Xem trước trang

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Page Previews and the translation is 24% complete.
Outdated translations are marked like this.
Đối với the extension that powers this feature, xem: Extension:Popups.

Tính năng Xem trước trang giải quyết vấn đề người dùng phải mở nhiều tab để tìm hiểu về các từ hoặc khái niệm có trong chủ đề chính mà họ đang đọc. Với Xem trước trang, khi người đọc di chuột lên một liên kết tới bài viết khác, một bản tóm tắt ngắn chủ đề và một bức ảnh (nếu có) sẽ được hiển thị. Người dùng có thể quyết định muốn truy cập để tìm hiểu kỹ hơn về chủ đề đó trước khi tiếp tục với bài viết hiện tại. Mô tả đầy đủ về chức năng Xem trước trang đã có sẵn. Tổng quan về tất cả các tài liệu kỹ thuật có liên quan được cung cấp tại bài blog này từ tháng 5 năm 2018.

Tính năng Xem trước chú thích là một dự án có liên quan. Tính năng này hiển thị một bản xem trước chú thích khi người đọc di chuột lên dấu chú thích. Mô tả về tính năng này có thể được tìm thấy trên trang dự án của nó. It shows a preview of a footnote whenever a reader hovers over its footnote marker. A description of this feature can be found on its project page.

Giới thiệu

Chức năng Xem trước trang được thiết kế nhằm giảm chi phí khám phá liên kết, đồng thời thúc đẩy việc học bằng cách cho phép độc giả nắm bắt bối cảnh của bài viết họ đang đọc hoặc định nghĩa một thuật ngữ, đối tượng, sự kiện hoặc ý tưởng không rõ mà không cần điều hướng khỏi chủ đề ban đầu của nó. Đối với độc giả thường xuyên, chức năng Xem trước trang sẽ giúp người dùng dễ dàng nắm bắt được tổng quan của một bài viết trước khi quyết định có truy cập đến nó hay không. Người dùng quan tâm đến việc đọc một bài viết hoàn chỉnh sẽ không bị phân tâm hay mất động lực khi xem các khái niệm lạ lẫm - họ có thể đơn giản xem trước khái niệm đó mà không cần di chuyển đến trang mới. Do đó, trải nghiệm người dùng của nhóm người dùng này sẽ trở nên trôi chảy hơn.

Trong suốt nhiều năm qua, đã có rất nhiều yêu cầu về tính năng tương tự; hiện tại đã có các phần mở rộng trình duyệt (xem danh sách) và một công cụ được sử dụng phổ biến (Cửa sổ bật lên điều hướng tập trung hơn vào biên tập viên) để giải quyết vấn đề này. Chức năng Xem trước trang lần đầu được xây dựng dưới dạng tính năng thử nghiệm vào năm 2014 (gọi là Thẻ di chuột - Hovercards) và đã nằm trong số những tính năng thử nghiệm phổ biến nhất của chúng tôi về mặt áp dụng, phản hồi người dùng và ảnh hưởng đến việc sử dụng. Trên trang thảo luận chính dành cho Hovercards, trong suốt 2 năm, rất nhiều vấn đề trên tất cả các dự án đã được xác định và giải quyết. Tương tự của Chức năng Xem trước trang cho di động, được triển khai trên ứng dụng Android vào tháng 9 năm 2015, dẫn đến việc tăng 20% số lần nhấp vào liên kết trên mỗi trang.

Bảng điều khiển cài đặt cho Chức năng Xem trước trang cho phép người dùng không đăng nhập bật tắt tính năng dựa trên tùy chọn của họ. Người dùng đã đăng nhập có thể bật hoặc tắt chức năng Xem trước trang từ mục Giao diện trong trang Đặc biệt:Tùy chọn. Nếu Cửa sổ bật lên điều hướng và Chức năng Xem trước trang được bật cùng một lúc (thường là đối với thành viên đã đăng nhập và chọn tham gia tính năng thử nghiệm), cửa sổ bật lên điều hướng sẽ được ưu tiên hơn. Để bật chức năng Xem trước trang, cửa sổ bật lên khi điều hướng phải được tắt.

