Jump to content

Развој/Заједнице/Како да комуницирате с новајлијама

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Growth/Communities/How to interact with newcomers and the translation is 91% complete.
Outdated translations are marked like this.

Упутство које следи направљено је за искусне кориснике на Викимедијиним пројектима, а везано је за комуникацију са новим корисницима. Корисно је и за директну комуникацију између два корисника, као за време менторства.

Овај документ обједињује најбоље праксе са различитих веб-сајтова и мишљења искусних корисника који комуницирају са новајлијама. Више о томе можете сазнати на Фабрикатору.

Водич

Како имати успешну комуникацију

  • Увек будите љубазни, пристојни и стрпљиви, чак и ако новајлије забораве на то.
  • Поздравите корисника/цу и пожелите му/јој добродошлицу
  • Постарајте се да разумете постављено питање. Немојте да нагађате у чему је проблем. Слободно можете да тражите појашњења, јер вам она могу помоћи да пружите тачнији одговор. „Шта покушавате тачно да урадите?” је одлично питање које можете да поставите уколико не разумете питање новајлије.
  • Проверите који уређивач новајлија користи (уређивач извора (2010), визуелни уређивач, мобилни уређивач, уређивач извора (2017) итд.) и одговорите у односу на то. Кориснику ће бити терет ако од њега будете тражили да користи уређивач са којим није упознат.
  • Познајте границе: понекад нећете знати како да одговорите, посебно када су у питању области које су техничке природе или не спадају у ваше омиљене теме. Слободно потражите помоћ других корисника који су искуснији у одређеним областима. Ако је порука постављена на вашу страницу за разговор, а потребно Вам је времена да одговорите, додајте кратку поруку како бисте их обавестили да ћете одговорити касније.
  • Будите искрени: ако захтев није реалистичан или изводљив, објасните зашто. На пример, можда није продуктивно за новајлију да ради са садржајем који ће можда бити избрисан за пар дана. Међутим, објашњавање зашто тај садржај може бити избрисан помоћи ће новајлији да избегне потенцијалне проблеме. Позовите новајлије да раде на неком другом чланку.
  • Новајлије могу бити љуте или исфрустриране из разних разлога. Њихове притужбе најчешће нису против Вас лично. Смирите се и покушајте да схватите њихову ситуацију.
  • Ако приметите да дискусија очигледно не води ничему, пристојно је прекините.
  • Забавите се! Не приступајте помагању новајлијама као терету. Ако немате времена или нисте расположени да у том тренутку одговорите на захтев, пустите друге менторе да се побрину за њега. You can pause mentorship anytime.
  • Надгледајте странице за разговор других ментора. Обавестите друге менторе ако планирате да будете ван мреже, тако да они могу да се побрину о порукама које Вам стижу док сте одсутни са пројекта.

Како саставити добре одговоре

Објасните
Не упућујте одмах на документацију, уместо тога објасните процес. Одговор је бољи од везе до одговора, чак и ако је у питању једна реченица уз линк. Цитирајте важне информације са других страница које линкујете. Овако се избегава терање људи да читају много дугих страница.
Пример: „Како бисте додали фотографију, потребно је да је поставите на други сајт који се назива Викимедијина остава. Затим је поставите у чланак. Помало је збуњујуће, због тога би било добро да пажљиво прочитате овај линк.”
Дајте следеће кораке
Остављајте одговоре у којим објашњавате особи шта треба даље да ради. Немојте само да одговарате на конкретно питање.
Уоличите
Не одговарајте општим фразама, постављајте разјашњавајућа питања. Each user may have their own problem, which is different from similar ones. Provide examples.
Нека ствари буду једноставне
Избегавајте жаргоне и акрониме. Можете да их уводите постепено, повезивањем. Избегавајте преоптерећивање новајлије информацијама које нису у вези с њиховим питањима.
Будите водич
На пример, ако новајлија пита како да дода фотографију у нови чланак, али је потребно да прво дода изворе, реците му да прво дода изворе (и како да то уради). Обећајте и да ћете му након тога објаснити како да дода фотографију.
Направите разговор
Постављајте питања новајлијама како бисте их навели да се укључе у разговор.
На пример, ако питају: „Да ли ја могу написати нови чланак на Википедији?”, одговорите: „Наравно, можете написати нови чланак. Међутим, то је једна од најтежих врста уређивања на Википедији. О чему бисте желели да напишете чланак? Можда постоји неки лакши задатак који можете покушати да одрадите који је повезан са Вашим интересовањима, тако ћете стећи вештине које су Вам потребне за писање чланка.”

