Help:Extension:MassMessage/hu

From MediaWiki.org
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:Extension:MassMessage and the translation is 84% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Kiswahili • ‎español • ‎français • ‎galego • ‎italiano • ‎magyar • ‎polski • ‎čeština • ‎български • ‎македонски • ‎русский • ‎العربية • ‎پښتو • ‎中文 • ‎日本語 • ‎ꯃꯤꯇꯩ ꯂꯣꯟ • ‎한국어

Ez a lap a MassMessage (tömeges üzenetküldés) kiterjesztés használatát dokumentálja. Ha telepíteni akarod a kiterjesztést a saját wikidre, kövesd az előbbi linket.

Címlista létrehozása

A tömeges üzenetküldés címlistáját többféleképpen is meg lehet adni:

Speciális lap címlisták készítéséhez (MediaWiki 1.24 vagy későbbi változat)

A címlisták készítéséhez a felhasználónak rendelkeznie kell az „editcontentmodel” (egy lap tartalommodelljének szerkesztése) jogosultsággal, amit a MediaWiki jelenlegi verzióiban senki nem kap meg alapértelmezetten, még az adminisztrátorok sem (lásd: phab:T92795). A Wikimédia-projektekben csak az adminisztrátoroknak van ilyen jogosultsága. Ezen kívül ez a módszer nem érhető el, ha a $wgContentHandlerUseDB változó hamisra van állítva.

A MassMessage kiterjesztés tartalmaz egy címlista-készítő speciális lapot. Ennek használatához látogasd meg a „Special:CreateMassMessageList” oldalt a te wikiden. Itt létrehozhatsz egy új listát, átveheted egy meglévő (tetszőleges formátumú) lista elemeit, hozzáadhatsz vagy eltávolíthatsz elemeket egyesével megtekintéskor vagy a szerkesztés füllel tömegesen, és utóbbi esetben szerkesztheted a lista leírását is.

A tömeges szerkesztőfelületen, ha a wikid egy wikifarm része, a más wikiken lévő céloldalakat „cím@wiki” formában lehet megadni (például „Wikipédia:Kezdőlap@hu.wikipedia.org”). A helyi oldalaknál is ugyanezt a formátumot kell használni, ha a lap címe maga is tartalmaz „@” jelet (például: „Foo@bar@mediawiki.org”).

Egy valódi példát láss a Signpost feliratkozó oldalán.

Kategória-alapú címlisták (MediaWiki 1.23 vagy későbbi)

A MassMessage üzenetet tud küldeni az összes olyan lapra, ami szerepel egy adott kategóriában (és olyan névtérben van, amire a MassMessage engedélyezve van). Egyszerűen csak a kategóriát (például „Kategória:Foo”) add meg listaként az üzenet küldésekor.

Varázsszó-alapú címlisták

Használhatsz egy olyan wikioldalt is, ami egy kézzel írt listát tartalmaz. Az ilyen lista formátuma így néz ki:

{{#target:Project:Noticeboard}}

Ebben az esetben a lap neve "Project:Noticeboard". Ha egy wikifarmon lennél és másik wikire akarnál üzenni, ezt használnád:

{{#target:Project:Noticeboard|en.wikipedia.org}}

A példabeli címlista a "Project:Noticeboard" oldalra üzenne az en.wikipedia.org wikin.

See a real example at Tech News subscription page.

Wikidata MassMessage tool

For Wikimedia wikis, you can use Wikidata MassMessage tool to generate a list of wikipages, based on Wikidata items, ready and formatted as a delivery list for MassMessage.

Üzenetküldés

Menj a Special:MassMessage lapra a wikin.

  1. Az űrlap első mezője a címlista. Írd be a teljes nevét annak az oldalnak, amit az előző lépésben létrehoztál.
  2. A második az üzenet címe, ami egyben szerkesztési összefoglalóként is funkcionál. (Ez azt is jelenti, hogy nem lehet hosszabb 240 bájtnál.)
  3. Végül az üzenet törzse. Ide bármilyen wikikódot írhatsz; hibás kód esetén figyelmeztetést kapsz. Lásd #Az üzenet ellenőrzése.
  4. Kattints az előnézetre. Ez megmutatja, hogyan fog kinézni az üzeneted a céloldalon.
  5. Ezután még módosíthatod az üzenetet;, ha elégedett vagy vele, kattints a küldés gombra. Ez felveszi az üzenetedet a végrehajtásra váró feladatok közé.
  6. A "Special:Statistics" lapon láthatod, hány elem van a végrehajtásra váró feladatok listájában (job queue).

Ha a kiterjesztés az alapértelmezett beállításokkal lett telepítve, a Szerkesztő: névtérbeli lapok automatikusan le lesznek cserélve a Szerkesztővita:névtérbeli megfelelőjükre – ha a "Szerkesztő:Izé" lapot adod meg a címlistában, az üzenet akkor is a "Szerkesztővita:Izé" lapra megy. Also, note that if you sign the message with a normal signature (~~~~), the username of the bot (User:Mediawiki message delivery) will appear; to prevent this, mimic a normal signature by linking to your userpage and adding a timestamp: [[User:Example|]] ([[User talk:Example|talk]]) ~~~~~.

Sending a translated message

See Newsletters/Translation#Regular process for instructions on how to send a message that has been translated into many languages.

Személyreszabás

Egy wiki az összes oda érkező üzenethez hozzáfűzhet egy láblécet, a "MediaWiki:Massmessage-message-footer" lap révén.

Hasonlóan, a "MediaWiki:Massmessage-hidden-comment" tartalma az üzenet kommentbe rejtett részében jelenik meg.

Az üzenet ellenőrzése

A MassMessage ellenőrzi, van-e valamilyen formázási hiba az üzenetedben. Jelenleg a következő ellenőrzések futnak le:

  • hibásan lezárt HTML-címkék (JavaScript kell hozzá, azonnal látszik); és
  • nyelvközi hivatkozások, amik előtt nincs ott a : (például [[de:Page name]]; csak az előnézetben látszik).

Kijelentkezés

Minden MassMessage üzenet egy címlistán alapul, úgyhogy ha nem akarod megkapni az üzenetet, a legegyszerűbb levetetned magad a címlistáról. Általában az üzenet végén lesz egy "leiratkozás" vagy "rossz helyre ment?" link.

Ha azt szeretnéd, hogy egy adott lap semmilyen MassMessage-üzenetet ne kapjon, vedd fel a [[Category:Opted-out of message delivery]] kategóriába. A kategórianév fordítható és wikinként is módosítható (a MediaWiki:Massmessage-optout-category segítségével); az adott wiki „MediaWiki:massmessage-optout-category” lapján tudod megnézni, az ott érvényes nevet. (Az alapértelmezett kategórianév magyar nyelvű wikiken a [[Kategória:Tömeges üzenetküldésből kijelentkezettek]].)

Ha egy egész wikiről akarod kitiltani a MassMessage üzeneteket, blokkolhatod a küldésükre használt szerkesztői fiókot (a Wikimédia wikiken "MediaWiki message delivery" a neve). Ne tedd ezt meggondolatlanul, mert sok zavart okozhat! A blokkolás (vagy bármilyen más ok, pl. lapvédelem) miatt célba nem jutott üzeneteketről értesítés marad a Special:Log/massmessage oldalon.

Követés

A Special:Log/massmessage oldalon követheted az eszköz használatát. A Special:Statistics oldalon látod, hány üzenet kézbesítése van függőben.

Lásd még