Gestructureerde discussies

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Structured Discussions and the translation is 100% complete.
Voor informatie over het installeren en gebruiken van de extensie Structured Discussions, lees Extension:StructuredDiscussions .

Structured Discussions (eerder bekend als Flow) is een project van het Global Collaboration team van de Wikimedia Foundation om een ander systeem voor discussies te maken voor de Wikimedia projecten. De extensie bevat functies die ook op populaire websites gebruikt worden en waarvan ten onrechte werd gedacht dat ze niet in wikitext gebouwd konden worden. Nu kunnen wij bijvoorbeeld leesbare threads tonen zowel op desktop als op een mobiel apparaat, post automatisch ondertekenen, reageren op threads (met onderlinge relaties in de database), er zijn rechten per topic en notificaties.

De hoofddoelen van dit project waren:

 • het wiki discussie-systeem meer benaderbaar te maken voor nieuwe gebruikers
 • het systeem meer efficiënt te maken voor ervaren gebruikers
 • het aanmoedigen van zinvolle conversaties die uitmonden in meer samenwerking

Het is ontwikkelt door gebruikersoverleg en op wiki-brede discussie-pagina's in verschillende talen in meerdere Wikimedia projecten, maar ook op MediaWiki.org (Overleg over de opzet.) Op enkele wiki's, inclusief grote als de Franse Wikipedia, Chinese Wikipedia en Wikidata, is het beschikbaar als opt-in Beta functie, dit na een beslissing van de gemeenschap die het gebruikers toestaat om "Structured Discussions" op de eigen overlegpagina in te schakelen.

Dit project is een vervolg op het grotere project Flow, daar lag later de nadruk op discussies tussen twee personen, wat dan de reden is van de aanpassing van de naam.

Geschiedenis

Na de eerste ontwikkelfase is StructuredDiscussions in een fase van actief onderhoud geraakt, zonder dat er sinds midden 2015 nog echte uitbreidingen zijn geweest. De opvallendste was nog de naamsverandering in 2017, de naam Flow is toen vervangen. Het team is doorgegaan met het ondersteunen van het product en heeft wat fouten opgelost, wij willen dat de gebruikers van ons product een goede ervaring hebben.[1]

Ons team blijft het project volgen en is blij om een beter systeem te hebben gemaakt voor het voeren van gestructureerde discussies.[1] De gemeenschap toonde ook hun belangstelling door het verzoek om het te testen en door het echt te gaan gebruiken. Om een beslissing te kunnen nemen over mogelijke ontwikkelingen is er, [2], een enquête gehouden in september 2016 onder gebruikers van Flow:[1] De resultaten zijn in februari 2017 bekend gemaakt. Die resultaten zijn in de planning gebruikt.

De verbeteringen waren een doel van het 2017-2018 Fiscaal Jaar ontwikkelplan met de nadruk op het zoeken en interacties tussen topics. De discussies over deze verbeteringen hebben geleid tot de Overlegpagina's consultatie in 2019, toen is het gebruik daarvan en dan vooral het omgaan met elkaar breed besproken door alle wiki's. De uitkomsten van deze consultatie leiden tot de ontwikkeling van de extensie DiscussionTools , waarin veel van de functies van Structured Discussions zijn overgenomen bovenop het wikitext backend.

Installeren op wiki's

De Structured Discussions zijn op bepaalde wiki's beschikbaar. Het zal niet op andere Wikimedia wiki's worden toegevoegd.

Componenten van het discussie-systeem

U kunt hier snel de belangrijkste functies bekijken.

Ontwerp in grote lijnen

 • Ontwerp verbeteren: de leesbaarheid is verbeterd en het lezen is minder vermoeiend door een meer open ontwerp
 • Volgorde onderwerpen: de onderwerpen worden nu op de meest voorkomende manier bij discussie-systemen getoond, elk nieuw onderwerp wordt bovenaan toegevoegd.
 • Scheiding berichten: verschillende berichten in dezelfde thread worden zichtbaar gescheiden door het ontwerp.
 • Navigatie en archivering: de software maakt onbeperkt scrollen op een Gestructureerd discussies board mogelijk, met alle discussies benaderbaar op dezelfde pagina. Door een inhoudsopgave aan de zijkant kunnen gebruikers snel navigeren tussen onderwerpen op een board.

Notificaties en interacties

 • Topic namespace en links naar reacties: elk topic heeft een eigen pagina en elk bericht heeft een eigen link zodat er gemakkelijk een quote gemaakt kan worden.
 • Notificaties: een aantal notificatie maken het gemakkelijk om het topic te volgen. Gebruikers worden ingelicht wanneer er een bericht wordt toegevoegd aan een pagina die ze volgen en ook als er een reply is op een topic dat ze volgen. Een notificatie linkt direct naar het bericht.

Berichten toevoegen en bewerken

 • Invoermethode: de visuele editor en wikitext editors zijn gelijke invoermethoden, gebruiker kunnen elk moment wisselen.
 • Threading: Berichten worden onder de oudste gepost en er is niet de noodzaak een hele sectie te bewerken. Het is niet nodig om te weten hoe het threading systeem wikitext gebruikt, met de knoppen om te reageren zijn er twee soorten van het aanpassen van het inspringen.
 • Automatisch ondertekenen: elk bericht wordt automatisch ondertekent en voorzien van de tijd.
 • Berichten bewerken: elk bericht kan worden bewerkt (afhankelijk van de gebruikersrechten) zonder dat dan de hele sectie van die berichten dan bewerkt hoeft te worden. Als de bewerking niet door de originele auteur wordt gedaan dan wordt dat aangegeven met een markering.
 • Gebruikers benoemen: het benoemen van gebruikers is wat eenvoudiger geworden, er kan nu op gezocht worden.

Berichten moderatie

 • "Hide", "Delete" en "Suppress" - hetzelfde als terugdraaien, verwijderen en beoordelen zijn op Structured Discussion beschikbaar. Gebruikers kunnen deze acties uitvoeren op zowel een individuele post als op het gehele topic.
 • Links naar gebruikers bevatten automatisch ook links naar andere bijdragen van die gebruiker en links om te blokkeren. Dat maakt het voor de beheerders eenvoudiger om snel in te grijpen.

Release en Veel gestelde vragen

Lees de detailpagina.

Contact en links

 • IRC : #wikimedia-collaboration verbinden

Opmerkingen

 1. 1.0 1.1 1.2 Gebaseerd op James Forrester's bericht op de wikimedia-l maillijst, september 2016
 2. gebaseerd op James Forrester's bericht op de wikimedia-l maillijst, juni 2016