Help:Extension:FlaggedRevs/nl

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Extension:FlaggedRevs and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

FlaggedRevs is een extensie van de MediaWiki-software waarmee een wiki de wijzigingen die aan pagina's worden aangebracht kan controleren en de inhoud die aan de lezers van de wiki wordt weergegeven, zorgvuldiger kan controleren. Pagina's kunnen worden gemarkeerd door bepaalde "redacteurs" en "reviewers" om aan te geven dat ze zijn beoordeeld en dat ze voldoen aan de criteria die de wiki vereist. Elke volgende versie van de pagina kan door die gebruikers worden "gemarkeerd met een vlag" om nieuwe wijzigingen te beoordelen. Een wiki kan een schaal van dergelijke vlaggen gebruiken, waarbij alleen bepaalde gebruikers een bepaalde vlag mogen instellen.

Het vermogen om revisies te markeren maakt het gemakkelijker om het proces van het onderhouden van een wiki te coördineren, omdat het veel duidelijker is welke bewerkingen nieuw (en mogelijk ongewenst) zijn en welke als constructief zijn aanvaard. Het is echter mogelijk om pagina's te configureren zodat alleen revisies die op een bepaald niveau zijn gemarkeerd zichtbaar zijn wanneer de pagina door lezers wordt bekeken; daarom blijven wijzigingen die door gebruikers worden aangebracht die de resulterende versie niet op een hoog genoeg niveau kunnen markeren, in een "ontwerp" vorm totdat de revisie wordt gemarkeerd door een andere gebruiker die een hogere vlag kan instellen.

FlaggedRevs is uiterst flexibel en kan worden gebruikt in een breed scala aan configuraties; het kan discreet genoeg zijn om bijna onopvallend te zijn, of het kan worden gebruikt om de activiteit van een wiki zeer strak te controleren.

Terminologie

FlaggedRevs introduceert een aantal nieuwe terminologieën met betrekking tot gebruikers en bewerkingen. Hoewel elke term volledig aanpasbaar is om taalverschillen of aanpassing per wiki mogelijk te maken, is sommige terminologie over het algemeen universeel.

Standaard FlaggedRevs vlag instellingen
Nauwkeurigheid
Sighted Niet goedgekeurd
Sighted Gecontroleerd
Sighted Nauwkeurig
Sighted Goed van bronnen voorzien
Sighted Uitgelicht
Marker instellingen
Gecontroleerd Sighted Gecontroleerd Sighted
Vlaggen en het gebruik van vlaggen

FlaggedRevs stelt wiki's in staat "vlaggen" te definiëren die kunnen worden toegepast op revisies van een pagina om de kwaliteit of andere eigenschappen van die versie aan te geven. Vlaggen vormen een hiërarchie.

Markers

Markeringen zijn abstracte groeperingen van vlaggen die artikelen identificeren als over het algemeen van een bepaalde kwaliteit. Er is maar één marker beschikbaar, "beoordeeld". Standaard is elke revisie die op elk niveau is gemarkeerd op alle vlaggenschalen die de wiki gebruikt, gekwalificeerd voor de "beoordeeld" marker. De meeste wiki's zullen hun eigen aangepaste vlaggenschaal definiëren en dus zullen deze instellingen verschillen.

Stabiele en actuele versies

Een pagina waarop FlaggedRevs is ingeschakeld, is beschikbaar in twee 'aliassen': de 'huidige versie' en de 'stabiele versie'.

Huidige versie

De huidige versie is de meest recente versie inclusief de meest recente bewerkingen, ongeacht of die bewerkingen constructief waren of niet.
De huidige versie wordt ook wel het concept van een pagina genoemd.

Stabiele versie

De stabiele versie is de meest recente versie van de pagina die is beoordeeld

U kunt altijd direct linken naar de huidige of stabiele versie van een pagina, door resp. &stable=0 of &stable=1 aan de url toe te voegen.

