Help:Notificaties

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Notifications and the translation is 86% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie.
PD
Notificaties informeren je over nieuwe activiteit op Wikipedia en andere Wikimedia-websites dat te maken heeft met jou.

Welkom bij de documentatie voor het notificatie-hulpmiddel! (ook wel bekend als Echo)

Om in te stellen welke notificaties je wilt ontvangen, ga je naar het Meldingen-tabblad van je Voorkeuren op de website.

At the moment, Notifications are deployed on wikis but they are not under active development. As of January 2021, there is no plan to add more features to Notifications. However, suggestions for future improvements are welcomed on the talk page.

Principes

Het notificatie-hulpmiddel (tijdens de ontwikkelingsfase ook wel bekend als Echo) geeft MediaWiki- en Wikipedia-gebruikers snelle updates over acties die te maken hebben met hun. Deze notificaties kunnen gebruikers helpen om zelfbewuster van de acties te worden. Ook kunnen ze sneller reageren als dat moet.

Deze software werd ontwikkeld door de editor engagement team en nu het collaboration team van de Wikimedia Foundation om ervoor te zorgen dat er meer actieve gebruikers op MediaWiki en Wikipedia sites komen. Notificaties zijn gemaakt om bestaande notificatiesystemen te vervangen of uit te breiden op deze site, als mede om gebruikers meer controle te bieden.

Voor Notifications waren de enige meldingen die MediaWiki geeft zijn gegeven door middel van ge-e-mailde berichten over wijzigingen op de de volglijst en een oranje balk bij wijzigingen op je overlegpagina. The watchlist is quite helpful, but its format is limited. It works well for changes related to pages, but not so well for changes related to users. At the same time, there's no granularity: if a page is watchlisted, you are informed about the next change that happens to it. If a page is not watchlisted, you receive none. Watchlists are useful, and they work well for the job they were designed for, but they don't encompass the whole scope of on-wiki activity. Notification's features, in conjunction with watchlists, can provide a better user experience. Users are able to learn about more events, more easily, and have greater control over what types of information they receive.

Voor meer informatie over notificaties: bezoek dit project op MediaWiki.org.

Gebruik

Notificaties zijn voor alle geregistreerde gebruikers van Wikimedia-websites. Unregistered users cannot get notifications (except for talk page notifications, which are still shown to anonymous users in an orange bar).

Je kan op de volgende manieren meldingen zien:

De verschillende soorten meldingen die u kunt ontvangen zijn beschreven 'op een aparte pagina.

Meldingen fly-out

Waarschuwingen en mededelingen

Wanneer iemand een actie onderneemt op een Wikimedia-site, verschijnen er gekleurde badges naast uw gebruikersnaam, in de rechterbovenhoek van elke pagina van die site (linksboven als uw wiki taal rechts naar links gebruikt). Deze meldingen omvatten cross-wiki meldingen. Wanneer er geen meldingen zijn, zijn deze badges grijs.

De eerste badge (rood, "waarschuwingen") bevat de belangrijkste meldingstypes: nieuwe berichten op uw overlegpagina, vermeldingen, enz. De tweede badge (blauw, "meldingen") bevat minder belangrijke meldingen: links van pagina's, bericht op andere overlegpagina's, enz.

Op deze badges staat het aantal nieuwe meldingen dat u heeft ontvangen. Door op de badges te klikken wordt een fly-out getoond met de meest recente meldingen (zie screenshot) en wordt de kleur van de badge weer op grijs gezet. Het nummer blijft nul totdat je al je notificaties voor deze badge markeert (vooral voor berichten).

U kunt op de melding van uw keuze klikken om er meer over te weten te komen (zie onderstaande beschrijving). Om alle ontvangen meldingen te zien, kunt u op "Alle meldingen" klikken om naar het meldingenarchief te gaan.

Gedetailleerde meldingen lay-out

Markeer meldingen als gelezen en ongelezen.

Hier zijn de meest voorkomende meldingen die u kunt ontvangen. Ze zijn allemaal ontworpen met hetzelfde patroon:

Een pictogram zweeft aan de linkerkant (aan de rechterkant voor rechts-naar-links-talen)
Een cirkel zweeft aan de rechterkant:
  • blauw ingevuld als de melding nog niet gelezen is
  • wit en grijs omcirkeld als de melding gelezen is
Primaire informatie: Titel van de kennisgeving, vetgedrukt
Secundaire informatie: Kennisgevingsdetails (optioneel)
Details: onderaan, met wat nuttige informatie:
  • altijd de gebruiker die de actie uitvoert (met een link naar zijn gebruikerspagina) en de datum in een relatief formaat
  • soms andere informatie, zoals de doelpagina
  • indien nodig, een menu (drie bolletjes) met enkele opties

Het geheel van de meldingen is een link, meestal naar een verschil dat verband houdt met de actie waarover u wordt geïnformeerd.

