Help:Administradors i permisos

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Sysops and permissions and the translation is 92% complete.
PD Nota: Quan modifiqueu aquesta pàgina, esteu acceptant que la vostra contribució es publiqui en el marc de CC0. Mireu Pàgines d'ajuda de domini públic per a més informació. PD

La forma en què els permisos són configurats en diferents wikis pot variar, però la instal·lació per defecte de MediaWiki té disponibles diversos permisos diferents; pricipalment els permisos d'administrador i de buròcrata.

Administradors

Per defecte MediaWiki proporciona una funcionalitat addicional per a un grup d'usuaris de confiança anomenats 'administradors' (o els 'operadors del sistema' o 'sysops'). La majoria de les vegades això passa desapercebut pels usuaris normals d'una comunitat wiki. Tothom pot participar en l'edició de pàgines, i fins i tot dur a terme una dràstica reorganització del wiki. Els poders extra d'un usuari administradors estan destinats per al seu ús en la solució de conflictes i la prevenció d'actes de vandalisme repetit.

Qui són els administradors?

Pot esbrinar qui són els administradors en Special:ListUsers/sysop.

Què pot fer un administrador?

Hi ha una sèrie de característiques addicionals disponibles per als administradors. Les més importants són:

Protegir i desprotegir pàgines, i modificar pàgines protegides
'Protegir' una pàgina evita que els usuaris normals puguin modificar la pàgina. Hi ha diverses raons per què una pàgina en particular pugui ser protegida. Per obtenir més informació, consulteu Help:Pàgines protegides . Per a informació de l'administrador mireu Help:Protecció i desprotecció de pàgines .
Eliminació de pàgines, i la seva recuperació.
Una pàgina pot ser esborrada semi-permanentment, de tal manera que ja no està disponible (fins i tot els historials) per als usuaris normals. Els usuaris normals no tenen aquest poder. Per a informació de l'administrador mireu Ajuda:Supressió i recuperació .
Bloqueig i desbloqueig d'un usuari o adreça IP.
Els usuaris poden ser bloquejats des del wiki. Aquesta és una manera útil de mantenir a ratlla vàndals persistents. Els usuaris s'identifiquen pel seu nom d'usuari registrat, o mitjançant l'adreça IP, i es poden bloquejar de forma permanent, o per període curt de temps per donar-los un "període de reflexió". A blocked user will still be able to read the wiki but will no longer be able to edit or make other changes. Vegeu Help:Bloqueig d'usuaris .
Patrullatge, i veure les modificacions patrullades.
Aquesta és una manera de coordinar-se amb altres administradors, per assegurar que cada modificació del wiki ha estat verificada per un usuari fiable. Vegeu Help:Edicions patrullades .

Interface administrators

MediaWiki version:
1.32

Buròcrates

Un altre nivell de permisos per defecte dins de MediaWiki és el grup 'buròcrata'. By default bureaucrats can modify all users' user groups.

El més important que un buròcrata pot fer, i que no pot l'administrador, és promoure usuaris a administradors (i revocar el nivell d'administradors per deixar-los com a usuaris normals). Vegeu Help:User rights and groups .

Vegeu també