Pomoć:Obavijesti o prijavii lozinka zaboravlje a

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Login notifications and the translation is 89% complete.
Outdated translations are marked like this.

Bez brige!

Pozdrav! Jeste li ovdje jer ste dobili obavijest o pokušaju prijave u svoj račun? Bez brige! Vaš je račun i dalje siguran.

Zašto mi je stigla obavijest?

Stigla vam je obavijest jer se netko (neuspješno) pokušao prijaviti u vaš račun. Ako se tko pokušao prijaviti u račun koristeći se uređajem ili preglednikom kojim se prije niste služili, dobili ste obavijest nakon prve neuspješne prijave. Međutim, ako se ta osoba pokušala prijaviti koristeći se poznatim uređajem ili preglednikom, obavijest ste dobili nakon pet neuspješnih pokušaja.

Obavijesti stvara $LoginNotify, funkcija uvedena 2017. godine.

Imajte na umu da se funkcija oslanja na kolačiće kako bi provjerila kojim ste se uređajima služili za prijavu. Budete li izbrisali kolačiće ili se služili privatnom odnosno anonimnom pretragom u pregledniku, uređaj će vam se smatrati novim i tako vam poslati obavijest iako se radi o "lažnoj uzbuni".

Što moram napraviti?

Trebali biste imati snažnu i jedinstvenu zaporku za svoj račun. Ako smatrate da vam zaporka nije takva, trebali biste je promijeniti čim prije. Prema jednoj analizi neovlašteno objavljenih zaporki lozinka gotovo 17 % od 10 milijuna internetskih korisnika glasi "123456".[1] Don't be one of them!

Nemojte biti među njima! Čak i ako imate snažnu zaporku, svejedno razmislite o tome da je promijenite ako mislite da je tko pokušao pristupiti vašemu računu.

Usto preporučujemo da povežete e-adresu sa svojim računom kako biste se mogli ponovno prijaviti ako izgubite pristup računu. E-adresu možete navesti u prvoj kartici postavki. Također preporučujemo da bacite pogled na ovaj esej o tome kako spriječiti krađu računa – u njemu se nalaze općeniti savjeti koje biste trebali imati na umu dok se služite internetom.


Kako ova funkcija radi?

Obavijest o neuspješnom pokušaju prijave u proširenju Echo
Obavijest o pokušaju prijave vidljiva s drugog wikija

Proširenje pamti poznate preglednike tako što u njih uvrštava HTTP kolačiće. Ti kolačići automatski istječu nakon 180 dana. Ako do neuspješnog pokušaja prijave dođe iz novog preglednika, u Echu se prikazuje obavijest koja suradnika obavještava o pokušaju prijave. Poznate uređaje također identificiramo usporedbom trenutačne IP adrese i IP adresa s kojih ste nedavno uređivali (odnosno one koje se nalaze u privremenoj memoriji servera). U bazi podataka ne čuvaju se nikakvi podatci, a privatni se podatci nikad ne objavljuju, što vrijedi i za IP adresu i lokaciju napadača. WMF-ovi timovi za pravna pitanja i zaštitu provjerili su je li funkcija usklađena s našim pravilima o zaštiti i sigurnosnim zahtjevima.

Što se tiče poznatih uređaja ili IP adresa, dopuštamo pet pokušaja prijave prije nego što upozorimo suradnika o pokušaju prijave jer se često događa da suradnici zaborave zaporku ili zabunom unesu pogrešan znak. Bude li pet ili više neuspješnih pokušaja, u obavijesti će pisati: "Od Vaše zadnje prijave dogodilo se 5 neuspješnih pokušaja prijave na Vaš suradnički račun. Ako to niste bili Vi, vodite računa o jačini zaporke Vašeg suradničkog računa." Dobit ćete drugu obavijest za deset pokušaja, treću za petnaest itd.

Što se tiče nepoznatih uređaja ili IP adresa, upozoravamo za svaki neuspjeli pokušaj. Proširenje skuplja te obavijesti da suradnici ne bi bili opterećeni njihovim prevelikim brojem. Primjerice, ako se tko triput neuspješno pokuša prijaviti s nepoznatog uređaja, doći će vam jedna obavijest u kojoj piše: "Od Vaše zadnje prijave dogodila su se 3 neuspješna pokušaja prijave na Vaš suradnički račun s novog uređaja. Ako to niste bili Vi, vodite računa o jačini zaporke Vašeg suradničkog računa.".

Stvari na koje treba obratiti pozornost

Suradnici te obavijesti mogu dobiti na dva načina – ili upozorenjem u proširenju Echo ili e-poštom. U osnovnim su postavkama za sve suradnike uključene obavijesti u Echu i e-poštom. To možete izmijeniti u postavkama obavijesti.

Uspješne prijave

Proširenje vam omogućuje da dobijete e-poštu kad se suradnik uspješno prijavi u vaš račun s nepoznatog uređaja ili nepoznate IP adrese. To je od velike pomoći administratorima i ostalim dužnosnicima koji smatraju da bi tkogod mogao zloupotrijebiti njihova prava. Ova je obavijest uključena u osnovnim postavkama. Imajte na umu da su internetske obavijesti isključene za ovu funkciju. Sadržaj e-pošte glasi: "Netko (vjerojatno Vi) se nedavno prijavio na Vaš suradnički račun s novog uređaja. Ako ste to bili Vi, zanemarite ovu poruku. Ako to niste bili Vi, preporučujemo Vam da promijenite zaporku i provjerite aktivnost suradničkog računa." Možete isključiti tu mogućnost u svojim postavkama.

Služite se snažnom zaporkom

Na internetu postoji mnogo savjeta o tome kako oblikovati snažnu zaporku. Ovdje navodimo neke općenite upute o zaporkama:

  • "Služite se snažnim zaporkama – neka se sastoje od osam znakova ili više njih i neka sadrže slova, brojeve i interpunkciju". (Izvor: Zaštita/Resetiranje zaporke na Meti). Saznajte više o zaporkama i zaštiti.
  • "U praksi je relativno duga zaporka koju čine velika i mala slova s brojevima i koja nije uglavnom sastavljena od riječi iz rječnika ili imena i privatnih podataka (kao što su rođendan, ime mačke itd.) relativno čvrsta za svakidašnju upotrebu. Zaporke koje se sastoje samo od malih slova također mogu biti čvrste, ali moraju biti prilično duge." (Izvor: Sigurnost suradničkih računa na Wikipediji na engleskom jeziku).

Izvori