Help:Notificaties

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Notifications and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD
Notificaties informeren u over nieuwe activiteit op Wikipedia en andere Wikimedia-websites die met u te maken hebben.

Welkom bij de documentatie voor het notificatie-hulpmiddel! (ook wel bekend als Echo)

Om in te stellen welke notificaties u wil ontvangen, gaat u naar het Meldingen-tabblad van uw Voorkeuren op de website.

Op het moment januari 2021, zijn Notifications in gebruik op wiki's maar zijn ze niet onder actieve ontwikkeling. Er zijn geen plannen om meer functies toe te voegen. We verwelkomen wel suggesties voor mogelijke verbeteringen op de overlegpagina.

Principes

Het notificatie-hulpmiddel (tijdens de ontwikkelingsfase ook wel bekend als Echo) geeft MediaWiki- en Wikipedia-gebruikers snelle updates over acties die met hun te maken hebben. Deze notificaties kunnen gebruikers helpen om bewust te worden van de wijzigingen. Dan kunnen ze sneller reageren als dat moet.

Deze software werd ontwikkeld door de editor engagement team en nu het collaboration team van de Wikimedia Foundation om ervoor te zorgen dat er meer actieve gebruikers op MediaWiki en Wikipedia sites komen. Notificaties zijn gemaakt om bestaande notificatiesystemen te vervangen of uit te breiden op deze site, als mede om gebruikers meer controle te bieden.

Voor Notifications waren de enige meldingen die MediaWiki geeft e-mails over wijzigingen op de volglijst en een oranje balk bij wijzigingen op uw overlegpagina. De volglijst is handig, maar het formaat is beperkt. Het werkt goed voor wijzigingen met betrekking tot de pagina, maar niet zo goed voor wijzigingen gerelateerd aan gebruikers. Tegelijk is er geen granulariteit: als een pagina wordt gevolgd dan word u ingelicht over de bijbehorende wijzigingen. Als u een pagina niet volgt, dan krijgt u die meldingen niet. Volglijsten zijn handig voor het doel waarvoor ze zijn gemaakt, maar ze geven niet alle activiteit op de wiki weer. De functies van Notification zijn een aanvulling op de volglijsten. Gebruikers worden gemakkelijker geïnformeerd over gebeurtenissen en kunnen beter aangeven welke informatie ze willen ontvangen.

Voor meer informatie over notificaties: bezoek dit project op MediaWiki.org.

Gebruik

Notificaties zijn voor alle geregistreerde gebruikers van Wikimedia-websites. Niet geregistreerde gebruikers kunnen geen notificaties krijgen (behalve via de overlegpagina's, die worden wel getoond aan anonieme gebruikers in een oranje vlak.).

U kunt op de volgende manieren meldingen zien:

De verschillende soorten meldingen die u kunt ontvangen zijn beschreven 'op een aparte pagina.

Meldingen fly-out

Waarschuwingen en mededelingen

Wanneer iemand een actie onderneemt op een Wikimedia-site, verschijnen er gekleurde badges naast uw gebruikersnaam, in de rechterbovenhoek van elke pagina van die site (linksboven als uw wiki taal rechts naar links gebruikt). Deze meldingen omvatten cross-wiki meldingen. Wanneer er geen meldingen zijn, zijn deze badges grijs.

De eerste badge (rood, "waarschuwingen") bevat de belangrijkste meldingstypes: nieuwe berichten op uw overlegpagina, vermeldingen, enz. De tweede badge (blauw, "meldingen") bevat minder belangrijke meldingen: links van pagina's, bericht op andere overlegpagina's, enz.

Op deze badges staat het aantal nieuwe meldingen dat u heeft ontvangen. Door op de badges te klikken wordt een fly-out getoond met de meest recente meldingen (zie screenshot) en wordt de kleur van de badge weer op grijs gezet. Het nummer blijft nul totdat u al uw notificaties voor deze badge markeert (vooral voor berichten).

U kunt op de melding van uw keuze klikken om er meer over te weten te komen (zie onderstaande beschrijving). Om alle ontvangen meldingen te zien, kunt u op "Alle meldingen" klikken om naar het meldingenarchief te gaan.

Gedetailleerde meldingen lay-out

Markeer meldingen als gelezen en ongelezen.

Hier zijn de meest voorkomende meldingen die u kunt ontvangen. Ze zijn allemaal ontworpen met hetzelfde patroon:

Een pictogram zweeft aan de linkerkant (aan de rechterkant voor rechts-naar-links-talen)
Een cirkel zweeft aan de rechterkant:
  • blauw ingevuld als de melding nog niet gelezen is
  • wit en grijs omcirkeld als de melding gelezen is
Primaire informatie: Titel van de kennisgeving, vetgedrukt
Secundaire informatie: Kennisgevingsdetails (optioneel)
Details: onderaan, met wat nuttige informatie:
  • altijd de gebruiker die de actie uitvoert (met een link naar zijn gebruikerspagina) en de datum in een relatief formaat
  • soms andere informatie, zoals de doelpagina
  • indien nodig, een menu (drie bolletjes) met enkele opties

Het geheel van de meldingen is een link, meestal naar een verschil dat verband houdt met de actie waarover u wordt geïnformeerd.

