Help:Espais de noms

From MediaWiki.org
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Help:Namespaces and the translation is 92% complete.

Outdated translations are marked like this.
Other languages:
български • ‎català • ‎čeština • ‎Deutsch • ‎Zazaki • ‎English • ‎español • ‎فارسی • ‎suomi • ‎français • ‎हिन्दी • ‎magyar • ‎Bahasa Indonesia • ‎italiano • ‎日本語 • ‎한국어 • ‎Ripoarisch • ‎Lëtzebuergesch • ‎lietuvių • ‎मैथिली • ‎Napulitano • ‎Nederlands • ‎polski • ‎پښتو • ‎português • ‎português do Brasil • ‎română • ‎русский • ‎slovenčina • ‎српски / srpski • ‎українська • ‎中文
PD Nota: Si editeu aquesta pàgina accepteu que la vostra contribució es publiqui en el marc de les CC0. Mireu Pàgines d'ajuda de domini públic per a més informació.
PD

Les pàgines en una wiki de MediaWiki s'agrupen en col·leccions anomenades "espais de noms", que diferencien el propòsit de les pàgines en un nivell superior. Les pàgines en alguns espais de noms també poden tenir propietats especials o comportar-se de manera diferent quan interactuen amb altres pàgines.

Els espais de noms s'indiquen en el nom de la pàgina afegint-li el prefix "namespace:", de manera que el prefix "Help:" en el títol d'aquesta pàgina ("Help:Namespaces/ca") indica que aquesta pàgina està en l'espai de noms Help. Cada espai de noms s'identifica amb un número i un nom, que es pot traduir i també pot tenir àlies.

Una pàgina amb el nom que no estigui prefixat per un espai de noms es troba en el mainspace. Tingueu en compte, però, que els dos punts i els prefixos també poden aparèixer en els títols d'una pàgina sense indicar un espai de noms: La pàgina Foo:Namespaces/ca seria una pàgina situada en el mainspace pel fet que l'espai de noms "Foo" no existeix. De la mateixa manera la pàgina Help:Foo:Namespaces/ca estaria en l'espai de noms "Help".

Espais de noms estàndard[edit]

La instal·lació de MediaWiki estàndard té setze espais de noms que poden contenir contingut generat per l'usuari; també hi ha dos espais de noms especials que contenen pàgines creades 'sobre la marxa' pel programari MediaWiki. Els espais de noms estàndard estan organitzats en parells, amb cada parell conté un "espai de noms del subjecte" i un "espai de noms de la discussió". Els espais de noms són numerats des del zero de manera que tots els espais de noms de subjectes tenen índexs parells i tots els espais de noms de discussió tenen índexs senars.

Multimèdia[edit]

L'espai de noms Media s'utilitza per l'enllaç directe als fitxers multimèdia. Per exemple l'enllaç Media:Wiki.png enllaça només a la imatge en lloc de la pàgina de descripció de la imatge, que estaria en File:Wiki.png.

Pàgines especials[edit]

Aquest espai de noms s'utilitza per agrupar special pages, informes i interfícies que es generen "a demanda" per MediaWiki i que no són directament editables. No és possible crear pàgines en aquest espai de noms, excepte per la modificació o l'ampliació del programari MediaWiki.

(Principal)[edit]

És l'espai de noms que no té prefix separat per dos punts. Comunament anomenat l'"espai de noms principal" o "Principal". Aquest espai de noms conté normalment la major part de les pàgines de contingut en un wiki. Aquest espai de noms generalment no té propietats especials.

Discussió[edit]

L'espai de noms "Discussió" és l'espai de noms de discussió adjuntat al Principal. No té propietats especials.

Usuari[edit]

Cada usuari té una pàgina corresponent a l'espai de noms d'User, que està vinculada a la de l'historial d'edicions, llistes de seguiment, canvis recents, etc; on s'identifica de forma única a cada usuari individual.

Aquesta pàgina i les seves subpàgines, poden ser utilitzats pels usuaris per registrar la informació sobre ells mateixos o per a provar i elaborar nous continguts. Les pàgines de forma "User:UserName/Foo.js" o "User:UserName/Foo.css" només poden ser editades pel propi usuari o pels administradors.

Discussió de l'usuari[edit]

Aquest espai de noms és l'espai de discussió associat amb l'espai de noms d'User. Les pàgines en aquest espai de noms s'utilitzen principalment per deixar missatges per als usuaris particulars o informar-los dels debats que puguin ser d'interès per a ells. Per facilitar això, quan s'edita una pàgina User talk:UserName, sempre que l'usuari "NomUsuari" carregui una pàgina, apareix un avís a la part superior de la pàgina per informar-lo de l'edició:

Aquest avís segueix apareixent fins que l'usuari carrega la pàgina de discussió per llegir el missatge.

