新编辑者体验

From MediaWiki.org
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page New Editor Experiences and the translation is 88% complete.

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎dansk • ‎français • ‎čeština • ‎ไทย • ‎中文 • ‎日本語 • ‎한국어
我們在南韓/捷克共和國研究的結案報告

新編輯者體驗(New Editor Experiences)是維基媒體基金會的計畫,主旨在實驗能夠更加吸引和留住新手編輯在中型維基百科的方式。

根據我們的研究,新編輯者的人格分類(personas)

為了做出分類,至關重要的是學習新編輯者他們本身以及跟他們一同工作的既有編輯者經驗。我們透過主導在捷克共和國和南韓的設計研究按開始,這包含了訪問在韓文和捷克文維基百科的64位編輯者。

2017年8月,我们发布了研究结果,我们目前正在通过与WMF工作人员以及捷克和韩语社群成员进行一系列讨论和研讨会来开始项目的开发阶段。这些研讨会将深入讨论研究结果以及如何解决这些研究结果。

如果您有任何问题,意见或有兴趣与我们合作,我们很乐意听取您的意见!您可以在这里使用讨论页面或直接联系Neil Patel QuinnAbbey Ripstra

研究方法

主条目: m:Research:New editor experiences, 2017

我们的设计研究于2017年5月至7月在一家名为Reboot的公司的帮助下进行。我们对新编辑以及经常与新编辑进行过互动的经验丰富的编辑进行了面对面访谈。

Our research focused on the Korean Wikipedia (we traveled to South Korea May 17–30 and did 30 interviews) and the Czech Wikipedia (we traveled to the Czech Republic June 13–27 and did 34 interviews). For details of how these were selected, see community selection.

有关我们研究方法的更多详细信息,请参阅4月份准备的研究框架

研究结果

我们从研究中得出以下主要发现; 有关更多详细信息,请参阅完整报告

  1. 人们出于各种原因编辑维基百科,除了编辑维基百科之外,其中大多数都是使用。
  2. 维基百科的重要性是它吸引新编辑的最大优势和最大弱点
  3. Inspiring, trusted, and well-connected intermediaries are a critical asset in recruiting and supporting new editors.
  4. As readers, many editors see the Korean and Czech Wikipedia as limited, and seamlessly supplement their information with more comprehensive or deep sources. This means that as editors, they are less likely to contribute to those Wikipedias because the content gap that needs to be filled feels too large. This perception creates a vicious cycle that prevents medium-sized wikis from reaching a critical mass of value.
  5. The complexity and separation of how Wikipedia is made, and the community behind it, make it difficult to convert readers to editors, and new editors to experienced editors.
  6. 人们必须对其内容知识充满信心才会编辑维基百科。
  7. Successful editors tend to build their 'contribution skills' through iterative, progressive learning in safe spaces where the stakes are lower.
  8. 新编辑最大的挑战不是技术问题,而是概念问题。他们很难学习维基百科的方针以及如何通过“维基百科的方式”塑造内容。
  9. 编辑过程和支持它们的机制(例如与其他编辑器,帮助页面的通信)不直观或不可发现,使新编辑难以学习和进步。
  10. 新编辑在维基百科之外寻求帮助,因为他们更喜欢有针对性的,有时是个人的支持。
  11. The way in which a piece of feedback is framed is critical to whether it encourages new editors to continue the Wikipedia journey or disempowers and discourages them from further contributions.

焦点

根据研究结果和与捷克和韩语社群成员的磋商,核心小组暂时选择以下两个重点作为优先解决的问题。

以类似的方式,该团队选择以下策略作为解决上述重点的最有希望的方式:

  • 上下文帮助:自动向新用户提供与他们当时正在进行的活动相关的少量帮助。
  • 人员帮助和指导:来自经验丰富的编辑的一对一帮助,无论是面对面还是在线。
  • 任务建议:针对特定任务(包括小贡献)的建议,新编辑可以根据他们的兴趣,能力或最近的贡献来做。
A diagram showing the relationship of our goal, strategic focuses, and tactics.

团队成员

自2017年2月以来,该项目由首席设计研究员Abbey Ripstra和产品分析师Neil Patel Quinn管理。其执行发起人是首席产品官Toby Negrin。

目前该项目的主要贡献者包括:

  • Daisy Chen, 设计研究员
  • María Cruz, 沟通和宣传产品经理
  • Benoît Evellin, 社群关系专家
  • Yongmin Hong, 韩语社群大使
  • Sati Houston, 授予影响战略家
  • Pau Giner, 高级用户体验设计师
  • Joe Mattazoni, 产品经理
  • Alex Stinson, 社群项目策略师
  • Martin Urbanec, 捷克语社群大使, Wikimedia Česká republika
  • Ben Vershbow, 牵头项目经理

过去的主要贡献者包括:

  • Amir Aharoni, 产品分析师
  • Juliet Barbara, 通讯主任
  • James Forrester, 高级产品经理
  • Grace Gellerman, 项目经理
  • Aaron Halfaker, 首席研究科学家
  • Rita Ho, 高级用户体验设计师
  • Jonathan Morgan, 高级设计研究员
  • Melody Kramer, 受众发展经理
  • Ed Sanders, 首席软件工程师
  • Sherry Snyder, 社群联络员
  • Nick Wilson, 社群联络员

对于在捷克共和国和韩国进行研究的团队,请参阅meta:Research:New Editor Experiences, 2017


发展观念

一些WMF团队和社群成员将参加计划于2017年9月至11月举办的一系列研讨会,以探讨问题和解决方案。

特别是,作为年度计划的一部分, WMF贡献者团队计划在本财政年度开展产品开发工作。开发的技术工具可能针对新的贡献者或与他们交互的有经验的编辑,或两者兼而有之。

跟进研究

新编辑需要什么才能成功?

在完成上述研究和概念开发研讨会后,对“新编辑需要什么才能成功?” 进行了跟进研究。这项工作的成果提供了新编辑在他们在用户行程中向维基百科提供内容时的需求和挑战的详细列表。完成这项工作是为了支持增长团队建立解决方案。

本研究的两个部分

  • Listing the challenges and then defining the needs of new editors as they move through their user journey to begin contributing content to Wikipedias. This was done by reviewing all the notes documents from field interviews with new editors in Czech Republic and South Korea, and pulling out the more detailed challenges and needs that informed the research findings described above.
  • Working with our ambassadors and the mentors in Czech, Korean and French Wikipedia communities who provided:
    • lists of the questions new editors ask, arranged by frequency (very frequent, frequent, and not frequent)
    • lists of the challenges that the same mentors from the same communities perceive new editors having(also arranged by frequency).

All this content was organized and summarized to create the design tools below.

交付成果

参见