Ajuda:Extensió:Translate/Exemple de traducció

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Extension:Translate/Translation example and the translation is 100% complete.

Benvinguts, al gloriós traductor. Tenim molta feina per fer: anem a repassar els conceptes bàsics molt ràpidament, de manera que pugueu començar tan aviat com sigui possible.

Esperem que allà on aneu, els administradors de traducció ja tinguin enllestida la configuració de traducció. Aquest tutorial utilitza la pàgina Fréttinga, que es creada en el tutorial per als administradors de traducció. Les coses explicades aquí no depenen d'aquesta pàgina en particular, i s'apliquen a tot el que es podeu traduir amb aquesta eina.

Potser ja algú us ha demanat que traduïu alguna cosa. Si no, podeu comprovar el panell de traducció, en el vostre wiki per si hi ha alguna cosa per traduir. Si el que desitgeu és veure per sobre com funciona, podeu llegir-vos tot això i veure les captures de pantalla per obtenir una impressió de com fer-ho.

En general, no podeu fer traduccions sense demanar permisos. Alguns wikis, però, permeten traduir a tots els usuaris. Hauríeu de saber ràpidament si teniu o no drets per traduir. Si no ho sabeu, poseu-vos en contacte amb un administrador de traducció del vostre wiki. Per començar fem una ullada a la traducció.

 • 1A. Aneu a la pàgina Fréttinga.
 • 2A. Feu clic en l'enllaç "Traduïu aquesta pàgina" (si no apareix no teniu permís per traduir-la).

O podeu intentar:

 • 1B. Aneu al panell de traducció.
 • 2B. Feu clic en al nom de qualsevol grup de missatges que tingui missatges sense traduir.

Els missatges per traduir s'agrupen per "grup de missatges": Cada pàgina traduïble és un grup de missatges, però també pot haver-hi altres tipus de grups de missatges.

 • 3. Trieu un idioma diferent de l'idioma del text d'origen (que en general és l'anglès o en).

Editor de traducció

Aquesta vista són la interfície bàsica en la qual estareu treballant. La llarga llista de missatges que encara estan per traduir en ocasions us poden deprimir, però afortunadament no necessiteu veure aquesta llista tan sovint. Aquí, sols heu de fixar-vos en alguns dels missatges no traduïts. Anem a fer la vostra primera traducció. Feu clic en una fila per obrir l'editor de traducció. Veureu el text font que necessita traduir-se i una àrea de text on podeu escriure la vostra traducció. Si feu clic en el primer missatge de la llista de la pàgina Fréttinga, ha de dir «Fréttinga» com a contingut. Ja que és un nom (els noms no solen haver de canviar-se), el podreu copiar tal qual en l'àrea de text. Si el vostre idioma utilitza un sistema d'escriptura diferent (que no és el cas del català), podreu optar per transcriure'l. Llavors, només feu clic a Desa i ja està fet!

 • 4. Cliqueu el nom del missatge a la columna de l'esquerra.
 • 5. Al diàleg de l'editor, escriviu la traducció del text d'origen al lloc reservat per a ell.
 • 6. Feu clic a "Publica la traducció".
Apareixerà un missatge amb la punta d'una fletxa i un suggeriment de dos idiomes auxiliars (desplaceu-vos fins al final per veure'ls)

Depenent de la configuració del wiki, també podeu veure altres coses en l'editor, a més del text d'origen. Hi pot haver suggeriments de registres de traduccions prèvies o sistemes de traducció automàtica. Hi pot haver una secció per a "recomanacions" que proporcionin informació crucial que necessiteu utilitzar per a fer una traducció correcta. Així que hi hagi recomanacions, llegeix-les amb cura. Si no hi ha recomanacions i creieu que les necessiteu, demaneu a algú del wiki que els hi afegeixi; si teniu prou coneixements sobre el text que necessita traducció, afegiu-les-hi vosaltres mateixos. Aquestes recomanacions us ajuden a traduir millor i més ràpid. No us avergonyiu de demanar aclariments: és molt probable que les altres desenes o centenars de traductors estiguin perdent el temps pensant en els mateixos problemes.

Dues captures de pantalla, mostrant el wikitext i l'eina de traducció, i com funciona una variable de traducció

A la part inferior de la caixa per al text traduït, en alguns casos, podeu veure uns botons amb una etiqueta que comença amb un $ (signe del dòlar, els següents serien $1, $name, ...). Aquests són "variables de traducció" (tvars). S'utilitzen més sovint per a enllaços o altres tipus de text que "no" s'han de traduir. Hauríeu d'inserir aquestes tvars a la vostra traducció a la ubicació corresponent, ja sigui fent clic al botó o copiant-la/teclejant-la manualment. Aquestes tvars "no han de" ser traduïdes al vostre idioma.

Una cosa més sobre les ajudes de traducció: si us podeu beneficiar de veure el missatge traduït en altres idiomes com a ajuda addicional, aneu Preferències –> Caixa d'edició –> Opcions de traducció i afegiu un o més idiomes que us puguin ser útils.

Podeu provar, lliurament, de fer unes quantes traduccions i provar els altres botons. En clicar en els suggeriments o el botó "Enganxa el text original" immediatament s'enganxa el text en l'àrea de text traduït al vostre idioma, sobreescrivint tot el que hi hagi en aquesta àrea.

