, men i 2013 er det med til at skræmme bidragydere væk. VisualEditor tillader brugere at redigere uden at være nødt til at lære sig wiki markup og vil forhåbentlig opmuntre endnu flere mennesker til at bidrage til Wikipedia.

Læs Hjælp:VisualEditor/Brugerguide .
Find out how to make links, add or move images, create citations, insert templates, edit tables, and more. Please include your web browser, computer operating system, and Wikipedia skin (usually Vector, sometimes Monobook).

Om VisualEditor

VisualEditor er en "visuel" måde at redigere Wikipedia på, et nyt system, som lader brugere bidrage uden at være nødt til at lære at bruge wikimarkup. Den har været tilgængelig som en valgfri "alpha"-version på den engelsksprogede Wikipedia siden december 2012 [$blog-april på 16 andre sprog siden april 2013] og [$blog-june på næsten alle andre sprog] siden begyndelsen af juni. Som forklaret nedenfor forventer vi at gøre den tilgængelig i næsten alle Wikipediaer i slutningen af 2013, idet vi begynder med den engelsksprogede Wikipedia 1. juli.

VisualEditor has been available as an opt-in "alpha" release at MediaWiki.org since mid-2012 and on the English-language Wikipedia since December 2012, in 14 more languages since April 2013, and almost all other languages since the beginning of June 2013. As of July 2015, it has been available by default to logged-in and logged-out editors at more than 75% of the Wikipedias. We expect to make it available by default to most of the remaining languages in late 2015. Since late November 2014, it is also available as an opt-in Beta Feature at all WMF wikis except Wiktionary and Wikisource.

We are releasing a multilingual newsletter, focused on WMF wikis.

Brug af Visual Editor

Using the visual editor to increase the indentation of a bulleted list.

If you're interested in using VisualEditor for editing, we have a guide to doing so, as well as a list of common keyboard shortcuts.

I øjeblikket har VisualEditor et antal fejl; dette kan ikke helt undgås. Hvis du støder på et problem skal du ikke tøve med at rapportere om det på feedback-siden. Der findes også nogle områder, hvor vi stadig skal have skabt helt nye faciliteter. De nuværende begrænsninger omfatter følgende:

  • Langsom til at hente - det vil tage et stykke tid at hente lange, komplekse sider ind i VisualEditor. I fremtiden vil softwaren være noget hurtigere og vil tillade at hente større sider.
  • Ufuldstændig redigering - nogle elementer af meget kompleks formatering vil blive vist og lade dig redigere indholdet, men ikke tillade brugere at redigere strukturen eller tilføje nye elementer. Det gælder fx definitionslister. Tilføjelser på dette område er en af de ting, vi prioriterer.
  • Kun artikler og brugersider - VisualEditor vil kun blive mulig at bruge i artikel- og brugernavnerummene (så man også kan redigere i personlige sandkasser). Med tiden vil vi udbygge den til også at indeholde de særlige redigeringsværktøjer, der er nødvendige for andet end artikler, men vores fokus har foreløbig været på artikler.

På grund af disse begrænsninger og uundgåelige fejl anbefaler vi, at brugere trykker på "Review your changes", inden man gemmer siden, samt rapporterer alle problemer, man støder på.

Hvordan man kan hjælpe

For at VisualEditor skal blive så god som mulig, er der en masse ting, vi har brug for hjælp til. Det er klart, at et stort område er at bruge softwaren, finde fejl og indrapportere disse, men derudover er der mange andre opgaver. Disse omfatter blandt andet:

  • Opdatere hjælpesider - alle vore projekter har hjælpesider for at gøre det lettere for nye brugere at bidrage. Uheldigvis er de alle opbygget til markup-editoren, og når VisualEditor bliver tilgængelig, bliver skærmbilleder og brugervejledninger forældede. Det vil være meget nyttigt, hvis der er nogen, der vil opdatere hjælpesider på basis af vores brugervejledning til VisualEditor.
  • Tilføje SkabelonData til skabeloner - VisualEditor har en fin skabelon-editor, der er beskrevet mere detaljeret på vores hjælpeside. Som man kan se, hvis man bruger det på Wikipedia, har nogle skabeloner navngivne parametre og fine beskrivelser, der gør dem nemmere at bruge. Andre har ikke. Det er, fordi skabeloner skal have "SkabelonData", hvis denne funktion skal virke. Hvis du har lyst til at tilføje SkabelonData, har en vejledning i, hvordan man gør det samt en liste over de vigtigste skabeloner, der har brug for data.
  • Hjælp nye brugere - Hvis VisualEditor lanceringen bliver en succes, får vi mange flere nye brugere end vi er vant til, og selvom redigering kan være lettere, vil det stadig være svært at regne ud hvordan man skal interagere med fællesskabet. Venligst at bruge lidt tid på help desk eller i IRC hjælpe kanalen, for at hjælpe disse nyankomne med at vænne sig til Wikipedia.

Se også