FlaggedRevs op een individuele pagina

Bekijken

De meldingsbanners die bovenaan een pagina worden weergegeven bij het bekijken van de huidige versie (boven) en de stabiele versie (onder).

FlaggedRevs stelt een wiki in staat om elke revisie van een pagina met een vlag te markeren om de kwaliteit of geldigheid ervan te geven en om te controleren welke revisie standaard op een pagina wordt weergegeven. Elke pagina waar FlaggedRevs is ingeschakeld krijgt twee alternatieve aliassen; dit is de "stabiele" versie, die de nieuwste versie is die op een voldoende hoog niveau is gemarkeerd, en de "huidige" versie die de meest recente herziening is, gemarkeerd of niet. Lezers kunnen toegang krijgen tot beide versies van de pagina door &stable= toe te voegen aan de URL in de adresbalk, en &stable=0 voor de huidige versie en &stable=1 voor de stabiele versie instellen. Op elke alias is er een uitleg en een link naar de andere versie.

Wiki-ontwikkelaars kunnen bepalen welke alias standaard wordt getoond aan gebruikers en lezers, en welke vlaggen ervoor zorgen dat een versie als 'stabiel' wordt beschouwd. Geregistreerde gebruikers kunnen in hun gebruikersvoorkeuren aanpassen welke alias ze standaard zien. Redacteuren worden ook op de hoogte gebracht van welke alias ze bekijken door het tabblad "bewerken", dat in plaats daarvan (standaard) "concept bewerken"

Bewerken

Verschil tussen de "huidige" en "stabiele" versies

FlaggedRevs heeft geen invloed op het vermogen van een gebruiker om een pagina te bewerken; alleen de manier waarop de resulterende versie wordt behandeld door de wiki. Wanneer een gebruiker een pagina bewerkt, is de inhoud van het bewerkingsvenster altijd de wikimarkup voor de huidige versie, om te voorkomen dat revisievorken zich ophopen. Wanneer er sinds de laatste stabiele versie niet gecontroleerde wijzigingen zijn aangebracht, wordt boven het bewerkingsvenster een 'diff' aangeboden om eventuele wijzigingen te markeren. Dit is belangrijk omdat de tekst die wordt bewerkt misschien niet hetzelfde is als de pagina die de gebruiker heeft bekeken voordat hij op de link "bewerken" klikte (als de gebruiker de stabiele versie bekeken heeft); en het maakt het mogelijk om eventuele wijzigingen onmiddellijk te bekijken en te wijzigen of om te keren indien nodig.

Waarschuwingsbericht voor gebruikers van wie de wijzigingen niet zichtbaar zijn

Als de gebruiker zijn wijzigingen niet in de standaard alias kan zien, wordt een extra waarschuwingsbericht weergegeven, standaard "Bewerkingen op deze pagina worden opgenomen in de stabiele versie zodra een geautoriseerde gebruiker ze beoordeeld heeft". De bewerking wordt door FlaggedRevs niet gewijzigd; bewerkingen worden op de normale manier gemaakt, voorgetoond en opgeslagen.

Gebruikers die in staat zijn om bewerkingen te beoordelen, worden aangemoedigd dit zowel tijdens als na het bewerken te doen. Naast de checkboxen "Dit is een kleine bewerking" en "Pagina volgen" is er een optie om de uit die bewerking voortvloeiende versie onmiddellijk te bekijken, hoewel deze optie standaard niet is aangevinkt. Zodra een beoordelaar een bewerking heeft gemaakt, worden ze als normaal teruggebracht naar het artikel, maar worden ze met een verschil van alle wijzigingen, inclusief die van hen, sinds de laatste stabiele versie, met de mogelijkheid om de wijzigingen onmiddellijk te beoordelen.

