Help:Blokowanie użytkowników

From MediaWiki.org
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Help:Blocking users and the translation is 100% complete.

Other languages:
العربية • ‎català • ‎Deutsch • ‎English • ‎español • ‎suomi • ‎français • ‎עברית • ‎Bahasa Indonesia • ‎italiano • ‎日本語 • ‎मैथिली • ‎Nederlands • ‎polski • ‎پښتو • ‎português • ‎português do Brasil • ‎русский • ‎српски / srpski • ‎Türkçe • ‎українська • ‎Tiếng Việt • ‎中文
PD Uwaga: Jeśli edytujesz tę stronę, wyrażasz nieodwołalną zgodę na udostępnianie Twojego materiału na podstawie wolnej licencji CC0. Zobacz pomoc na temat domeny publicznej, aby uzyskać więcej informacji.
PD

Blokowanie użytkowników jest funkcją używaną przez administratorów, która umożliwia zablokowanie edytowania wiki dla wybranych adresów IP oraz zarejestrowanych użytkowników.

Blokowanie[edit]

Zrzut ekranu interfejsu blokowania z widocznymi wszystkimi polami wyboru.

Blokowanie użytkowników jest bardzo łatwe. Odwiedź stronę specjalną Special:Block i postępuj według poniższych kroków:

  1. Adres IP lub nazwa użytkownika: Wprowadź nazwę użytkownika, adres IP lub zakres IP do zablokowania w polu "Użytkownik". Jeżeli blokujesz użytkownika, upewnij się czy nazwa jest wpisana poprawnie, ponieważ nieistniejący użytkownicy mogą być również blokowani. Zamiast ręcznego wpisywania możesz też kliknąć link "zablokuj" na liście ostatnich zmian, wkładu użytkownika lub stronach historii, co spowoduje automatyczne uzupełnienie tego pola odpowiednią nazwą użytkownika lub adresem IP. Link "Zablokuj tego użytkownika" jest obecny również w menu narzędziowym, kiedy przeglądana jest strona użytkownika lub jego dyskusji.
  2. Czas trwania: Określ, kiedy blokada wygaśnie, wybierając z listy rozwijanej lub ręcznie wpisując czas wygaśnięcia. Przy ręcznym wpisywaniu czasu zapoznaj się z formatem GNU (np. 2017-01-01 00:00). Domyślne opcje z listy rozwijanej mogą być zmienione w MediaWiki:Ipboptions.
  3. Powód: Powód nałożenia blokady wybierany z listy rozwijanej połączony z wpisanym ręcznie innym lub dodatkowym powodem, który będzie wyświetlany, gdy wybrany użytkownik będzie próbował edytować jakąś stronę. Domyślne powody wybierane z listy mogą być edytowane w MediaWiki:Ipbreason-dropdown.
  4. Wybierz dodatkowe opcje blokady (opcjonalnie): Zależnie od tego czy blokowany jest użytkownik czy adres IP oraz dodatkowo aktywowanych opcji, różne dodatkowe opcje mogą być wyświetlone. Zobacz Manual:Block and unblock/pl#Ustawienia konfiguracyjne powiązane z blokowaniem po więcej informacji na temat aktywowania lub wyłączania tych opcji.
    • tylko niezalogowani: Ta opcja jest tylko dostępna, gdy blokowany jest adres IP. Jeżeli zaznaczono, zarejestrowani użytkownicy, którzy posiadają zablokowany adres IP będą mogli nadal edytować strony. W przeciwnym wypadku (użytkownik o blokowanym adresie IP nie będzie zalogowany) także nie będą mogli edytować.
    • Zapobiegnij utworzeniu konta: Zaznaczenie tej opcji zapobiegnie tworzeniu nowych kont przez zablokowanych użytkowników i z adresów IP.
    • Zablokuj ostatni adres IP tego użytkownika i automatycznie wszystkie kolejne, z których będzie próbował edytować: Ta opcja jest tylko dostępna, gdy blokowana jest nazwa użytkownika. Jeżeli zaznaczona, IP tego użytkownika będzie automatycznie blokowane (będą pokazywane na liście aktywnych blokad jako numery, np. #17) na krótki okres czasu oraz wszystkie inne adresy IP, z których użytkownik będzie próbował edytować będą także blokowane. Czas trwania automatycznie nałożonych blokad może być zmieniony poprzez dostosowanie wartości $wgAutoblockExpiryManual:$wgAutoblockExpiry.
    • Zablokuj możliwość edytowania przez tego użytkownika własnej strony dyskusji w czasie trwania blokady.: Ta opcja jest tylko dostępna, gdy $wgBlockAllowsUTEditManual:$wgBlockAllowsUTEdit jest ustawiona na true; nie jest to domyślne w wersjach starszych niż MediaWiki 1.25. W 1.26 i nowszych jest ustawione na true. Zaznaczenie tej opcji zapobiegnie adresom IP, ich zakresom lub użytkownikom edycję ich własnych stron dyskusji.
    • Zablokuj możliwość wysyłania e‐mailów: Jeżeli zaznaczona, użytkownik nie będzie mógł korzystać z funkcji Wyślij e-mail. Jeżeli adres IP lub zakres zostanie zablokowany z tą opcją i nie zostanie ustawiona tylko dla anonimowych użytkowników, konta, które zalogują się z tego adresu IP lub zakresu nie będą mogli korzystać z tej funkcji.
    • Ukryj nazwę użytkownika w edycjach i listach: Jeżeli zaznaczono, blokowana nazwa użytkownika lub adres IP nie będą dodane na listę rejestru blokad, listy aktywnych blokad, lub widoczne na liście użytkowników. Inni użytkownicy z możliwością przeglądu ukrytych użytkowników będą mogli nadal ich zobaczyć oraz odblokować. Ta opcja nie jest włączona w domyślnej instalacji MediaWiki; użytkownicy korzystający z tej opcji muszą mieć uprawnienie hideuser. Zobacz Podręcznik:Uprawnienia użytkowników.
    • Obserwuj stronę osobistą i stronę dyskusji tego użytkownika: Jeżeli zaznaczono, strona użytkownika oraz strona jego dyskusji zostanie dodana do Twojej listy obserwowanych.
  5. Podwójnie sprawdź wprowadzone dane i kliknij Zablokuj użytkownika. Pojawi się komunikat informujący o tym, czy blokada została nałożona pomyślnie czy nie.

Odblokowywanie[edit]

Aby odblokować nazwę użytkownika lub adres IP, przejdź do listy aktywnych blokad i kliknij link "odblokuj" obok użytkownika lub IP, którego chcesz odblokować. Następnie, wprowadź opcjonalny powód i kliknij przycisk "odblokuj". Pojawi się komunikat informujący o sukcesie lub porażce podczas wykonywanej operacji.

Co oznacza bycie zablokowanym[edit]

Zablokowani użytkownicy nie mają możliwości edytowania stron, przesyłania plików, przenoszenia stron, oraz przeprowadzania innych akcji, które gwarantuje posiadanie specjalnych uprawnień. Praktycznie, czyni to wiki dostępną tylko-do-odczytu dla tych użytkowników. Do wersji MediaWiki 1.17 administratorzy lub inni z dostępem do interfejsu odblokowywania mogą nadal odblokowywać innych (także siebie jeżeli posiadają uprawnienie unblockself). Jednak od wersji MediaWiki 1.17, zablokowani użytkownicy, pomimo że są w grupach, które zezwalają na blokowanie, nie mogą blokować i odblokowywać innych użytkowników.

Zobacz też[edit]