Segítség:VizualEditor/GYIK

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/FAQ and the translation is 17% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Megjegyzés: Amikor szerkeszted ezt a lapot, beleegyezel a szerkesztésed CC0 alatti közzétételébe. Lásd a Public Domain Help Pages lapot további információkért.
PD

Általánosságban

Mi a VisualEditor? A VisualEditor egy szoftverfejlesztési kezdeményezés a Wikimedia Foundation által, mely lehetővé teszi az embereknek a MediaWiki oldalak szerkesztését anélkül, hogy szükségük lenne a wikiszövegek összefüggéseit megtanulniuk. A VisualEditorral az oldalak szerkesztése nagyon hasonlóvá válik, mintha egy szövegszerkesztővel dolgoznánk, -miközben szerkesztünk a szöveg úgy fog kinézni, mint annak elmentése után.

Miért kellett ezt a változtatást megvalósítani? A legnagyobb akadály az új szerkesztők számára az első szerkesztések létrehozása, ezért ennek okán a legnehezebb megtanulnia egy kezdő szerkesztőnek a szerkesztés módjait, amely később elvezet oda, hogy kellőképpen termékeny és hasznos tagjává válhasson a közösségnek. Ahhoz, hogy növelni tudjuk azon sikeres első szerkesztők számát, akik később további szerkesztésekkel bővítik majd a projekteket, szükségünk van egy jobb szerkesztési rendszerre. Kérlek olvasd el a VisualEditor|Hosszabb magyarázat című oldalt (longer explanation) a további részletekért.

The complex wiki markup syntax used by the old editing window is the biggest barrier to making the first edit, and therefore the biggest barrier to beginning the path that could lead to someone's becoming a productive, experienced member of the editing community.

To increase the number of successful first attempts at editing, we need a better editing system. Please read our longer explanation for more details.

Hol találhatok további információkat a VisualEditor használatával kapcsolatban? Kérlek látogasd meg (a VisualEditor felhasználói útmutató oldalt).

Mikortól lesz elérhető a VisualEditor a saját nyelvi wikiprojektekben? Nos ez a mostani tervezet alapján így néz ki (ez később azonban még változhat):

 • Június 24.: Elkezdődött a VisualEditor AB tesztje az angol Wikipédián. A visualEditorral szerkesztett oldalak az újonnan regisztrált felhasználók szerkesztéseinek 50 %-át tették ki.
 • Július 1.:A VisualEditor minden regisztrált és belépett felhasználó számára elérhetővé vált az angol Wikipédián.
 • Július 15.:A VisualEditor használata az angol Wikipédián minden anonim és felhasználónévvel rendelkező felhasználó számára elérhetővé vált.
 • Július 24.:A felhasználónévvel bejelentkezett szerkesztők számára elérhetővé vált a VisualEditor használata a de, es, fr, he, it, nl, pl, ru és a sv Wikipédiákban.
 • Július 29.: Minden felhasználó számára elérhetővé vált a visualEditor használata a de, es, fr, he, it, nl, pl, ru és a sv Wikipédiákban.
 • Augusztus második fele: A kínai Wikipédiát leszámítva (ahol még nem működik a VE) minden Wikipédiában elérhetővé válik a VisualEditor használata.
 • Jelenlegi terveink alapján előbb az összes Wikipédia nyelvi változataiban indítjuk el a VisualEditort, és csak a későbbiek során fogjuk a többi társprojektekben is elindítani legkésőbb 2013 december 31-ig a változtatások összetettsége miatt.

VisualEditor is available as an opt-in Beta Feature to almost all logged-in users at all Wikimedia Foundation projects.

Miért fejlesztitek ilyen nagy iramban a szoftvert? Még korántsincs készen. Tény, hogy a szoftver még nincsen készen, hiszen még további funkciókat kell hozzáadni és mi biztosak vagyunk benne, hogy ezután bugokat fogunk még találni. Ez nem azért van, mert ez egy rosz szoftver lenne, hanem azért, mert a szoftver még friss. A bugok elkerülhetetlenek: maga a MediaWiki immáron 10 éve működik és mi még mindig találunk benne olyan dolgokat, amiken még változtathatnánk, vagy amelyek hibásak. Ha azt megvárnánk, míg egy teljesen bug-mentes szoftvert ki tudunk dolgozni, akkor sohasem válna elérhetővé. Végezetül, a legjobb megoldás a hibák feltárására az, ha minél többen leellenőrzik a szoftvert és rövid időn belül a visszajelzéseik alapján kitisztítjuk a rendszert és ezért van erre ilyen gyorsan szükség.