Помените га/је
Побрините се да новајлија сазна за одговор, било којим начином. На пример, на страницама за разговоре помените корисника/цу када му/јој одговарате.
At the moment, due to the technical implementation of talk pages, newcomers do not see when somebody answered their question. You also can switch on failed and successful mention notifications to check if you mention has been correctly sent.
Објасните како одговорити
Многе новајлије не разумеју како се користе странице за разговор. Стога, могли бисте да додате нешто попут: „Како бисте одговорили на моју поруку, кликните на дугме „уреди извор”, а затим напишите своју поруку испод моје. Након тога објавите промене.” Не морате им одмах објаснити потписе и увлачење текста. То им можете показати у следећем одговору, можда и користећи шаблон.
Пратите
Ако је то могуће, пратите захтев проверавајући га након неког времена: новајлија може питати нешто друго или му може бити потребно додатно објашњење. Новајлије могу да одговоре на неочекиван начин: можда не разумеју како да одговоре, како да додају потпис или како да помену корисника.
Када нешто објашњавате, питајте новајлију да ли му је Ваш одговор помогао. Новајлија ће се осећати пријатније, а Ви ћете добити информације о томе како да побољшате свој рад. Ако се разговор заврши, напомените новајлију да сте и даље доступни ако му будете потребни.
Напишите одговор
Поздравите их
Ако је могуће, одговорите у разумном времену. Новајлије се можда не пријављују често или немају укључену опцију да им обавештења стићу на е-пошту. Можда се нису навикли на заједницу као што је ова, где се у дискусији нађу корисници из многих временских зона. Повремено се враћајте на форум за било каква питања која нису одговорена током 24 сата.
Обратите пажњу на то како одговарате; проверите правопис.

Да објасним или да одрадим сам?

Један од циљева је да се помогне новајлијама који се муче са интерфејсом или синтаксом. Понекад је једноставније да неке веома компликоване измене направите сами, уместо да објасните како се то ради. Ово је случај са процесима са више корака и са комплексном вики-синтаксом. Будите искрени и реците новајлији да је то компликована измена „чак и за искусног корисника”. Али објасните кораке које сте одрадили како би могли да науче и касније их понове.

Одлучите на основу свог искуства и консултације са другим менторима. Међутим, често је много корисније за новајлију да разуме шта треба да уради и сам то примени, него да то неко одради за њега. Учење је мање ефикасно на краће стазе, али на дуже стазе доприноси задржавању уредника.

Ослањајте се на друге чланове заједнице

Управљање наменским форумом за помоћ је заједнички пројекат. Зависи од широког спектра ментора. Сви имају индивидуалне снаге и слабости, као и ограничену количину расположивог времена и енергије.

Координирајте са другим менторима како бисте поделили искуство и најбоље праксе. Будите отворени за савете других ментора када их понуде.

Водите рачуна о другим људима који вам одговарају. Захваљујте се и водите људе који покушавају да помогну. Захваљујте се људима који пуно помажу.

Не заборавите да обавештавате заједницу о својим напорима. Ово може привући људе да постану ментори.

Примери

Ево неколико хипотетичких примера који се заснивају на уобичајеним одговорима пронађеним на неколико различитих језичких издања Википедије.

Како могу да додам слику коју имам на рачунару у чланак?

N Избегавајте
Погледајте ову страницу помоћи на којој се налази водич.
Yes Пожељније
Здраво! Свако може да редистрибуира информације са Википедије. Поштујемо законе о ауторским правима, па не можемо прихватити сваку слику — зависи од теме и творца. Који чланак желите да илуструјете? Јесте ли творац слике коју желите да користите? Ако нисте, да ли неко други има ауторско право над том сликом?

Чланак ми је избрисан и то је срамотно!

N Избегавајте
Сами сте криви: требало је да прво прочитате странице помоћи. Сада знате да на Википедији не можете радити све што пожелите, а посебно да промовишете тему коју сте одабрали.
Yes Пожељније
Здраво! Жао ми је што сте имали лоше искуство. На основу доступних информација, изгледа да чланак који сте израдили није садржао ниједан извор. Чланци на Википедији темеље се на објављеним изворима, тако да читаоци могу да провере информације. То је највећи проблем с Вашим чланком. Нисам нашао ниједан извор о датој теми док сам тражио по објављеним изворима. Имате ли изворе које можемо да искористимо? Ако такви извори не постоје, можда је прерано да Википедија има чланак о датој теми.