ВизуеленУредник/Портал/Предложни податоци

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal/TemplateData and the translation is 89% complete.

Што се Предложни податоци?


Нагледен уредник — нагледниот посредник за уредување на викистраници има алатка за лесно уредување на предлошки. Меѓутоа, за алатката да биде најкорисна, треба да може да се повикува на информации за предлошката. Ова највеќе важи за можните параметри и нивните особености.


Без Предложни податоци


VisualEditor - Template without TemplateData.png

Без Предложни податоци, секој параметар треба да се додава рачно кога некаде ставате нова предлошка.


VisualEditor - Template without TemplateData2.png

Не е наведена информација за тоа која мора да биде вредноста на параметарот.

Со Предложни податоци


VisualEditor - Template with TemplateData1.png

Со Предложни податоци, список на поддржаните параметри (и нивен опис) се осигурува за предлошката.


VisualEditor - Template with TemplateData2.png

Предложни податоци осигурува контекст за секој параметар и прави многу полесно за корисниците да се менуваат предлошки.

Додавање на Предложни податоци


One of the things we need volunteers to do is the adding of TemplateData to templates (particularly high-profile ones, such as infoboxes) so that they are easy to edit.

Во Помошната страница за Предложни податоци објаснува како да додавате информации за предложни податоци информации кон предлошка.

You can probably think of some pretty important templates on your wiki very easily; experienced users know pretty well which templates are a big deal, and will inevitably find out when they try to use them and discover there isn't any TemplateData.

Автоматски создаден список на најискористените предлошки на вашето вики можете да најдете на службената страница Special:MostUsedTemplates.