Handleiding: Veelgestelde Vragen

shortcut: FAQ
From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Manual:FAQ and the translation is 100% complete.

Directe hulp
Voor de volledige lijst van mogelijke ondersteuning: Communicatie .
Veel gestelde vragen (FAQ) over het gebruik van MediaWiki. Wanneer uw vraag hier niet en ook niet in de MediaWiki documentatie of de MediaWiki gebruikersdocumentatie is beantwoord, vraag dan om hulp op een ondersteuningplaats.

De basisbeginselen

Wat zijn de verschillende tussen MediaWiki, Wikimedia, Wikipedia en wiki?

Deze vraag wordt vaak gesteld, lees Verschillen tussen Wikipedia, Wikimedia, MediaWiki en wiki voor een gedetailleerd antwoord.

Ik wil een MediaWiki instantie gebruiken voor (vul hier uw doel in). Mag dit?

MediaWiki is gratis software: dit betekent dat u het mag gebruiken voor welk doeleinde dan ook, zonder wettelijke beperkingen. Verder zijn de licentiecondities alleen van toepassing op de software zelf (niet op de inhoud die u ermee aanmaakt). Dit betekent dat, alhoewel veel wiki's hun inhoud beschikbaar stellen onder een (relatief) open licentie, u niet verplicht bent om de inhoud van uw wiki op een bepaalde manier onder licentie te stellen. Natuurlijk moedigen wij, als project dat opgezet is om sites zoals Wikipedia te ondersteunen, u aan om de teksten die u schrijft onder een vrije licentie beschikbaar te stellen. U bent daar echter, om kort te zijn, niet toe verplicht.

Indien u de software wenst te wijzigen of verbeteren, dan bent u daartoe, over het algemeen, gemachtigd, maar er zijn enkele beperkingen en u dient de volledige tekst van de GNU GPL versie 2 te raadplegen voor details. Omdat MediaWiki gratis beschikbaar gesteld wordt, is er geen garantie, voor zover dit toegestaan is bij wet.

Hoe maak ik een wiki aan?

U maakt een wiki aan door MediaWiki op een server te installeren en toegang te hebben om het te beheren. Er zijn meerdere opties, afhankelijk van uw niveau van expertise:

 • Om een wiki aan te maken op uw eigen server: Installatiegids.
 • Een host kan een een-klik installatie aanbieden of toestaan dat er op verzoek een wiki wordt aangemaakt. Bekijk Hosting diensten voor de mogelijkheden.

Deze website (MediaWiki.org) en de Wikimedia Foundation staan niet toe dat iemand hier een wiki installeert.

Installatie en configuratie

Waar kan ik MediaWiki downloaden?

Klik hier om de meest recente stabiele release van MediaWiki te downloaden. Bestanden worden aangeboden in een .tar .gz archiefbestand. MediaWiki kan ook direct verkregen worden vanuit onze Git repository.

Hoe MediaWiki te installeren?

MediaWiki installeren duurt ongeveer 10 tot 30 minuten, het omvat het uploaden/kopiëren van bestanden en het uitvoeren van een installatiescript om de software te configureren. Zie de Handleiding:Installatiegids , waar u ook de "minimale systeemvereisten" kunt terugvinden.

Hoe installeer ik MediaWiki door middel van een package?

Veel Linux distributies leveren MediaWiki in package. Het MediaWiki ontwikkelteam verwijst u naar uw Linux distributie voor assistentie bij het installeren, configureren of gebruik van uw distributie. De verscheidene gemeenschappen en bedrijven die zulke pakketten onderhouden, dienen u te voorzien van installatie-instructies.

Let wel: derde-partij distributies kunnen oudere versies betreffen, dus let goed op informatie met betrekking tot compatibiliteit van aanwijzingen en extensies.

Zie ook: Software bundles/nl

Kan ik meer dan één wiki op een server installeren met MediaWiki?

Het is mogelijk om meer dan één wiki op een server te installeren, mits:

 • U installeert meerdere instanties van MediaWiki (zoals met een softwarebundel zoals de Bitnami MediaWiki Stack); in verschillende mappen – één voor elke wiki.

Of

 • U gebruikt een verschillende database voor iedere wiki

Of

 • U gebruikt een verschillende database-prefix voor iedere wiki (voor Postgres kan u dit bereiken door verschillende schema's en gebruikers te gebruiken) If you want to use the same LocalSettings.php file for both, you must ensure $wgServer is dynamically set to the correct value.

Voor informatie met betrekking tot deze twee opties, zie respectievelijk $wgDBname en $wgDBprefix .

Voor informatie met betrekking tot het opzetten van een wiki familie (wiki farm), zie Manual:Wiki family

Hoe installeer ik een bestaande wiki, zoals Wikipedia of Wiktionary?

De meest gebruikte (maar niet noodzakelijkerwijs de gemakkelijkste) methode is importeren. Zie Wiki importeren, hieronder voor meer informatie.

(Niet-MediaWiki-methoden, zoals Xowa en Kiwix zijn te vinden op Wikipedia Database download).

Heeft MediaWiki shell toegang nodig?

Shell toegang (SSH) is niet vereist om MediaWiki te installeren, maar het is "ten zeerste aangeraden". Zonder shell toegang kan het voor u zelfs moeilijk zijn om een back-up van uw wiki te maken, of om te upgraden naar een nieuwere versie. Een aantal onderhoudstaken zijn helemaal niet mogelijk zonder shell toegang. Veel belangrijke extensies werken het best met shell toegang.

Hoe installeer ik extensies?

Zie Handleiding:Extensies voor informatie over het installeren en schrijven van extensies. Zie de Category:Extensions/nl om bestaande extensies te vinden.

Hoe voeg ik extra namespaces toe?

Zie Aanmaken namespace.

Hoe kan ik het toestaan van uploads instellen?

Bestandsuploads zijn een veelgebruikte feature van MediaWiki, maar staan standaard uit in alle huidige releaseversies. Om ze aan te zetten, maakt u eerst een uploadmap (standaard images) waarin de webserver schrijfrechten heeft (chmod -R 777 ./images of geef de Apache gebruiker schrijfrechten, etc.). Daarna zet u $wgEnableUploads op true in het bestand LocalSettings.php. Als u een foutmelding failed to mkdir (kan map niet aanmaken) krijgt wanneer u een bestand probeert te uploaden, dan betekent dat er een probleem met de rechten is.

Zie ook: Handleiding:Bestandsuploads instellen

Hoe sta ik het uploaden van overige bestandsformaten toe?

MediaWiki vereist dat toegestane bestandsformaten aangeduid worden met het $wgFileExtensions configuratie-instelling. Normaal gesproken bevindt dit commando zich in LocalSettings.php in de hoofdmap van uw MediaWiki installatie.

Bijvoorbeeld, om het uploaden van PDF bestanden toe te staan, voeg het volgende toe aan LocalSettings.php:

$wgFileExtensions[] = 'pdf';

Om meer dan één type toe te voegen aan de lijst van toegestane bestandsformaten, gebruik de volgende syntaxis

$wgFileExtensions = array_merge( $wgFileExtensions, [ 'pdf', 'txt', 'mp3' ] );
Zie ook: Handleiding:Bestandsuploads instellen

Hoe sta ik ingebedde wiskundige formules toe?

MediaWiki ondersteunt ingebedde wiskundige formules. Zie Extension:Math voor complete installatie-instructies.

Hoe stel ik de tijdzone in voor mijn MediaWiki?

Zie Manual:Timezone

Hoe kan ik een gecachede pagina opschonen?

Om een ge-cachede pagina op te schonen, bijvoorbeeld wanneer u wijzigingen aanbrengt in de navigatiebalk, voeg &action=purge toe aan het einde van de dynamische URL van de pagina.

Bijvoorbeeld https://www.mediawiki.org/w/index.php?title=Main_Page&action=purge

Of ?action=purge aan het einde van de korte URL van de pagina:

Bijvoorbeeld https://www.mediawiki.org/wiki/Main_Page?action=purge

Zie ook: Manual:Purge , Manual:Parameters to index.php

Hoe kan ik caching geheel uitzetten?