Találtam egy hibát a VisualEditorban. Hogyan közölhetem veletek, hogy ezt ki kellene javítani? Ha elég kitartó vagy, akkor a Bugzilla hibabejelentő oldalán keresztül (report the issue in bugzilla) a Bugzilla VisualEditor termék ([$bugzilla "VisualEditor" product]) résznél ezt megteheted. Számos wikinek van visszajelzési oldala a VisualEditorral kapcsolatban (lásd a listát a Wikidatán: (see the list on Wikidata)). Vagy a MediaWiki oldalán a mediawiki.org-on látogasd meg a központi visszajelzések oldalt: central feedback page.

Hogyan kapcsolhatom ki a VisualEditort? Ha továbbra is a közvetlen wikiszöveg szerkesztését akarod folytatni, akkor egyszerűen csak kattints a "Szerkesztés forrása" feliratra a "Szerkesztés" helyett. A szövegrészek linkjeinek szerkesztésekor megnyithatod a korábbi wikiszöveget a "Szerkesztés forrása" felirattal a megszokott "Szerkesztés" felirat helyett.

On wikis where VisualEditor is still a Beta Feature, you can simply uncheck its box in the Beta tab of your Preferences; on the other wikis, you can check the Temporarily disable VisualEditor while it is in beta box from the Editing tab instead.

Egy funkció kimaradt a Visual Editorból. Hogyan tehetem ezt szóvá, hogy ez bekerüljön? Néhány funkció jelenleg még fejlesztés alatt áll, vagy még csak tervekben létezik (például a képek formázása, oszlopok és sorok hozzáadása a táblázatokhoz és a matematikai képletek szerkesztése). A Megvalósítási sorrend Roadmap és a Wikimédia műszaki célok vázlata (Wikimedia engineering draft goals ) a 2013-as 2014-es évekre további információkat szolgáltat ezekről. Ha az ott felsoroltak közt nem találnád az általad javasolni kívánt funkciót, akkor ugyanazt az eljárást kell követned, akárcsak a hibák bejelentésekor.

Some features are currently being developed or planned.

The Roadmap, the Wikimedia Engineering goals pages for 2015–2016 and the Phabricator workboard provide some additional information as well. If you can't find any reference to the new feature you'd like to suggest, please submit it using the same process used to report an issue.

Lehetséges marad továbbra is, hogy a wikiszöveget használjam a szerkesztésekhez, miután a VisualEditor már bevezetésre került? Igen. Miközben a VisualEditor fog az alap szerkesztői környezet lenni, aközben a szerkesztés továbbra is lehetséges lesz az "edit source" feliratra kattintva. Nincsenek tervek arra, hogy a wikiszöveggel való szerkesztést esetleg eltávolítanánk a rendszerből.

Használhatom továbbra is a már megszokott jelöléseket [[ ]] és {{ }} a Visual Editorban? Nem. Ehelyett az eszköztárból válaszd ki mit szeretnél. Látogasd meg a Visual Editor Felhasználói útmutató oldalt (VisualEditor User guide).

Miért nem támogatja a böngészőm? Egy modern szerkesztési felület kidolgozása a Wikipédia és társprojektjei számára technikai kihívást jelent, viszont lehetséges, hogy a legmodernebb webes technológiákat és standardokat használjuk fel hozzá. Sajnos néhány böngésző nem támogat pár olyan funkciót, amely a VisualEditorban megtalálható. Mi mindent elkövetünk azért, hogy a legelterjedtebb internetes böngészőket támogassuk: például a Visual Editor jól működik a Firefox, a Chrome és a Safari böngészőkkel és támogatja az Internet Explorer hamarosan mgjelenő 9-es verzióját is. Ugyanakkor a régebbi típusú, vagy régi verziójú böngészők esetében csak korlátozottan működik a program. Mi arra biztatunk, hogy újabb verziójú böngészőket használj inkább, amelyek támogatják a VisualEditort, ám, ha ez valamiért mégsem volna lehetséges, akkor is még mindig ott van a lehetőség arra, hogy a wikiszöveget szerkeszthesd a Szerkesztés forrása segítségével.