Ví dụ về chức năng Xem trước trang

Thiết kế

Với phiên bản hiện tại của Xem trước trang, mỗi bản xem trước có chứa những thông tin sau:

 • Một phần trích trong đoạn văn đầu của bài viết
 • Một bức ảnh (nếu có) từ bài viết. Ảnh được hiện ngang hoặc dọc tùy theo vị trí của liên kết trong bài.
 • Một nút cài đặt cho phép người dùng bật tắt Xem trước trang
 • A portion of the first paragraph from the article
 • An image (if available) from the article. Images appear horizontal or vertical depending on the location of the link within the article.
 • A settings cog which allows users to turn Page Previews on and off

Khác biệt chính so với Cửa sổ bật lên điều hướng

 • Các popup chuyển hướng được thiết kế dành cho người dùng nâng cao và có nhiều tính năng không phù hợp với hầu hết người dùng, ví dụ như các liên kết nhanh tới các trang siêu dữ liệu như Lịch sử, Khác biệt và Đóng góp thành viên.
 • Các popup chuyển hướng hoạt động với tất cả không gian tên, và trên tất cả các dự án Wikimedia. Xem trước trang chỉ hoạt động với các liên kết không gian tên chính, và hiện chỉ có trên các Wikipedia.

Page Previews is configured to only work with mainspace links, and currently only on Wikipedias.

 • Xem trước trang được thiết kế để dễ đọc hơn. Hiện tại, kích thước phông chữ và khoảng cách của Cửa sổ bật lên điều hướng là quá nhỏ.

Currently, Nav-popups' type-size is small and the margins are tight.

 • Xem trước trang có sẵn với tất cả người dùng chứ không chỉ giới hạn cho người dùng đã đăng nhập.
 • Xem trước trang sử dụng kiểu trực quan phù hợp với cách xử lý loại bài viết
 • Xem trước trang nhấn mạnh vào hình ảnh chính để người dùng hình dung về thuật ngữ bằng cả văn bản và hình ảnh.
 • Tác vụ trong tiện ích có cảm giác không phù hợp với bối cảnh, do đó chúng ta cần kiểm tra xem những tác vụ nào thực sự hữu ích cho người đọc và biên tập viên.

Xem trước HTML

Tính đến ngày 1 tháng 3 năm 2018, các bản xem trước trang đã được hiển thị ở dạng HTML. Điều này đã giải quyết được nhiều lỗi đáng chú ý, cho phép biểu diễn chính xác các ký hiệu toán học, hóa học và các công thức khác, đồng thời đảm bảo bản xem trước được hiển thị với định dạng giống như nội dung bài viết. This resolves many outstanding bugs, provides correct representation of mathematical, chemical and other formulas, and ensures previews display the same formatting as the article content.

Cài đặt

Bật/Tắt

Người dùng chưa đăng nhập

Người dùng chưa đăng nhập có thể tắt Xem trước trang bằng cách nhấn vào biểu tượng bánh răng ở dưới mỗi bản xem trước. Nếu muốn bật lại Xem trước trang, người dùng có thể nhấn vào liên kết "$1" ở cuối bất cứ trang wiki nào. If a user wishes to re-enable Page Previews, they can be enabled via the "Thiết lập tính năng xem trước" link available at the bottom of any wiki page. Người dùng cũng có thể tắt JavaScript trong trình duyệt để tắt tính năng này vĩnh viễn.

Người dùng đã đăng nhập

Người dùng đã đăng nhập có thể điều chỉnh tùy chọn ở hai nơi. Họ có thể bật hoặc tắt Xem trước trang từ phần Giao diện trong Đặc biệt:Tùy chọn. Người dùng đã đăng nhập cũng có thể tắt Xem trước trang qua biểu tượng bánh răng ở cuối mỗi bản xem trước.

 • Nếu người dùng đã đăng nhập nhấn vào biểu tượng bánh răng cài đặt, hệ thống sẽ chuyển tới trang tùy chọn người dùng.
 • Nếu người dùng trước đó đã bật tính năng beta Hovercards, tùy chọn của họ sẽ được giữ lại và xuất hiện trong phần Giao diện của trang tùy chọn.

They may enable or disable Page Previews from the Appearance section of Special:Preferences. Logged-in users may also turn Page Previews off via the cog-icon displayed at the bottom of each preview.

 • If a logged-in user clicks on the settings cog, the system will redirect them to the user preferences page.
 • If a user previously had the Hovercards beta feature enabled, their preference will be kept and appear in the Appearance section of user preferences.

Chỉ số thành công và đánh giá tính năng

Một số thử nghiệm định tính và định lượng đã được thực hiện để đánh giá hiệu suất của tính năng Xem trước trang. Các xét nghiệm này tập trung vào các câu hỏi sau:

 • Người dùng có thích Xem trước trang và thấy nó hữu ích không?
 • Việc sử dụng Xem trước trang có làm thay đổi hành vi đọc của người dùng và có giúp họ lựa chọn chính xác hơn các bài viết mà họ mong muốn đọc hay không?
 • Việc triển khai tính năng Xem trước trang có ảnh hưởng gì đến hoạt động gây quỹ hay không?

