Jump to content

Razlike med izrazi Wikipedia, Wikimedia, MediaWiki in wiki

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Differences between Wikipedia, Wikimedia, MediaWiki, and wiki and the translation is 72% complete.
Outdated translations are marked like this.
Glej tudi: Manual:FAQ#How do I install an existing wiki, like Wikipedia or Wiktionary?
Še vedno ne razumeš? Poglej World of Wikipedia mapo projektov.

Si zbegan glede razlik med termini MediaWiki, Wikimedia, Wikipedia and wiki?

Wiki

Beseda "wiki", izgovorjeno /ˈwɪki/ oz. WIK-ee, je beseda iz jezika iz Havajev, ki pomeni "hitro".

wiki je vrsta spletnega mesta, katerega vsebino je mogoče urejati iz spletnega brskalnika in ki hrani zgodovino različic za vsako stran, ki jo je mogoče urejati. Wikije lahko pogosto, a ne vedno, ureja vsak obiskovalec spletnega strani.

  • wiki (kot pridevnik), "wiki način" in antonim un-wiki, se uporabljajo tudi za opis filozofije skupnosti, ki je povezana s takim sistemom (npr. "to ni ravno wiki način dela").
  • Wiki (z veliko začetnico 'W') je napačen izraz, čeprav se je včasih uporabljal za sklicevanje na Wikipedijo, ali na Portlandski Arhiv Vzorcev (znan tudi kot WikiWikiWeb), ki je bil prvi wiki sploh.
  • wiki programska oprema in wiki platforma sta izraza, ki se nanašata na dele programske opreme, ki poganjajo wiki spletna mesta. Obstaja veliko vrst wiki programske opreme; nekatere so zelo preproste, drugi imajo napredne funkcije.

Glej tudi: Wikipedijino geslo "wiki programska oprema".

Za bolj obširno razlago glej: Wikipedijin vnos o "wiki".

Wikimedia

Wikimedia je skupno ime za Wikimedia gibanje, ki se vrti okoli skupine med seboj povezanih projektov, vključno z Wikipedijo, Wikislovarjem, Wikinavedekom in drugimi, katerih cilj je uporabiti moč sodelovanja interneta in koncepta wiki za ustvarjanje in delitev brezplačnega znanja iz raznih področij.

  • Precej pogosto se uporablja izraz Wikimedia strežniki, ki se nanaša na računalniško strojno opremo, na kateri gostujejo vsi Wikimedia projekti.
  • Wikimedia Foundation je neprofitna organizacija s sedežem v San Franciscu, ki vodi Wikimedia projekte.

Wikimedia Nemčija, Wikimedia Rusija itd. so imena za lokalne Wikimedia variante navdušencev nad Wikimedia projekti. Le-ti so neodvisni od Wikimedia fundacije in Wikimedia projektov. Izraz Wikimedia se pogosto – odvisno od konteksta in področje – napačno uporablja kot kratko ime za Wikimedia projekte, lokalne verzije, ali pa za Wikimedia Foundation (kar se lahko dogodi tudi na tem wikiju).

  • Wikimedia Meta-Wiki, običajno skrajšano na Meta, je wiki, ki se uporablja za razpravo o vprašanjih, ki vplivajo na vse Wikimedijine projekte. Glej tudi: Meta:About.

Wikipedija

Wikipedia je Wikimedia projekt, ki je globalna, brezplačna in večjezična internetna enciklopedija. Je tudi najstarejši in največji Wikimedia projekt, ki je obstajal še pred ustanovitvijo w:Wikimedia Foundation. Wikipedijo se pogosto opisuje kot wiki, a je v resnici zbirka več kot 200 wikijev (en za vsak jezik), ki se vse izvajajo v MediaWiki programski opremi. Wikipedia is often described as a wiki, but it is in fact a collection of over 200 wikis, one for each language, all running on the MediaWiki software.

MediaWiki

MediaWiki je poseben mehanizem wiki, ki so ga razvili za in ga uporabljajo Wikipedia in drugi Wikimedijini projekti. MediaWiki je na voljo brezplačno drugim za uporabo in izboljšanje, in ga uporabljajo razni projekti in organizacije po vsem svetu.

To spletno mesto, mediawiki.org, je namenjeno informacijam o MediaWiki in z njo povezane programske opreme.

Glej tudi


Video