Building a modern editing interface for Wikipedia and its sister wiki is a technical challenge, but it's possible using modern web technologies and standards.

Unfortunately, some browsers don't support many of the features we need for VisualEditor. We're doing our best to support the most common browsers: VisualEditor works well with recent versions of the most popular web browsers: Firefox 15 and up; Iceweasel 10 and up; Safari 7 and up; Chrome 19 and up; Opera 15 and up; Microsoft Internet Explorer 10 and up; Edge 12 and up. In some browsers, such as Internet Explorer 9, a warning message will still show up, but users shouldn't experience any major problems editing. Trying to work around the limitations of older browsers would divert resources from improvements that would benefit the majority of users. We encourage you to upgrade to a supported browser and, if you can't, to continue to edit using the source wikitext editor. (See target browser matrix for specific details.)

Fog a VisualEditor működni a Wikiforrás ProofreadPage-dzsel, vagy a Wikiszótár sablonjaival és egyéb funkcióival, amelyek nincsenek a Wikipédiában? A VisualEditor jelenleg csak a Wikipédia oldalain érhető el, de azt tervezzük, hogy hamarosan a többi Wikimedia projektben is elérhetővé tesszük. Miután beindítottuk a Wikipédián, utána azon kezdünk el dolgozni, hogy a VisualEditor működjön a többi társprojektben is.

Beállíthatom a VisualEditort a saját wikimen a Wikimédia projektjein kívül? Igen, de csak saját felelősségre. A Kiterjesztés:visualEditor és a Kiterjesztés|Parsoid kiterjesztések elérhetőek letöltés céljából, de még csak kísérleti jelleggel működnek, ezért jegyezd meg, hogy a Parsoidhoz szükséges a nodeJS. Ha ezeket beállítod és használod, akkor kérlek tudasd velünk, hogy mely részei működnek és melyek nem a Bugzilla oldalán.

A VisualEditor automatikusan javít oldalakat?
A legtöbb esetben nem változtat olyan sorok formázásán, amik nincsenek közvetlenül szerkesztve. Ahol a jelölőnyelv hibásan van használva (például egy táblázat, ami nincs lezárva), ott megkísérli a javítást.
Will the visual editor be enabled on talk pages?
​No. This question comes up quite often.
 • The visual editor is designed to edit content, plain pages of text.

[1]

  • Talk pages aren't content. Many of the tools and design patterns that make VE nice to use to edit content make it poor to use for discussions.
  • To make it usable for discussions, we would have to remove or break many of those patterns in VE. We have spent a lot of time researching with users what works best there.
 • VE can't deal with structured discussions and plain-text discussions are not structured discussions.
  • Discussions like they are on traditional talk pages are not structured discussions from a technical perspective, despite the fact there is a certain number of colons or bullet points added to each answer to provide a pseudo-structure. With the current design of classical discussions, a piece of software can't know who has replied to whom – only humans can. There is no real connection between posts (which post is the parent/child of which), which is the definition of a structured discussion.
  • At the moment Flow deals with structured discussions. In Flow, each post is independent with a unique ID, linked to other posts and to a Topic (also with a unique ID), with a specific history, and all posts can be targeted precisely. It would be possible in the future to have conversations at multiple places, to move topics or replies, and to create sub-discussions with Flow. Classical talk pages, using VE or not, do not allow that.

Az általam feltett kérdésre nem itt található válasz. Hol tehetem fel a kérdésemet, ahol meg is válaszolják azt nekem? Felteheted kérdéseidet a VisualEditor visszajelző oldalán a saját wikiden (lásd a listát a Wikidatán: ((see the list on Wikidata))), vagy a Visual Editor visszajelzések oldalaán a central feedback page a mediawiki.org-on.

Community resources

Where can I read more about what communities can do to adapt the visual editor to their sites?
You can find a sort of "checklist" here on mediawiki.org.
Where can I find people experienced in this kind of effort?
There is a list of names at Community Taskforce.

References

 1. Based on James Forrester's message on wikimedia-l mailing-list, June 2016