Έργο:Το MediaWiki δεν είναι Βικιπαίδεια

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Project:MediaWiki is not Wikipedia and the translation is 100% complete.

Το MediaWiki χρησιμοποιείται για την εκτέλεση χιλιάδων wiki σε διακομιστές σε όλο τον κόσμο. Τα 900 wiki του κίνημα Wikimedia είναι σημαντικά μέλη αυτής της οικογένειας. και το Ελληνική Βικιπαίδεια, το μεγαλύτερο wiki στον κόσμο, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Αλλά το MediaWiki έχει πολύ ευρύτερη βάση χρηστών από αυτά τα λίγα έργα. Το MediaWiki χρησιμοποιείται για τη λειτουργία wiki των οποίων οι στόχοι είναι θεμελιωδώς διαφορετικοί από τα wiki του κινήματος Wikimedia. να τρέχουν wiki των οποίων οι αρχές είναι ηθικά απαράδεκτες, μη ουδέτερες ή μεροληπτικές. να τρέχουν wiki των οποίων το περιεχόμενο δεν είναι ανοιχτού κώδικα. και χιλιάδες wiki που δεν είναι δωρεάν για επεξεργασία. Οι προγραμματιστές του MediaWiki κάνουν αλλαγές λογισμικού για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες όλης αυτής της οικογένειας. δεν κάνουν κρίσεις σχετικά με τα έργα που αξίζουν ή δεν αξίζουν υποστήριξης.

Ως εκ τούτου, οι προγραμματιστές του MediaWiki αντιπροσωπεύουν το δικό τους έργο με τη δική τους ξεχωριστή κοινότητα, με τους δικούς τους στόχους και πρακτικές. και αυτοί οι στόχοι και οι πρακτικές, ενώ ταιριάζουν στενά με αυτούς της αγγλικής Wikipedia ή οπουδήποτε αλλού, δεν ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με ακρίβεια. Δεν υπάρχει τίποτα μη ρεαλιστικό ή λάθος, με τους στόχους της Αγγλικής Wikipedia που είναι διαφορετικοί από αυτούς του λογισμικού MediaWiki στο σύνολό της. Τα wiki του κινήματος Wikimedia έχουν, και θα έχουν πάντα, μια ιδιαίτερα ισχυρή συμβιωτική σχέση με το έργο MediaWiki και συχνά έχουν την πιο δυνατή φωνή στην καθοδήγηση της ανάπτυξης του MediaWiki. Αλλά ως μέλος ενός έργου Wikimedia όπως η Wikipedia, μην κάνετε το λάθος να πιστεύετε ότι το MediaWiki, ή οι προγραμματιστές του MediaWiki, υπάρχουν μόνο για να υπηρετούν το έργο σας ή για να εξυπηρετούν το κίνημα Wikimedia στο σύνολό του.

Εάν είστε μέλος ενός έργου Wikimedia όπως η Wikipedia, θα πρέπει να σκέφτεστε τους προγραμματιστές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα σκεφτόσασταν για την κοινότητα των Wikimedia Commons. Τα περισσότερα wiki του κινήματος Wikimedia έχουν μια ισχυρή και υγιή συμβιωτική σχέση με τα Commons, και η κοινότητα των Commons γενικά κάνει αρκετά καλή δουλειά εξισορροπώντας τις ανάγκες των πολλών wiki που υποστηρίζει. Αλλά αυτή η σχέση συνήθως δεν είναι χωρίς στιγμές έντασης, και μερικές φορές οι κοινότητες wiki δεν αισθάνονται ότι λαμβάνουν όλα όσα θα ήθελαν. Αλλά υπάρχει μια ενστικτώδης αναγνώριση ότι αυτές οι κοινότητες δεν έχουν 'δικαίωμα' να περιμένουν περισσότερη συνεργασία από ό,τι έχουν, επειδή τα Commons είναι το δικό τους έργο με τις δικές του αξίες και ότι θα πρέπει να πείσουν τους Commons ότι ό,τι θέλουν το do είναι προς το συμφέρον και των *και των δύο* έργων, προκειμένου να προχωρήσουν. Εάν αντιμετωπίζετε την κοινότητα των προγραμματιστών του MediaWiki με τον ίδιο τρόπο, θα καταλάβετε πολύ καλύτερα γιατί τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν πάντα με τον 'σωστό' δρόμο.

Κάνε

  • Να είστε προνοητικοί ώστε να ενημερώνετε τους προγραμματιστές του MediaWiki πότε μια αλλαγή είχε αντίκτυπο στο έργο σας στο wiki, είτε θετικό είτε αρνητικό.
  • Προτείνετε αλλαγές που θα ωφελήσουν το wiki σας.
  • Να έχετε κατά νου τη 'μεγάλη εικόνα' όταν συζητάτε για αλλαγές.

Μην

  • Μην ποτέ υποθέσετε ότι οι προγραμματιστές του MediaWiki έχουν καθήκον να συμβουλευτούν το έργο σας πριν κάνετε μια αλλαγή, ειδικά εάν το έργο σας είναι μεγάλο και αυτο-σημαντικό.
  • Μην υποθέτετε ότι οι προγραμματιστές του MediaWiki έχουν καθήκον να μην κάνουν αλλαγές που είναι επιζήμιες για το έργο σας.
  • Μην προσπαθήσετε να υποστηρίξετε ότι πρέπει να γίνει μια αλλαγή επειδή υπάρχει «συναίνεση» από το έργο σας για να το κάνετε. Μια συναίνεση των χρηστών του MediaWiki θα ήταν πράγματι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς θα διαφωνούσαν για το χρώμα του ουρανού.

Δείτε επίσης