Vista de la traducció

Aquí estem una altra vegada, veient la llista de missatges sense traduir. Si actualitzeu la pàgina, la llista ha de ser ara més curta, o fins i tot buida. La vista té informació com la descripció del grup, però el més interessant és que en la part superior podeu triar l'idioma, el grup de missatges i els diferents filtres de missatges.

Tots els grups de missatges funcionen de la mateixa manera, i no us n'heu de preocupar massa. L'important és que sempre cal triar un grup de missatges amb els que treballar, i coses com les estadístiques i percentatges de finalització es calculen a nivell de grup de missatges.

Visió de tots els missatges (traduïts o no)

En les diferents vistes i des de la barra de la part inferior, es pot canviar a la vista adequada per realitzar altres activitats, com la revisió o la traducció de pàgines senceres. Depenent de la configuració, heu de veure tots o alguns dels següents botons: "Llista", "Pàgina" i "Revisió". Podeu llegir més sobre la revisió de les traduccions i altres mètodes de control de qualitat en la pàgina de garantia de qualitat.

La pàgina també pot contenir l'estat del grup de missatges, prop de la descripció del grup de missatges, que es pot configurar per a cada idioma del grup; si veieu un selector desplegable dels possibles estats, significa que es pot canviar, i podríeu actualitzar-lo quan s'està treballant en la traducció o si s'està revisant. Consulteu més sobre els estats de flux de treball a la pàgina dels estats del grup de missatges.

Conceptes importants

La traducció és incompleta, i com sempre la part superior de la pàgina ens proporciona l'enllaç a traduir: Cliqueu en l'enllaç "versió traduïda" (en català, actualment, encara apareix: "This page is a translated version of the page"). En aquest cas anem a descobrir que algunes cadenes en anglès ja tenen traduccions, que s'han d'actualitzar.

Ja sabeu el que és un grup de missatges, i heu vist l'editor de traducció i els assistents d'idiomes. Ara l'administrador de traducció pot haver continuat el seu tutorial de traducció de pàgines i, llavors, ha canviat el contingut de la pàgina Fréttinga. Quan el text que s'ha de traduir canvia, es mostrarà de nou en la llista de missatges sense traduir i també en la llista dels missatges desfasats.

Quan us trobeu amb un missatge desfasat, teniu dues opcions. Podeu confirmar que la traducció (que tot i les modificacions) no necessita cap canvi, o podeu fer els canvis necessaris. Però el missatge pot continuar apareixent desfasat (quan es desa una nova traducció) si els controls automàtics troben temes en la traducció, com ara una sintaxi d'enllaç desequilibrat per faltar un altre caràcter "]". També rebreu una advertència sobre aquests errors durant l'edició de la traducció.

Les traduccions obsoletes estan marcades amb vermell. Si ara torneu a la pàgina traduïda clicant en l'enllaç de la descripció del grup de missatges, heu de veure que les vostres traduccions ja hi són. La major part de les traduccions que fareu s'apliquen immediatament amb excepció d'alguns grups de missatges, com molts dels de translatewiki.net, on la traducció és exportada regularment i de forma manual pels administradors de traducció en el programari que s'utilitzen.

Un altre consell útil referit a la traducció de pàgines traduïbles: paraules màgiques com {{FORMATNUM}} formata la sortida en el llenguatge de la traducció, no en el llenguatge del text d'origen. Si voleu, podeu llegir (opcionalment) quelcom més sobre com funcionen les paraules màgiques i com haurien de ser utilitzades en les traduccions. No obstant això, no és necessari llegir-ho.

Portar la vostra traducció a un altre wiki

Si esteu treballant amb la documentació del programari, és probable que estigueu traduint aquest material perquè vol utilitzar-lo en un altre lloc. Per exportar la vostra traducció, aneu a la pàgina de traducció principal, i feu clic a la pestanya "Exportar". Trieu l'idioma que desitgeu, i copiar el wikitext de la caixa. A continuació, podeu enganxar el text a qualsevol wiki. Aquest procés és ràpid, senzill i només funciona per a les traduccions, no per a l'idioma font original.

Exportar l'idioma original (normalment l'anglès en MediaWiki) per a ser utilitzat en un altre wiki, sense tot el marge de benefici de la traducció, és més complicat.

 1. Primer, obriu la pàgina a l'editor de wikitext. Això produirà un URL similar a www.mediawiki.org/w/index.php?title=YOUR-PAGE-NAME-HERE&action=edit.
 2. Segon, canvieu manualment aquest URL per inserir una subpàgina per a l'idioma que vulgueu. Si l'original està escrit en anglès, aleshores afegiu /en després del nom de la pàgina, de manera que l'URL digui www.mediawiki.org/w/index.php?title=YOUR-PAGE-NAME-HERE/en&action=edit Premeu retorn perquè obri l'URL modificat que acabeu de crear.
 3. A continuació, podeu copiar el wikitext a la finestra d'edició del wikitext nou, sense el marcatge de la traducció. Això es pot enganxar a un altre wiki.

Qualsevol pot exportar text. No cal que sigueu traductor o administrador del traductor per a obtenir una còpia de la traducció.