Growth/Gemenskap/Hur man interagerar med nybörjare

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Growth/Communities/How to interact with newcomers and the translation is 90% complete.
Outdated translations are marked like this.

Denna guide har skapats för att hjälpa erfarna Wikimediaanvändare att interagera med nybörjare, speciellt i fikarummet eller på frågesidor. Den är också relevant för användarinteraktioner som till exempel fadderskap.

Detta dokument samlar erfarenheter från flera webbplatser (Wikimediawikis, andra frågesajter...) och tankar från erfarna Wikimediaanvändare som interagerar med nybörjare. Du kan läsa mer om dessa på Phabricator.

Guide

Hur du får framgångsrika interaktioner

  • Var alltid vänlig, artig och tålmodig även om nybörjaren glömmer bort att vara det.
  • Börja ditt svar med att säga "hej och välkommen!"
  • Säkerställ att du förstår frågan som har ställts. Försök inte gissa vad problemet är. Att begära förtydligande kan vara lämpligt; det kan hjälpa dig att ge ett bättre svar. "Vad försöker du att göra?" är en utmärkt motfråga att ställa om du inte förstår en fråga.
  • Kontrollera vilken editor nybörjaren använder (wikitext, mobil, VisualEditor etc.) och ge hjälp för den editorn. Att begära att nybörjaren ska använda en annan editor kommer att göra det svårare för dem.
  • Känn dina begränsningar, ibland vet du inte hur du ska svara, speciellt inte i tekniska frågor utanför dina favoritämnen. Tveka inte att fråga efter hjälp hos användare som är mer kunniga i vissa områden. Om frågan ställdes på din användarsida och du behöver tid för att formulera ett svar, lämna ett kort svar om att ett längre svar kommer senare.
  • Var uppriktig: om en förfrågan inte är realistisk eller görbar på er wiki, eller generellt irrelevant, säg det och förklara varför. Till exempel kanske det inte är produktivt för en nybörjare att arbeta på material som kan komma att raderas om några dagar. Att istället förklara varför material raderas kan hjälpa nybörjaren att undvika problem i framtiden. Erbjud nybörjaren att jobba på något annat istället.
  • Nykomlingar kan vara arga eller frustrerade på din wiki av en rad anledningar. Deras klagomål riktar sig sannolikt inte mot dig. Behåll lugnet och försök att förstå situationen de befinner sig i.
  • Om det står klart att en diskussion står still och inte kommer att komma någonvart, avsluta den artigt.
  • Ha roligt! Betrakta inte att hjälpa nykomlingar som en börda. Om du inte har tid att hantera en förfrågan eller inte har lust, låt någon annan hjälpa till istället. You can pause mentorship anytime.
  • Bevaka andra faddrars diskussionssidor. Notera andra faddrar om du planerar att vara frånvarande så att de kan ta hand om din sida medan du är borta från wikin.

Hur du formulerar ett bra svar

Förklara
Peka inte på dokumentationen först, förklara processen istället. Ett svar är bättre än att länka till ett svar, även om det bara är en mening som följs av en länk. Citera viktig information från sidor du länkar till, det gör att nybörjaren tvingas att läsa många långa svar.
Exempel: "För att lägga till en bild måste den först laddas upp till en annan webbplats: Wikimedia Commons. Sen kan du lägga den i artikeln. Det kan vara lite förvirrande, så läs denna länk noga."
Förklara nästa steg
Lämna svar som förklarar vad personen kan göra härnäst. Besvara inte bara den specifika frågan.
Gör personligt
Svara inte med generella fraser, utan ställ frågor för att förtydliga. Varje användare kan ha sina problem som skiljer sig från liknande. Ge exempel. Each user may have their own problem, which is different from similar ones. Provide examples.
Håll saker enkla
Undvik jargong och förkortningar. Du kan introducera sådana bitvis genom att länka till dem. Undvik att ge nybörjare för mycket information som inte är relaterad till deras fråga.
Var en guide
Till exempel om någon frågar hur man lägger till en bild på en ny artikel, men det personen egentligen borde göra är att lägga till källor först, säg åt dem att lägga till källor först (och hur). Och lova att du kommer att förklara hur de lägger till en bild senare.
Starta en konversation
Frågan nykomlingen en fråga för att försöka engagera dem i ett samtal.
Till exempel, om de frågar "Är det möjligt för mig att skriva en ny artikel på Wikipedia?" kan du svara "Ja, du kan skriva en ny artikel. Men det är en av de svåraste sortens redigeringar på Wikipedia. Vad vill du skriva en artikel om? Kanske finns det lättare uppgifter du kan börja med som handlar om dina intressen och då kommer du att få de färdigheter de behöver för att skriva en artikel.".