Voeg de volgende regels toe aan uw LocalSettings.php bestand:

$wgEnableParserCache = false; // ontraden methode $wgParserCacheType = CACHE_NONE; $wgCachePages = false;

"Bestand is corrupt of heeft een ongeldige extensie"

Sommige gebruikers hebben aangegeven dat er een fout op kan treden, nadat er een bestandsformaat toegevoegd is aan de lijst met toegestane extensies. De tekst van deze fout is als volgt:

"The file is corrupt or has an incorrect extension. Please check the file and upload again." ("Het bestand is corrupt of heeft een verkeerde extensie. Controleer het bestand en upload het opnieuw.")

Als mogelijke oplossing, stel de waarde van $wgMimeDetectorCommand in. Dit zou bijv. onder Unix of Linux zijn:

$wgMimeDetectorCommand = "file --brief --mime";
Zie ook: Manual:Mime type detection

Initiële gebruiker was niet door installer gecreëerd, of is geen administrator

Soms faalt de installer om de standaard gebruiker aan te maken, of is de gebruiker tabel op één of andere manier verloren gegaan. Er zijn een aantal manieren om dit op te lossen:

maintenance/createAndPromote.php

 • Voer maintenance/createAndPromote.php --username <nieuwe gebruikersnaam> --password <wachtwoord voor die gebruiker> uit vanaf de shell. Voeg --bureaucrat toe aan het bovenstaande commando, als u wilt dat deze gebruiker naast een administrator ook een bureaucraat wordt.

Dit zal een nieuwe gebruiker aanmaken, en deze promoveren tot administrator. Om hulp te krijgen, voer het script uit met de parameter --help

De database wijzigen

 • Registreer een nieuw account door middel van de gebruikelijke methode (Special:UserLogin).
 • Check de ID van de gebruiker via API.
 • Voer het volgende SQL statement uit op de database:
  • INSERT INTO user_groups ( ug_user, ug_group ) VALUES ( <id>, 'bureaucrat' ), ( <id>, 'sysop' );
hierboven moet het juiste gebruiker ID ingevuld worden, hetgeen u kunt vinden op de voorkeuren pagina van de gebruiker.
Let wel: als $wgDBprefix gedefinieerd is in LocalSettings.php, voeg de waarde hiervan dan als prefix toe aan de tabelnaam. Bijvoorbeeld, als $wgDBprefix "XYZ" is, dan gebruikt u als tabelnaam XYZuser_groups

Tijdelijk iedereen toestaan om rechten uit te delen, om uw eerste gebruiker te promoveren

Waarschuwing Waarschuwing: U moet buitenstaanders tijdens dit proces niet toestaan om uw wiki te benaderen, indien u deze methode gebruikt. Deze methode kan uw wiki tijdelijk kwetsbaar maken voor aanvallen, terwijl u deze procedure uitvoert.

Deze methode houdt in feite in dat u alle gebruikers tijdelijk toestaat om gebruikersrechten aan te passen, zodat u één gebruiker kunt promoveren

 • Registreer een nieuw account door middel van de gebruikelijke methode (Special:UserLogin). Zorg dat u ingelogd bent met dat account.
 • Voeg de volgende regel toe aan het einde van LocalSettings.php
  • $wgGroupPermissions['user']['userrights'] = true;
 • Ga naar special:userrights en voeg de zojuist aangemaakte gebruiker toe aan de "Administrator" en "Bureaucraat" groepen.
 • Verwijder de $wgGroupPermissions['user']['userrights'] = true; regel van uw LocalSettings.php. Deze stap is zeer belangrijk, aangezien iedereen rechten kan wijzigen totdat u deze regel verwijderd heeft, hetgeen slecht is.

Hoe reset ik het MediaWiki wachtwoord van een gebruiker?

Zie Manual:Resetting passwords

Hoe kan ik interwiki links creëren in mijn wiki?

Zie Manual:Interwiki

Hoe maak ik mijn basis URL's korter?

(bijv. /wiki/Article_Name tegenover /w/index.php?title=Article_Name)

Zie Handleiding:Korte URL

Hoe organiseer ik pagina's in sub-mappen zoals /wiki/submap/PaginaNaam?

Zie Manual:$wgNamespacesWithSubpages en Help:Subpagina's

Is het downloaden en gebruiken van MediaWiki.org als geheel gratis?

Ja, het is gratis in de zin van vrije software. Zie Project:Copyrights/nl voor licentie kwesties met betrekking tot de geschreven inhoud van deze website.

Hoe kan ik gebruikersrechten beheren?

Zie Manual:User rights voor algemene informatie. Zie Manual:Preventing access voor methodes en strategieën om de toegang te beperken.

Hoe voorkom ik dat anonieme gebruikers alle pagina's kunnen bewerken?

De aan te raden methode is om de waarde van de $wgGroupPermissions configuratie optie te wijzigen. Wijzig LocalSettings.php en voeg de volgende regel toe:

$wgGroupPermissions['*']['edit'] = false;

Als u Extensie:Misbruikfilter gebruikt, dan kan iedere admin ook tijdelijk het bewerken door IP-adressen uitzetten indien nodig.

Zie ook: Toegang voorkomen , Manual:User rights

Hoe kan ik voorkomen dat anonieme gebruikers elke pagina kunnen lezen?

 • Voeg de volgende code onderaan aan LocalSettings.php toe:
$wgGroupPermissions['*']['read'] = false;

Zie ook Manual:$wgWhitelistRead . Zie Manual:Preventing access#Restrict viewing of all pages voor meer informatie.

Hoe kan ik het aanmaken van accounts beperken?

 • Voeg de volgende code onderaan aan LocalSettings.php toe:
$wgGroupPermissions['*']['createaccount'] = false;

Zie Manual:Preventing access#Restrict account creation voor meer informatie.

Hoe kan ik vereisen dat men een e-mailadres invult bij registratie?

Zie Manual:$wgEmailConfirmToEdit

Hoe kan ik MediaWiki in "Alleen Lezen" modus zetten?

MediaWiki-versie:
1.5
Zie Handleiding:$wgReadOnly

Hoe kan ik de standaard gebruikersvoorkeuren wijzigen?

MediaWiki-versie:
1.4

De MediaWiki standaard gebruikersvoorkeuren staan in DefaultSettings.php Bewerk het bestand niet, maar gebruik het alleen ter naslag.

Als u kleine bewerkingen in recente wijzigingen standaard wilt verbergen: DefaultSettings.php zegt:

$wgDefaultUserOptions = [
    ...
	'hideminor' => 0,
    ...
]

Om de voorkeur te wijzigen, voegt u het volgende toe aan uw LocalSettings.php bestand:

$wgDefaultUserOptions["hideminor"] = 1;

Om de standaard namespaces voor een zoekopdracht te wijzigen, in alle versies van MediaWiki, vult u $wgNamespacesToBeSearchedDefault in LocalSettings.php in met een array waarin namespace indices gemapped worden op boolean waarden. Bijvoorbeeld, om te zoeken in de "main" namespace en de "category" namespace, gebruik:

$wgNamespacesToBeSearchedDefault = [
  NS_MAIN => true,
  NS_CATEGORY => true,
];

In sommige gevallen wilt u, nadat u een standaard gebruikersvoorkeur wijzigt, mogelijk ook de gebruikersvoorkeuren van alle bestaande gebruikers wijzigen.

Zo ja, gebruik het userOptions.php script in de maintenance map. Gebruik eerst de optie --dry, kijk naar het resultaat, en werk van daaruit verder. (--dry schrijft niet naar de database.)

php userOptions.php --dry --nowarn hideminor --old 0 --new 1

Maak ook altijd een back-up van uw database voordat u dit soort wijzigingen uitvoert (dit hoeft niet als u alleen maar --dry gebruikt).

Zie ook: Manual:$wgDefaultUserOptions

Hoe kan ik zorgen dat MediaWiki sneller werkt?

Zie: Manual:Performance tuning

Hoe kan ik een dropdown lijst van zoeksuggesties tonen?

Zie Manual:Enabling autocomplete in search box

Hoe passen MediaWiki en GDPR bij elkaar?