Gelijkaardige meldingen of meldingen van andere wiki's worden gegroepeerd.

Special:Notifications-pagina

Om alle recente notificaties te bekijken, klik je op "Alle meldingen" in het notificaties-venster om naar de notificaties-archiefpagina te gaan. Je meest recente notificaties zijn bovenaan te vinden. Om oudere notificaties te bekijken, klik je op de 'Meer'-knop onderaan de pagina. Op Wikimedia wiki's zal die pagina ook crosswiki berichten groeperen.

Cross-wiki

Cross-wiki-meldingen worden weergegeven op beide panels en hergroepeert meldingen van andere Wikimedia Foundation gehoste wiki's. Op deze manier kunt u meldingen over Commons ontvangen wanneer u op Wikisource bent. Leer meer over cross-wiki-meldingen.

Voorkeuren en instellingen

Toegang tot voorkeuren

Je kan instellen welk soort notificaties (en hoeveel) je wilt ontvangen door je notificatie voorkeuren te wijzigen. To check your settings, click on "Voorkeuren" in the fly-out (shown above) – or in the "Alle meldingen" archive page. (You can also click on "Voorkeuren" in the top right of any page, then select the "Meldingen" tab.)

Opt-in and opt-out

Als u zich afmeldt voor een bepaald type meldingen, dan worden deze meldingen die worden gegenereerd terwijl u bent afgemeld, niet voor u gegenereerd en niet opgeslagen in de databases. Een pt-in zal ze achteraf niet weergeven. De enige meldingen die kunnen worden weergegeven zijn de meldingen die bestonden voor de opt-out.

Mededelingen per e-mail of op wiki

Om meldingen aan of uit te zetten voor welke categorie dan ook klik op het selectievakje om het vinkje weg te halen/plaatsen. Je kan voor bijna alle meldingen zowel uitzetten als inschakelen. (Sommige meldingen, zoals wijzigingen van je gebruikersrechten of nieuwe berichten op de overlegpagina kunnen niet worden uitgeschakeld: ze zijn te belangrijk om te worden gemist.) Je kan ook instellen hoe vaak je meldingen per email wilt ontvangen, zoals voor elk nieuw bericht een emailbericht, of een korte verslag per dag of week. Wanneer je klaar bent, vergeet niet om op "Opslaan" te drukken aan de onderkant van de pagina om je instellingen te updaten.

Gebruikers negeren

U kunt meldingen van individuele gebruikers ter plaatse dempen door hun gebruikersnaam in te voeren in het vak onder aan de notificatievoorkeuren. Wanneer u begint met het typen van de gebruikersnamen wordt deze automatisch aangevuld. Gebruikers zonder JavaScript moeten één gebruikersnaam per regel typen, zonder wikitext of voorvoegsel.

U ontvangt nog steeds meldingen als een gedempte gebruiker schrijft of deelneemt aan uw gebruikerspagina (ongeacht of de pagina gebruik maakt van Flow of ongestructureerde wikitext), of een beoordeling geeft van een pagina die u hebt gemaakt. Het gedrag van de volglijst en de e-mails worden niet beïnvloed door de negeerlijst.

De genegeerde gebruiker krijgt nog steeds een succesvolle melding als hij die voorkeur heeft ingeschakeld. De negeerlijst van een gebruiker is privé van alle andere gebruikers op de wiki, inclusief moderatoren of andere functiehouders.

Pagina's negeren

Het negeren van pagina's is mogelijk voor "page linked"-meldingen

U kunt "paginagelinkte" meldingen voor een pagina dempen door de paginanaam in het vak onderaan de meldingsvoorkeuren te typen.

Wanneer u begint met het typen van de paginatitels zal deze automatisch worden aangevuld.

Gebruikers zonder JavaScript zouden een paginatitel per regel moeten typen, zonder wikitext of voorvoegsel.

Blacklisting door de gemeenschap

Er is een sitebreed een lijst van accounts die geen meldingen kan veroorzaken op MediaWiki:Echo-blacklist, welke door gebruikers kan worden overschreven op Special:MyPage/Echo-whitelist. (This feature and its configuration pages will be renamed, see taak T255557)

Feedback

We horen graag je mening over notificaties. To discuss your suggestions with other users, visit this project talk page.

Als je een bug vindt ben je welkom om op Phabricator een bugreport aan te maken. However, we know that Phabricator isn't exactly the easiest system to use; you can also drop the report (in any language) on the project talkpage, with a screenshot and information on your browser and operating system :).