Jump to content

Help:Temporärt bevakade sidor i bevakningslistan

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Watchlist expiry and the translation is 100% complete.

Översikt

En ny funktion för bevakningslistan introduceras i MediaWiki 1.35 : Temporärt bevakade sidor i bevakningslistan Med den här funktionen kan man välja att bevaka en sida en begränsad tidsperiod. När bevakningsperioden har gått ut, tas sidan automatiskt bort från din bevakningslista. Man kan uppdatera bevakningsperioden när som helst, och till och med ändra från temporärt till permanent status. Temporärt bevakade sidor representeras oftast av en halvt ifyllt stjärna (till skillnad från en hel stjärna, som representerar permanent bevakade sidor).

Skulle man vilja fortsätta bevaka sidor permanent behöver man inte ändra något i sin nuvarande process. Användarflödet för permanent bevakade sidor förblir intakt.

Hur bevakar man sidor permanent

Det finns tre huvudsakliga sätt att bevaka sidor permanent. Alla dess metoder följer samma sätt som man permanent kan bevaka en sida på, förutom att man nu har möjligheten att bevaka en sida temporärt.

Bevaka via stjärnan eller "Bevaka"-länken (tillgänglig i stationär och mobil vy)

 1. Klicka på stjärnan (Lägg till den här sidan i din bevakningslista) eller "Bevaka"-länken längst upp på sidan.
 2. Du får se att sidan bevakas permanent som standard.
 3. Du får se en pop-upp med en rullgardinsmeny som heter "Tidsperiod för bevakningslistan:". Välj en av tidsperioderna i menyn. Ditt val sparas automatiskt.
 4. Du kan avvisa menyn genom att klicka på den, eller vänta på att den försvinner av sig själv efter några sekunder.
  1. Om du sparar en temporärt bevakad period via stjärnan men stjärnan förblir helt ifylld, rekommenderar vi att du laddar om sidan och försöker igen.
 5. Om du vill bevaka en sida permanent (och inte temporärt) via stjärnan eller "Bevaka"-länken behöver du inte förändra något din nuvarande process. Rullgardinsmenyn väljer "Permanent" som standard.

Bevaka via källredigering (tillgänglig stationärt)

 1. Om du för närvarande redigerar en sida och du använder källredigeraren, skrolla längst ner på sidan och bocka i "Bevaka denna sida". Notera att 2017 års wikitextredigerare stöds inte.
 2. Välj en av tidsperioderna i rullgardinsmenyn och klicka på "Publicera ändringar".
 3. Obs: om du vill bevaka en sida permanent (och inte temporärt) när du redigerar behöver du inte förändra din nuvarande process. Rullgardinsmenyn väljer "Permanent" som standard, så du kan bocka i bevaka sidan och klicka på "Publicera ändringar".

Bevaka via action=watch (tillgänglig för stationär och mobil vy)

 1. Besök valfri action=watch-version på en sida. Man kan nå detta genom att högerklicka på stjärnan (title=Lägg till den här sidan i din bevakningslista) eller "Bevaka"-länken. Du kan också direkt nå action=watch-sidan genom att skriva in den relevanta webbadressen.
 2. Välj en av alternativen i "Tidsperiod för bevakningslistan:"-rullgardinsmenyn, och klicka på "Bevaka".
 3. Obs: om du vill bevaka en sida permanent (och inte temporärt) på action=watch page behöver du inte förändra din nuvarande process. Rullgardinsmenyn väljer "Permanent" som standard, så du kan helt enkelt klicka på "Bevaka".

Hur ändrar man bevakningsperiod

Du kan ändra bevakningsperioden närsomhelst, antingen till en ny temporär period eller till en permanent period. Det finns flera sätt att göra det här på som beskrivs nedan:

 1. Via stjärnan eller "Bevaka"-länken (stationär och mobil): Om du bevakar en sida temporärt och klickar på stjärnikonen (title=Lägg till den här sidan i din bevakningslista) eller "Bevaka", kan du ta bort den första bevakningsstatusen och återbevaka sidan med en ny varaktighet. To be clear, you are not changing the watch period, you are unwatching the page and then "rewatching" it, possibly with a different watch period.
 2. Via wikitextredigeraren (stationär): Om du redigerar en sida med wikitextredigeraren kan du ändra det nuvarande urvalet i rullgardinsmenyn till en annan tidsperiod. Det nya valet uppdateras så fort du sparar dina ändringar. Notera att 2017 års wikitextredigerare inte stöds.
 3. Via action=watch (stationär och mobil): Du kan besöka webbadressen för action=watch som associeras med en sida för att ända bevakningsvalet. Du kan dessutom besöka action=unwatch-versionen av sidan för att sluta bevaka sidan och välja ett nytt val.