Zie GDPR (General Data Protection Regulation) and MediaWiki software

Upgraden

Zie Handleiding:Upgraden

Verplaatsen

Is het mogelijk om mijn wiki naar een andere machine te verplaatsen?

Ja. Waarschijnlijk wel. In feite maakt u een back-up van uw oude installatie, en "herstelt" deze dan naar de nieuwe machine. Tenslotte zal u aanvullende wijzigingen moeten maken in de wiki configuratie, zodat alles naar de nieuwe locatie wijst.

Hoe verplaats ik mijn wiki naar een andere server?

Volg de instructies Handleiding:Een wiki verplaatsen .

De interface wijzigen

Hoe wijzig ik het logo?

Het logo dat linksboven op elke pagina verschijnt wordt bepaald door de $wgLogo configuratieregel in het LocalSettings.php -bestand.

Er zijn twee manieren om het logo te wijzigen:

 1. Upload een afbeelding naar uw wiki via de normale uploadinterface. Hierdoor kan het logo gemakkelijk worden vervangen. Het kan hierbij handig zijn om de pagina te beveiligen als je deze methode gebruikt.
  Voeg dan de $wgLogo regel toe aan LocalSettings.php, bijvoorbeeld:
  $wgLogo = "{$wgUploadPath}/6/62/mylogo.png";
  
 2. Upload de afbeelding naar uw server op een andere manier (zoals FTP).
  Voeg dan de $wgLogo regel toe aan LocalSettings.php, bijvoorbeeld:
  $wgLogo = "{$wgScriptPath}/mylogo.jpg";
  
  (In dit voorbeeld staat de image in dezelfde map als het bestand LocalSettings.php)

Als u alleen in enkele pagina's het logo wil wijzigen, overschrijf de #p-logo css's background-image eigenschap of gebruik third-party extensies als Extension:LogoFunctions .

Let op! Let op: Overschrijf niet simpelweg het standaardlogo dat met MediaWiki is geïnstalleerd (/resources/assets/wiki.png); dat bestand wordt bij een upgrade weer overschreven.
Een goede grootte voor een vierkant logo is 135x135px of 150x150px, maar het logo hoeft geen vierkant te zijn, zeker niet als er tekst onder de afbeelding staat. De maximale grootte van het logo in Vector is ~160x160px, MonoBook's is ~155x155px. Een logo dat te groot is zal worden bijgeknipt.

Hoe bewerk ik de CSS van de wiki?

U moet niet direct de CSS-bestanden (zoals common.css) gaan wijzigen, omdat je het dan voor jezelf moeilijk maakt om te upgraden, dan ben je namelijk zulke aanpassingen kwijt. Wijzig MediaWiki:Common.css als u wilt dat de CSS-aanpassing voor alle skins werkt, of MediaWiki:Vector.css als u het alleen wilt laten gelden voor de skin Vector.

De inhoud van MediaWiki:Common.css en MediaWiki:Vector.css overschrijven altijd de standaard CSS stylen zoals gespecificeerd in de skin bestanden.

Hoe verberg ik de linkse verticale navigatiebalk?

Met ander woorden, hoe maak je dat het hoofdgedeelte 100% van het scherm krijgt en het logo, de hulpmiddelen, de navigatie en het zoeken verborgen wordt.

Om het blijvend te verbergen, kopieer en plak het volgende in de pagina MediaWiki:Common.css:

#column-content { margin: 0 0 .6em 0; }
#content { margin: 2.8em 0 0 0; }
#p-logo, .generated-sidebar, #p-lang, #p-tb, #p-search { display:none; }
#p-cactions { left: .1em; }

Als je de hulpmiddelen wilt verbergen als de gebruiker op F11 drukt, voeg dan dit toe in MediaWiki:Common.js:

document.onkeydown = function( e ) {
	if( e == null ) e = event
	if( testKey( e, 122 ) ) { //F11
		appendCSS('#column-content {margin: 0 0 .6em 0;} #content {margin: 2.8em 0 0 0;} #p-logo, .generated-sidebar, #p-lang, #p-tb, #p-search {display:none;} #p-cactions {left: .1em;} #footer {display:none;}');
		return false;
	}
}

function testKey( e, intKeyCode ) {
	if( window.createPopup )
		return e.keyCode == intKeyCode
	else
		return e.which == intKeyCode
}

Hoe verberg ik de categorieën onderaan de pagina?

U kunt het tonen van de categorieën verbergen door het aanpassen van uw MediaWiki:Gadget-site.css en toevoegen:

.catlinks { display: none; }

Wijzigen URL van het logo van de website

Dit logo staat linksboven elke pagina. Standaard gaat u bij het klikken op het logo naar de hoofdpagina van de website. U kunt aangeven welke interne webpagina dan de hoofdpagina is door dat te wijzigen: MediaWiki.

De link kan ook een externe URL zijn, voeg dan een hook toe aan de LocalSettings.php om de 'mainpage href' te overschrijven.

/* Wijzig de hoofdpagina URL die gebruikt wordt voor zaken als het logo naar een absolute URL. */
$wgHooks['SkinTemplateOutputPageBeforeExec'][] = 'lfChangeMainPageURL';
function lfChangeMainPageURL( $sk, &$tpl ) {
	$tpl->data['nav_urls']['mainpage']['href'] = "http://www.example.com/"; // Hoofdpagina URL verwijst naar een absolute URL
	return true;
}

/* Wijzig de hoofdpagina URL die gebruikt wordt voor zaken als het logo naar een andere URL op de wiki */
$wgHooks['SkinTemplateOutputPageBeforeExec'][] = 'lfChangeMainPageURL';
function lfChangeMainPageURL( $sk, &$tpl ) {
	$tpl->data['nav_urls']['mainpage']['href'] = Title::newFromText('DeWebPagina')->getLocalURL(); // Hoofdpagina URL verwijst naar een pagina op de wiki
	return true;
}

Dit kan ook met jQuery code binnen MediaWiki:Common.js:

$("a.mw-wiki-logo").attr("href", "http://www.example.com");
$("a.mw-wiki-logo").attr("title", "Ga naar website example.com");

Hoe wijzig ik het pictogram in de url-regel van de webbrowser?

 • Zet gewoon uw favicon.ico in de map 'your domain/subdomain', de naam moet precies zo zijn: favicon.ico
 • U kunt ook de instelling $wgFavicon in LocalSettings.php wijzigen en toevoegen $wgFavicon = "$wgScriptPath/path/to/your/favicon.ico";

Zie Manual:$wgFavicon voor details.

Tip: De afbeelding favicon moet of 16 x 16 pixels of 32 x 32 pixels zijn.

Rewrite Rule

Als u een 'rewrite rule' in .htaccess gebruikt om het deel "index.php" ui t de URL te verwijderen, voeg dan ook een uitzondering toe voor ico-bestanden. Dat betekent, voeg de volgende regel toe in uw .htaccess:

RewriteRule .*\.ico$ - [L]

De regel moet voor de regel over index.php.

Hoofdlettergevoelig

Zorg er bij het uploaden voor dat de naam in kleine letters is. Veel servers (bijv. die op UNIX-achtige besturingssystemen) zullen niet in staat zijn om het bestand te vinden tenzij de naam in kleine letters is.

Hoe pas ik de navigatie-balk aan?

De inhoud van de navigatie-balk die links naast elke pagina staat (met gebruik van de Vector van Monobook) wordt bepaald door de pagina MediaWiki:Sidebar op uw wiki. Als u dit wilt wijzigen dan moet u dit lezen: Handleiding:Interface/Zijbalk .

Hoe plaats ik een bericht (bijvoorbeeld een mededeling) op elke pagina?

Plaats een tekst op de MediaWiki:Sitenotice pagina. De tekst zal op elke artikelpagina bovenaan worden getoond.

U kunt ook tekst toevoegen aan MediaWiki:Anonnotice, dat is een tekst die alleen een uitgelogde gebruiker krijgt. Het is een goed idee om de website kennisgeving ook op deze instructiepagina te zetten zodat een uitgelogde gebruiker ook de kennisgeving ziet.

Hoe wijzig ik de hoofdpagina?