Beoordelen

De beoordelingsbalk is de primaire methode bij het controleren/beoordelen van versies

Het beoordelen van versies is de belangrijkste nieuwe activiteit die FlaggedRevs introduceert. Met uitzondering van het selectievak "controle deze bewerking" op het bewerkingsscherm, gebruiken alle methoden voor het beoordelen van versies dezelfde interface. Onderaan een conceptpagina kan de beoordelaar met een reeks keuzerondjes of selectievakjes selecteren welke vlaggen op de revisie moeten worden toegepast, en is er de optie om een opmerking te geven die in het beoordelingslogboek wordt weergegeven.

Gebruikers kunnen elke versie beoordelen, ook versies die al door anderen zijn beoordeeld. In dit geval overschrijft de nieuwste beoordeling de vorige beoordelingen: indien de nieuwe beoordelaar de versie op een hoger niveau dan de vorige beoordelaar markeert, wordt deze beschouwd als een normale "goedkeuring"-beoordeling, terwijl het "bevestigen" van de beoordeling van een andere beoordelaar door de versie naar hetzelfde niveau te markeren, wordt geregistreerd als een "herbeoordeling". Door een eerder beoordeelde versie als 'niet-beoordeeld' te markeren, kunnen beoordelaars een revisie effectief 'unflagen'; Deze acties zijn te zien in een aparte stream in het beoordelingslogboek.

FlaggedRevs op een wiki

Niet beoordeelde versies zoeken

FlaggedRevs is ontworpen om in aanmerking komende redacteurs aan te moedigen om versies snel en efficiënt te bekijken, en daarom worden links op de meeste gebruikelijke locaties aangeboden om wijzigingen door redacteurs te bekijken die zelf niet een vlag kunnen geven aan een versie. Bewerkingen die hebben geresulteerd in een niet-beoordeelde versie zijn gemarkeerd met een uitroepteken ! in de volglijst en de Recente wijzigingen, met een koppeling om de wijzigingen te bekijken. Wanneer u een pagina bekijkt die geen beoordeelde wijzigingen heeft, wordt er ook een banner toegevoegd om het aantal wijzigingen sinds de laatste stabiele versie, de leeftijd van de stabiele versie en een link gegeven om de wijzigingen te bekijken.

Special:PendingChanges geeft pagina's weer waar niet-beoordeelde bewerkingen zijn aangebracht in de stabiele versie

De extensie FlaggedRevs creëert ook een aantal nieuwe speciale pagina's die kunnen worden gebruikt om beoordeelde en niet-beoordeelde pagina's te vinden en te beheren:

Special:UnreviewedPages bevat ook het aantal gebruikers dat elke pagina op hun volglijst heeft, zodat 'backwater' artikelen kunnen worden geïdentificeerd en gevolgd; vanwege deze licht gevoelige informatie is de toegang tot Special:UnreviewedPages pagina meestal beperkt tot gebruikers die de mogelijkheid hebben om versies te beoordelen. Special:OldReviewedPages wordt gesorteerd op tijd sinds de laatste revisie werd gemarkeerd, de oudste eerst.

Special:Contributions

Schermafbeelding van Special:Contributions op een Flagged revs wiki. De dialoog "Zoeken naar bijdragen" kan worden gebruikt om alle nog niet beoordeelde bewerkingen te zien die door een bepaalde gebruiker zijn gedaan.

Special:Contributions kan worden gebruikt om nog niet beoordeelde (lopende) bewerkingen van een bepaalde gebruiker te zien.

Deze functie is nog niet beschikbaar op wiki's met Flagged-revisieën die zijn ingesteld in de beveiligingsmodus.

Algemeen overzicht

Naast deze pagina's geven verschillende andere rapporten een algemeen overzicht van het beoordelingsproces. Special:ConfiguredPages is een lijst van pagina's waar de standaard weergave-instellingen zijn overschreven door beheerders om lezers standaard altijd de "stabiele" alias te tonen of lezers standaard altijd de "'huidige alias te tonen, afhankelijk van de FlaggedRevs-instellingen van de wiki.

