Manual:FAQ/ca

From MediaWiki.org
Jump to: navigation, search

Contents

Preguntes generals[edit | edit source]

Què és MediaWiki?[edit | edit source]

MediaWiki és un motor wiki; el que significa que és un programari que permet a un lloc web contenir pàgines que poden ser editades pels seus usuaris. És essencialment utilitzat per la Fundació Wikimedia per fer funcionar els seus projectes lliures, tals com Viquipèdia i Commons.

Quan es pot utilitzar MediaWiki?[edit | edit source]

MediaWiki és ideal per llocs web on es valora l'edició col·laborativa pels seus usuaris, com en el principi del wiki descrit damunt. Amb una mica de personalització, MediaWiki pot ser utilitzat per a nombroses necessitats.

How to start a Wiki (en anglès) a Viquillibres subministra ajuda sobre la manera de d'escollir, instal·lar i procedir amb un programari wiki.

Què no pot fer MediaWiki?[edit | edit source]

Encara que disposa d'aplicacions variades, MediaWiki no cobreix totes les necessitats. En particular, els usuaris han de mantenir l'esperit amb que el programari ha estat concebut per permetre una edició no restrictiva i no proveeix les limitacions d'accés complexes per pàgina. Els usuaris que busquin aquestes funcionalitats han d'utilitzar programaris elaborats per a aquest ús, com un programari de gestió de documents o de contingut.

Qui ha creat MediaWiki?[edit | edit source]

MediaWiki es desenvolupa principalment gràcies a la tasca de voluntaris que treballen per a la Fundació Wikimedia (sense anim de lucre), en resposta a les seves necessitats d'un motor wiki per als seus projectes.

Instal·lació i configuració[edit | edit source]

Si us sorgeixen problemes durant la instal·lació, visiteu Installation Troubleshooter (en anglès).

On puc baixar MediaWiki?[edit | edit source]

L'última versió estable de MediaWiki es pot baixar des de download.wikimedia.org o sourceforge.net. Els fitxers són proveïts en arxius .tar o .gz.

També podeu baixar la nostra Subversió de MediaWiki des d'aquí (vegeu també Download/ca).

Com puc instal·lar MediaWiki?[edit | edit source]

Instal·lar MediaWiki pren entre 10 i 30 minuts (quan s'utilitza MySQL), i implica baixar fitxers, crear una base de dades i un usuari, i executar l'script d'instal·lació per configurar el programari.

Les instruccions completes poden ser trobades al fitxer INSTALL el qual es subministra en un arxiu de la distribució. Hi ha també una guia d'instal·lació a Meta.

Com puc instal·lar MediaWiki utilitzant un paquet?[edit | edit source]

Encara que existeixin paquets (per exemple Debian, RPM, etc.) disponibles per instal·lar MediaWiki sota un sistema operatiu Linux/Unix, aquests no són oficialment sostinguts. L'equip de desenvolupament de MediaWiki us remet a la vostra distribució de Linux per rebre assistència, instal·lar, configurar i utilitzar-lo. Les comunitats individuals que mantenen aquests paquets subministren de manera normal suport i documentació.

Puc instal·lar més d'un wiki sobre un servidor utilitzant MediaWiki?[edit | edit source]

És possible instal·lar més d'un wiki sobre un servidor:

 • Utilitzant una base de dades diferent per a cada wiki.

o

 • Utilitzant un prefix de base de dades diferent per a cada wiki. (Emprant Postgres podeu aconseguir efectes similars utilitzant dissenys diferents).

Per a més informació sobre aquestes opcions, veieu $wgDBname i $wgDBprefix respectivament.

Per a més informacions sobre la configuració d'un wiki familiar, veieu Manual:Wiki family/ca.

Instal·lar diversos wikis sobre un sol servidor utilitzant una mateixa base de dades[edit | edit source]

Trobareu aquí com instal·lar MediaWiki una sola vegada, però utilitzant-lo per fer funcionar més d'un wiki, guardant tots els wikis en una sola base de dades - incloent-hi instruccions pas a pas per a les instal·lacions de tipus Unix. Aquesta solució pot funcionar també per a la majoria dels servidors partits, igualment. Nivell de dificultat : novell. Veieu les instruccions a aquest lloc web.

Com puc permetre les càrregues de fitxers?[edit | edit source]

La possibilitat de carregar fitxers és una funcionalitat de MediaWiki que sovint s'utilitza, però ve desactivada per defecte en totes les versions actuals. Per permetre aquesta funcionalitat, primer carregueu el directori (per defecte images) editable pel servidor web (CHMOD 777 o permetre a l'usuari d'Apache escriure en aquest, etcètera.) i aleshores configureu $wgEnableUploads a true en el seu LocalSettings.php. (i.e. "$wgEnableUploads = true;").

