Jump to content

Help:VisualEditor/De visuele tekstverwerker van Wikisources en Wiktionaries

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/The visual editor at Wikisources and Wiktionaries and the translation is 100% complete.

Wikisource en Wiktionaries beschikken over de VisualEditor (Visuele tekstverwerker) als een Betafunctie sinds april 2016. U kunt het gebruiken op alle namespaces met inhoud, met uitzondering van de namespaces Page op Wikisource en de namespace main op Wiktionary. (Voor deze projecten is er op dit gebied nog wat ontwikkeling nodig.)

  1. Inschakelen: ga naar de tab Bètafuncties van uw Voorkeuren en kies ⧼visualeditor-preference-core-label⧽.
  2. Kies uw instelling voor het bewerken: ga naar de tab Bewerken, zoek Bewerkingsmodus: en kies de instelling van uw voorkeur. U kunt kiezen of u alleen de tab van de VisualEditor wilt zien of beide tabs, de "Brontekst bewerken" en de "Bewerken" (voor resp. starten van wikitext editor en de VisualEditor).

Meer informatie over een tab voor het bewerken. Daar wordt het wisselen tussen de editors toegelicht.

Alle bewerkingen met de VisualEditor krijgen met merkje "Visuele tekstverwerker" bij de Recente wijzigingen, volglijsten en in de pagina geschiedenis. Om naar de Gebruikershandleiding van VisualEditor te gaan, klik op de icoon "(?)" in de eigen werkbalk. Als u uw instellingen voor het bewerken wilt aanpassen of de VisualEditor wilt uitshakelen, dan kan dat bij "Bewerken" in de Voorkeuren.

Er is een korte handleiding op mediawiki.org die u als een soort afvinklijst kunt gebruiken om te kijken hoe uw gemeenschap op uw wiki de VisualEditor kan gaan invoeren, en hoe u dan het deel referentie / citeren kunt inrichten.

Taal

Als u zelf of iemand anders nog vanuit het Engels naar het Nederlands wilt vertalen of een taalfoutje ziet, bekijk dan de volgende links. Het gebruiken van iets gaat vast gemakkelijker als de getoonde taal de eigen taal van uw gemeenschap is en de zinnen een beetje logisch lopen. vertalingen (ook documentatie) behorend bij de VisualEditor. Na het klikken op een link zou uw taal beschikbaar moeten zijn in het rechter dropdown menu. Na het selecteren ziet u het document aan de ene kant in het Engels en aan de andere kant met de huidige vertaling naar uw taal. U kunt nu vertalingen toevoegen of wijzigen. De interface staat op https://translatewiki.net; u heeft een account nodig als u daar nog niet eerder actief bent geweest als vertaler. De gebruikersgids op MediaWiki.org, u kunt daarvoor u gewone Wikipedia account gebruiken. U kunt contact opnemen met een lid van de gemeenschap als u ondersteuning nodig heeft.

Contact

Als u een probleem ontdekt, dan kunt u ze in Phabricator melden of op de centrale feedback pagina (in uw eigen taal) op mediawiki.org. Een draadje hiervoor op de Engelse Wikisource. Als er een groot niet persoonsgebonden probleem optreedt, door een ernstige fout, neem dan contact op met James Forrester, Productmanager van de VisualEditor, via jforrester@wikimedia.org of op IRC het #mediawiki-visualeditor verbinden kanaal.

Het introduceren van de VisualEditor op Wikisource is mogelijk gemaakt door de vrijwillige inspanningen van de ontwikkelaars Tpt en Coren, ondersteund door Catrope, Jdlrobson en Jdforrester op de Wikimedia Hackathon 2016.

Veel plezier bij het werken met de VisualEditor!