Tenslotte geeft Special:ValidationStatistics een samenvatting van hoe grondig elke content namespace is beoordeeld, en andere nuttige gegevens over het beoordelingsproces.

Autopromotie

Wiki's kunnen FlaggedRevs zo configureren dat bewerkers automatisch de mogelijkheid krijgen om versies te beoordelen wanneer ze aan bepaalde activiteitsdrempels voldoen.

Wiki's moeten zorgvuldig beoordelen hoe ze het best de auto-promotiefunctie kunnen configureren (indien ze er überhaupt zijn) om zo zeker mogelijk van te zijn dat de gebruiker een constructieve editor is, zonder dat ze te lang moeten wachten om gepromoot te worden. De drempelwaarden kunnen worden vastgesteld op grond van een aantal eigenschappen, waaronder:

 • Hoe oud is het account van de gebruiker (aantal dagen sinds registratie)
 • Het totale aantal bewerkingen
  • Een eis kan zijn dat deze bewerkingen consistent zijn uitgevoerd over een bepaalde periode, bijv. 20 bewerkingen verspreid over een periode van 20 dagen zouden in aanmerking komen, maar 20 bewerkingen in één keer zou niet in aanmerking komen
  • Bewerkingen uit de laatste X dagen kunnen uit de telling worden uitgesloten (om de administratie die bewerkingen te laten bekijken)
  • Een bepaald aantal van deze bewerkingen kan ook vereist zijn in "inhoud"-namespaces
 • Het aantal afzonderlijke inhoudpagina's dat de gebruiker heeft bewerkt
 • Het aantal bewerkingen dat de gebruiker heeft gedaan met een bewerkingssamenvatting
 • Of de gebruiker een Gebruikerspagina heeft en hoe groot het is (byte-telling)
 • Of de gebruiker ooit geblokkeerd is
 • Aantal teruggedraaide bewerkingen door de gebruiker (zonder de door de gebruiker zelf uitgevoerde 'reverts')
 • Hoe vaak heeft de gebruiker een samenvatting van de bewerking gemaakt (inclusief automatische)

Het mechanisme van autopromotie kan door beheerders worden aangepast, hetzij om een gebruiker te promoten die niet aan de criteria voldoet, hetzij voor het verlagen van een gebruiker die het heeft misbruikt.

De mogelijkheden van beheerders

Special:Stabilization Hiermee kunnen beheerders de weergave van afzonderlijke pagina's beheren

Hoewel de ontwikkelaars van een wiki standaardinstellingen kunnen definiëren waarvoor elke gebruikersgroep standaard een alias wordt gepresenteerd, kunnen deze instellingen worden aangepast door individuele gebruikers en voor individuele pagina's. Elke geregistreerde gebruiker kan in eigen voorkeuren instellen of die standaard de alias "huidig" of "stabiel" wil zien bij het bekijken van een artikel.

Sommige groepen op de wiki, meestal beheerders, hebben de mogelijkheid om de speciale pagina Special:Stabilization te gebruiken om de standaardweergave voor niet-geregistreerde gebruikers te bepalen. Beheerders kunnen een pagina instellen om standaard de stabiele versie weer te geven, en kunnen ook bepalen hoe de stabiele versie wordt geselecteerd, door te kiezen welke markering de voorkeur heeft.

Beheerders hebben ook de mogelijkheid om gebruikers de mogelijkheid te geven om bewerkingen te beoordelen en die toestemming in te trekken in geval van misbruik, door gebruik te maken van de Special:UserRights interface. Deze expliciete toewijzing overschrijft alle toestemming die automatisch aan de gebruiker wordt gegeven door de auto-promotie-functie; als een beheerder de beoordelingsbevoegdheden van een gebruiker expliciet heeft ingetrokken, zal de auto-promotor-functie deze niet teruggeven, en vice versa.

Huidige kleuren

Antiek wit Niet beoordeeld
Goud In afwachting
Alice Blauw Beoordeeld en gecontroleerd
Wit Geen stabiele revisie gevonden