These tests were focused on the following questions:

 • Do users enjoy Page Previews and find them useful?
 • How do Page Previews change reading behavior and do they help users be more accurate when selecting the articles they wish to read?
 • Would launching the Page Previews feature have effects on fundraising?

Thử nghiệm trên Wikipedia tiếng Hy Lạp và Catalan năm 2015

Một cuộc thử nghiệm tính năng đã được triển khai trong vòng 4 tháng trên Wikipedia tiếng Hy Lạp và Catalan. Một số vấn đề và lỗi đã được báo cáo và sự hài lòng của người dùng đã được ghi nhận thông qua một bảng khảo sát. Phản hồi của người dùng nói chung là tích cực, với đa số người dùng thấy Xem trước trang (Hovercards) hữu ích, dễ sử dụng và thú vị khi sử dụng. A number of issues and bugs were reported and user satisfaction was recorded using a survey. Users had generally favorable feedback, with the majority of users finding Page previews (Hovercards) useful, easy to use, and enjoyable to use.

Đọc kết quả chi tiết của các cuộc thử nghiệm này.

Cuộc kiểm tra Định tính năm 2016

Để xác định thái độ của người dùng đối với tính năng Xem trước trang và truy tìm thêm những thay đổi trong hành vi đọc của người đọc, một cuộc nghiên cứu trực tuyến vô tuyến không kiểm soát đã được thực hiện bằng phần mềm UserZoom. Đa số người tham gia đã tỏ thái độ tích cực đối với tính năng Xem trước trang. Bên cạnh đó, đa số người tham gia không gặp bất kỳ vấn đề gì trong việc bật và tắt tính năng này. Người dùng cũng mô tả tính năng này bằng các từ ngữ tích cực nói chung và báo cáo rằng nó không gây nhiễu đến trải nghiệm đọc của họ.

Đọc kết quả và phân tích chi tiết của cuộc thử nghiệm này.

Cuộc thử nghiệm A/B năm 2016 trên Wikipedia tiếng Hungary, Ý và Nga

Để xác định những thay đổi trong hành vi đọc và đánh giá thành công của tính năng Xem trước trang (Hovercards) trong giai đoạn thử nghiệm, ba cuộc thử nghiệm A/B đã được triển khai trên Wikipedia tiếng Hungary, Ý và Nga. Cuộc thử nghiệm A/B trên Wikipedia Hungary bắt đầu ngày 7 tháng 6 năm 2016, còn hai cuộc thử nghiệm A/B trên Wikipedia Ý và Nga bắt đầu ngày 23 tháng 9 năm 2016. The A/B test on Hungarian was launched June 7, 2016, the A/B tests on Italian and Russian were launched Sept 23, 2016.

Kết quả các cuộc thử nghiệm này cho thấy Xem trước trang tạo điều kiện cho những thay đổi tích cực trong hành vi đọc bằng cách tăng độ chính xác trong việc người dùng lựa chọn các trang họ đọc, giảm chi phí khám phá các trang khác và cho phép người dùng tập trung chọn lọc vào một chủ đề duy nhất bằng cách cung cấp bối cảnh trong trang. Trong quá trình thu thập và phân tích dữ liệu, chúng tôi gặp phải một số lỗi và vấn đề trong công cụ đo lường của mình, giúp chúng tôi cải tiến và hoàn thiện để đảm bảo các cuộc thử nghiệm tiếp theo không xảy ra lỗi. Điều này cho phép chúng tôi tinh chỉnh và nâng cao chất lượng công cụ đo lường, đảm bảo các cuộc thử nghiệm sau đó được tiến hành một cách suôn sẻ không bị ảnh hưởng bởi lỗi.

Đọc kết quả và phân tích chi tiết của các cuộc thử nghiệm này.

Cuộc thử nghiệm A/B năm 2017-2018 trên Wikipedia tiếng Anh và Đức

Từ tháng 10 đến tháng 11 năm 2017 và từ tháng 12 năm 2017 đến tháng 2 năm 2018, chúng tôi đã triển khai hai cuộc thử nghiệm A/B để đánh giá hiệu suất của tính năng trước khi phát hành trên hai dự án này. The results, described in more detail in the report, displayed a decrease in pageviews, but an overall increase in the number of distinct pages that readers interact with, indicating that they are more likely to explore a larger variety of topics when the feature is on. We also noted decreased usage of the back button and very low rates of disabling the feature. In addition, we ran a number of fundraising tests on enwiki.

