Help:Extension:MassMessage/hu

From MediaWiki.org
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:Extension:MassMessage and the translation is 57% complete.

Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Kiswahili • ‎español • ‎français • ‎galego • ‎italiano • ‎magyar • ‎polski • ‎čeština • ‎български • ‎македонски • ‎русский • ‎العربية • ‎پښتو • ‎中文 • ‎日本語 • ‎ꯃꯤꯇꯩ ꯂꯣꯟ • ‎한국어

Ez a lap a MassMessage (tömeges üzenetküldés) kiterjesztés használatát dokumentálja. Ha telepíteni akarod a kiterjesztést a saját wikidre, kövesd az előbbi linket.

Címlista létrehozása

A tömeges üzenetküldés címlistáját többféleképpen is meg lehet adni:

ContentHandler címlisták (MediaWiki 1.24 vagy későbbi változat)

Nem használható, ha a $wgContentHandlerUseDB beállítás ki lett kapcsolva.

Note that creating delivery lists requires the user to have the "editcontentmodel" user right, which by default is not given to anyone, including sysops, in current versions of MediaWiki (see phab:T92795). On Wikimedia projects, only sysops have editcontentmodel rights. Furthermore, the method is not available if $wgContentHandlerUseDB has been changed to false.

A MassMessage kiterjesztés tartalmaz egy ContentHandler-alapú címlista-készítő eszközt. Ennek használatához látogasd meg a "Special:CreateMassMessageList" lapot. Itt létrehozhatsz egy új listát, átveheted egy meglévő lista elemeit, hozzáadhatsz vagy eltávolíthatsz elemeket egyesével vagy tömegesen, és szerkesztheted a lista leírását.

Wikifarmokon a más wikiken lévő céloldalakat "cím@wiki" formában lehet megadni (például "Wikipédia:Kezdőlap@hu.wikipedia.org"). A helyi oldalaknál is ugyanezt a formátumot kell használni, ha a lap címe maga is tartalmaz "@" jelet (például: "Foo@bar@mediawiki.org").

Ha egy valódi példát akarsz látni, nézd meg a Signpost feliratkozó oldalát.

Kategória-alapú címlisták (MediaWiki 1.23 vagy későbbi)

A MassMessage üzenetet tud küldeni az összes olyan lapra, ami szerepel egy adott kategóriában (és olyan névtérben van, amire a MassMessage engedélyezve van). Egyszerűen csak a kategóriát add meg listaként (például "Kategória:Foo") az üzenet küldésekor.

MassMessage can deliver messages to all pages in allowed namespaces in a given category. Simply specify the category (e.g. Category:Foo) as the delivery list when sending a message.

Varázsszó-alapú címlisták

Használhatsz egy olyan wikioldalt is, ami egy kézzel írt listát tartalmaz. Az ilyen lista formátuma így néz ki:

{{#target:Project:Noticeboard}}

Ebben az esetben a lap neve "Project:Noticeboard". Ha egy wikifarmon lennél és másik wikire akarnál üzenni, ezt használnád:

{{#target:Project:Noticeboard|en.wikipedia.org}}

A példabeli címlista a "Project:Noticeboard" oldalra üzenne az en.wikipedia.org wikin.

See a real example at Tech News subscription page.

Wikidata MassMessage tool

For Wikimedia wikis, you can use Wikidata MassMessage tool to generate a list of wikipages, based on Wikidata items, ready and formatted as a delivery list for MassMessage.

Üzenetküldés

Menj a Special:MassMessage lapra a wikin.

  1. Az űrlap első mezőja a címlista. Írd be a teljes nevét annak az oldalnak, amit az előző lépésben létrehoztál.
  2. A második az üzenet címe, ami egyben szerkesztési összefoglalóként is funkcionál. (Ez azt is jelenti, hogy nem lehet hosszabb 240 bájtnál.)
  3. Végül az üzenet törzse. Ide bármilyen wikikódot írhatsz; hibás kód esetén figyelmeztetést kapsz. Lásd #Az üzenet ellenőrzése.
  1. Kattints az előnézetre. Ez megmutatja, hogyan fog kinézni az üzeneted a céloldalon.
  2. Ezután még módosíthatod az üzenetet;, ha elégedett vagy vele, kattints a küldés gombra. Ez felveszi az üzenetedet a végrehajtásra váró feladatok közé.
  3. A "Special:Statistics" lapon láthatod, hány elem van a végrehajtásra váró feladatok listájában (job queue).

Ha a kiterjesztés az alapértelmezett beállításokkal lett telepítve, a Szerkesztő: névtérbeli lapok automatikusan le lesznek cserélve a Szerkesztővita:névtérbeli megfelelőjükre – ha a "Szerkesztő:Izé" lapot adod meg a címlistában, az üzenet akkor is a "Szerkesztővita:Izé" lapra megy. Also, note that if you sign the message with a normal signature (~~~~), the username of the bot (User:Mediawiki message delivery) will appear; to prevent this, mimic a normal signature by linking to your userpage and adding a timestamp: [[User:Example|]] ([[User talk:Example|talk]]) ~~~~~.

Sending a translated message

See Newsletters/Translation#Regular process for instructions on how to send a message that has been translated into many languages.

Személyreszabás

Egy wiki az összes oda érkező üzenethez hozzáfűzhet egy láblécet, a "MediaWiki:Massmessage-message-footer" lap révén.

Hasonlóan, a "MediaWiki:Massmessage-hidden-comment" tartalma az üzenet kommentbe rejtett részében jelenik meg.

Az üzenet ellenőrzése

A MassMessage ellenőrzi, van-e valamilyen formázási hiba az üzenetedben. Jelenleg a következő ellenőrzések futnak le:

  • lezáratlan HTML tagek (Javascript kell hozzá, azonnal látszik); és

Interwiki-linkek, amik előtt nincs ott a : (például [[de:Page name]]; csak az előnézetben látszik).

Kijelentkezés

Minden MassMessage üzenet egy címlistán alapul, úgyhogy ha nem akarod megkapni az üzenetet, a legegyszerűbb levetetned magad a címlistáról. Általában az üzenet végén lesz egy "leiratkozás" vagy "rossz helyre ment?" link.

Ha azt szeretnéd, hogy egy adott lap semmilyen MassMessage üzenetet ne kapjon, vedd fel a [[Category:Opted-out of message delivery]] kategóriába. A kategórianév fordítható és wikinként is módosítható; a "MediaWiki:massmessage-optout-category" lapon tudod megnézni, mit használ az adott wiki. (Az alapértelmezett kategórianév magyar nyelvű wikiken a [[Kategória:Opted-out of message delivery]].)

Ha egy egész wikiről akarod kitiltani a MassMessage üzeneteket, blokkolhatod a küldésükre használt szerkesztői fiókot (a Wikimédia wikiken "MediaWiki message delivery" a neve). Ne tedd ezt meggondolatlanul, mert sok zavart okozhat! A blokkolás (vagy bármilyen más ok, pl. lapvédelem) miatt célba nem jutott üzeneteketről értesítés marad a Special:Log/massmessage oldalon.

Követés

A Special:Log/massmessage oldalon követheted az eszköz használatát. A Special:Statistics oldalon látod, hány üzenet kézbesítése van függőben.

Lásd még