Βοήθεια:Επεξεργασία σελίδων

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Editing pages and the translation is 80% complete.
PD Σημείωση: Όταν επεξεργάζεστε αυτή τη σελίδα, συμφωνείτε να απελευθερώσετε τη συνεισφορά σας υπό την CC0. Δείτε τις Σελίδες Βοήθειας για το Κοινό Κτήμα για περισσότερες πληροφορίες. PD

Είναι πολύ εύκολο να επεξεργαστείτε το περιεχόμενο ενός wiki:

  1. Πατήστε την καρτέλα σελίδας «Επεξεργασία» στην κορυφή της σελίδας.
  2. Κάντε αλλαγές στο κείμενο.
  3. Πατήστε το κουμπί «Αποθήκευση σελίδας».

Τόσο απλά!

Κανόνες επεξεργασίας, συμβάσεις επεξεργασίας, και μορφοποίηση

Ο πρώτος κανόνας για την επεξεργασία wiki, είναι να μη διστάζετε. Μπείτε μέσα και κάνετε αλλαγές. Άλλοι άνθρωποι θα μπορέσουν να διορθώσουν τα λάθη αργότερα, έτσι πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη, και να το δοκιμάσετε! Υπάρχουν όλα τα είδη συμβάσεων επεξεργασίας, κανόνων και φιλοσοφίες που διέπουν την επεξεργασία των σελίδων wiki, αλλά ο κανόνας "να είστε θαραλέος" υπερισχύει αυτών!

Γενικά προσπαθήστε να γράψετε με σαφήνεια και συνοπτικά και να σιγουρευτείτε ότι στοχεύετε πάντα να κάνετε κάτι που βελτιώνει το περιεχόμενο του wiki. Η σύνταξη μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ολόκληρων παραγράφων ή σελίδων, ή να είναι τόσο απλή όσο η διόρθωση ενός τυπογραφικού η συντακτικού λάθους.

Όταν πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο τύπο μορφοποίησης, όπως μία νέα επικεφαλίδα ή το έντονο κείμενο, το κάνετε χρησιμοποιώντας τη σύνταξη wiki ή τα κουμπιά στην μπάρα επεξεργασίας πάνω από το χώρο επεξεργασίας. Δείτε Help:Formatting για κάποιους από τους συνηθισμένους τύπους μορφοποίησης που χρησιμοποιούνται.

If you want to try out editing, you can test editing on the page named Project:Sandbox , which has been specifically set aside for you to test editing.

Επεξεργάστε την περίληψη

Πριν αποθηκεύσετε μια αλλαγή, μπορείτε να εισαγάγετε μία σύντομη σημείωση (όχι μεγαλύτερη από 500 χαρακτήρες) στο πλαίσιο «Σύνοψη:» περιγράφοντας τις αλλαγές σας. Don't worry too much about this, or spend too much time thinking about it: just put in a short description of what you just changed. For example, you might say "fixed typo" or "added more information about sunflowers".

Η περίληψη αυτή αποθηκεύεται παράπλευρα με το κείμενό σας και επιτρέπει στον κόσμο να παρακολουθεί τις αλλαγές στο wiki πιο αποτελεσματικά.

Προεπισκόπηση

Είναι μια καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε το κουμπί «Εμφάνιση προεπισκόπησης» για να δείτε πώς θα φαίνεται η αλλαγή σας, πριν να την αποθηκεύσετε. Αυτό επίσης σχετίζεται με την παρακολούθηση των αλλαγών επειδή κάθε φορά που αποθηκεύετε, αυτό παρουσιάζεται στους άλλους ως χωριστή αλλαγή. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχείτε ιδιαίτερα, αλλά είναι καλύτερο να αποκτήσετε τη συνήθεια της εξάλειψης των λαθών στη δική σας εργασία, με τη χρησιμοποίηση της προεπισκόπησης πριν την αποθήκευση, παρά το να κάνετε μια σειρά από μικροδιορθώσεις κατόπιν.

Εμφάνιση αλλαγών

Άλλη επιλογή είναι το κουμπί «Εμφάνιση αλλαγών» που σας επιτρέπει να δείτε τις διαφορές μεταξύ της τρέχουσας έκδοσης και της δικής σας επεξεργασμένης έκδοσης.

Protected pages

Pages that are protected cannot be edited by anyone except users of a specific group. Protected pages will instead display "View source" instead of edit. In that case, to edit a protected page, contact a user who has permission to edit the page. The default protection levels are as follows:

  • None (allow all users)
  • Autoconfirmed (prevent edits by new and unregistered users)
  • Sysop (prevent edits by all users except administrators)

Άλλες μορφές επεξεργασίας

Με τις επεξεργασίες wiki μπορείτε να ξεκινήσετε μια νέα σελίδα, να μετακινήσετε (ή μετονομάσετε) μια σελίδα, ή ακόμη να διαγράψετε μια σελίδα:

Θυμηθείτε ότι θα πρέπει πάντα να στοχεύετε να βελτιώσετε το συνολικό περιεχόμενο του wiki με τις επεξεργασίες σας.

Συζήτηση

Κάθε άρθρο έχει την δική του «σελίδα συζήτησης» όπου μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις, να κάνετε υποδείξεις, ή να συζητάτε διορθώσεις. Δείτε Help:Talk pages .