Jump to content

Ръководство:Интерфейс

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Manual:Interface and the translation is 76% complete.
Outdated translations are marked like this.
Screenshot of the desktop view of MediaWiki 1.31
Screenshot of the mobile view

Интерфейсът на МедияУики е съвкупността от изходния HTML код на уики страница, освен самия основен текст на страницата. Интерфейсът включва разделите над всяка страница, страничната лента и личните връзки.

Локализиране на интерфейса

Интерфейсът по подразбиране е определен за много езици във файловете за локализация на МедияУики, и се обновява автоматично, ако има промени в езика, определен от $wgLanguageCode , или в предпочитанията на потребителя.

Може да редактирате текстовите низове и изображенията, извеждани на текущия език на потребителския интерфейс, чрез специалната страница Специални:Всички съобщения. За повече информация относно тази страница и редактирането на тези съобщения, моля вижте:

Персонализиране на интерфейса

В зависимост от изискванията и програмния опит на желаещия, има налични няколко различни техники за персонализиране:

  • Системно съобщение: Повечето персонализации за изглед и усещане могат да бъдат направени чрез модифициране на системните съобщения, използвайки страницата Special:AllMessages. Редактирането на интерфейсни съобщения обикновено е просто, точно както редактирането на нормална уики страница. Тези съобщения определят настройките по подразбиране за различни части от потребителския интерфейс и съдържат комбинация от текст, уики маркиране, CSS и JavaScript. За подробности, вижте документацията на отделните съобщения.
  • Облици: Основните промени в оформлението на интерфейса може да изискват прикрепянето на функции към една или повече куки за облици и/или създаването на of a персонализиран облик. За повече информация, моля вижте Manual:Облици .
  • /JavaScript – подобряване на поведението на браузъра чрез употребата на някои скриптове. Включва списък на JavaScript променливи.
  • /Stylesheets – подобряване на оформлението и дизайна чрез употребата на CSS.
  • /IDs and classesсписък с общи идентификатори и класове.


Вижте също