VisualEditor/Портал/Зашто

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal/Why and the translation is 94% complete.
Задржавање нових сарадника насупрот активних корисника Викиепедија

Бројеви

Горњи графикон приказује стопу задржавања нових сарадника током времена, и број људи који активно уређују. Као што видите, обе стопе су у опадању. Википедија је у кризи броја сарадника. Одбијамо превише нових сарадника, и тиме губимо главну покретачку снагу сваког заједничког подухвата: учеснике.

Ово значи да нас једноставно нема довољно да урадимо посао који треба да се уради. Број заосталих предмета се повећава, а све је мање оних који раде на огромном задатку провере нових страница, или на прегледању биографија живих људи (БЖЉ).

Промоција Сјајних и Добрих чланака стагнира као резултат недовољног броја људи који их пишу, прегледају и одржавају. У свакој области деловања има ствари за које једноставно нема довољно људи да их ураде.

Разлози за

Имамо проблем и многи су разлози томе. Неки људи нас напуштају јер не желе да продуктивно сарађују, и то је добро. Други одлазе јер сматрају да је заједница превише непријатељски настројена, или не знају како да потраже помоћ.

Међутим, многи нас напуштају јер је уређивање превише сложено. Године 2001. кад је Википедија основана, многи значајни сајтови тражили су од корисника да пишу у разним врстама markup језика, и ми смо били међу њима. Писање markup-а је била потрбна вештина за људе који су радили на интернету, био то BBCode, wikimarkup или чист HTML.

Проблем је што је прошло 2013 година и ми смо остали, ако не једини већи сајт који још увек користи markup, оно сигурно једини који користи markup овакве сложености.

Удаљавање од markup-а

У 2013., људи не очекују да морају да уче markup да би написали нешто на web сајту. Изненаде се када дођу овде и схвате да морају, и већина није одушевљена тиме. (We received some confirmation of that in a user test we conducted prior to the launch of VE.)

Већина нових корисника не жели да прави велике измене; почну од ситнијих, а ипак морају да науче markup само да би могли да читају прозор за уређивање. То их плаши и они одлазе, као што показује наше испитивање.

Ова потреба за много бољим видом уређивања је нешто што је заједница препознавала више пута још од 2004. Као одговор на то, развијамо VisualEditor; зато што су га људи тражили, а пре свега зато што је људима потребан.

Wikimarkup већ плаши нове кориснике, а ниво страха ће се само повећавати како други сајтови напредују. Развијамо VisualEditor јер, ако то не бисмо чинили, за пет година би овај графикон изгледао много лошије.

Не очекујемо да ће га сви користити (изворни уређивач ће и даље бити ту) и не очекујемо да ће сви бити одушевљени. Али одлучни смо да урадимо добар посао и да покажемо утицај који овај софтвер може да има, како кроз испитивање корисника, тако и кроз бројчане податке.