Standaard zoekt MediaWiki naar een pagina met de titel Main Page en gebruikt deze als de standaardpagina. Dit kan worden gewijzigd door het aanpassen van de inhoud van MediaWiki:Mainpage naar een andere titel te laten verwijzen. Als dit niet de link naar de 'Main Page' op de zijbalk wijzigt, wijzig dan MediaWiki:Sidebar.

Hoe wijzig ik de titel van de hoofdpagina?

Klik op de tab "Move" en verplaats de pagina naar de gewenste paginatitel.

Meestal wilt u dan ook wijzigen welke pagina ingesteld is als hoofdpagina.

Hoe verberg ik de titel van de hoofdpagina?

MediaWiki 1.38+

De titel van de getoonde hoofdpagina kan worden gewijzigd door de MediaWiki berichten MediaWiki:mainpage-title en MediaWiki:mainpage-title-loggedin te gebruiken (resp. voor ingelogde en niet ingelogde gebruikers). De titel kan worden verborgen door beide berichten leeg te laten (of bijvoorbeeld alleen voor ingelogde gebruikers een bericht in te vullen zodat het bericht voor niet ingelogde gebruikers is 'verborgen').

MediaWiki 1.37 en ouder

MediaWiki heeft geen interne optie om de titel van de hoofdpagina te verbergen (zie taak T8129), maar het verbergen is mogelijk met behulp van CSS. Een alternatief is het gebruik van de extensie NoTitle .

Voeg het volgende toe aan de MediaWiki:Common.css op uw wiki:

body.page-Main_Page.action-view h1.firstHeading, body.page-Main_Page.action-submit h1.firstHeading { display: none; }

Als de hoofdpagina een vertaalde naam gebruikt of u heeft de hoofdpagina hernoemd dan moet u de page-Main_Page deel wijzigen. U kunt de goede parameter vinden door de HTML-bron van de hoofdpagina te bekijken te zoeken naar de tag body.

Als u bijvoorbeeld de kunstmatige taal Lojban gebruikt, dan is de tag body iets als:

<body class="mediawiki ltr sitedir-ltr ns-4 ns-subject page-uikipedi_as_ralju skin-vector action-view">

Plaats dan deze regel in uw MediaWiki:Common.css in plaats van:

body.page-uikipedi_as_ralju.action-view h1.firstHeading, body.page-uikipedi_as_ralju.action-submit h1.firstHeading { display: none; }

Als u de titel van de hoofdpagina in een specifieke namespace als "Help:Main_Page" wilt verbergen, voeg dan toe in MediaWiki:Common.css op uw wiki:

body.page-Help_Main_Page.action-view h1.firstHeading, body.page-Help_Main_Page.action-submit h1.firstHeading { display: none; }

Note the difference: body.page-Help_Main_Page in comparison to body.page-Help:Main_Page. The latter will not work.

Indien dit niet werkt, dan gebruikt u mogelijk een skin die dit niet ondersteunt of u heeft uw hoofdpagina verplaatst zonder de MediaWiki:Mainpage bij te werken, of u heeft een behoorlijk oude versie van de wiki.

Als de skin een ander element gebruikt voor de titel dan h1 met class firstHeading, zoek dan de CSS selector op die dat skin hiervoor gebruikt.

Hoe kan ik de inhoudsopgave verbergen?

De inhoudsopgave (TOC) wordt automatisch getoond als er vier of meer kopregels in het artikel zijn. Er zijn meerder manieren om het te verbergen.

Voor een enkele pagina
Plaats het magische woord __NOTOC__ in de wikitekst van de pagina.
Voor alle pagina's
Installeer Extension:NoTOC
of
Voeg de volgende regel toe aan MediaWiki:Common.css:
.toc, #toc { display: none; }
Per gebruiker
Gebruikers kunnen deze CSS regel toevoegen aan hun common.css persoonlijke stylesheet.

Hoe kan ik de weergegeven taal veranderen?

Interface tekst wordt gewijzigd door de MediaWiki namespace te gebruiken. Voor elke afwijking van de standaard in de website-taal is er een pagina MediaWiki:Englishmessagename, en voor elke afwijking van de standaard in elke andere taal een pagina MediaWiki:Englishmessagename/languagecode. (Vanaf release 1.9 zijn er geen pagina's voor de berichten gelijk aan de standaard.) Bij aanmaak van een pagina wordt het wijzigingsveld automatisch gevuld met de standaard. Bij aanmaak van een pagina om de standaard te overschrijven is het handig om eerst de standaardversie op te slaan, om de verschillen zichtbaar en toelaatbaar te maken. Zie ook Help:Systeembericht .

Hoe wijzig ik foutberichten?

Special:Allmessages bevat een complete lijst met berichten (o.a. fouten), die lijst kan worden bewerkt.

U kunt ook ?uselang=qqx of &uselang=qqx toevoegen aan een URL die de naam van elk bericht in de interface zal weergeven.

Hoe kan ik de weergegeven taal veranderen?

Om de standaardtaal van de interface te wijzigen, pas de waarde van $wgLanguageCode in LocalSettings.php aan, bijvoorbeeld

$wgLanguageCode = "fr";

U moet mogelijk ook de cache van uw browser legen om de aanpassing te zien.

De nieuwe taal van de interface wordt gebruikt voor alle gebruikers die het zelf nooit hebben ingesteld.

Als u de gebruikers de mogelijkheid wilt geven om pagina's en interface-onderdelen aan te maken en te kiezen in andere talen dan de standaardtaal van de wiki, dan heeft u de extensie Translate/nl nodig,daarmee maakt u de wiki meertalig.

Als u de taalinstellingen voor alle bestaande gebruikers wilt wijzigen, gebruik dan het userOptions.php onderhoudsscript. Om bijvoorbeeld alle gebruikers die Engels gebruiken om te zetten naar het gebruik van Frans, voer uit:

php userOptions.php language --old en --new fr

Hoe verwijder ik de tabs artikel/bewerking/... ?

Iets meer controle kan ook: User:Subfader/Hide_page_tabs

Wijzig het bestand MediaWiki:Common.css op uw wiki en voeg dit toe:

li#ca-edit { display: none; }

Bekijk de broncode van de pagina voor de verschillende #ca-* id's gebruikt in de tabs voor de inhoud.

Dit werkt alleen voor Monobook en afgeleide skins zoals als Modern en Vector (de standaard skin), het voorkomt niet dat mensen gaan wijzigen. Om dat te doen, zie Manual:User rights .

Hoe voeg ik tabs toe in mijn wiki, of verwijder ik ze?

Lees Manual:User group CSS and JavaScript of schrijf uw eigen extensie (Lees: Manual:Hooks/SkinTemplateNavigation ):

Om bijvoorbeeld de tab Overleg te verwijderen en een tab toe te voegen om naar de hoofdpagina te gaan, sla dan deze code op in extensions/AR-Tabs.php:

MediaWiki-versie:
1.21
<?php
if( !defined( 'MEDIAWIKI' ) ){
	die( "This is not a valid access point.\n" );
}

$wgHooks['SkinTemplateNavigation'][] = 'replaceTabs';
function replaceTabs( &$skin, &$links) { 
	// Remove the talk action
	unset( $links['namespaces']['talk'] );
	$maintitle = Title::newFromText( wfMessage( 'mainpage' )->inContentLanguage()->text() );
	// Add an additional link
	$links['namespaces']['main'] = array(
		'class' => false, // false or 'selected', defines whether the tab should be highlighted
		'text' => wfMessage( 'sitetitle' )->text(), // what the tab says
		'href' => $maintitle->getFullURL(), // where it links to
		'context' => 'main',
	);
	return true;
}

en voeg toe

require_once("extensions/AR-Tabs.php");

onderaan in het bestand LocalSettings.php

Hoe verwijder ik een tab op één pagina?

MediaWiki-versie:
1.9

Om de pagina-tab Discussie (overleg) van de hoofdpagina te verwijderen, voeg aan MediaWiki:Common.css toe:

body.page-Main_Page li#ca-talk { display: none !important; }

Om MediaWiki:Common.css te mogen aanpassen moet u een Interface administrator zijn.

Zie ook: Manual:Hide page tabs

Hoe verwijder ik een tab op alle pagina's?

