Handleiding:Configuratie script

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Manual:Config script and the translation is 100% complete.

Nadat u MediaWiki op uw webserver hebt gedownload en uitgepakt, voltooit u de basisinstallatie door het configuratiescript uit te voeren. Met dit script kunt u MediaWiki vertellen welke informatie het nodig heeft om de wiki aan de praat te krijgen. In de volgende stappen wordt beschreven hoe u de basisinstallatie voltooit:

Het MediaWiki configuratiescript uitvoeren in de webbrowser

MediaWiki 1.38 installatieprogramma

In de volgende voorbeelden wordt ervan uitgegaan dat uw website zich op http://www.example.com/ bevindt. De fysieke locatie op uw server is afhankelijk van de softwareconfiguratie van uw webserver. Pas de voorbeelden indien nodig aan.

  1. Open een webbrowser en blader naar het websiteadres of pad dat u hebt geconfigureerd voor MediaWiki in de webserversoftware.
  2. U ziet de versie van MediaWiki die u hebt uitgepakt en een link naar "Stel eerst de wiki in." Klik op de link om het configuratiescript te starten.
    Ter referentie (voor het geval u er direct naartoe wilt), dit bevindt zich in de map mw-config van MediaWiki (dus met behulp van het bovenstaande voorbeeld zou u naar http://www.example.com/mw-config/ gaan, of op een lokale machine http://localhost/mw-config/).
  3. Nadat u de taal hebt geselecteerd, voert het configuratiescript enkele omgevingscontroles uit.
  4. Volg de instructies op de pagina's om verbinding te maken met de database, het MediaWiki-beheerdersaccount aan te maken en verdere instellingen in te stellen, zoals het logo of de skin.
    Aangezien LocalSettings.php het wachtwoord van de databasegebruiker in platte tekst opslaat, wordt sterk aangeraden dat u een wiki-specifiek database-account maakt (d.w.z. niet root).
  5. Het script vult de database en schrijft een configuratiebestand.
  6. Nadat het configuratiescript is voltooid, downloadt u het gegenereerde configuratiebestand LocalSettings.php en plaatst u het bestand in de basismap van uw MediaWiki-installatie.

LocalSettings.php bevat alle informatie die MediaWiki nodig heeft om te draaien.

Stel strikte bestandsmachtigingen in waarmee systeemgebruikers het bestand LocalSettings.php kunnen lezen en schrijven.
Stel bijvoorbeeld chmod 600 en chown in (Eigenaar lezen en schrijven, geen andere machtigingen).

Uw wiki zou nu klaar moeten zijn voor gebruik. Blader naar het adres waarop u MediaWiki hebt geïnstalleerd.

Ga verder met meer geavanceerde configuratie op Handleiding:Systeemadministratie .

Alternatieve manier, commandoregel

U kunt ook het opdrachtregelinstallatieprogramma uitvoeren in plaats van het configuratiescript in de webbrowser: php maintenance/install.php