Gelijkaardige meldingen of meldingen van andere wiki's worden gegroepeerd.

Special:Notifications-pagina

Om alle recente notificaties te bekijken, klikt u op "Alle meldingen" in het notificaties-venster om naar de notificaties-archiefpagina te gaan. Uw meest recente notificaties staan bovenaan. Om oudere notificaties te bekijken, klikt u op de knop 'Meer' onderaan de pagina. Op Wikimedia wiki's zal die pagina ook crosswiki berichten groeperen.

Cross-wiki

Cross-wiki-meldingen worden weergegeven op beide panels en hergroepeert meldingen van andere Wikimedia Foundation gehoste wiki's. Op deze manier kunt u meldingen over Commons ontvangen wanneer u op Wikisource bent. Leer meer over cross-wiki-meldingen.

Voorkeuren en instellingen

Toegang tot voorkeuren

U kunt instellen welk soort notificaties (en hoeveel) u wilt ontvangen door uw notificatie voorkeuren te wijzigen. Om uw instellingen te bekijken, klik op "Voorkeuren" (zie hierboven), of in de "Alle meldingen" geschiedenis van de pagina. (U kunt ook op "Voorkeuren" klikken rechtsboven op elke pagina, en dan de tab "Meldingen" kiezen.)

Opt-in and opt-out

Als u zich afmeldt voor een bepaald type meldingen, dan worden deze meldingen die worden gegenereerd terwijl u bent afgemeld, niet voor u gegenereerd en niet opgeslagen in de databases. Een pt-in zal ze achteraf niet weergeven. De enige meldingen die kunnen worden weergegeven zijn de meldingen die bestonden voor de opt-out.

Mededelingen per e-mail of op wiki

Om meldingen aan of uit te zetten voor welke categorie dan ook klik op het selectievakje om het vinkje weg te halen/plaatsen. U kunt bijna alle meldingen zowel uitschakelen als inschakelen. (Sommige meldingen, zoals wijzigingen van uw gebruikersrechten of nieuwe berichten op de overlegpagina kunnen niet worden uitgeschakeld: ze zijn te belangrijk om te worden gemist.) U kunt ook instellen hoe vaak u meldingen per email wilt ontvangen, zoals voor elk nieuw bericht een emailbericht, of een korte verslag per dag of week. Wanneer u klaar bent, vergeet niet om op "Opslaan" te drukken aan de onderkant van de pagina om uw instellingen op te slaan.

Gebruikers negeren

U kunt meldingen van individuele gebruikers ter plaatse dempen door hun gebruikersnaam in te voeren in het vak onder aan de notificatievoorkeuren. Wanneer u begint met het typen van de gebruikersnamen wordt deze automatisch aangevuld. Gebruikers zonder JavaScript moeten één gebruikersnaam per regel typen, zonder wikitext of voorvoegsel.

U ontvangt nog steeds meldingen als een gedempte gebruiker schrijft of deelneemt aan uw gebruikerspagina (ongeacht of de pagina gebruik maakt van Flow of ongestructureerde wikitext), of een beoordeling geeft van een pagina die u hebt gemaakt. Het gedrag van de volglijst en de e-mails worden niet beïnvloed door de negeerlijst.

De genegeerde gebruiker krijgt nog steeds een succesvolle melding als hij die voorkeur heeft ingeschakeld. De negeerlijst van een gebruiker is privé van alle andere gebruikers op de wiki, inclusief moderatoren of andere functiehouders.

Pagina's negeren

Het negeren van pagina's is mogelijk voor "page linked"-meldingen

U kunt "paginagelinkte" meldingen voor een pagina dempen door de paginanaam in het vak onderaan de meldingsvoorkeuren te typen.

Wanneer u begint met het typen van de paginatitels zal deze automatisch worden aangevuld.

Gebruikers zonder JavaScript zouden een paginatitel per regel moeten typen, zonder wikitext of voorvoegsel.

Blacklisting door de gemeenschap

Er is een sitebreed een lijst van accounts die geen meldingen kan veroorzaken op MediaWiki:Echo-blacklist, welke door gebruikers kan worden overschreven op Special:MyPage/Echo-whitelist. (Deze functie en de pagina's voor de configuratie zullen worden herbenoemd, zie taak T255557)

Gemeenschap configuratie

Special:DisplayNotificationsConfiguration geeft de lokale configuratie voor elk meldingstype weer.

Feedback

We horen graag uw mening over notificaties. Om suggesties te delen/bespreken met andere gebruikers, bezoek de overlegpagina van dit project.

Als u een bug vindt bent u welkom om op Phabricator een bugreport aan te maken. We weten dat Phabricator niet het gemakkelijkst te gebruiken systeem is; u kunt het rapport plaatsen (in elke taal) op de overlegpagina van het project, met een schermafdruk en informatie over uw webbrowser en besturingssysteem.