MediaWiki-versie:
1.9

Om de pagina-tab Discussie (overleg) van alle pagina's te verwijderen, voeg aan MediaWiki:Common.css toe:

#ca-talk { display:none!important; }

Andere tabs die verwijderd kunnen worden zijn #ca-history, #ca-viewsource, #ca-view (Lezen), #ca-nstab-main (Pagina).

Andere te verwijderen dropdown menu-items zijn #ca-watch, #ca-move, #ca-delete.

Om MediaWiki:Common.css te mogen aanpassen moet u een Interface administrator zijn.

<span id="How_do_I_remove_the_"Talk_for_this_IP"_link_at_the_top_right_(e.g._when_$wgDisableAnonTalk _is_true)?">

Hoe verwijder ik de link "Talk for this IP" rechtsboven (bijv. wanneer $wgDisableAnonTalk waar is)?

Een optie om de link te verbergen is het gebruiken van de volgende CSS in de pagina MediaWiki:Common.css op uw wiki:

#p-personal #pt-anonuserpage {
  display: none;
}

Een ander optie is om in uw bestand LocalSettings.php de hook PersonalUrls te gebruiken om de link voor de overlegpagina te verwijderen voor anonieme gebruikers:

$wgHooks['PersonalUrls'][] = 'lfRemoveAnonUserpageLink';
function lfRemoveAnonUserpageLink( &$personal_urls, $title ) {
	unset( $personal_urls['anonuserpage'] );
	return true;
}

Hoe verwijder ik de link rechtsboven op het scherm om in te loggen of een account aan te maken?

De link om in te loggen of een account aan te maken kan verwijderd worden van de persoonlijke URL's door deze code in uw LocalSettings.php te gebruiken in de hook:

$wgHooks['PersonalUrls'][] = 'lfRemoveLoginLink';
function lfRemoveLoginLink( &$personal_urls, $title ) {
	unset( $personal_urls['login'] );
	unset( $personal_urls['anonlogin'] );
	unset( $personal_urls['createaccount'] );
	return true;
}

Hoe kan in acties en speciale pagina's onderdrukken?

Dat kan op twee manieren:

Bestand htaccess gebruiken

MediaWiki is niet ontworpen voor dit soort gebruik! Niet alle webservers ondersteunen het gebruik van een htaccess bestand. Deze methode is niet onfeilbaar, het is wel een stap verder dan het verbergen van de links (zie hierboven).

Het onderdrukken van acties en speciale pagina's kan nuttig zijn als u het wilt laten lijken dat het een statische website is via een bepaalde URL of VirtualHost, maar ook een 'interne' weergave als een echte wiki wilt hebben. bijvoorbeeld als u een intern gerichte weergave heeft van uw wiki die gebruikers kunnen aanpassen en een externe weergave die er uit moet zijn als een statische website (geen geschiedenis, geen discussie, ...).

Na het verbergen van de gewenste links (zie boven), als u een Apache webserver gebruikt kunt u acties en speciale pagina's uitschakelen met de volgende rewrite rules:

# De site even buiten gebruik zetten (MediaWiki commando's uitschakelen)

RewriteEngine On

#RewriteLog /tmp/rewrite.log

#RewriteLogLevel 9

## Zie https://www.mediawiki.org/wiki/Special:MyLanguage/Manual:Parameters_to_index.php#Actions

RewriteCond %{QUERY_STRING} (.*action=.*)
RewriteRule .* http://www.my.domain.com?

RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/index.php/Special:Search
RewriteCond %{REQUEST_URI} ^(.*Special:.*)
RewriteRule .* http://www.my.domain.com?

## Een truc toepassen...
RewriteCond %{QUERY_STRING} ^(.*Special:.*)
RewriteRule .* http://www.my.domain.com?

Een verzoek voor 'http://www.my.domain.com/wiki/Page_name?action=edit' bijvoorbeeld wordt overschreven naar 'http://www.my.domain.com'. Op dezelfde manier wordt elke pagina in de Special namespace (behalve Special:Search) gewijzigd naar 'http://www.my.domain.com'.

U kunt ook een pagina "403 Verboden" voor al dergelijke verzoeken gebruiken: RewriteRule .* - [F]. Bedenk, dit is alleen een hack, het is niet bedoeld als een oplossing voor een veilige CMS.

Bedenk dat u de bovenstaande regels moet laten overeenkomen met de naamgeving van uw eigen URL-schema.

Andere te overwegen onderwerpen om een website te vergrendelen (lockdown) zijn de API en POST verzoeken van de inhoud van de wiki (eerder dan de GET).

Bestand LocalSettings.php gebruiken

Om een bepaalde speciale pagina uit te schakelen (bijvoorbeeld Special:SpecialPages), kunt u gebruiken:

$wgSpecialPages['Naam'] = DisabledSpecialPage::getCallback( 'Naam', 'Bericht' );

waar Naam de Engelse naam van de uit te schakelen speciale pagina is en Bericht het te tonen bericht is voor de gebruikers als die deze pagina proberen te benaderen.

Om een actie (bijvoorbeeld 'edit' uit te schakelen), kunt u gebruiken:

$wgActions['edit'] = false;

Lees API:Restricting API usage om te zien hoe u een API-module kunt uitschakelen.

Dit is alleen het basisgebruik.meestal wilt u speciale pagina's, acties of API-modules conditioneel uitschakelen.

Hoe wijzig ik de voettekst (footer)?

Zie: Manual:Footer , Manual:Configuration settings#Copyright

Hoe kan ik de Powered by MediaWiki afbeelding wijzigen/verwijderen (en andere mogelijke afbeeldingen) in de voettekst?

U kunt de afbeelding 'Powered by MediaWiki' verbergen door het volgende aan uw wiki's MediaWiki:Common.css toe te voegen:

#footer-poweredbyico { display: none; }

Als u het volledig wilt verwijderen, dan kunt u $wgFooterIcons gebruiken om het te verwijderen in uw LocalSettings.php:

unset( $wgFooterIcons['poweredby'] );

Let wel: dit verwijdert ook andere powered-by afbeeldingen, bijv. ook die van BlueSpice.

Als u de afbeeldingen van de iconen, de url's, de alt tekst of icoons wilt toevoegen. lees dan de documentatie van $wgFooterIcons .

Hoe voeg ik een link om te reageren toe aan het standaardsjabloon ondertekening tildes (~~~~)?

U kunt de ondertekeningen aanpassen in MediaWiki:Signature / MediaWiki:Signature-anon.

Om bijvoorbeeld de invoer te wijzigen naar [[{{ns:user}}:$1|$2]] ([[{{ns:user_talk}}:$1|talk]]) zal een link naar de overlegpagina's van gebruikers toevoegen en [[{{ns:user}}:$1|$2]] ([{{fullurl:{{ns:user_talk}}:$1|action=edit&section=new}} Reply]) zal voor een meer directe link zorgen.

Een gebruiker kan bij zijn/haar voorkeuren de eigen ondertekening (signatuur) aanpassen.

<span id="How_can_I_change_what_the_‎<title>_of_each_page_is?_Where_do_I_make_changes?">

Hoe kan ik per pagina aanpassen wat de ‎<title> is? Waar moet ik de aanpassing doen?

De meeste tekst die u wilt wijzigen staat in de namespace van de MediaWiki.

Om titels, teksten, aankondigingen, enz. te wijzigen ga naar Special:AllMessages, waar u de bijbehorende teksten van de pagina's zult zien die u wilt wijzigen. Log in als beheerder om de beschermde teksten in the MediaWiki namespace aan te passen.

Als u de titel in uw webbrowser wilt wijzigen dan moet u de MediaWiki:Pagetitle (systeemteksten) aanpassen. Het wijzigen gaat zoals bij alle andere pagina's in de wiki.

In recente versies van MediaWiki, MediaWiki:Pagetitle is $1 - {{SITENAME}} de standaard. Als {{SITENAME}} een verkeerde tekst geeft, pas dan $wgSitename aan in uw LocalSettings.php.

Wis de cache van uw browser na het wijzigen van uw instellingen.

Maakt MediaWiki automatisch van de eerste letter van $wgSitename een hoofdletter?

Ja. Dit kan veranderd worden met de $wgCapitalLinks instelling.