Hur övervakar jag temporärt bevakade sidor?

Det finns inget sätt att motta aviseringar när en sida kommer gå ut eller har gått ut från din bevakningslista. Men det finns däremot flera sätt att spåra och övervaka temporärt bevakade sidor som vi beskriver nedan.

 1. Via stjärnikonen eller "Avbevaka"-länken (stationärt): Om du temporärt bevakar en sida, lägg musen över stjärnikonen (title=Lägg till den här sidan i din bevakningslista) eller "Avbevaka"-länken för att se hur många dagar det är kvar på bevakningsperioden.
 2. Via rullgardinsmenyer (stationärt): Du kan se hur många dagar det är kvar i rullgardinsmenyn "Tidsperiod för bevakningslistan:". Denna meny är tillgänglig när man redigerar en sida i källtextredigeraren eller när du besöker en action=watch-sida som redan bevakas.
 3. Via klockikonen (stationär och mobil vy): På Special:RecentChanges, Special:RecentChangedLinked och Special:Watchlist kan du se en klockikon för alla temporärt bevakade sidor. För användare i stationära vy, när man håller musen över klockikonen kan man se hur många dagar det är kvar på bevakningsperioden. För användare i mobila vyn, när man klickar på klockikonen ser man hur många dagar det är kvar på bevakningsperioden.
 4. Via redigering av bevakningslistan (stationär och mobil by, avancerat läge): Man kan se alla temporärt bevakade sidor i Special:EditWatchlist, sorterade efter utgångsdatum. Objekten som kommer gå ut först finns högst upp i listan. Objekten som bevakas tills vidare förblir sorterade i alfabetisk ordning, och visas under de temporärt bevakade sidorna. Notera att denna funktion finns tillgänglig i avancerat läge för mobila användare. För att aktivera avancerat läge, gå till dina inställningar i mobila vyn och välj "Avancerat läge".

Radera, flytta, skrivskydda, blockera, ladda upp, rulla tillbaka, osv.

Ny bevakningsperiod

Man kan inte ange ett bevakningsperiod eller ändra en befintlig bevakningsperiod när man utför vissa åtgärder, som när man raderar, flyttar, skrivskyddar, laddar upp, rullar tillbaka, osv. Man kan däremot välja att modifiera bevakningsstatusen efter att åtgärden utförts. Gå till avsnittet ovan "Hur man temporärt bevakar sidor " för instruktioner om hur man gör detta.

Befintliga bevakningsperioder

Om du redan har valt en temporär bevakningsperiod för en sida och du bockar i rutan "Bevaka denna sida" när du utför en åtgärd (som att radera, flytta, skrivskydda, blockera, ladda upp, osv), kommer den temporära bevakningsstatusen bevaras. Detta stämmer också för automatiska tillbakarullningar på bevakade sidor. Om någon annan väljer att utföra en åtgärd (som att radera, flytta, osv.) på en sida du temporärt bevakar, kommer bevakningsstatusen också bevaras. Om en sida flyttas, kommer både källsidan och den nya sidan behålla samma temporära bevakningsstatus. När du flyttat en sida kan du modifiera bevakningsperioderna separat för källsidan och den nya sidan.

Begränsningar av funktionen

Kan inte vara standard

Det går inte att göra temporär bevakning till standard när man klickar på stjärnikonen. Varje gång man bevakar en sida är det standard med permanent bevakning och varje gång behöver du ändra det till en temporär tid.

Mobilt stöd

Man kan temporärt bevaka en sida via dess stjärnikon och action=watch-sida i mobilvyn. Man kan däremot inte temporärt bevaka en sida via mobilapparna, då apparna för närvarande inte stödjer möjligheten att bevaka sidor.

VisualEditor-beteende

Om du redigerar en sida i VisualEditor kan du inte välja en temporär tidsperiod via "Bevaka denna sida"-rutan när du sparar ändringar. Om du däremot redan temporärt bevakar en sida när du redigerar i VE och har valt "Bevaka denna sida" kommer din nuvarande bevakningsperiod bevaras.

Berätta vad du tycker

Det här är en ny funktion så den kan fortfarande ha oönskade effekter eller problem. Av den orsaken uppmanar vi dig starkt att dela med dig av vad du tycker (vi vill höra från dig!). Tack på förhand, vi ser fram emot att höra dina åsikter på projektets diskussionssida!