Projecte[edit]

Aquest espai de noms s'utilitza normalment per a meta-discussions relacionades amb el funcionament i desenvolupament del wiki. No té propietats especials.

Discussió del projecte[edit]

Aquest és un espai de noms de conversa que s'utilitza normalment per als debats relacionats amb les pàgines dels projectes associats. No té propietats especials.

Fitxer[edit]

Wiki.png

L'espai de noms File s'utilitza per emmagatzemar les metadades de les imatges, vídeos, fitxers de so i altres fitxers multimèdia als què s'accedeix a través de l'espai de noms de Media. Cada fitxer té una pàgina corresponent a l'espai de noms de fitxers, que s'utilitza sovint per mantenir dades de llicències. Enllaçant directament a una pàgina en aquest espai de noms envers d'incloure el fitxer multimèdia en línia en la pàgina: [[File:Wiki.png|right]] produeix la imatge de la dreta. Mireu Help:Images per a més detalls d'aquesta sintaxi d'enllaç.

Per crear un enllaç intern a la pàgina del fitxer, cal afegir dos punts al capdavant de l'espai de noms. Per exemple: [[:File:Wiki.png|right]] mostra File:Wiki.png. La instal·lació estàndard de MediaWiki té "Imatge" àlies per a l'espai de noms File - Mireu els àlies d'espai de noms.

Per enllaçar fitxers multimèdia directament, sense passar per la pàgina de descripció, mireu Espai de noms multimèdia.

Discussió del fitxer[edit]

Aquest és un espai de noms de conversa s'utilitza normalment per a les discussions relacionades amb els fitxers multimèdia associats. No té propietats especials.

MediaWiki[edit]

L'espai de noms MediaWiki s'utilitza per mantenir els missatges del sistema i altres continguts importants. Per exemple, la pàgina MediaWiki:Edit (o MediaWiki:Vector-view-edit en l'aparença per defecte "Vector") conté el text que omple la pestanya "Modifica" a la part superior de cada pàgina. Si la pàgina existeix, anul·la el contingut per defecte, que és "Edita". De la mateixa manera, MediaWiki:Common.css és el missatge del sistema que conté el codi CSS que es carrega per tots els usuaris per cada pàgina. Té la característica especial que tot l'espai de noms està totalment protegit i només pot ser editat pels administradors.

Discussió de MediaWiki[edit]

Aquest és un espai de noms de conversa que s'utilitza normalment per a les discussions relacionades amb els missatges del sistema associats. No té propietats especials.

Plantilla[edit]

L'espai de noms Template s'utilitza per mantenir plantilles, que són blocs de text o codi wiki que estan destinats a ser inclosos en diverses altres pàgines. Per facilitar-ho, té la característica especial que és l'espai de noms per defecte per inclusions. Per exemple: el codi {{Foo}} és equivalent a {{Template:Foo}}.

Discussió de la plantilla[edit]

Aquest és un espai de noms de conversa que s'utilitza normalment per als debats relacionats amb les pàgines de plantilla associades. No té propietats especials.

Ajuda[edit]

L'espai de noms Help s'utilitza generalment per mantenir els fitxers d'ajuda, instruccions i "com a" guies. No té propietats especials.

Discussió de l'ajuda[edit]

Aquest és un espai de noms de conversa que s'utilitza normalment per als debats relacionats amb les pàgines d'ajuda corresponents. No té propietats especials.

Categoria[edit]

L'espai de noms Category conté categories, que són llistes dinàmiques a altres pàgines. Per facilitar aquesta tasca, s'enllacen directament a una pàgina de la categoria no emetrà un enllaç en línia, sinó que inclou la pàgina en la pàgina de la categoria associada. Així que el codi [[Category:Help]] provoca un enllaç de categoria a aparèixer a la part inferior de la pàgina (a la part inferior a la casella marcada "Categories"). Clicant en aquest enllaç us portarà a la pàgina de la categoria, en aquesta pàgina és visible a la llista de categories.

Per crear un enllaç en una línia a una pàgina de la categoria, cal afegir dos punts al capdavant de l'espai de noms. Per exemple [[:Category:Help]] mostra Category:Help. Mireu Help:Categories per a més detalls sobre la sintaxi d'enllaç de categoria.