Hoe laat ik externe koppelingen in een nieuw venster openen?

Zie Handleiding:$wgExternalLinkTarget

Hoe onderdruk ik dat MediaWiki de URL's, tags, enz. wijzigt?

Zet de URL of die tag in een "‎<nowiki>‎</nowiki>" tag.

Voorbeeld:

svn co <nowiki>http://svn.example.com/myproject/</nowiki>

Resultaat:
svn co http://svn.example.com/myproject/

Hoe dwing ik af dat een gebruiker eerst de wijziging bekijkt voor de wijziging opgeslagen wordt?

Zie: Manual:Force preview , Extension:ForcePreview

Hoe voeg ik meer knoppen toe aan de bewerkingspagina?

Zie: Manual:Custom edit buttons

Hoe kan ik meer aanklikbare speciale tekens of tags op de bewerkingspagina zetten?

Om meer aanklikbare elementen toe te voegen onder het wijzigingsveld, zie Extension:CharInsert .

Hoe kan ik een andere skin op mijn wiki gebruiken?

Lees Handleiding:$wgDefaultSkin voor informatie over het instellen van de skin.

Hoe kan ik het tonen van externe links uitschakelen in de afdrukbare versie van een pagina?

Wijzig de pagina MediaWiki:Print.css op uw wiki en voeg de volgende code toe:

#content a.external.text:after,
#content a.external.autonumber:after {
	content: none;
}

Hiermee worden de in de CSS gedefinieerde stijlen overschreven. Voor meer informatie, zie Manual:CSS .

Als u externe links alleen maar wilt onderstrepen in de afdrukbare versie, voeg dan ook deze code toe:

#content a.external {
  text-decoration: underline !important;
}

Hoe druk ik de voetnoten onderaan de pagina's af?

Probeer de oplossing van StackOverflow: Afdrukken voetnoten

Hoe pas ik de artikeltekst aan (tab paginanaam) van de hoofdpagina van mijn wiki?

Om de tekst van de tab aan te passen, open eerst de pagina "MediaWiki:Mainpage-nstab".

Klik op Bewerken en tik in het veld de tekst die u wilt tonen op de hoofdpagina, dat is alles. Vergeet niet om de pagina op te slaan.

Hoe wijzig ik de achtergrondkleur?

Om de achtergrondkleur van de interface van MediaWiki buiten de pagina-inhoud en tabs te wijzigen, voeg de volgende CSS toe aan de MediaWiki pagina [[MediaWiki:common.css]]:

/* Changes the background color of the bottom and left of each page, up to behind half of the logo: */
body {
 background: red;
}

/* Changes the background color behind the top half of the logo and at top of each page: */
#mw-page-base {
 background: red;
}

Hierdoor wordt die achtergrondkleur gewijzigd in rood. Zie Manual:CSS voor meer informatie.

Hoe laad ik externe fonts (lettertypes)?

In dit voorbeeld gebruiken we Google Fonts, een repository van open-source fonts die men in MediaWiki kan gebruiken. Ga naar https://fonts.google.com/, zoek een mooi font op en selecteer dat door te drukken op de "plus" (+). Selecteer een of meer fonts die u wilt toevoegen. Klik op de tab voor de pop-up notificatie en selecteer "@IMPORT". Kopieer en plak de aangemaakte CSS in [[MediaWiki:common.css]]. De onderstaande voorbeelden gebruiken Noto Sans en Noto Serif. Dit zijn standaardlettertypes voor Android en beiden een goede ondersteuning voor Unicode tekst.

@import url( 'https://fonts.googleapis.com/css?family=Noto+Sans|Noto+Serif ');

/* Changes the default font used for MediaWiki to Noto Sans (does not include headings or monospaced text): */
body {
 font-family: "Noto Sans", sans-serif;
}

/* Changes the default font used for MediaWiki headings to Noto Serif: */
#content h1, 
#content h2 {
 font-family: "Noto Serif", serif;
}

How to hide the "Your edit was saved" notification?

Edit the wiki page MediaWiki:Common.css on your wiki to include the line .postedit {display: none;}. See Manual:Interface/Stylesheets for more information.


Basisgebruik

Hoe bewerk ik een pagina?

Om een pagina te bewerken, klik op de link Bewerken die op elke Engelstalige pagina staat. Bij vertaalde pagina's is die link Vertalen. Met de standaard skin Vector, dit is in de vorm van een tab bovenaan de pagina. Er wordt een formulier getoond met de bestaande opmaak. Klik, na het doen van uw wijzigingen, op de knop Opslaan button om uw wijzigingen vast te leggen.

Zie ook: Help:Pagina's bewerken

Hoe maak ik een nieuwe pagina aan?

Er zijn verschillende manieren om een nieuwe pagina aan te maken:

 • Maak een koppeling aan op de pagina die naar een andere pagina verwijst en klik daarna op de rode koppeling die verschijnt
 • Ga naar de bedoelde plaats van de pagina, bijv. http://www.example.com/index.php?title=New_page aen klik op een link "Bewerken", "Aanmaken" of "Aanmaken bron".

Op enkele wiki's, zal een mislukte zoekopdracht naar een pagina een link bevatten om die pagina te bewerken.

Zie ook: Help:Een nieuwe pagina aanmaken

Hoe verwijder ik een oude versie van een pagina?

Oude versies met paginagegevens worden bewaard in de database en kunnen via de geschiedenis van de pagina benaderd worden. Dit is nuttig bij het beoordelen van wijzigingen en het terugdraaien van ongewenste aanpassingen, maar soms zal een beheerder deze informatie niet beschikbaar willen stellen vanwege legale redenen, om om de grootte van de database te beperken.

 • Een beheerder kan oude versies van een pagina verwijderen en dan de versies die de beheerder wil behouden weer terugzetten
 • Vanaf MediaWikis 1.14+, kunt u de basisfunctie RevisionDelete inschakelen die geprivilegieerde gebruikers toestaat om één revisie van de pagina uit de geschiedenis te verwijderen
 • Het maintenance/deleteOldRevisions.php onderhoudsscript kan alle oude revisies van pagina's en de bijbehorende tekstrecords verwijderen.
Zie ook: Manual:Removing embarrassment

Hoe gebruik in het overzicht met revisies in de paginageschiedenis?

Zie: RevisionDelete

U kunt ook een pagina verwijderen, om daarna alleen de gewenste versies terug te zetten.

Zijn er tutorials beschikbaar?

Er zijn meerdere tutorials over het bewerken beschikbaar, de meeste op zusterprojecten van Wikimedia, zoals Wikipedia. Er zijn ook beschrijvingen over de opmaak, zoals beschikbaar op Meta.

Hoe bekijk ik de afdrukbare versie van een pagina?

MediaWiki bevat stylesheets die automatisch een stijl toepassen op een pagina bij het afdrukken; gebruik de functie in uw browser om een pagina af te drukken of om een afdrukvoorbeeld te bekijken om te zien hoe de pagina er afgedrukt uit zal zien.

U kunt de afdrukbare versie ook bekijken met de link Printvriendelijke versie in de zijbalk onder Hulpmiddelen of Afdrukken/exporteren bij gebruik van de extensie Collection .

Hoe gebruik ik sjablonen?

Zie Help:Sjablonen

Kan ik media (afbeeldingen, video, audio, enz.) gebruiken van Wikimedia Commons in mijn geïnstalleerde versie van MediaWiki?

Ja, wij bevelen aan om dit te doen met het gebruik van Handleiding:$wgUseInstantCommons .

Zie ook: InstantCommons

Hoe gebruik ik een sjabloon als ondertekening?

Kijk bij uw voorkeuren naar het aanvinkveld "ruwe handtekening". Het veld kan maar een beperkt aantal tekens bevatten. Wat als ik meer tekens wil invoeren?

Dan moet u twee pagina's, waarschijnlijk in uw userspace, aanmaken.

 1. Maak de eerste pagina aan (FIRST PAGE)
 2. Ga naar uw voorkeuren, vink "ruwe handtekening" aan en voor {{FIRST PAGE}} in als handtekening. Opslaan
 3. Maak een tweede pagina aan (SECOND PAGE) (waarschijnlijk een subpagina van de eerste)
 4. Ga naar de eerste pagina (FIRST PAGE) en doe {{SECOND PAGE}}
 5. Ga nar de tweede pagina (SECOND PAGE) en plaats de gewenste code in die u voor uw handtekening wilt gebruiken.

