Jump to content

Help:Extension:MassMessage/hu

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Extension:MassMessage and the translation is 74% complete.

Ez a lap a MassMessage (tömeges üzenetküldés) kiterjesztés használatát dokumentálja. Ha telepíteni akarod a kiterjesztést a saját wikidre, kövesd az előbbi linket.

Címlista létrehozása

A tömeges üzenetküldés címlistáját többféleképpen is meg lehet adni:

Speciális lap címlisták készítéséhez (MediaWiki 1.24 vagy későbbi változat)

A címlisták készítéséhez a felhasználónak rendelkeznie kell az „editcontentmodel” (egy lap tartalommodelljének szerkesztése) jogosultsággal (lásd: phab:T92795). A legtöbb Wikimédia-projektben csak az adminisztrátoroknak van ilyen jogosultsága.

A MassMessage kiterjesztés tartalmaz egy címlista-készítő speciális lapot. Ennek használatához látogasd meg a „Special:CreateMassMessageList” oldalt a te wikiden. Itt létrehozhatsz egy új listát, átveheted egy meglévő (tetszőleges formátumú) lista elemeit, hozzáadhatsz vagy eltávolíthatsz elemeket egyesével megtekintéskor vagy a szerkesztés füllel tömegesen, és utóbbi esetben szerkesztheted a lista leírását is. Pages can be directly added or removed one at a time when viewing delivery lists, and the Edit tab provides an interface for modifying the description and for adding or removing pages in bulk.

A tömeges szerkesztőfelületen, ha a wikid egy wikifarm része, a más wikiken lévő céloldalakat „cím@wiki” formában lehet megadni (például „Wikipédia:Kezdőlap@hu.wikipedia.org”). A helyi oldalaknál is ugyanezt a formátumot kell használni, ha a lap címe maga is tartalmaz „@” jelet (például: „Foo@bar@mediawiki.org”).

Egy valódi példát láss a Signpost feliratkozó oldalán.

Kategória-alapú címlisták (MediaWiki 1.23 vagy későbbi)

A MassMessage üzenetet tud küldeni az összes olyan lapra, ami szerepel egy adott kategóriában (és olyan névtérben van, amire a MassMessage engedélyezve van). Egyszerűen csak a kategóriát (például „Kategória:Foo”) add meg listaként az üzenet küldésekor.

Varázsszó-alapú címlisták

Használhatsz egy olyan wikioldalt is, ami egy kézzel írt listát tartalmaz. Az ilyen lista formátuma így néz ki:

{{#target:Project:Noticeboard}}

Ebben az esetben a lap neve "Project:Noticeboard". Ha egy wikifarmon lennél és másik wikire akarnál üzenni, ezt használnád:

{{#target:Project:Noticeboard|en.wikipedia.org}}

A példabeli címlista a "Project:Noticeboard" oldalra üzenne az en.wikipedia.org wikin.

See a real example at Tech News subscription page.

Wikidata MassMessage tool

For Wikimedia wikis, you can use Wikidata MassMessage tool to generate a list of wikipages, based on Wikidata items, ready and formatted as a delivery list for MassMessage.

Üzenetküldés

Menj a Special:MassMessage lapra a wikin.

 1. Az űrlap első mezője a címlista. Írd be a teljes nevét annak az oldalnak, amit az előző lépésben létrehoztál.
 2. A második az üzenet címe, ami egyben szerkesztési összefoglalóként is funkcionál. (Ez azt is jelenti, hogy nem lehet hosszabb 240 bájtnál.)
 3. Ezt követi az üzenet törzse. Ide bármilyen wikikódot írhatsz; hibás kód esetén figyelmeztetést kapsz. Lásd #Az üzenet ellenőrzése.
 4. Finally, we have the page to be sent as a message. This field accepts the name of the page, whose contents will be sent as a message to the users in the delivery list. If the body of the message is also provided, then the message will be appended at the end of the page content.
 5. If a page has been selected to be sent as a message, the section of the page control allows you to send a section of the selected page instead of the entire page. This control is a dropdown list that will populate with the list of sections in the selected page, once you hit the Preview button. Sections in the selected page are identified via the <section begin="hello" /><section end="hello" /> tags.
 6. Kattints az előnézetre. Ez megmutatja, hogyan fog kinézni az üzeneted a céloldalon.
 7. Ezután még módosíthatod az üzenetet;, ha elégedett vagy vele, kattints a küldés gombra. Ez felveszi az üzenetedet a végrehajtásra váró feladatok közé.
 8. A "Special:Statistics" lapon láthatod, hány elem van a végrehajtásra váró feladatok listájában (job queue).