Improvements since English Wikipedia discussion from April 2016

During the discussion from April 2016, a number of bugs, improvements, and other requests were identified which we have addressed in the following ways:

Previews “getting stuck” in the open position

 • We have since refactored our code and this is no longer an issue

Bolded text and mathematical formulas not appearing within the preview

 • Currently, previews display in HTML and content is true to the article content

A means to disable the feature from the card itself

 • Logged-in and logged-out users can now disable the feature by selecting the settings gear within the card itself.

A means to make sure page previews do not interfere with navigational popups

 • Logged-in users may either have navigational popups or page previews.

If you’re a navpopups user, you will not be able to enable page previews unless you turn off navpopups first, and vice versa

Providing more thorough research and A/B test results, performing a large-scale A/B test on English Wikipedia

 • Since the discussion, we have performed two series of A/B tests, the first on Hungarian, Russian, and Italian Wikipedias.

And the second on English and German Wikipedias.

Limiting performance impact

 • We have worked with our performance team to minimize any issues page previews.

A dashboard with detailed information on feature performance was created.

Providing a way to enable the feature for anonymous users only

 • This is ready as well.

As of March 2018, the feature is enabled by default for anonymous users on all Wikipedias except English and German

Providing data on how often users disable the feature

 • For both of our 2017/18 A/B tests, the disable rate was around 0.01%.

Because the rate had been similarly low in earlier A/B tests, we also did a qualitative test to confirm that users did not have problems enabling or disabling the feature.

Our conclusion is that people know how to turn the feature off without difficulty but do so at extremely low rates.

Providing information on whether the feature was considered a nuisance

 • Based on our qualitative testing, we concluded that tested users did not find the feature distracting, or a nuisance.

Disabled pages

For security reasons, Page Previews won't be loaded on certain special pages. We refer to these pages as "disabled pages". The initial version of this can be found here: task T170893.

Future Iterations and Potential Improvements

Following the general launch of Page Previews, we are planning on iterating on the feature to add functionality. These items will include:

 • Configuration of images and other settings:
  • a number of users have requested making images configurable within Page Previews.

Request declined: [[1]]

 • Article titles - currently, only the summary of the article is available within Page Previews.

As an iteration, we would like to display the title of each article along with its summary

The project page for the Reference Previews feature has more details.

 • Integrate with Navigation Pop-ups - we would also like to expand the configuration of Page Previews to include some of the functionality planned in navigation pop-ups.
 • Interacting with Page Previews text - a number of requests for interacting with preview text have been filed, including being able to copy and paste the text or export the text as a form or article summary.

More info here (phab:T146097)

 • Integrating with Wiktionary items to provide definitions on hover.
Why Page Previews?
This is a feature intended to improve the experience for any reader who normally would have clicked on a blue link in Wikipedia because they needed an overview (definition) of that entity.

It's inspired by one of the most popular gadgets, Navigation popups.

How do we measure Page Previews performance?
The theory of impact for Page Previews is that they lower the cost of exploring a link.

This should mean that users are less inhibited and more focused when exploring links. We should see that the overall links clicked + (non-accidental) hovers exceed the number of links clicked without Page Previews. This is what success looks like. There are also some indications of failure that we will look for:

 • hovers can be accidental - we need to measure normal dwell time in a controlled condition to ensure that the likely rate of accidental hovers is not too high.

To give an example, if a user must dwell on a link for 250 msecs before a hover shows, then we would want to make sure that there are not a large number of users who tend to dwell on a link for more than 250 msecs without clicking it.

 • Page Previews could lead to fewer page views, because the user gets the information that they need from the preview- this is not a problem, but we want to make sure that the decrease (if any) does not result in significantly less editing or fundraising.
 • the % of hovers that result in a user continuing to the page is high - this would suggest that most people wanted to go to the page anyway.

If this is the case, then the hover is likely just adding an unnecessary step. We expect some significant % of click throughs for hovers. It is ~60% on Android for a similar feature, but we expect it to be lower on desktop.

 • the percentage of users who disable Page Previews is low (given that users are aware on how to disable the feature) - this suggests that users enjoy the feature.
Is this enabled by default for logged-in users?
No.

If you had the feature enabled as a Beta feature you will still have the feature enabled. See Preferences>Appearance>Reading preferences to change the setting.

What if I have Navpops enabled by default?
If you have Navpops enabled, Page Previews are automatically disabled.

You will have to disable Navpops in order to experience Page Previews. This is an intentional decision to ensure that Navpop users' do not have their preferences interrupted. Note: for certain browsers, you might have to clear your browser cache first for the change to take place.

How many options do I have in Page Previews preferences?
Right now, Page Previews will either be turned on or off by a user.