Discussió de la categoria[edit]

Aquest és un espai de noms de conversa que s'utilitza normalment per als debats relacionats amb les pàgines de categoria corresponents. No té propietats especials.

Localització[edit]

Els noms dels espais de noms i els àlies es poden localitzar en translatewiki.net, utilitzant la pàgina especial AdvancedTranslate. Per començar, visiteu $twn-firststeps.

To request the localization of namespace names, please file a MediaWiki internationalization task at PhabricatorPhabricator. In the description of the task, you should provide translations of all the namespaces in the table to the right, as well as any additional namespaces on your wiki (such as "Module" or "Gadget").

Canviar el nom dels espais de noms[edit]

Nom canònic Nom localitzat
Media Multimèdia
Special Pàgines especials
(Main)
Talk Discussió
User Usuari
User talk Discussió de l'usuari
Project Projecte
Project talk Discussió del projecte
File Fitxer
File talk Discussió del fitxer
MediaWiki MediaWiki
MediaWiki talk Discussió de MediaWiki
Template Plantilla
Template talk Discussió de la plantilla
Help Ajuda
Help talk Discussió de l'ajuda
Category Categoria
Category talk Discussió de la categoria

Els noms dels espais de noms es poden traduir a altres idiomes diferents espais de l'anglès i els espais de noms individuals poden canviar el nom, segons el que estableixen els administradors de sistemes d'una wiki. Aquests noms són coneguts com els noms 'localitzats' dels espais de noms. No obstant això, tots els espais de noms tenen un 'nom canònic', el nom original anglès que treballarà en qualsevol instal·lació de MediaWiki. En el cas dels enllaços als usuaris sempre serà localitzat, i per exemple en l'enllaç amb User:Foo i si el wiki és el francès el nom traduït seria Utilisateur:Foo, en rus seria Участник:Foo i en hindi seria सदस्य:Foo.

Els noms d'espais de noms canònics es donen a la taula a la dreta juntament amb els seus noms localitzats en aquest wiki.

Àlies d'espai de noms[edit]

En alguns wikis també hi ha àlies d'espai de noms: noms alternatius que també es resoldran els noms localitzats. Per exemple, un wiki podria definir la "T" com un àlies per a la Template, de manera que escrivint T:Foo seria equivalent a Template:Foo, amb l'estalvi d'uns pocs caràcters i segons. Un exemple real seria en la Wikipedia en anglès, on "WP" és un àlies per al Project, que és l'espai de noms "Wikipedia".

Per defecte, "Image" és un àlies de File, de manera que [[Image:Wiki.png]] és equivalent a [[File:Wiki.png]].

Espais de noms personalitzats[edit]

Mireu Manual:Using custom namespaces per a més informació.

Alguns wikis poden voler organitzar el seu contingut en formes que no encaixen en aquest conjunt estàndard dels espais de noms. En un wiki es poden definir espais de noms addicionals per les seves necessitats; aquests espais de noms es comporten exactament igual que els espais de noms normals, i generalment tenen índexs majors o iguals a 100. Aquests espais de noms personalitzats en general no tenen propietats especials.

Identificació dels espais de noms[edit]

Hi ha un diferents maneres en què l'espai de noms d'una pàgina en particular es pot identificar:

Paraules màgiques

La paraula màgica {{NAMESPACE}} retorna el valor del nom de la pàgina on és.

JavaScript

La variable de JavaScript wgCanonicalNamespace conté el nom d'espai de noms complet. La variable wgNamespaceNumber l'índex numèric del espai de noms.

CSS

L'etiqueta <body> de la pàgina HTML fa que se li donin dues classes CSS que varien segons l'espai de noms: Una classe ns-#, on # és l'índex de l'espai de noms, i ns-XXX, on XXX és el "subject" per a tots els espais de noms de subjectes, "special" per a les pàgines de l'espai de noms Special, i "talk" pels espais de noms de discussió. Així el codi CSS com el següent es pot utilitzar per canviar l'aparença d'un objecte basat en el seu espai de noms:

.ns-subject a {  /* Gairebé tots els enllaços a les pàgines de subjectes seran en verd. */
  color: #0f0;
}
.ns-talk a {   /* Els enllaços a les pàgines de discussió seran en blau */
  color: #00f;
}
.ns-3 a {     /* i els enllaços a les pàgines de discussió d'usuaris en vermell */
  color: #f00;
}

Podeu obtenir una llista completa de tots els espais de noms utilitzats en aquest wiki de l'API:

For the system properties of each namespace, use the MediaWiki APIAPI:Main page:

API


Vegeu també[edit]