Kézikönyv:Telepítési követelmények

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Manual:Installation requirements and the translation is 49% complete.
Outdated translations are marked like this.

A MediaWiki szoftver megléte mellett a MediaWikihez az alábbiak szükségesek:

 • A lapok böngészőben való megjelenítéséhez szükséges egy webszerverszoftver.
 • A szoftver futtatásához PHP szükséges.
 • A lapok és adatok tárolásához egy adatbázisszerverre van szükség.

A fentieken kívül egyes haladó funkcióknak további függőségei lehetnek (lásd alább).

Ha nem rendelkezel teljes hozzáféréssel a webszerverhez, a szükséges csomagok meglétének ellenőrzéséhez vedd fel a kapcsolatot a rendszergazdával vagy a tárhelyszolgáltatóval.

To run MediaWiki maintenance scripts, you will need command line access.

Egyletöltéses telepítés

Linux használata esetén javasolt az Apache webszerver, a PHP és a MariaDB adatbázisszerver csomagkezelővel történő telepítése. Debian és Ubuntu használata esetén használd az alábbi parancsot.

sudo apt-get install apache2 mariadb-server php php-intl php-mbstring php-xml php-apcu php-curl php-mysql

Szoftvercsomagok

Más operációs rendszerek esetén használd a https://www.apachefriends.org weboldalról letölthető szoftvercsomagot, mint amilyen az XAMPP, amely tartalmazza az Apache-webszervert, a PHP-t és a MariaDB-t is. A szoftver Linux, Windows, Mac és Solaris rendszerekhez érhető el. Jelenleg (2021. január) a XAMPP legfrissebb verziója PHP 8.0-ot használ (a MediaWiki telepítéséhez a 7.4.3 vagy újabb változat szükséges).

Apple-rendszereken használhatod a XAMPP-pal megegyező MAMP-ot is. A MAMP-pal jelenleg az Apache-szerver és MySQL-adatbázisok használhatóak. A szoftver Windows és Mac alá is elérhető, de főleg az utóbbin használatos.

Webszerver

Ahhoz, hogy a lapok a böngészőkben megjelenhessenek, a MediaWikinek szüksége van egy ezt lehetővé tevő szoftverre. Ebben gyakran nincs választásod – a tárhelyszolgáltatód által biztosított programot kell használnod.

A MediaWiki minden olyan szerverrel kompatibilis, amely képes a szükséges PHP-verzió futtatására. A legtöbb telepítés az Apache HTTPD webszervert használja. A Nginx (konfigurációs példa) is jó választás.

PHP

A MediaWiki PHP-ben íródott; a szoftver futtatásához ennek megléte szükséges.

 • A legutóbbi MediaWiki-verzióhoz a PHP PHP 7.4.3 vagy újabb verziója szükséges. További információkért lásd a Kompatibilitás lapot.
A PHP hibája miatt a MediaWiki nem kompatibilis a PHP 7.4.0 - 7.4.2 verziókkal. Use PHP 7.4.3+ instead. További információkért lásd a task T246594 lapot.
If using PHP8, it is recommended to use MediaWiki 1.38.4+, or 1.39 or higher. PHP8 is not in use by Wikimedia wikis, and thus gets less testing, but other groups do use MediaWiki with PHP8 without issue. If you encounter any bugs when using MediaWiki with PHP8, please report them. See task T248925 for more information.
 • Az alábbi kiterjesztések kötelezőek:
  • calendar - (az 1.33 verzió óta kötelező)
  • dom - required since MW 1.34
  • fileinfo - (az 1.30 verzió óta kötelező)
  • intl - (az 1.36 verzió óta kötelező)
  • json - required since MW 1.22
  • mbstring - (az 1.27 verzió óta kötelező, korábbiakhoz ajánlott)
  • openssl - required since MW 1.27, see $wgSessionInsecureSecrets if unavailable
  • xml - required since MW 1.27, recommended in earlier versions
  • xmlreader - required since MW 1.36
 • The following extensions are recommended in addition to the required ones:
 • Vedd figyelembe, hogy alapértelmezésben a PHP-ben ezek mindegyike engedélyezve van.

If your hosting provider provides a basic LAMP enviroment without these, you may need to install or enable these manually.

  • In Debian/Ubuntu, the following command installs all recommended PHP extensions listed above:
   sudo apt-get install php php-intl php-mbstring php-xml php-apcu php-curl
 • At hosting providers with a control panel such as cPanel, you can often use "Select PHP Version" (PHP Selector) to enable these extensions. (For example, after seeing "You are missing a required extension to PHP that MediaWiki requires to run. Please install: intl")
 • On most Debian/Ubuntu-based distros the php-mysql package is required if you want MediaWiki to use MySQL.
 • Some features of MediaWiki may require PHP functions that execute external processes, like image thumbnailing, that some cheap hosts usually disable.

Please take this into consideration if you plan to install MediaWiki on a shared host.

 • MediaWiki extensions may require additional PHP features, e.g. VisualEditor requires libcurl support (php-curl on Debian/Ubuntu-based distros).

If you need to compile PHP from source, then see PHP-beállítás for compilation options that affect MediaWiki.

Adatbázisszerver

MediaWiki stores all the text and data (content pages, user details, system messages, etc.) in a database, which it is capable of sharing with other web-based applications (phpBB, etc.). You will need one of the following database servers to run the latest version of MediaWiki:

Using MariaDB or MySQL is recommended as Wikimedia uses MariaDB. Any other database servers are less tested and you may likely run into some bugs.

Az Oracle és a Microsoft SQL Server támogatása a MediaWiki 1.34-ben megszűnt.

Some users find it helpful to install additional control panel software such as phpMyAdmin (MySQL/MariaDB) or phpPgAdmin (PostgreSQL) to help administer the database server. Some hosting services also provide such software.

Hardverigény

Az ajánlott minimális szükségletek 256 MB memória egy számítógépes weboldalhoz és 85 MB tárhely, azonban ez nem elég egy forgalmas nyilvános webhelyen vagy feltöltést engedélyező webhelyen. Néhány felhasználó állítólag sikeresen futtatta a MediaWikit 48 MB memóriával rendelkező számítógépeken.

A telepítés mérete lecsökkenthető körülbelül 50 MB-ra fejlesztői telepítés esetén és 26 MB-ra nem fejlesztői, végfelhasználói telepítés esetén. Lásd: Manual:Reduce size of the installation .

Opcionális függőségek

 • A Special:MyLanguage/Manual:Image_administration#Image_thumbnailing az ImageMagicket vagy a GD-t igényli.
 • A TeX szükséges matematikai képletek megjelenítéséhez. In most Debian/Ubuntu-based distros, this is in the texlive package.
 • GNU diff3 can be provided to automatically resolve conflicts.

Lásd még