Com netejar la memòria cau[edit | edit source]

Per netejar la memòria cau d'una pàgina, en el cas que hageu variat la barra lateral o d'altres. Cal que afegeiu &action=purge al final de l'url de la pàgina.

Per exemple http://www.mediawiki.org/w/index.php?title=Main_Page&action=purge

Tanmateix en algunes ocasions cal substituir &action=purge per ?action=purge, segons si abans hi ha o no una altra variable.

Problemes[edit | edit source]

Alguns usuaris han descrit que, després d'haver afegit un format de fitxer en la llista de les extensions autoritzades, sobrevenia un error. El text de l'error és similar al següent:

The file is corrupt or has an incorrect extension. Please check the file and upload again.
Traducció: El fitxer és corromput o té una extensió incorrecta. Si us plau verifiqui el fitxer i carregi'l de nou.

La solució a això és de verificar el valor de $wgMimeDetectorCommand i corregir-lo en cas necessari. Per exemple, sota Unix, configuri aquest com :

$wgMimeDetectorCommand = "file -bi";

Si no l'extensió fileinfo ha de ser compilada en PHP.

Com puc permetre les lletres minúscules en els títols d'articles?[edit | edit source]

Per defecte, MediaWiki posa en majúscula la primera lletra del títol dels articles. Si vol desactivar aquesta característica, haurà de parar atenció al títol dels articles: [[Exemple]] no és el mateix que [[exemple]].

Afegeixi la línia següent al LocalSettings.php :

$wgCapitalLinks = true;

Com puc impedir a MediaWiki prohibir els marcs (frames / iframes / wrappers)?[edit | edit source]

MediaWiki disposa d'un codi que el protegeix de ser abusivament integrat als frames d'altres llocs web. Tanmateix, si voleu fer-lo aparèixer en una frame, llavors el codi següent ha de ser retirat o ser posat en comentari. Es troba al fitxer skins/common/wikibits.js :

// Un-trap us from framesets
if( window.top != window ) window.top.location = window.location;

Important: una vegada els canvis fets, ho amaga del navegador ha de ser esborrat. Si ho amaga no és esborrat, el codi sempre és utilitzat i continuarà impedint els frames.

Posar al dia MediaWiki[edit | edit source]

Instruccions genèriques per a posar al dia el vostre Mediawiki les podeu trobar al fitxer UPGRADE , subministrat amb el programari. Vegeu també Manual:Upgrading/ca.

Canviar la interfície[edit | edit source]

Com puc canviar el logotip ?[edit | edit source]

El logotip del lloc web que és visible, a dalt a l'esquerra, en totes les pàgines del projecte ve determinat pel paràmetre de configuració $wgLogo inclòs al fitxer LocalSettings.php.

Per canviar-lo, n'hi ha prou amb modificar el valor de $wgLogo per l'adreça URL de la vostra imatge de logotip pròpia. Podeu carregar un fitxer damunt del vostre wiki i utilitzar la seva adreça (el que us permetrà modificar més fàcilment el logotip, emprar aquest mètode confereix més seguretat) o utilitzar una imatge carregada sobre el seu servidor per altres mitjans.

Observació : És possible utilitzar el logotip per defecte de MediaWiki, però es recomana canviar-lo.

Consell : la imatge del logotip ha de tenir una mesura de 135 píxels de costat.

Com puc personalitzar la barra de navegació?[edit | edit source]

El contingut de la barra de navegació que apareix a l'esquerra de cada pàgina (si utilitzeu l'skin per defecte Monobook) ve determinat per la pàgina MediaWiki:Sidebar. Per a més informació sobre aquesta personalització possible, podeu veure Manual:Navigation bar.

Com puc canviar la pàgina principal?[edit | edit source]

Per defecte, MediaWiki mostra una pàgina amb el títol Main Page o Pàgina principal i dóna aquesta com a pàgina per defecte. Això ho podeu modificar canviant MediaWiki:Mainpage per oferir un aspecte més personalitzat.

Nota: aquest canvi afectarà a la vostra barra de navegació.

Com puc amagar l'índex?[edit | edit source]

Per a una pàgina

Col·loqueu la paraula màgica __NOTOC__ en el text de la pàgina.


Per a totes les pàgines

Editeu el fitxer CSS ; trobeu l'estil de l'índex i afegiu display:none; a la seva definició.

