Jump to content

Ohje:Sivujen muokkaaminen

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Editing pages and the translation is 97% complete.
PD Huomautus: Muokkaamalla tätä sivua hyväksyt, että tuottamasi sisältö julkaistaan CC0 -lisenssillä. Katso lisätietoja Public Domain -ohjesivulta. PD

Wikin sisältöjä on todella helppo muokata:

  1. Napsauta "Muokkaa"-välilehteä sivun ylälaidassa.
  2. Tee muutoksesi tekstiin.
  3. Napsauta "Tallenna sivu"-painiketta.

Niin yksinkertaista se on!

Muokkauksen säännöt, tavat ja formaatti

Wikimuokkauksen ensimmäinen sääntö on muokata rohkeasti. Tee muutoksia, sinulla on siihen lupa. Muut voivat korjata tekemiäsi virheitä, joten ole itsevarma ja kokeile! Tietenkin on myös useita muokkaustapoja, -sääntöjä, ja -filosofioita, mutta muokkaa sivuja rohkeasti on kaikista tärkein!

Yksi muokkaus voi sisältää useita kappaleita tekstiä, tai se voi olla niinkin pieni kuin kirjoitusvirheen korjaaminen. Yritä lisätä tai muokata tekstiä niin, että se on selvää ja tiivistä. Tärkeimpänä on varmistaa, että yrität aina tehdä jotain mikä parantaa wikin sisältöä.

Erilaiset muotoilut, kuten uusi otsikko tai tekstin lihavointi, tehdään wikisyntaksilla tai käyttämällä muokkausikkunan yläpuolella olevan työkalupalkin painikkeita. Sivulla Ohje:Muotoilu on listattuna joitakin usein käytettyjä muotoiluja.

If you want to try out editing, you can test editing on the page named Project:Sandbox , which has been specifically set aside for you to test editing.

Muokkauksen yhteenveto

Ennen kuin tallennat muutoksen, voit laittaa lyhyen huomautuksen (alle 500 merkkiä) "Yhteenveto:"-laatikkoon kuvaillaksesi, mitä olet sivulla muuttanut. Älä mieti tätä liikaa tai käytä liian paljoa aikaa sen ajatteluun: laita vain lyhyt kuvaus siitä mitä muutit. Voit kirjoittaa esimerkiksi "korjattu kirjoitusvirhe" tai "lisätty tietoa auringonkukista".

Tämä yhteenveto tallennetaan muokkauksesi yhteydessä, ja sen avulla ihmiset voivat seurata muutoksia wikissä tehokkaammin.

Esikatselu

On hyvä idea käyttää "Esikatsele"-painiketta katsoaksesi, miltä muutos näyttää ennen tallentamista. Tämä liittyy myös muutosten seuraamiseen, koska jokainen tallennettu muokkaus näkyy muille käyttäjille erillisenä muutoksena. Tätä ei kannata murehtia liikaa, mutta kannattaa ottaa tavaksi esikatsella muutokset ja korjata virheet ennen tallentamista, jotta sinun ei tarvitse tehdä taas uutta muokkausta vain korjataksesi pienet virheet.

Näytä muutokset

Toinen vaihtoehto on "Näytä muutokset"-painike, joka näyttää eron sivun nykyisen version ja oman versiosi välillä.

Suojatut sivut

Suojattuja sivuja eivät voi muokata muut, kuin tiettyihin ryhmiin kuuluvat käyttäjät. Muokkaa-linkin sijasta sivulla näkyy linkki "Katso lähdekoodi". Jos haluat tehdä muutoksen suojattuun sivuun, pyydä apua käyttäjältä, jolla on oikeus muokata kyseistä sivua. Suojauksen oletustasot ovat seuraavat:

  • Ei mitään (sallii kaikki käyttäjät)
  • Automaattisesti hyväksytyt käyttäjät (estää uusia ja rekisteröitymättömiä käyttäjiä muokkaamasta sivua)
  • Ylläpitäjä (vain ylläpitäjät voivat muokata sivua)

Muut muokkaamistyypit

Wikiä muokkaamalla on mahdollista aloittaa uusi sivu, siirtää (eli uudelleennimetä) sivu tai poistaa (deletoida) sivu:

Muista, että sinun tulisi aina pyrkiä parantamaan wikin sisältöä muokkauksillasi.

Keskustelu

Jokaisella artikkelilla on oma keskustelusivu, jossa voit kysyä kysymyksiä, tehdä ehdotuksia tai keskustella artikkelin korjaamisesta. Katso sivu Help:Talk pages .