Help:Категории

From MediaWiki.org
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Help:Categories and the translation is 89% complete.

Other languages:
अङ्गिका • ‎العربية • ‎azərbaycanca • ‎български • ‎বাংলা • ‎català • ‎کوردیی ناوەندی • ‎čeština • ‎Cymraeg • ‎Deutsch • ‎Zazaki • ‎Ελληνικά • ‎English • ‎British English • ‎Esperanto • ‎español • ‎eesti • ‎suomi • ‎français • ‎galego • ‎עברית • ‎हिन्दी • ‎Հայերեն • ‎Bahasa Indonesia • ‎italiano • ‎日本語 • ‎한국어 • ‎Ripoarisch • ‎Kurdî (latînî)‎ • ‎Lëtzebuergesch • ‎lietuvių • ‎latviešu • ‎मैथिली • ‎македонски • ‎Bân-lâm-gú • ‎norsk bokmål • ‎Nederlands • ‎occitan • ‎ਪੰਜਾਬੀ • ‎polski • ‎پښتو • ‎português • ‎português do Brasil • ‎română • ‎русский • ‎sicilianu • ‎Scots • ‎سنڌي • ‎slovenčina • ‎српски / srpski • ‎Basa Sunda • ‎ไทย • ‎Türkçe • ‎українська • ‎Tiếng Việt • ‎中文
PD Напомена: Уредувајќи ја страницата, се согласувате вашиот придонес да се објави под CC0. Повеќе за ова ќе дознаете на „Помош за јавна сопственост“.
PD

Категориите се програмски дел од МедијаВики кои претставуваат автоматски пописи (индекси) на страници кои служат за преглед на содржината.

Страниците и податотеките се категоризираат со нивно ставање во една или повеќе ознаки Категорија во текстот на страницата. Ознаките создаваат врски најдолу во страницата, кои ве водат кон списокот на сите страници во таа категорија, така олеснувајќи го прелистувањето на сродни страници.

Преглед

Each of the pages in the Category namespace represents a so-called category, a grouping of related pages, and contains an index for the pages of its category. For example, this page belongs to "Категорија:ПомошCategory:Help". If you open the category page, you will see a link to this page there.

Кога имаме страница што припаѓа на една или повеќе категории, категориите стојат на дното од страницата (или пак горниот десен агол, зависно од рувото што се користи).

Самите категориски страници се состојат од два дела:

  • at their beginning, an optional part may contain text that can be edited, like any other page,
  • at their end, an ever present, automatically generated, alphabetical list of all pages in that category, in the form of links. In fact, in the Unicode sort order.

За да и здадете категорија на некој страница, едноставно внесете „[[Категорија:Назив на катгоријата]]“ на дното од страницата.

За да ставите врска до категориска страница во текст на содржинска страница (а без да ја заведете во категоријатаа), пред врската ставете две точки. На пример: [[:Категорија:Не во оваа категорија]]

Новите категории обично се создаваат пред да се стават страници во нив, и тоа на начин како секоја друга страница.

Поединечните викија имаат свои врховни категории, како што е на Википедија.

Целосен список на сите категории што содржат барем по една страница ќе најдете на Специјална:Категории.

Целосен список на сите создадени/уредени категории, вклучувајќи ги оние без ниедна страница во нив, ќе најдете на Специјална:СитеСтраници/Категорија: (двете точки на крајот се важни).

Ставање страница во категорија

За да ставите страница или податотека во категорија, едноставно одете да ја уредите и ставете го следниов текст (каде Назив е називот на категоријата во која ја ставате страницата).

[[Category:Назив]]

Во страницата можат да се стават низа ознаки Category, и страницата ќе се заведе во секоја од нив. Ознаките Category се ставаат на самото дно на страницата.

Кога една страница е категоризирана, категориите се прикажуваат во полето „Категории:“ строго по редоследот во кој се јавуваат во викитекстот.

If $wgUseCategoryBrowserManual:$wgUseCategoryBrowser is set to true, under the first list each category is listed again, breadcrumb-style, with all its parent categories, sorted alphabetically. (At least in MediaWiki 1.18.2) if a category is a subcategory of more than one parent, both hierarchies will be listed, but the tagged category will be stripped off all but one of these. This creates the potential for what appear to be duplicate entries if a category with multiple parents and one of its parents are both tagged on a page. For example suppose Maryanne is a subcategory of both Mary and Anne. If a page tags categories Maryanne and Anne then the Category breadcrumbs will show

Anne 
Anne
Mary -> Maryanne

„Политика“ навидум е дуплирана, но впрочем се има предвид следново:

Anne 
Anne -> Maryanne
Mary -> Maryanne

Ова е грешка, која веќе е пријавена како Задача T35614.

