Help:Beheerders en rechten

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Sysops and permissions and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

De manier waarop rechten zijn ingesteld op verschillende wiki's kan variëren, maar de standaard MediaWiki-installatie heeft verschillende rechten beschikbaar; met name de beheerder- en bureaucraat-rechten.

Beheerders

Standaard biedt MediaWiki extra functionaliteit aan een groep vertrouwde gebruikers die 'beheerders' (of 'sysops', 'admins') worden genoemd. De meeste van de tijd zou dit grotendeels onopgemerkt moeten blijven door de normale gebruikers van een wiki-gemeenschap. Iedereen kan pagina's bewerken en zelfs drastische reorganisaties van de wiki ondergaan. De extra bevoegdheden van een gebruiker als beheerder zijn bedoeld voor het oplossen van geschillen en het voorkomen van herhaald vandalisme.

Wie zijn de beheerders?

De lijst beheerders.

Wat kan een beheerder doen?

Er zijn voor een beheerder een aantal extra functies beschikbaar. De belangrijkste zijn:

Beschermen en opheffen beschermen van pagina's en het bewerken van beschermde pagina's
Het 'beschermen' van een pagina voorkomt dat normale gebruikers de pagina kunnen bewerken. Het beveiligen kan om verschillende redenen worden gedaan. Voor meer informatie, zie Help:Beveiligde pagina's . Informatie voor beheerders: Help:Pagina's beveiligen
Pagina's verwijderen en het terugzetten van verwijderde pagina's.
Een pagina kan semi-permanent worden verwijderd, zodat deze niet meer beschikbaar is (zelfs in de paginageschiedenis) voor normale gebruikers. Normale gebruikers kunnen dit niet. Informatie voor beheerders: Help:Verwijderen en terugzetten pagina
Een gebruiker of IP-adres blokkeren en het deblokkeren.
Gebruikers kunnen op de wiki worden geblokkeerd. Dit is een nuttige manier om vandalen buiten de deur te houden. Gebruikers worden geïdentificeerd met hun geregistreerde gebruikersnaam of IP-adres en kunnen permanent of slechts voor een korte periode worden geblokkeerd om hen een "afkoeling" te geven. Een geblokkeerde gebruiker kan de wiki nog wel lezen, maar kan niet bewerken of andere wijzigingen aanbrengen. Zie Help:Gebruikers blokkeren .
Patrouilleren en gecontroleerde bewerkingen zien.
Dit is een manier om te coördineren met andere beheerders, om ervoor te zorgen dat elke bewerking van de wiki is gecontroleerd door een vertrouwde gebruiker. Zie Help:Gecontroleerde wijzigingen .

Interface moderatoren

Belangrijkste pagina: Interface administrators
MediaWiki-versie:
1.32

Bureaucraten

Een ander niveau van rechten binnen een standaard MediaWiki-instelling is de groep 'bureaucraat'. Standaard kunnen bureaucraten alle gebruikersgroepen wijzigen.

Het belangrijkste wat een bureaucraat kan doen, wat een 'beheerder' niet kan, is een gebruiker promoveren tot beheerder (en een beheerder degraderen tot normale gebruikers). Zie Help:Gebruikersrechten en gebruikersgroepen .

Zie ook