Jump to content

Help:Extension:Translate/Berichtengroepstatussen

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Extension:Translate/Message group states and the translation is 100% complete.
De taalstatistieken (LanguageStats) geven per vertaalgroep per taal de status aan

Deze pagina is de documentatie voor de berichtengroep workflow statussen. We gaan er van uit dat een organisatie de MediaWiki gebruikt met de extensie Translate. De organisatie gebruikt de wiki onder andere voor het doen van mededelingen. Zij maken dan eerst een tekst aan op de wiki, maken die dan vertaalbaar en zorgen dat vertalers het gaan vertalen. Als de vertalingen klaar zijn, dan kunnen ze worden gepubliceerd. Maar hoe weet je wanneer een vertaling klaar is? Is er een proeflezing geweest en zijn er verbeteringen nodig (Kwaliteitscontrole)? Wat als iemand iets aanvult of verbeterd, hoe wordt dan de gepubliceerde versie gewijzigd?

Deze vragen proberen we met de functie berichtengroep workflow te beantwoorden. U kunt nu een labeltje (tag) aan een berichtengroep hangen om daarmee de status aan te geven, bijvoorbeeld "translating", "proofreading", "ready" of "published". Hiermee kunt u de verschillende rollen die aan de vertaling werken de status tonen zonder die telkens te hoeven meedelen. De vertalers kunnen besluiten wanneer zij tevreden zijn met de eigen vertaling en dat aangeven door het wijzigen van de status. De andere vertalers kunnen dat dan ook zien. De vertaalbeheerder kan het periodiek controleren en zien wanneer die iets kan publiceren. En daarnaast de pagina's bijwerken die al gepubliceerd zijn. Dit is een workflow.

Instellen

Deze functie is standaard uitgeschakeld. Het inschakelen gaat via de wiki configuratie (LocalSettings.php ). U moet beslissen welke statussen u wilt instellen en aan elke status een kleur toekennen. Die kleur is in het hex-formaat. U kunt ook aangeven welke gebruikersgroepen standaard deze status kunnen aanpassen.

Hier als voorbeeld een configuratie:


$wgTranslateWorkflowStates = array(
     'new' => array( 'color' => 'FF0000' ), // red
     'needs_proofreading' => array( 'color' => '0000FF' ), // blue
     'ready' => array( 'color' => 'FFFF00' ), // yellow
     'published' => array( 'color' => '00FF00' ), // green
); 

$wgGroupPermissions['translator']['translate-groupreview'] = true;

Berichtengroepen kunnen de globale workflow statussen negeren en de eigen statussen gebruiken. Zij kunnen meer specifieke rechtencontrole doen op het niveau van de status. Een status kan dan alleen worden geselecteerd door gebruikersgroepen die dat recht hebben.

$wgTranslateWorkflowStates = array(
     'published' => array( 'color' => 'FF0000', 'right' => 'translate-publish' )
);

$wgGroupPermissions['translationadmin']['translate-publish'] = true;

Hoe te gebruiken

Op Special:Translate wordt de status getoond en kan de waarde worden gewijzigd

Nadat de configuratie is gedaan, wordt op Taalstatistieken en op Berichtengroepstatistieken een extra veld getoond, de huidige status en kunnen de tabellen op status worden gesorteerd. De waarde kan worden gewijzigd op Special:Translate: selecteer de groep en taal en u ziet de status in de bovenhoek van de beschrijving van de berichtengroep.

Deze status is voor één taal en voor één taalgroep, bijvoorbeeld de hele Nederlandse vertaling van de vertaalbare pagina "Fréttinga". Het accepteren van vertalingen kan per vertaalbericht van één taal. Het afraden van verdere vertaling kan alleen voor de hele pagina.

Automatische statuswijzigingen

Sinds september 2012 ondersteunt de extensie automatische statuswijzigingen. Als bijvoorbeeld alle vertaalberichten zijn vertaald, dan wordt de status vanzelf proeflezen, en als alle vertaalberichten zijn gelezen dan wordt de status automatisch gereed.

De voorwaarden voor deze aanpassingen worden transities (transitions) genoemd. Een dergelijke transitie kan geen of meer voorwaarden hebben op de volgende variabelen: UNTRANSLATED, OUTDATED, TRANSLATED en PROOFREAD. Elke variabele bevat het aantal vertaalberichten met die status in de vertaalberichtengroep. Het aantal UNTRANSLATED is inclusief het aantal OUTDATED. Elke variabele kan vergeleken worden met drie waarden: ZERO, NONZERO en MAX. Voorbeeld, de transitie naar status ready heeft de voorwaarde PROOFREAD is MAX. Lees de onderstaande code.

De status van een taal van een vertaalgroep wordt gewijzigd als een vertaling daar in wordt gewijzigd of beoordeeld. De transities worden vergeleken in de declaratie volgorde. Aan alle voorwaarden van een transitie moet zijn voldaan om die transitie te doen. Als er geen transitie is waarbij aan alle voorwaarden is voldaan, dan blijft de status gelijk.

$wgTranslateWorkflowStates = array(
	// States
	// 'ready' => ( ... ),
	'state conditions' => array(
		array( 'ready', array( 'PROOFREAD' => 'MAX' ) ),
		array( 'proofreading', array( 'TRANSLATED' => 'MAX' ) ),
		array( 'unset', array( 'UNTRANSLATED' => 'MAX', 'OUTDATED' => 'ZERO', 'TRANSLATED' => 'ZERO' ) ),
		array( 'inprogress', array( 'UNTRANSLATED' => 'NONZERO' ) ),
	)
);