Help:Pàgines de discussió

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Talk pages and the translation is 64% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Nota: Quan modifiqueu aquesta pàgina, esteu acceptant que la vostra contribució es publiqui en el marc de CC0. Mireu Pàgines d'ajuda de domini públic per a més informació. PD

Cada pàgina del wiki té associada una pàgina de discussió, que pot ser usada per discutir i comunicar-se amb altres usuaris. Es pot accedir a les pàgines de discussió fent clic a "discussió" de la pestanya de dalt de la pàgina. Simplement editeu la pàgina com ho faríeu normalment i afegiu el vostre comentari. Una pàgina de discussió és, de fet, molt similar a altres pàgines del wiki, però es troba en l'espai de noms “Talk”, per mantenir separat dels articles en l'espai de nom "(Principal)" (Mireu Ajuda:Espais de noms ). Com en qualsevol altra pàgina del wiki, podeu editar-la, enllaçar-la, i veure el seu historial.

For new beginners, talk pages may be confusing. Fortunately, some extensions are used to enhance talk pages. The DiscussionTools extension can make it easier to create and reply talk pages, and automatically sign your comments. StructuredDiscussions is another extension, which uses structured talk pages instead of ordinary talk pages.

Convencions per a l'edició de pàgines de discussió

Default configuration for Wikimedia wikis

Screenshot of the default talk pages experience

Wikimedia wikis use discussion tools as a default feature for talk pages. This tool allows users to start topic and respond to comments in both visual and wikitext editing modes.

Add a new topic by clicking on "⧼vector-2022-action-addsection⧽". If the talk page is empty, a "Comença una nova discussió" button invites you to create a topic.

Reply to a comment by clicking on "Respon" after the comment.

When adding a new topic, or responding to a given message, you can switch between "visual" and "wikitext" modes.

This tool automatically signs your messages.

You can also edit the wikitext of the page, as described below.

When using wikitext on talk pages

Tenir discussions de forma lliure en les pàgines del wiki pot semblar estrany al principi. Però és més fàcil si tots segueixen algunes convencions senzilles per a l'edició:

  • Sempre signeu després del vostra comentari. Utilitzeu les quatre titlles «~~~~» de la sintaxi wiki (o amb el botó de la signatura botó de signatura de la barra d'eines de sobre l'espai d'edició). Per més informació mireu Help:Signatures .
  • Comenceu una nova discussió amb un ==encapçalament de nivell 2== a la part baixa de la pàgina (o utilitzeu la pestanya «+»)
  • Sagneu les respostes amb dos punts (:) al començament de la línia.

Exemple

Aquí hi ha un exemple de discussió, seguint les convencions de la pàgina de discussions:

Text wiki Pàgina de discussió amb format
== Sopa ==

Com està la sopa? --[[User:Example|Bob]] 18:07, 26 August 1991 (UTC)

: Genial!! --[[User:Example|Simon]] 11:21, 28 August 1991 (UTC)

:: L'he feta jo mateix! -- [[User:Example|Bob]] 14:11, 3 September 1991 (UTC)

Crec que el debat sobre la sopa s'hauria de traslladar a [[Talk:Sopa]].. -- [[User:Example|Lisa]] 21:55, 3 September 1991 (UTC)
Sopa[edit]

Com està la sopa? --Bob 18:07, 26 August 1991 (UTC)Reply[reply]

Genial!! --Simon 11:21, 28 August 1991 (UTC)Reply[reply]
L'he feta jo mateix! -- Bob 14:11, 3 September 1991 (UTC)Reply[reply]

Crec que el debat sobre la sopa s'hauria de traslladar a Talk:Sopa.. -- Lisa 21:55, 3 September 1991 (UTC)Reply[reply]


Alternate conventions

We are aware that this most widespread convention is problematic for many reasons:

  • It generates invalid HTML structure by appropriation of the definition-list syntax;
  • It is fragile against table insertions;
  • There are no real paragraphs.

