Developers/nl

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Developers and the translation is 100% complete.
Aanplakbiljet "sign-in" bij de eerste conferentie voor MediaWiki ontwikkelaars op 29 december 2004 in Berlijn, Duitsland.

Developers (Ontwikkelaars) zijn de mensen die bijdragen aan de code van de MediaWiki software. Zij brengen met een 'commit' hun wijzigingen aan in de centrale Git repository door die wijzigingen voor beoordeling in Gerrit te 'pushen' waar de laatste versie van de software staat. Onder de ontwikkelaars zitten ook de betaalde Wikimedia Foundation staf en vrijwilligers. Iedereen kan een patch verzenden voor een review na het aanmaken van een Ontwikkelaarsaccount (alleen beheerders kunnen het samenvoegen). Voor statistieken of namen: Statistieken van het ontwikkelen.

Verwar ontwikkelaars niet met de systeembeheerders, deze hebben shell of root toegang op de Wikimedia Foundation servers, waar de code repository staat. Zij hoeven geen ontwikkelaars te zijn; in veel gevallen doen zijn zelden een commit, en als ze dat al doen dan kan dat ook zijn voor zaken in de repository die niet tot de MediaWiki behoren.

Maintainers

Een maintainer van een specifiek project (inclusief MediaWiki core of een extensie) heeft +2 toegang tot de relevante Git repository, zodat ze patches van anderen kunnen samenvoegen. Zij reageren meestal op bug rapporten en beoordelingsverzoeken. Lijst maintainers.

Geschiedenis

Vroeger beheerden de ontwikkelaars ook de Wikimedia Foundation servers, maar dat wordt gedaan door de systeembeheerders. Voordat de bureaucraat en steward groepen waren aangemaakt, waren ontwikkelaars de enige die sysops konden promoveren of degraderen, en gebruikers konden blokkeren (voordat de functie "block" in MediaWiki bestond). Zij hadden dus een belangrijke rol in de Wikimedia macht structuur.

Tussen april 2006 - maart 2012 is Subversion gebruikt. Alleen degenen met Subversion commit toegang (die moest worden verleend door de SVN beheerders) konden toen wijzigingen submitten. Code wijzigingen via Subversion werden direct samengevoegd met de MediaWiki codebase (het uitrollen om een Wikimedia wiki kon alleen handmatig door een systeembeheerder worden gedaan), het kon voor het toepassen wel worden gereviewd door "coders". In januari 2013 is de MediaWiki SVN repository read-only gemaakt. Alle actieve projecten zijn overgezet naar Git.

Zie ook