Подредувачки клуч

Стадардно зададено е страницата да се поредедува по првата буква од името — без именскиот простор. Исто така, МедијаВики ги групира буквите со надредни знаци посебно од нивните прости верзии, па така страниците што почнуваат на À, Á, Ä се заведуваат посебно, наместо под A. (ако имате пристап до обвивката, стадардно зададените подредувања можат да се сменат користејќи $wgCategoryCollation.)

Подредувачкиот клуч укажува под која буква да се заведе страницата во категоријата. Клучот се задава во категориската ознака, со негово ставање по права црта. На пример, ознаката подолу ќе ја заведе категоријата под „К“.

[[Category:Назив|Клуч]]

Whether or not sort keys are case-sensitive depends on your configuration settings. The order of the sections within a category follows the Unicode sort order. The sort key does not change the page title displayed in the category.

Spaces and other characters are perfectly valid.

Повеќе информации за подредување на категориите ќе најдете на „Помош:Подредување“.

Создавање на категориска страница

Категориите постојат дури и ако страниците не им се создадени, но ваквите категории се изолирани од другите и немаат употребна вредност во организација на и снаоѓање по страниците.

Категоријата се создава со создавање на страница во именскиот простор Категорија:. Се прави на ист начин како секоја друга страница (погл. почнување нова страница); само ставете „Category:“ пред насловот на страницата.

За да избегнете непотребна работа, побарајте дали категоријата постои на викито пред да создавате нова. Список на сите категории ќе најдете на „Special pages“ во „tools“ од страничникот.

Уредување на категориската хиерархија

Енда категорија може да припаѓа на други категории, на хиерархиски начин. Бидејќи категориската страница е мошне слична на секоја друга, на дното од категориската страница може да се стави ознаката Category.

Се препорачува сите категории да се уредат (организираат) во хиеерархија која завршува со една врховна категорија. Оваа структура може да има облик на дрво со посебни гранки, но почесто има структура на график. Начелно треба да има непрекината верига на поврзаности „матична категорија-поткатегорија“ помеѓу секоја категорија и врховната.

Скриени категории

Категориите на кои припаѓа една страница обично се наведени на дното од страницата. МедијаВики 1.13 и поновите верзии даваат можност за скривање на категории со ставање на волшебниот збор__СКРИЕНАКАТ__“ или „__HIDDENCAT__“ во категориската страница.

Корисниците можат да изберат да ги гледаат скриените категории во посебен список „Hidden categories“, штиклирајќи ја можноста „Show hidden categories“ во поделокот „Appearance“ од нагодувањата.

Скриените категории автоматски се ставаат во Category:Hidden categories. Оваа категорија е укажана во системската порака MediaWiki:Hidden-category-category.

Поврзано: скриени категории

Ставање врска до категорија

За да направите врска до категорија, ставете две точки пред неа (без двете точки, врската до категоријата нема да ви се појави во текстот, туку ќе ја заведете страницата во неа)

[[:Category:Help]]Category:Help

За да го смените текстот на врската, напишете го во рамките на ознаката за врска, по правата црта:

[[:Category:Help|Категорија за помош]]Категорија за помош

Пренасочувачките страници што водат кон категории исто така мора да користат две точки, во спротивно ќе бидат ставени во категоријата, наместо да пренасочуваат.

Пренасочување на категорија

Како и нормалните викистраници, категориските страници можат да се пренасочуваат кон други нормални или категориски страници. Меѓутоа, ова не се препорачува, бидејќи страниците ставени во пренасочена категорија не се префрлаат во целната (bugzilla:3311). На некои места ќе сретнете шаблон со кој се означува пренасочена категорија, но тој служи како известување дека страниците треба да се префрлат во новата категорија рачно или со алатка.

Следечки категории

Извесни проблеми во синтаксата како што се неправилни врски за слики или премногу оптоварувачки расчленувачки функции се причина една страница да биде ставена во следечка категорија. Повеќе ќе дознаете на Помош:Следечки категории.

Поврзано