Zonder deze structuur zou u al uw code voor de handtekening in de ruwe code moeten invoeren waar u uw handtekening wilt gebruiken, omdat de software "SUBST" zal toevoegen in uw voorkeuren. Dat maakt u vast niet veel uit, als het maar op één pagina is. Als u wilt dat de ruwe code alleen {{FIRST PAGE}} toont, dat ziet er netter uit, dan heeft u de structuur met twee pagina's nodig.

Hoe voeg ik de functie zandbak toe in mijn wiki?

In de wiki terms is een zandbak is pagina waarop gebruikers zelf kunnen oefenen hoe de wiki werkt, zonder dat het gevolgen heeft voor het normale gebruik van de wiki. Het is een normale pagina die op de normale manier wordt aangemaakt en die overal waar u dat wil kan worden aangemaakt. Er is in de MediaWiki geen speciale zandbakfunctie.

Gebruikers merken vaak op dat de zandbak zichzelf lijkt te legen. Dat wordt gedaan door een groep vrijwilligers die met een bot regelmatig de zandbak terugzetten naar een bepaalde status.

Lees Extensie:SandboxLink die ook een link naar de persoonlijke zandbak zal geven (dat is een subpagina van persoonspagina) aan het eigen menu met hulpmiddelen.

Hoe voeg ik een link naar de "Zandbak" toe aan mijn hulpmiddelen (rechtsboven)?

U moet dan de extensie SandboxLink installeren.

Hoe zorg ik dat in mijn wiki alle talen worden ondersteund?

Wiki importeren

MediaWiki XML-dumps importeren

Zie: Manual:Importing XML dumps

Uit andere wiki software-types importeren

This section lacks information - please feel free to add it.

Uit andere bestandstypes importeren

Er zijn meerdere hulpmiddelen beschikbaar om inhoud in HTML-formaat (en andere formaten) te converteren naar MediaWiki-formaat.

Ontwikkel en Beheer hulpmiddelen
Eindgebruikers hulpmiddelen
 • wikEd - een tekstverwerker voor MediaWiki die HTML kan importeren (inclusief HTML aangemaakt door Microsoft Word.)
Instructies

Sjablonen die uit andere wiki's (bijv. Wikipedia) zijn overgezet, werken niet

U moet waarschijnlijk enkele extensies installeren die op die wiki gebruikt worden, zoals Scribunto , TemplateStyles , ParserFunctions of soms Cite . Controleer ook of u alle site CSS en JavaScript heeft gekopieerd die het sjabloon nodig heeft.

Overige aanpassingen

Ik wil meerdere wiki's hebben, maar dan wel met maar een keer registreren

 • Als u vanaf het begin begint of als u nu nog maar een wiki heeft, dan kunt u $wgSharedDB en $wgSharedTables gebruiken om alle wiki's de gebruikerstabel van de hoofdwiki te laten delen. U kunt ook de andere tabellen delen, zolang ze geen gegevens bevatten die gegevens bevatten die afhankelijk is van niet gedeelde tabellen of gegevens die specifiek voor een wiki zijn. Zie Manual:Shared database voor voor voorbeelden en meer informatie.
 • Als u uw wiki's al heeft gemaakt en wilt overschakelen naar een aanmelding voor al uw wiki's, gebruik dan de extensie CentralAuth . Het zorgt voor meer functionaliteit dan alleen het delen van de gebruikerstabel, maar is is lastiger in te stellen en het is maatwerk voor het instellen van de stijl van de Wikimedia. Het is eenvoudiger dan het proberen om de meerdere gebruikerstabellen samen te voegen naar een gebruikstabel.

Hoe kan ik het gebruik van HTML toestaan?

Lees Manual:$wgRawHtml en Handleiding:$wgGroupPermissions en Manual:Preventing access .

Let op! Let op: Dit kan gemakkelijk worden misbruikt om gebruikers aan te vallen.

Bekijk Extension:Secure HTML en Extension:HTMLets voor manieren om het beter te beveiligen.

Hoe los ik fouten in MediaWiki op, hoe voeg ik functionaliteit toe?

De stappen om de MediaWiki te verbeteren, is door een ontwikkelaar te worden, zijn:

 • Installeer Git
 • Download de Git "clone" van de MediaWiki broncode
 • Zorg dat u een server, database en PHP kunt uitvoeren op uw computer (als dat niet lukt, vraag dan om hulp)
 • Zorgt dat u MediaWiki kunt uitvoeren op uw computer of dat Git checkout (vraag om hulp als dat niet lukt)
 • Los het probleem op of voeg de functie toe, waar u aan dacht
 • Wijzig de broncode in de relevante bestanden
 • Volg deze Gerrit/Tutorial

Hoe voer ik een bot uit?

Zie: Manual:Bots

U kunt het Pywikibot framework gebruiken.

Hoe wijzig ik noindex nofollow

Plaats $wgNoFollowLinks = false; in LocalSettings.php

Hoe maak ik een kleine wiki farm?

Zie: Manual:Wiki family

Hoe voeg ik meta tags toe?

De class OutputPage heeft een methode addMeta waarmee een meta tag kan worden toegevoegd. De RequestContext kan worden gebruikt op het relevante object OutputPage op te halen.

$out->addMeta ( 'description', 'Dit is een meta-beschrijving.' );

Waarom vragen

Waarom is de Help namespace leeg?

De Help namespace is nu bij installatie leeg. Het is aan u om te bepalen hoeveel hulp u aan uw bezoekers wilt geven en hoe dit gerelateerd is aan andere aspecten van uw website. U kunt uw bezoekers vast gemakkelijk helpen met verwijzingen naar andere websites.

Wij hebben nu geen schone helppagina's voor meerdere talen in een vrije licentie. Als u echter wat helpinformatie op uw website wilt kopiëren, over hoe de wiki te gebruiken (als het MediaWiki gebruikt) dan staat het u vrij om de Help:Contents/nl te kopiëren van deze wiki. Deze pagina's zijn voor dit doel aangemaakt, met wiki neutrale informatie en zonder beperkingen door een licentie. Zie Project:PD help. Meer help is beschikbaar in het MediaWiki Handboek.

Na een upgrade worden niet al mijn afbeeldingen getoond?

Door sommige gebruikers is gemeld dat na een upgrade of verplaatsing van hun wiki, enkele afbeeldingen niet meer weergegeven worden. De bestanden bestaan, de pagina's met de beschrijving van de afbeelding toont het MIME-type unknowncode>/unknown en er kan een waarschuwing worden gegeven als het een mogelijk gevaarlijk bestand betreft.

Om dit te verbeteren, voer op de commando-regel het script maintenance/rebuildImages.php uit. Hiermee wordt voor elk bestand de MIME-informatie in de database gezet.

MediaWiki 1.21 en nieuwer implementeert toegankelijke afbeeldingen. Door een fout, als de server lokaal is gezet op een die komma's gebruikt in plaats van punten voor de decimale punt, kan een afbeelding net goed weergegeven worden op enkele webbrowsers/apparaten. Dit kan worden gecontroleerd door een miniatuur van een middelgrote of grote afbeelding te inspecteren op een pagina met de hulpmiddelen van de webbrowser, kijkend naar de HTML-code, en kijken of het srcset attribuut komma's bevat in plaats van punten bij het weergeven van de waarde van 1.5x.

Zijn alle PNG-bestanden nu geen miniaturen geworden?

Na het upgraden van PHP, is het mogelijk dat een andere versie van de functie MimeMagic.php wordt gebruikt om te kijken naar het MIME-type van het bestand, zeker als het de interne PHP-functie mime_content_type niet lukt op PNG-bestanden te vinden. Zoek op internet naar mime_content_type png voor informatie om dit op te lossen op PHP-niveau, mogelijk door uw bestand magic.mime te wijzigen.

Kijk of het bestand corrupt is of een verkeerde extensie heeft.

Kan ik MediaWiki 1.41 downloaden?