Ha a kiterjesztés az alapértelmezett beállításokkal lett telepítve, a szerkesztőnévtérbeli lapok automatikusan le lesznek cserélve a szerkesztővita-névtérbeli megfelelőjükre – ha a „Szerkesztő:Izé” lapot adod meg a címlistában, az üzenet akkor is a „Szerkesztővita:Izé” lapra megy. Also, note that if you sign the message with a normal signature (~~~~), the username of the bot (User:MediaWiki message delivery) will appear; to prevent this, mimic a normal signature by linking to your user page and adding a timestamp: [[User:Example|]] ([[User talk:Example|talk]]) ~~~~~.

Sending a translated message

See Newsletters/Translation#Regular process for instructions on how to send a message that has been translated into many languages.

Sending a translated page as message

Using the Page to be sent as a message field (referred to as message page from here on) it is possible to send a page translated via the Translate extension as a message to pages listed in the delivery list. Select the source page as the message page, preview and then hit send. The source page is the base page under which all the translation pages reside as subpages. For example, if you've marked a page TechBlog for translation, then TechBlog is the source page, and TechBlog/fr is the French translation, TechBlog/es is the Spanish translation and so on.

Each target page on the delivery list will receive the message in,

 • The page content language of the target page, if the message page has been translated into that language.
 • The fallback language, if the message page has been translated to that language. For example, if the page content language of a target page is pt-br, but the message page has not been translated to pt-br, then the pt version of the message page will be posted on the target page.
 • The source language of the page. This is the language from which the page is translated to other languages.
The Translate extension need not be installed on the wiki where the target page is present.

Choose a section of (translatable) page as a message or subject

It is possible to send sections of a (translatable) page as a message or subject to pages listed in the delivery list.

Sections in a page can be marked by using the <section> tags. Section markup syntax is the same as with Labeled Section Transclusion. Example:

<!-- Has two sections: subject and body. -->
<!-- This page is marked for translation -->
<section begin="subject" />
<translate>
<!--T:1-->
Subject section
</translate>
<section end="subject" />
<section begin="body" />
<translate>
<!--T:2-->
Message section

<!--T:3-->
This is the body of the message that will be sent to the user.

<!--T:4-->
Can we handle this?
</translate>
<section end="body" />

Once a page is selected to be sent as a message, and the preview button is clicked, these sections will appear in the drop-downs:

 • Section of the page to be sent as subject
 • Section of the page to be sent as message

Select the appropriate section in each to send that as a subject or message.

Sections from a page selected to be sent as message and subject

When a section of the page is selected to be sent as subject then,

 • Any custom subject provided will be ignored.
 • Tags and newlines from the subject section will be stripped during the message delivery.

If a translatable page is selected to be sent as a message, this would allow localized subject and message to be delivered to the target page. Read Help:Extension:MassMessage#Sending_a_translated_message to understand how the target delivery language is determined.

Személyreszabás

Egy wiki az összes oda érkező üzenethez hozzáfűzhet egy láblécet, a "MediaWiki:Massmessage-message-footer" lap révén.

Hasonlóan, a "MediaWiki:Massmessage-hidden-comment" tartalma az üzenet kommentbe rejtett részében jelenik meg.

Az üzenet ellenőrzése

A MassMessage ellenőrzi, van-e valamilyen szokásos formázási hiba az üzenetedben, például hibásan lezárt HTML-elemek. Jelenleg a következő ellenőrzések futnak le:

 • hibásan lezárt HTML-címkék (JavaScript kell hozzá, azonnal látszik); és
 • nyelvközi hivatkozások, amik előtt nincs ott a : (például [[de:Page name]]; csak az előnézetben látszik).

Kijelentkezés

Minden MassMessage üzenet egy címlistán alapul, úgyhogy ha nem akarod megkapni az üzenetet, a legegyszerűbb levetetned magad a címlistáról. Általában az üzenet végén lesz egy "leiratkozás" vagy "rossz helyre ment?" link.

Ha azt szeretnéd, hogy egy adott lap semmilyen MassMessage-üzenetet ne kapjon, vedd fel a Category:Opted-out of message delivery kategóriába. A kategórianév fordítható és wikinként is módosítható (a MediaWiki:Massmessage-optout-category segítségével); az adott wiki „MediaWiki:massmessage-optout-category” lapján tudod megnézni, az ott érvényes nevet. (Az alapértelmezett kategórianév magyar nyelvű wikiken a [[Kategória:Opted-out of message delivery]].)

Ha egy egész wikiről akarod kitiltani a MassMessage üzeneteket, blokkolhatod a küldésükre használt szerkesztői fiókot (a Wikimédia wikiken "MediaWiki message delivery" a neve). Ne tedd ezt meggondolatlanul, mert sok zavart okozhat. A blokkolás (vagy bármilyen más ok, pl. lapvédelem) miatt célba nem jutott üzeneteketről értesítés marad a Special:Log/massmessage oldalon.

Követés

A Special:Log/massmessage oldalon követheted az eszköz használatát. A Special:Statistics oldalon látod, hány üzenet kézbesítése van függőben.

Lásd még