Jump to content

Help:Screenshots/nl

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Screenshots and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Werkwijze

Als u thuis bent op de Wikimedia websites en de basissoftware om afbeeldingen te bewerken dan is dit een korte handleiding hoe u een schermafbeelding kunt maken:

  • Controleer of er al geen schermafbeelding (screenshot) of pictogram (icon) is op Commons
  • Stel uw interface terug naar de standaardwaarden
  • Verhoog het zoomniveau in uw webbrowser
  • Maak een schermafbeelding
  • Snij van de afbeelding de niet relevante dingen af
  • Upload het naar Commons met de licentie die van toepassing is

Met meer details

Is een schermafbeelding nodig?

U dient eerst op Commons te controleren of er al een schermafbeelding of pictogram is van de functie waar u de aandacht op wilt vestigen:

Interface terugzetten naar standaardwaarden

Om een schermafbeelding voor zoveel mogelijk gebruikers begrijpelijk te houden dient u de eigen interface terug te zetten zodat de standaardwaarden weer actief zijn en de lezer niet afgeleid is door een andere lay-out. Een lezer kan denken dat de schermafbeelding bij een ander scherm hoort als het wat afwijkt van het eigen scherm of dat het een oude schermafbeelding is.

Indien u wilt dat het document beschikbaar is voor niet ingelogde gebruikers dan is het het eenvoudigst om uw interface te resetten zonder uw account of voorkeuren aan te passen, het openen van uw webbrowser in een "anonieme" / "privé" mode.

Als u een account nodig hebt om de functie te gebruiken , dan kunt u een nieuw account aanmaken speciaal voor het doel om schermafbeeldingen te maken en dat dan niet qua instellingen te wijzigen. U kunt ook uw eigen account gebruiken na het uitschakelen van eigen scripts en gadgets die uw interface aanpassen.

Zoomniveau in webbrowser verhogen

Stel het zoomniveau van uw webbrowser zo in dat de schermafbeelding de hoogst mogelijke resolutie krijgt. Dit kan meestal in een menu worden gedaan, of met het herhaaldelijk indrukken van Ctrl++, totdat het hoogste niveau van inzoomen van het venster is bereikt.

Stel dat u een specifieke knop wilt tonen, dan gaat het om die knop en dat de rest van de interface te groot is, dat doet er niet toe.

Als u echter met de afbeelding een menu als de sjablooneditor in VisualEditor wilt aangeven, dan kunt u het zoomniveau wel verhogen maar het is wel de bedoeling dat belangrijke functies op het scherm blijven staan.

Schermafbeelding maken

Om op een PC een schermafbeelding te maken, gebruik de toets Prt. sc op het toetsenbord.

Om dat op een Apple computer te doen dient u een sneltoets te gebruiken: ⌘ Command+⇧ Shift+3 voor een schermafbeelding van het hele scherm; voor een deel van het scherm: ⌘ Command+⇧ Shift+4 en gebruik de draadkruis cursor om het gebied te selecteren. Houd de muisknop ingedrukt totdat u de schermafbeelding wilt maken.

Sla het bestand als een PNG op.

Schermafbeelding bijsnijden

De volgende stap is het bijsnijden van de afbeelding, dat kan met elk eenvoudig programma voor afbeeldingen als Paint.

Verwijder van de afbeelding zaken die de lezer afleiden, zoals welke applicaties u geopend heeft en andere zaken die niet tot de afbeelding behoren die u wilt gebruiken in een artikel. Hoe dit bewerken precies gaat zal per programma verschillen.

Zorg dat de afbeelding alleen bevat wat u wilt tonen. Daarmee zorgt u ervoor dat de lezers niet worden afgeleid door zaken die er niet bij horen. Dat is ook van belang voor het bepalen van de copyright status van de schermafbeelding: verwijder elk logo, afbeelding of tekst tenzij het nodig is om de functie uit te leggen. Meestal gaat het om de interface van de applicatie te beschrijven, het gaat bij de schermafbeelding niet om de inhoud van het document dat bewerkt wordt. Meer tips.


Naar Commons uploaden

Als de afbeelding klaar is, geeft het een beschrijvende naam en upload het naar Commons. Dat uploaden kan met dit proces. Als u een schermafbeelding maakt van de MediaWiki, kies dan de optie GPL, dat is de licentie van de software.

Als u op de schermafbeelding ook afbeeldingen staan, probeer dan afbeeldingen te gebruiken die in het publieke domein staan, dat maakt het voor de licentie eenvoudiger.

Als u op de schermafbeelding ook veel tekst heeft staan (bijvoorbeeld een alinea van artikel) dan moet u de de auteur(s) daarvan noemen in het uploadformulier. Gebruik de tag copyright {{Wikipedia-screenshot}} om rekening te houden met de verschillende componenten van de afbeelding.

Zie ook