The option to turn them off lives in each hover event. So at each hover event, a user can decide that they are no longer interested. For logged-in users, Page Previews may be re-enabled from user settings under the section titled "Appearance". For logged-out users, Page Previews may be re-enabled by selecting the "Enable Previews" link at the bottom of the page.

At the project level, administrators can determine how long a user should dwell on a link before a hover is triggered. If a project wants to be conservative, the lag can be longer. WMF will have a recommendation as to optimum dwell time that provides the best user experience while minimizing accidental hovers.

Why can't users just turn on Page Previews if they want them?
Unfortunately, there is no good way to tell users about a new feature without showing it to them first.

Central notice banners have been suggested, but running them for 2 weeks would not solve the needs of future users and we do not want to run them continuously. Notifying a user of a new feature is best done using a...hover-over.

What impact to Page Previews have on page views?
According to A/B tests we did not see a large decrease in session depth across all Wikipedias.

Average session depth (average number of pages viewed per session) remained relatively equal between the Previews on and off groups.

What about accessibility?
Page Previews only activate when the focus/hover state occurs over a link.

They are usable for people who use keyboard navigation. For screen readers, Page Previews have proper WAI-ARIA semantics declaring them as tooltips. In short, screen reader software ignore Page Previews.

If I have Page Previews feedback or if I have a suggestion for making them better, where should I go?
The Page Previews continues to show an old version of a page. What can I do?
The Page Preview shows a cached version of a page. If the page has been edited and you want Page Previews to show the new version right away, you can purge the page.
How can I exclude certain page images?
See Extension:PageImages for details.

Code

Main page: Extension:Popups
Analytics and instrumentation
 • Page Previews were instrumented to measure various aspects of usage.

Please see the Tiện ích mở rộng:Cửa sổ bật lên extension page for details and feel free to ask any clarifying questions.

 • To measure content usage via Page Previews, in an aggregated way that is compatible with the existing Pageviews data, a separate instrumentation was set up that went live in April 2018. There are plans to make some of this data public for the benefit of e.g. Wikipedia editors and academic researchers.

Project-level rollout discussions

Rollout Update July 2018

Page previews are now available on all Wikipedias. The feature is on by default for anonymous users and newly created accounts and off by default for accounts created before July 10, 2018.

Rollout Update April 2018

The next step of the rollout for English and German Wikipedias is planned for the first half of April 2018. This deployment will include turning the feature on by default for logged-out users. This will mean no changes for logged-in users. The feature will be off by default for logged-in editors, unless currently enabled. If you would like to enable it, it is available in your Preferences under “Appearance”. If you have the feature enabled already, it will stay on.

In terms of future changes for logged-in users, we have a few options we will be requesting feedback on:

 • Keep the feature off by default for logged-in users.
 • Turn the feature on by default for new accounts only.

Currently, when users move from being readers to contributors and create an account, the feature will seem to vanish, and that would be confusing.  As a further step in the feature rollout, we plan to change this configuration and enable the feature for all new accounts.

 • Turn the feature on by default for existing logged-in users (Even if it were enabled for everyone, it would still be automatically suppressed for anyone who uses NAVPOPS.)

Rollout Plan

We began rolling out to Catalan, Greek, Hungarian, Italian, and Russian Wikipedias in early 2017. Data from the A/B tests represented highly favorable views of the feature. After this, we would like to continue rolling out in stages to other Wikipedias as described in the table below.

Code Language Phase Onboarding Success Dates
ca Tiếng Catalan 0 [1] tháng 3 2017
el Tiếng Hy Lạp 0 [2] tháng 3 2017
it Tiếng Italy 0 [3] tháng 3 2017
he Tiếng Do Thái 0 [4] tháng 3 2017
hu Tiếng Hungary 1 [5][6] tháng 3 2017
- All other Wikipedias except the remaining top 6 1 [7] tháng 7 2017
ja Tiếng Nhật 1 [8] tháng 8 2017
es Tiếng Tây Ban Nha 1 [9] tháng 8 2017
fr Tiếng Pháp 1 [10] [11] tháng 8 2017
de Tiếng Đức 2 [12] tháng 4 2018
en Tiếng Anh 2 [13] tháng 4 2018

Onboarding Experience

The onboarding experience for the feature will depend on the consensus of each community on having Page Previews on by default or providing users with an onboarding experience during which they can reject the feature.

Xem thêm

 • virtualpageview_hourly (documentation of a - so far internal - dataset recording aggregate frequencies of seen page previews)
 • Navigation popups - the editor-focused gadget, started in 2005 by Lupin, available at most wikis

Tham khảo