Some wikis are known to use * instead for the first problem mentioned above. Follow your local rules.

To avoid breaking complex formatting when replying, match what the comment you are replying to uses to indent, prepending one additional : or *.

Edició

Tenir discussions de forma lliure en un wiki pot semblar estrany al principi. Té alguns avantatges sobre la rigidesa convencional dels fòrums, però pot resultar una mica confús. Així, com amb altres pàgines wikis, qualsevol pot ajudar a arreglar les discussions, seguint les convencions per a l'edició. Per exemple, posant signatures i capçaleres on facin falta.

Clarament també es té l'oportunitat d'editar els comentaris de les persones. És generalment de mala educació modificar les paraules d'algú més (és millor fer el teu propi comentari amb les correccions). Però pot ser acceptable:

Modificar les capçaleres de les discussions
Canviar paraules o afegir paraules a les capçaleres de les discussions, per tal de millorar la descripció del que es tracta. Cal tenir en compte que les bones descriptives de les capçaleres es fan importants quan les discussions comencen a omplir la pàgina.
Moure les discussions a una pàgina diferent
Si les discussions es posen en el lloc equivocat en el wiki, i seria millor associar-les a una pàgina de discussió diferent, llavors pot simplement traslladar la discussió per mitjà del mètode de retallar i enganxar. Això és potencialment confús per als usuaris que discutien, però pot ser important per mantenir les coses ordenades. You could leave the discussion in the wrong place for a few days/weeks of grace before tidying it. You could leave a link behind explaining that a discussion was moved, or if not, you should link within the edit summary.
Esborrar discussions quan estan obsoletes
Les discussions sovint poden arribar a quedar obsoletes, molt després que la pregunta ja no sigui pertinent. En general, resulta una bona resposta dir "crec que això ja s'ha resolt", però tard o d'hora s'hauran d'esborrar les velles discussions (encara que, per descomptat, sempre quedaran automàticament conservades en l'historial).
Dividir una discussió en parts
Pot ser apropiat per això, si algú ha posat diversos punts que necessiten tenir resposta separadament. No obstant això, sempre heu de ser respectuós amb les paraules dels altres. La seva pregunta encara té sentit després que l'hàgiu separat?

Construint i discutint articles

Normalment és millor mantenir-se centrat en la tasca de construir un article wiki, utilitzant la discussió i les pàgines només per donar suport a aquest procés. Les discussions generalment proposen idees per fer l'article millor. Recordeu que la pròpia edició de l'article és, sovint, el mitjà més eficaç de comunicació. Pot ser més difícil, ja que exigeix ​​equilibrar els punts de vista d'un, al costat del dels altres, però pot ser més gratificant. Així és com la comunitat wiki avança. Sovint, pot ser millor participar en una pàgina de discussió (o qualsevol altre mitjà de contacte), però sempre l'article millorarà gràcies a ella. Penseu com explicar els vostres arguments (per exemple, una llista d'avantatges i desavantatges), i és possible que finalment la discussió cessi amb un consens.

Pàgines de discussió d'usuari

Una "pàgina d'User talk" és una pàgina associada a una "pàgina d'User" (Mireu Help:Pàgina d'usuari ). Aquest és el lloc per deixar missatges a un usuari específic del wiki.

Existeix una mena de sistema d'avís de missatges. Els usuaris reben un avís quan se'ls ha deixat un missatge nou a la seva pàgina de discussió.

Aquest avís de missatge seguirà apareixent en totes les pàgines fins que l'usuari visiti la seva pàgina de discussió.

Poden ser notificats per correu electrònic, encara que no sempre es pot confiar en això (ja que la notificació per correu electrònic, ha de ser activada subministrant una adreça de correu vàlida, i fer clic en un enllaç de confirmació). Si no obté una resposta dels usuaris a la seva pàgina de discussió, intenti trobar altres mitjans de contacte, que poden trobar-se en les seves pròpies pàgines d'usuari.

Tingueu en compte que els missatges no són privats, i altres poden unir-se a la conversa.