Jump to content

Növekedés/Eredmények

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Growth/Results and the translation is 100% complete.

Ez az oldal a Növekedés funkciók használatát és hatását bemutató mérőszámokat és grafikonokat tartalmaz. Ezek az eredmények 2020 novemberében készültek.

Új szerkesztők feladatai

Az Új szerkesztők feladatai az új belépők kezdőoldalának fő funkciója. Karbantartási sablonokat használ, hogy olyan cikkeket javasoljon, melyek könnyű szerkesztéseket tartalmaznak, például másolást vagy wikilinkek hozzáadását. Az új felhasználók kiválaszthatják az őket érdeklő témákat, majd útmutatást kapnak a szerkesztés befejezéséhez, miután kiválasztottak egy cikket. Ez a funkció sikeresen eredményes szerkesztéseket generál az új belépőktől, és növeli a friss szerkesztők számát.

Összesített számok

 • 2021 januárjáig 8200 új felhasználó 56 000 szerkesztést végzett ezen a munkafolyamaton keresztül, ami 17 Wikipédián van telepítve.
 • A szerkesztések és a szerkesztők száma gyorsan nőtt, a funkció fejlesztésének és a funkció bevezetésének köszönhetően.
 • Copyediteket végeznek, linkeket adnak hozzá, és néha új tartalommal és hivatkozásokkal egészítik ki a szöveget.
 • Az új felhasználók által készített feladatok szerkesztése magas színvonalúnak tűnik. Általában az új felhasználók által végzett szerkesztések 18%-a kerül visszaállításra. Az új felhasználók által végzett szerkesztéseknek csak 12%-a kerül visszaállításra.
 • E felhasználók 21%-a 5 vagy több javasolt szerkesztést végez.
 • E felhasználók 12%-a 3 vagy több napon végez szerkesztési javaslatokat.
 • Egyes wikik nagyobb mértékben foglalkoznak az újakkal, mint mások. A perzsa Wikipédia például méretéhez képest nagyon sok javasolt szerkesztést végez.
 • Egyes felhasználók elvégeznek néhány javasolt szerkesztést, majd továbblépnek a nagyobb kihívást jelentő hozzájárulásokhoz, például a tartalom fordításához. Más felhasználók nap mint nap folytatják a javasolt szerkesztéseket.

Hatáskísérlet

A Növekedés jellemzői a fokozott aktiválás (az első szócikkszerkesztés elvégzése) és a konstruktív aktiválás (az első visszafordítatlan szócikkszerkesztés elvégzése).

Annak érdekében, hogy érthetővé váljanak a Növekedési funkciók, és különösen a "kezdő feladatok" hatásai, a funkciókat egy ellenőrzött kísérletben alkalmaztuk. Az új belépők egy része megkapta a funkciókat (a kezelt csoport), más részük pedig nem (a kontrollcsoport). A kísérlet hat hónapig tartott, és arab, vietnami, cseh valamint koreai Wikipédiákból gyűjtöttünk adatokat.

Az elemzés általánosságban azt mutatta, hogy a Növekedés funkciói javítják az új szerkesztők eredményeit. Az alábbiakban a legfontosabb pontok kerülnek bemutatásra.

 • Azok az új szerkesztők, akik megkapják a Növekedés funkciókat, 11,6% nagyobb valószínűséggel szerkesztenek először cikket (azaz "aktiválódnak").
 • Azok az új szerkesztők, akik megkapják a Növekedés funkciókat, 26,7%-kal nagyobb valószínűséggel készítik el az első "nem javított" szócikkszerkesztést.
 • Úgy véljük, hogy nagyobb valószínűséggel maradnak meg (azaz visszatérnek, és egy másik napon egy másik cikket szerkesztenek).
 • A funkciók emellett növelik a szerkesztési mennyiséget (azaz a szerkesztések számát) anélkül, hogy csökkentenék a konstruktivitást (azaz amikor a szerkesztéseket visszaállítják).

Úgy gondoljuk, hogy ezek az eredmények megerősítik, hogy a Növekedés funkciói, különösen az új szerkesztőknek szánt feladatok arra késztetik őket, hogy többet szerkesszenek, és hosszabb ideig maradjanak a wikin.

Ezen eredmények miatt úgy gondoljuk, hogy minden Wikipédiának fontolóra kellene vennie ezeknek a funkcióknak a bevezetését.

Lásd ezt az oldalt a részletes kísérleti eredményekről.

Mentorálás és súgópanel

A mentorálás modul az új szerkesztők főoldalán mindenkinek kijelöl egy mentort a regisztrált tapasztalt felhasználók listájáról. Az új szerkesztőknek így egyszerű módja van a kérdések feltevésére anélkül, hogy a wikiszöveg vitalapját kellene használnia.

A súgópanel mindig jelen van, amikor egy új felhasználó szerkeszt egy oldalt, és lehetőséget ad arra, hogy kérdéseket tegyen fel a wiki súgópaneljének. Azt is lehetővé teszi számukra, hogy súgóoldalakat keressenek.

Ezek az eredmények 2020 novemberére vonatkoznak:

 • 11 785 felhasználó 14 228 mentori kérdést tett fel.
 • A súgópanelben 1 544 felhasználó 2 029 kérdést tett fel.
 • Az új felhasználóknak körülbelül 20%-a nyitja meg a súgópanelt, és azoknak, akik megnyitják, körülbelül 50%-a lép kapcsolatba vele.
 • A súgópanel önmagában nem növeli az új felhasználók szerkesztését, de megtartottuk ezt a funkciót, mert a fent leírt, ígéretesnek tűnő új szerkesztői feladatok folyamatának részeként útmutatást nyújt.