Ping
Försäkra dig om att nykomlingen är medveten om ditt svar på något sätt. Till exempel, på en diskussionssida kan du nämna användaren när du svarar.
At the moment, due to the technical implementation of talk pages, newcomers do not see when somebody answered their question. You also can switch on failed and successful mention notifications to check if you mention has been correctly sent.
Förklara hur man svarar
Många nybörjare förstår inte hur man använder diskussionssidor. Därför kan du säga något som 'För att svara på mitt meddelande klicka på redigera wikitext och skriv ditt meddelande under mitt. Publicera sidan därefter.' De behöver inte förstå indrag eller signaturer ön. Du kan lära dem det i nästa svar, kanske med hjälp av en mall.
Följ upp
Om möjligt följ upp förfrågan genom att återkomma senare, nybörjaren kanske frågor om något annat eller behöver mer förklaringar. Nybörjare kan svara på oväntade sätt: de kanske inte förstår hur man svarar, hur en signatur läggs till eller hur en användare pingas.
När du förklarar något, fråga nybörjaren om ditt svar har hjälpt dem. Nybörjaren kommer att känna sig mer välkommen och du kommer att få information om hur du kan förbättra dig. Om konversationen avslutas påminn nybörjaren om att du fortfarande finns tillgänglig om behov finns.
Skriv ditt svar
Säg hej!
Om möjligt, svara inom rimlig tid. Nybörjare kanske inte loggar in ofta och kanske inte har slagit på epostaviseringar. De är kanske inte vana vid en gemenskap som Wikimedia där diskussioner ibland involverar användare i flera tidzoner. Kom tillbaka då och då för att se om några har varit obesvarade i 24 timmar.
Var noggrann när du svarar, kontrollera din stavning.

Förklara, eller själv göra ändringen

Ett av målen är att hjälpa nybörjare som har problem med gränssnittet eller syntaxen. Det kan ibland vara enklare att göra komplicerade redigeringar själ än att försöka förklara hur de ska göras. Det är fallet för flerstegiga processer och komplex wikisyntax. Var uppriktig och berätta att det är en komplicerad redigering "även för en erfaren användare". Men förklara stegen du har gått igenom så att de kan lära sig något och reproducera det efteråt.

Basera ditt val på egna erfarenheter och diskussioner med andra. Men det är ofta mer belönande för en nybörjare att förstå vad de ska göra och tillämpa det själva än att någon annan gör det åt dem. Undervisning är mindre effektivt på kort sikt men ger fler användare på lång sikt.

Ta hjälp av andra i gemenskapen

Att sköta en frågesida är ett kollektivt projekt. Det hänger på att en mängd användare hjälper till. Alla har individuella styrkor och svagheter liksom en ändlig tillgång på tid och energi.

Koordinera med andra för att dela dina erfarenheter och lärdomar. Var öppen för råd från andra när de erbjuder dem.

Var omtänksam med de du svarar. Tacka och guida personer som försöker hjälpa till. Tacka personer som är hjälpsamma.

Glöm inte att informera gemenskapen om dina ansträngningar, det kommer att rekrytera fler som hjälper till.

Exempel

Här kommer några hypotetiska exempel baserade på vanliga svar som vi hittat på flera Wikipediaspråkversioner.

Hur jag kan lägga till en bild jag har på min dator till en artikel?

N Undvik
Kolla hjälpsidan, där finns informationen du behöver.
Yes Föredra
Hej! Alla kan återanvända innehållet på Wikipedia. Vi respekterar upphovsrättslagar, så vi kan inte acceptera vilken bild som helst. Det beror på ämnet, och också vem som har skapat bilden. Vilken artikel vill du illustrera? Är du skaparen till bilden du vill använda? Om inte, har någon annan upphovsrätten till bilden?

Min artikel har raderats! Det är skandalöst!

N Undvik
Det är ditt eget fel: du skulle ha läst hjälpsidorna först. Nu vet du att du inte kan göra precis vad du vill på Wikipedia, särskilt inte att försöka göra reklam för ett visst ämne.
Yes Föredra
Hej! Ledsen att du hade den upplevelsen. Baserat på vad jag kan se verkar det som om din artikel inte hade några källor. Wikipediaartiklar är baserade på publicerade källor så att läsarna kan verifiera informationen. Det är det centrala problemet med din artikel. Jag har letat efter källor till ämnet, men inte hittat några. Har du källor vi kan använda? Om det inte finns några sådana tillgängliga kan det vara för tidigt för en artikel om det här ämnet.