VisualEditor/Portál/Miért

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal/Why and the translation is 65% complete.
Retention rate for newcomers versus active editors on the English Wikipedia

A számok

A fenti táblázat az újonnan érkezett szerkkesztők távolmaradásának rátáját mutatja és azon emberekét, akik viszont aktívan szerkesztenek. Amint látható az adatsor nem túl pozitív. A Wikipédia egy válság közepén tart a szerkesztők számának alakulását illetően. Túl sok újonnan érkező szerkesztőt veszítünk el, amivel elveszítjük az együttműködésen alapuló projekt lényegét: a szerkesztőket.

What this means is that we simply don't have the people to do the work we need to be doing. Backlogs go up and up, with fewer people to handle the mountain of tasks at Special:NewPages, or the maintenance of biographies of living persons (BLPs).

Featured and Good article promotions plateau as a result of not having enough people to not only write the articles, but review and maintain them. Everyone has a story of an area they work in where there just aren't enough people to get the job done.

Az okok

Van egy problémánk és számos okunk van rá, hogy miért. Néhányan távoztak az elmúlt időben, mert már nem akartak termékenyen részt venni a projektben és ez rendben is van így. Mások azért távoztak, mert a közösséget túlságosan ellenségesnek érezték, vagy egyszerűen nem jöttek rá, hogy hol kaphatnának segítséget.

De végső soron a legtöbb ember amiatt távozott, mert a szerkesztés számukra túl összetett feladat. Még 2001-ben, amikor az angol Wikipédia elindult, számos nagy weboldal elvárta a felhasználóitól, hogy különféle formátumú jelölőnyelveket alkalmazzanak és mi is ezek közé tartoztunk. A jelölőnyelvek használata, mint amilyen a HTML, vagy a wikiszöveg egy általános képesség volt azoknál az embereknél, akik az interneten dolgoztak.

A baj csak az, hogy jelenleg 2013 van, és bár vannak még más nagy weboldalak is, amik jelölőnyelvet használnak, de biztosan mi vagyunk az egyetlen, amelynek a jelölőnyelve ennyire összetett.

Elmozdulás a jelölőnyelv irányából

Így 2013 környékén az emberektől már nem elvárható, hogy jelölőnyelveket kelljen megtanulniuk ahhoz, hogy írjanak valamit egy weboldalra. A legtöbben igencsak meg vannak lepve, amikor idetévednek, és írni akarnának. A legtöbbjük egyáltalán nincs elragadtatva a tapasztalataitól. (Erre van is némi bizonyítékunk a felmérésnek köszönöhetően, amit még a VE elindítása előtt készítettünk.)

Many new users don't start off trying to make big changes; they start off trying to make small ones, and yet have to learn markup anyway just to be able to read the editing panel. They get intimidated, and they leave, as our user tests demonstrate.

This need for a better way to edit is something the community has recognized again and again, as early as 2004. We're building the VisualEditor in response; because people have asked for it, and more importantly because people need it.

Wikimarkup is already intimidating to newcomers, and the level of intimidation will only increase as other websites move forward. We're building it because if we don't, that graph is going to look a lot worse in five years.

Nem várjuk el azt, hogy mindenki használja. A forrás szerkesztése is rendelkezésre áll. Azt sem gondoljuk, hogy mindenkit meggyőztünk. De elhatároztuk, hogy jó munkát végzünk, és szeretnénk megmutatni, hogy ez a szoftver mire képes, a tesztelők és az adatok alapján.