VisualEditor/Portaal/Waarom

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal/Why and the translation is 100% complete.
Verhouding behouden van nieuwkomers ten opzichte van actieve bewerkers op de Engelse Wikipedia

De aantallen

Deze grafiek geeft in tijd het behoud van nieuwkomers aan, en het aantal mensen die actief bewerkingen doen. Het valt tegen zoals u ziet. Wikipedia is in het midden van een crisis wat het aantal bewerkers betreft. We verliezen te veel nieuwkomers, we verliezen de kracht in onze aanpak samen projecten op te pakken: degene die bijdragen.

Wij hebben daardoor niet genoeg mensen voor wat we willen doen. Achterstanden blijven toenemen, minder mensen die de bergen met taken op Nieuwe pagina's oppakken, of het onderhoud van biografieën van levende personen (BLPs).

Als gevolg van het te kort aan mensen worden er niet alleen minder artikelen gemaakt, maar geeft het ook problemen bij het beoordelen en het onderhoud. De taken kunnen niet worden gedaan.

De redenen

Er zijn meerdere redenen voor dit probleem. Enkele haken af omdat ze geen productieve bijdrage willen leveren. Anderen haken af omdat ze de gemeenschap te onvriendelijk vinden of omdat ze meer ondersteuning vragen dan dat ze krijgen.

Maar uiteindelijk vertrekken veel mensen omdat ze het bewerken te complex vinden. In 2001, bij de oprichting van Wikipedia, was het normaal dat grote site de gebruikers de tekst als een soort code met opmaak lieten invullen, dat deden wij ook. Die gebruikers waren dat toen gewoon, of het nu BBCode, wikimarkup of zelfs pure HTML was.

Maar in 2013, zijn we mogelijk de enige grote site die dit nog steeds doen, en het is nog best complexe opmaak.

Bewerken zonder opmaak

In 2013 willen (en verwachten) mensen geen opmaak meer te hoeven leren om iets op een website te schrijven. Dat is geen ervaring waar je enthousiast van wordt. (Dit blijkt ook uit een gebruikerstest die we uitvoerden voor de vrijgave van de VisualEditor.)

Veel nieuwe gebruikers beginnen niet met grote aanpassingen maar proberen kleine aanpassingen te doen, toch moeten ze dan wat opmaak leren om het bewerkpaneel te kunnen lezen. Dat schrikt ze vaak al genoeg af, zoals uit onze gebruikerstesten blijkt.

Dat het bewerken op een betere manier moet is al herhaaldelijk door de gemeenschap aangegeven, al in 2004. We bouwen als reactie de VisualEditor; er is om gevraagd en ze hebben het echt nodig.

Wikimarkup is al een grote uitdaging voor nieuwkomers, en dat wordt er niet beter op als men bij andere websites wel een goede editor heeft, waar men zich wel aanpast aan de bewerkers. Zonder nieuwbouw aan onze kant zal deze grafiek er over 5 jaar nog slechter uitzien.

We verwachten niet dat iedereen het gaat gebruiken (de source editor zal blijven). We willen ook niet iedereen overhalen om het te gebruiken, maar we willen een goede editor maken en daarmee aantonen hoe veel impact een dergelijke aanpassing kan hebben op het behouden van mensen die teksten willen maken en onderhouden.