Jump to content

Projekt:MediaWiki är inte Wikipedia

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Project:MediaWiki is not Wikipedia and the translation is 100% complete.

MediaWiki används för att köra tusentals wikis på servrar över hela världen. Wikimediarörelsens 900 wikis är viktiga medlemmar i den familjen; och Svenska Wikipedia, den största wikin i världen, är särskilt anmärkningsvärd. Men MediaWiki har en mycket bredare användarbas än de få projekten. MediaWiki används för att driva wikis vars mål är fundamentalt annorlunda än Wikimediarörelsens wikis; att driva wikis vars principer är moraliskt stötande, icke-neutrala eller partiska; att köra wikis vars innehåll inte är öppen källkod; och tusentals wikis som inte är gratis att redigera MediaWiki-utvecklarna gör mjukvaruförändringar för att tillgodose behoven hos hela familjen; de gör inga bedömningar om vilka projekt som är eller inte är värda stöd.

Som sådan representerar MediaWiki-utvecklarna sitt "egna" projekt med sin egen separata gemenskap, med sina egna mål och metoder; och dessa mål och praxis, samtidigt som de stämmer överens med dem på engelska Wikipedia eller var som helst wiki, stämmer inte nödvändigtvis exakt. Det är inget orealistiskt, eller fel, med att engelska Wikipedia har mål som skiljer sig från MediaWiki-programvaran som helhet. Wikimediarörelsens wikis har, och kommer alltid att ha, ett särskilt starkt symbiotiskt förhållande till MediaWiki-projektet och har ofta den högsta rösten när det gäller att vägleda MediaWiki-utvecklingen. Men som medlem i ett Wikimedia-projekt som Wikipedia, gör inte misstaget att tro att MediaWiki, eller MediaWiki-utvecklarna, bara existerar för att 'tjäna' ditt projekt, eller för att tjäna Wikimedia-rörelsen som helhet.

Om du är medlem i ett Wikimedia-projekt som Wikipedia, bör du tänka på utvecklarna på exakt samma sätt som du skulle tänka på Wikimedia Commons-gemenskapen. De flesta Wikimedia-rörelsewikis har en stark och hälsosam symbiotisk relation med Commons, och Commons-gemenskapen gör i allmänhet ett ganska bra jobb med att balansera behoven hos de många wikis som den stöder. Men det förhållandet är vanligtvis inte utan sina spänningsmoment, och ibland känner inte wiki-gemenskaper att de får allt de skulle vilja ha. Men det finns ett instinktivt erkännande av att dessa samhällen inte har någon "rätt" att förvänta sig mer samarbete än de får, eftersom Commons är ett eget projekt med sina egna värderingar, och att de kommer att behöva övertyga Commons att vad det än är som de vill do är i *bägges* projekts bästa intresse för att komma vidare. Om du behandlar communityn av MediaWiki-utvecklare på samma sätt kommer du att förstå mycket bättre varför saker och ting inte alltid ser ut att gå "rätt" väg.

Gör

  • Var proaktiv med att låta MediaWiki-utvecklarna veta när en förändring har haft en inverkan på ditt wikiprojekt, antingen positivt eller negativt.
  • Föreslå ändringar som skulle gynna din wiki.
  • Tänk på den "stora bilden" när du diskuterar förändringar.

Gör det inte

  • Anta aldrig någonsin att MediaWiki-utvecklarna har en skyldighet att konsultera ditt projekt innan du gör en ändring, speciellt om ditt projekt är stort och självviktigt.
  • Anta inte att MediaWiki-utvecklarna har en skyldighet att inte göra några ändringar som är skadliga för ditt projekt.
  • Försök inte argumentera för att en förändring måste göras eftersom det finns "konsensus" från ditt projekt om att göra det. En konsensus mellan MediaWiki-användare skulle verkligen vara en imponerande sak, med tanke på att många av dem inte skulle hålla med om färgen på himlen ovanför.

Se även