Jump to content

Help:VisualEditor/Визуалният редактор в Уикиизточник и Уикиречник

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/The visual editor at Wikisources and Wiktionaries and the translation is 93% complete.

От април 2016 г. Уикиизточник и Уикиречник разполагат с визуален редактор (Визуален редактор) като бета функция. Можете да го използвате във всички именни пространства за съдържание. (Моля, имайте предвид, че редакторът все още има нужда от развитие, за да работи по-добре с някои от проектите.)

  1. За да го активирате: отидете на раздела Бета функционалности на вашите Настройки и изберете ⧼visualeditor-preference-core-label⧽.
  2. За да изберете настройките си за редактиране: отидете в раздел Редактиране, намерeте Режим на редактиране: и изберете предпочитаната си настройка. Може да изберете дали искате да виждате само раздел за редактиране с визуалния редактор, или предпочитате да виждате и двата рздела "Редактиране на кода" и "Редактиране" (първият отваря уикитекстовия редактор; а вторият - визуалния).

Можете да научите повече за системата "единствен раздел за редактиране" на mediawiki.org. Тази страница описва в детайли как да сменяте редакторите чрез бутоните върху лентата с инструменти.

Всички редакции, направени с визуалния редактор, ще бъдат маркирани с "Визуален редактор" в последни промени, списъци за наблюдение и истории на страници. За достъп до Потребителското ръководство за визуалния редактор, щракнете върху иконата "(?)" в лентата му с инструменти. Ако желаете да промените настройките си, редактирате или деактивирате визуалния редактор, можете да го направите в рамките Ако желаете да промените настройките си, редактиране или да забраните визуален редактор, това може да бъде направено в рамките на "Редактиране" във вашите настройки.

На mediawiki.org се намира кратко ръководство, което можете да следвате (все едно е "контролен списък"), за да се запознаете с необходимите неща за адаптирането на визуалния редактор към нуждите на общността ви; и по-специално системата му за цитиране.

Language

Ако можете да преведете от английски на други езици, или знаете някой, който може, моля, последвайте препратките по-долу. Ще помогнете на общността си да получи възможно най-добрия опит, когато стане дума за интерфейсни съобщения и документи, свързани с визуалния редактор. След като кликнете върху някоя от препратките, вашия език трябва да бъде на разположение от падащото меню в дясно. След като го изберете, ще видите документа на английски език, заедно с вече извършения превод на вашия език. Можете да добавяте нови преводи или да изменяте съществуващите. Интерфейсните съобщения се намират на https://translatewiki.net; ако преди това не сте не сте превеждали там, то първо се нуждаете от потребителска сметка. Ръководството за потребителя се намира на Mediawiki.org, за достъп до което можете да използвате вашия профил в Уикипедия. Добре дошли сте, ако искате да се свържете с връзки с общността, когато имате нужда от помощ.

Contact

Моля, ако видите проблеми, съобщавайте ги на Phabricator, новата система за проследяване на грешки или на централната страница за обратна връзка (на всеки език) на mediawiki.org. Също така има и посветена на темата нишка от разговори на Уикиизточник на английски език. При спешни случаи (като неочакван бъг, причиняващ големи проблеми), моля свържете се с Джеймс Форестър, Продуктов мениджър за визуалния редактор, на jforrester@wikimedia.org или в IRC-канала в #mediawiki-visualeditor.

Внедряването на визуалния редактор в Уикиизточник е възможно благодарение на усилията на разработчиците-доброволци Tpt and Coren, подкрепени от Catrope, Jdlrobson и Jdforrester на Хекатона на Уикимедия 2016.

Весело редактиране!