Per a un usuari

Els usuaris també poden escollir no anunciar el seu propi índex. Això és una preferència de l'usuari i pot ser modificada en Special:Preferences.

Com puc canviar el text de la interfície?[edit | edit source]

Des de la versió 1.5 de MediaWiki, el text de la interfície és configurable utilitzant l'espai de noms de MediaWiki. Per defecte, aquests missatges són omplerts amb el text de la llengua seleccionada durant la instal·lació o la posada al dia. Per modificar el contingut d'un missatge del sistema, editeu la pàgina corresponent en l'espai de noms de MediaWiki (MediaWiki:Namespace), vegeu també.

Procediment per modificar els missatges mediawiki que són sempre en anglès[edit | edit source]

 • Cal ser connectat amb un compte SysOp. És l'administrador qui pot donar la qualitat SysOp als usuaris, gràcies a la Pàgina especial 'User rights management')
 • obrir l'enllaç 'Pàgines especials' (à l'esquerra) i escollir 'Tots els missatges del sistema'...
 • Després d'una eventual recerca (CTRL + F) d'un fragment del missatge actual,
 • feu clic sobre el nom del missatge desitjat (columna d'esquerra) en el quadre de tots els missatges, el que obre la pàgina del missatge
 • utilitzar simplement la pestanya 'modificar' per corregir el missatge...
 • Gravar...

Si algú coneix el procediment per fer totes les traduccions complementàries d'un cop, amb un sol fitxer, seria útil descriure el procediment, gràcies :o)

Com puc canviar la llengua de la interfície?[edit | edit source]

 1. Canvieu el valor de $wgLanguageCode al fitxer LocalSettings.php
 2. Executeu l'script de manteniment rebuildMessages.php per reconstruir l'espai de noms de MediaWiki.

Utilització bàsica[edit | edit source]

Com editar una pàgina?[edit | edit source]

Per editar una pàgina, només heu de fer clic damunt l'enllaç edita que apareix sobre cada pàgina. Quan s'utilitza l'aparença per defecte MonoBook, aquest és a la llista de pestanyes dalt de la pàgina. Apareix un formulari, que contè el Wikitext (codi font de la pàgina) que existeix per a la pàgina donada. Quan acabeu les vostres modificacions, feu clic damunt del botó Desa la pàgina per gravar els vostres canvis. Aquests apareixeran directament.

Astúcia : El botó Mostra una vista prèvia permet veure els vostres canvis sense gravar de seguida.

Vegeu també: MetaWiki:Help:Editing

Com crear una nova pàgina?[edit | edit source]

Hi ha diverses maneres crear una pàgina nova:

 • Fer clic damunt d'un enllaç vermell existent; o si no n'hi ha, en crear un.
 • Anar a l'adreça de la pàgina, per exemple http://www.foowiki.org/index.php/New_page i fer clic damunt l'enllaç editar.

Vegeu també Help:Starting a new page

Existeixen tutorials sobre l'edició?[edit | edit source]

Hi ha diversos tutorials sobre l'edició, la majoria als projectes Wikimédia, tals com Viquipèdia. Hi ha també referències de sintaxi, etc. disponibles damunt Meta.

Com puc tenir un format imprimible de la pàgina?[edit | edit source]

MediaWiki inclou fulls d'estil que confereixen automàticament un estil apropiat a les pàgines que han d'ésser impreses; utilitzant la funció d'impressió o de previsualització d'impressió del navegador, es col·loca la pàgina en un format imprimible.

Podeu visualitzar aquest format imprimible utilitzant l'enllaç Versió imprimible de la capsa d'eines.

Personalització avançada[edit | edit source]

Com impedir l'edició pels usuaris anònims?[edit | edit source]

Des de MediaWiki 1.5, hi ha hagut avenços significatius per programar fàcilment i de manera flexible els permisos que permeten donar un accés restringit a certes funcions. Aquests permisos són controlats per l'opció de configuració $wgGroupPermissions.

Per a més informació sobre la configuració d'aquesta opció, veieu la pàgina Preventing Access sobre Meta (en anglès).

Quins privilegis particulars tenen els 'bots'?[edit | edit source]

La paraula bot és el diminutiu de robot que permet la creació d'un estatut particular. Els comptes que disposen de l'estatut de bot no són a la llista de les modificacions recents. Aquesta propietat s'empra per no sobrecarregar la pàgina en el cas de modificacions automatitzades, d'on s'explica la denominació de robot.