MediaWiki 1.41 is nog in ontwikkeling en er is nog geen package van in een algemene release. De code is te downloaden in Git. Of als u de laatste ontwikkelversie als archief wilt downloaden, doe dat dan met de link mediawiki-master.tar.gz (GitHub).

Waarom werkt het niet, het werkt op Wikipedia!

Wikipedia en andere Wikimedia websites gebruiken de huidige versie van de code, op dit moment MediaWiki 1.42.0-wmf.7 (6765518), gehaald van de branch met de huidige ontwikkeling. Samen met de gebruik van verschillende extensies, betekent dit dat de functionaliteit tussen deze wiki's en uw wiki installatie kan verschillen.

 • Om de huidige ontwikkelcode te krijgen, lees Downloaden uit Git
 • Om te controleren wat de versie van de gebruikte Wikimedia wiki is en welke extensies er zijn geïnstalleerd kunt u op die wiki zien op de pagina Special:Version.
 • U kunt ook meerdere Handleiding:Extensies missen in uw Wikipedia installatie, uitleg

Waarom krijg ik de fout 403 Forbidden na het instellen van rechten op mijn Fedora systeem?

Fedora schakelt standaard SELinux in. De instructies voor het instellen van SELinux rechten voor MediaWiki staan hier.

Waarom krijg ik de melding Installing some external dependencies (e.g. via composer) is required?

Veel hostingbedrijven gebruiken alleen zip archieven, we leveren alleen gz gecomprimeerde tar archieven aan, de archieven moeten uitgepakt worden voor het uploaden. Dit moet geen probleem zijn, maar bij sommige hulpmiddelen voor archieven mislukt het uitpakken soms, waardoor een bestand in groot archief dan niet is uitgepakt. Als dit gebeurd dan wordt er geen map vendor aangemaakt, wat dan voor deze raadselachtige foutmelding zorgt.

Gebruik een commandoregel bij het uitpakken van een tar archief naar een zip archief.

Waarom word ik steeds uitgelogd?

Dit komt mogelijk door cookies of sessie-gegevens. Informatie over problemen bij het inloggen.

Als dit bij alle gebruikers regelmatig voorkomt, dan zal dat wel komen door het verkeerd instellen van de cache. De instelling $wgSessionCacheType = CACHE_DB; kan worden gebruikt om te bepalen of het gebruik van de cache de oorzaak is. Als dat het probleem oplost dan moet u nog wel uitzoeken wat de fout in de configuratie van de cache is.

Waarom is het goed om gebruikersaccounts te houden?

Vaak wilt u het account van een gebruiker verwijderen uit de wiki omdat het een spammer is. De gepaste keuze is om het account te blokkeren of het te herbenoemen. De reden is:

Verwijder ik gewoon de regel uit de user tabel?

Rob Church plaatste (in het Engels) het volgende hierover op de wikitech-l mailinglijst:

Als de gebruiker een wijziging heeft gedaan, dan is het verwijderen van een diens gebruikersgegevens uit de tabel een verlies van de integriteit, de referentie naar de gebruiker is er dan niet meer.

Dat kan eigenlijk geen probleem zijn omdat het hier om "onbekend gedrag" gaat.

Om het toch veilig te doen, stelde hij het uitvoeren van een aantal snelle updates in de database voor:

UPDATE revision SET rev_user = 0 WHERE rev_user = <current_user_id>
UPDATE archive SET ar_user = 0 WHERE ar_user = <current_user_id>

Hierdoor zal MediaWiki de aanpassingen zien als anoniem gedaan als er bijvoorbeeld een historie van de pagina wordt getoond, er zijn dan dus geen problemen omdat dit of een andere proces gebruikersgegevens gaat zoeken.

Als er loggegevens van deze gebruiker zijn of geüploade afbeeldingen dan wordt de situatie fout gevoeliger, omdat je dan ook op andere plekken zaken zou moeten proberen recht te trekken. Zijn voorstel was dan ook om als de gebruiker meer heeft gedaan dan het bewerken van pagina's de gebruiker definitief te blokkeren.

Als de gebruikersnaam ongepast of ongewenst is dan is het uw keuze of u de gebruikersnaam herbenoemt met gebruik van de extensie RenameUser .

Een andere optie is om beheerders het recht 'hideuser' te geven en de gebruiker onbeperkt te blokkeren met het selecteren van de optie Hide username from edits and lists.

Extension:UserMerge is ook nuttig.

Waarom is het aantal pagina's zo laag op Speciale pagina's - Statistieken?

Standaard, wordt $wgArticleCountMethod gezet op link. Dit betekent dat het aantal "Content pages" van de pagina Special:Statistics alleen pagina's telt die minstens een interne link bevatten. Dit kan worden gewijzigd door $wgArticleCountMethod te zetten op any. Voer daarna updateArticleCount.php uit en/of initSiteStats.php . (Op Wikimedia websites, wordt initSiteStats.php uitgevoerd op de 1e en de 15e van een maand.) Er kan nog verkeerd gedrag zijn, zie voorbeeld phab:T212706.

Spam tegengaan

Hoe gebruik ik $wgSpamRegex om meer dan een tekst te blokkeren?

$wgSpamRegex is een krachtig filter voor de inhoud van een pagina. Het toevoegen van meerdere items aan de regex is een onhandig karweitje. Bekijk dit stukje code:

$wgSpamRegexLines[] = 'display\s*:\s*none';
$wgSpamRegexLines[] = 'overflow\s*:\s*auto';
[...]
$wgSpamRegex = '/(' . implode( '|', $wgSpamRegexLines ) . ')/i';

Hiermee kan vrij eenvoudig items worden toegevoegd aan de regex zonder wat te friemelen. Het toont ook twee populaire filters voor het blokkeren van enkele van de meest voorkomende spam aanvallen.

Zie ook: Extension:SpamRegex/nl

Zijn er meer mogelijkheden om spam tegen te gaan?

Lees Manual:Combating spam voor een overzicht met maatregelen om spam te voorkomen: Captcha, filtering van inhoud en beperkingen bij het bewerken.

Tegengaan van vandalisme

Lees Manual:Combating vandalism voor tips en suggesties hoe u kunt handelen bij vandalisme.

Nog meer vragen

Waar kan ik een fout melden of een functie-wijziging voorstellen?

Fouten en functie-verzoeken moeten worden gedaan via Phabricator . Hoe meld ik een fout.

Help, ik krijg een rare fout

Dat heeft niet geholpen

Ik had een probleem, op deze pagina heb ik een oplossing gevonden. Maar die oplossing werkt niet, het probleem is er nog!

In de meeste gevallen komt dat door het niet wissen van de cache. Wis de cache. Het eenvoudigste is om te kijken op een pagina die nog niet eerder is bezocht. Selecteer het deel van de URL in de adresbalk met de paginatitel. Wacht even met het drukken op enter. Kijk of die pagina ook dat probleem heeft.

MediaWiki gebruikt zowel server-side cache als client-side cache, dus het wissen van de cache van uw webbrowser is vaak niet genoeg. Bekijk de bovenstaande relevante regel voor meer details.

Controleer ook de volgende zaken:

 • Heeft u het goede bestand gewijzigd? Zet in het bestand eens wat rommel, krijgt u dan daar bij uitvoeren een melding over?
  • Een handig hulpmiddel bij het debuggen is het aanmaken van een bestand phpinfo.php, met als inhoud alleen <?php phpinfo() ?>. Upload het naar uw map voor het web en voer het uit in uw browser. Controleer de root van het document en het pad naar php.ini.
 • Heeft u het goede deel van het bestand gewijzigd? Heeft u een dubbele regel aangemaakt in php.ini? Voeg in LocalSettings.php regels altijd aan het eind toe, niet aan het begin.
 • Als u een htaccess-bestand heeft aangemaakt, staat 'AllowOverrides on'? Vraag uw hostingdienst.

Mijn vraag wordt hier niet genoemd. Wat kan ik nu doen?

Als het niet bij de veelgestelde vragen staat, probeer dan het volgende:

Helaas, dat heeft niet geholpen. Waar kan ik om ondersteuning vragen?

Bekijk de vormen van communicatie op Communicatie .

Zie ook