Help:Undersidor

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Subpages and the translation is 92% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD OBS: När du redigerar denna sida samtycker du till att släppa ditt bidrag under CC0. Se hjälpsidorna för Public Domain för mer information. PD

Undersidor introducerar viss hierarkisk organisation på wikisidor, med nivåer av hierarkin särskild av snedstreck (/).

Var det fungerar

Som standard är MediaWikis undersidefunktion avstängd i huvudnamnrymden, men kan användas på diskussionssidor och användarsidor. Läs Help:Namnrymder för en beskrivning av namnrymderna och $wgNamespacesWithSubpages för att ta reda på hur man ändrar standardbeteendet. I namnrymderna där funktionen av avstängd kommer snedstreck (/) inom ett sidnamn helt enkelt vara en del av sidnamnet och inte göra något.

När undersidor aktiverats i namnrymden kommer snedstreck i titeln på en sida alltid göra att sidan blir en undersida. Om du inte vill det kan du #Komma runt undersidor med alternativ tecken.

Hur det fungerar

Snedstreck (/) inom ett sidnamn bryter rekursivt upp sidan i förälder- och undersidor, t.ex.:

Relationer mellan sidor
Help:Subpages /sub /sub/subi /sub/sub1/sub /sub/sub1/sub/sub
NUVARANDE SIDA barn barnbarn barnbarnbarn barnbarnbarnbarn
förälder NUVARANDE SIDA barn 1 barnbarn barnbarnbarn
barn 2 barnbarn barnbarnbarn
farfar förälder NUVARANDE SIDA barn barnbarn
gammelfarfar farfar förälder NUVARANDE SIDA barn
gammelgammelfarfar gammelfarfar farfar förälder NUVARANDE SIDA

Man kan länka direkt till valfri sidas undersida med vanliga dubbla hakparenteser, genom att ange sidans fullständiga namn – med snedstreck(en) och de individuella undersidornas namn. Man kan också länka från en sida till en av dess egna undersidor med särskilda genvägar, som beskrivs på Help:Länkar.

Det finns magiska ord för att dela upp en undersidas namn, som {{BASEPAGENAME}} och {{SUBPAGENAME}}, och parser-funktionen {{#titleparts:}} för bättre kontroll.

Notera att tecken efter snedstrecket i sidnamnet är skiftlägeskänsliga så även begynnelsebokstaven.

Länkstigar som länkar ihop alla föräldrasidor som finns visas automatiskt längst upp på varje undersida. Dessa länkar visas däremot inte om föräldrasidorna ännu inte skapats eller om undersidefunktionen inte är påslagen.

Då de automatiska länkstigarna inte är en del av sidans innehåll hamnar inte föräldrasidor i länkstigar i Vad länkar hit och Relaterade ändringar.

Om du flyttar (byter namn) en föräldrasida kommer du få se en lista över undersidor, och användare med användarrättigheten move-subpages (flytta aundersidor) har möjligheten att automatiskt flytta undersidorna (upp till 100).

Använda undersidor

Det finns flera användningsområden för undersidor. Vissa av de typiska sätten att använda undersidor är för att:

  • skapa arkiv över gamla diskussioner under en diskussionssida
  • skapa sandlådor under en användarsida
  • skapa olika språkversioner av ett dokument på flerspråkiga wikier
  • skapa en mallundersida för dess dokumentation, för dess sandlåda, för att testa den och för undermallskod.

Undersidor är användbara för att hierarkiskt organisera information. Å andra sidan tenderar undersidor att ha långa namn som är svårare att komma ihåg, så det kan vara användarvänligare att inte använda dem så mycket. Du kan också organisera sidor med kategorifunktionen, som är lämpligare för att skapa hierarkiska nätverk av information.

Visa undersidor

Undersidor kan listas helt enkelt genom att infoga Special:PrefixIndex, så här:

{{Special:PrefixIndex/Help:Subpages/}}

Vilket ger detta:

Då det magiska ordet {{FULLPAGENAME}} matar ut den nuvarande sidan är {{Special:PrefixIndex/{{FULLPAGENAME}}/}} den allmäna wikimarkeringen för att visa alla undersidor hos den nuvarande sidan. Man kan passera parametrar i detta, t.ex. {{Special:PrefixIndex/{{FULLPAGENAME}}/ |hideredirects=1 |stripprefix=1}}

Undersidetilläggen, såsom Extension:SubPageList , låter dig anpassa hur undersidor visas.

Kringgå undersidor med alternativa tecken

Som en konsekvens av att snedstrecket används som ett reserverat tecken när undersidor är påkopplat kan ett alternativt tecken behövas. Bakstreck (\) behandlas som normala tecken i sidnamn och kan användas istället för vanliga snedstreck. Dessutom, som ett yxigt hack, kan istället ett tecken som liknar snedstrecket användas, såsom "big solidus" (U+29F8), vilket blir Foo⧸bar (jämf. ett riktigt snedstreck: Foo/bar) eller solidus (U+2044), vilket blir Foo⁄bar. Tre möjliga tekniska nackdelar (utöver den visuella skillnaden med ett riktigt snedstreck) uppstår med detta hack:

  1. Folk utan det nödvändiga typsnittet kommer inte kunna läsa tecknet ordentligt;
  2. Omdirigeringar från titeln med snedstrecket måste skapas, så att länkar och sökningar fungerar som de ska.
  3. Både huvud- och diskussionssidan (och deras anknutna undersidor, t.ex. diskussionsarkiv) behöver använda sig av hacket, så att flytta en sida skulle ta alla anknutna sidor till den nya titeln (om den inställningen har valts under flytten). Till exempel så är undersidor inaktiverade i huvudnamnrymden på Wikipedia, så trots att diskussionssidan inte kan fungera utan att solidus-tecknet används för att förhindra dem från att markeras som undersidor, skulle den motsvarande sidan i huvudnamnrymden av misstag kunna ha ett riktigt snedstreck. Risken är att den visuella likheten gör att detta förblir oupptäckt av människor.

Se även