Com puc incloure una drecera alfabètica dalt d'una pàgina de categoria?[edit | edit source]

N'hi ha prou amb crear una plantilla (template) que es pot anomenar "Plantilla:Sumari alfabètic categoria" gràcies al codi següent :

__NOTOC__
{| border="0" style="border:1px solid #aaaaaa;background-color:#f9f9f9;padding:5px;
font-size: 95%;" align=center id="kat_toc" class="plainlinks"
| '''Sommaire alphabétique:''' [{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=A}} A] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=B}} B] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=C}} C] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=D}} D] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=E}} E] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=F}} F] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=G}} G] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=H}} H] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=I}} I] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=J}} J] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=K}} K] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=L}} L] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=M}} M] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=N}} N] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=O}} O] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=P}} P] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=Q}} Q] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=R}} R] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=S}} S] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=T}} T] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=U}} U] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=V}} V] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=W}} W] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=X}} X] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=Y}} Y] 
[{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|from=Z}} Z]
|}

Per incloure aquest model sobre les pàgines de categoria, n'hi ha prou amb picar {{Sumari alfabètic categoria}}

Per què...?[edit | edit source]

... l'espai de nom Help d'aquest lloc web és buit?[edit | edit source]

No tenim actualment un conjunt propi i internacionalitzat de pàgines d'ajuda sota llicència lliure. Alguns desenvolupadors esperen posar allò possible; tanmateix l'espai de nom Help és encara en construcció. Sou lliure d'afegir les vostres pròpies pàgines, amb la condició de què accepteu posar-les en el domini públic per a l'espai de nom Help (les altres pàgines del lloc web que no són a l'espai nom Help estan sota el Permís de documentació lliure GNU).

... algunes de les meves imatges no apareixen després d'una posada al dia?[edit | edit source]

Diversos usuaris han referit que, després d'una posada al dia o un desplaçament del seu wiki, diverses imatges no es mostraven. Els fitxers existeixen, i la pàgina de descripció de la imatge ensenya un tipus MIME unknown / unknown (desconegut) i en certs casos una advertència en relació amb els fitxers perillosos de manera potencial.

La solució a això és executar el guió de manteniment rebuildImages.php a partir de la línia de comanaments. Allò configura els tipus MIME per a tots els fitxers de la base de dades, i hauria de restablir les coses a la normalitat.

... tots els fitxers PNG no són anunciats en vinyeta?[edit | edit source]

Després de baixar una versió més recent de PHP, és possible que una funció MimeMagic.php sigui utilitzada per detectar els tipus MIME, particularment la funció PHP genèrica mime_content_type, que encalla a detectar els fitxers PNG. Busqueu sobre els web mime_content_type png per tenir informacions sobre la resolució d'aquest error per a la versió de PHP, potser editant el seu fitxer magic.mime.

Anti-spam[edit | edit source]

On puc obtenir l'extensió antispam i com el puc instal·lar?[edit | edit source]

L'extensió antispam dels llocs web Wikimédia pot ser trobada a Subversion. Per a les instruccions d'instal·lació, consulti el fitxer README.

La llista utilitzada pels llocs web Wikimédia es troba sobre meta:Spam blacklist.

Com puc utilitzar $wgSpamRegex per bloquejar més d'una cadena de caràcters?[edit | edit source]

$wgSpamRegex és un poderós filtre per al contingut d'una pàgina. Afegir diversos elements de regex és de vegades maldestre. Consideri el codi següent:

$wgSpamRegexLines[] = 'display\s*:\s*none';
$wgSpamRegexLines[] = 'overflow:\s*\s*auto';
[...]
$wgSpamRegex = '/(' . implode( '|', $wgSpamRegexLines ) . ')/i';

Aquest exemple de codi permet sumar fàcilment elements a la regex sense complicar massa a cada occurence. Ensenya també dos filtres populars que bloquegen algunes dels atacs de spam més corrents.

On anar mantenint?[edit | edit source]

He trobat un error o tinc una demanda de funcionalitat. On en puc fer ressò?[edit | edit source]

Els errors i les demandes de funcionalitats han de ser publicades a MediaZilla, la nostra implementació de Bugzilla. MediaZilla, Si us plau cerqueu en la base de dades abans de publicar per evitar crear entrades dobles.

Tinc una pregunta de la qual no hi ha resposta aquí. On puc anar llavors?[edit | edit source]

Si ha examinat les PMF pot intentar els llocs següents:

Lectures recomanades[edit | edit source]

Llengua : English  • català • dansk • Deutsch • español • français • ગુજરાતી • עברית • Bahasa Indonesia • italiano • 日本語 • 한국어 • മലയാളം • occitan • polski • português • português do Brasil • русский • Türkçe • 中文