Help:Usuwanie i przywracanie

From MediaWiki.org
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:Deletion and undeletion and the translation is 99% complete.

Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎Tiếng Việt • ‎català • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎polski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎slovenčina • ‎čeština • ‎Ελληνικά • ‎русский • ‎українська • ‎עברית • ‎پښتو • ‎हिन्दी • ‎ไทย • ‎中文 • ‎日本語 • ‎한국어
PD Uwaga: Jeśli edytujesz tę stronę, wyrażasz nieodwołalną zgodę na udostępnianie Twojego materiału na podstawie wolnej licencji CC0. Zobacz Strony Pomocy w Domenie Publicznej, aby uzyskać więcej informacji.
PD

Użytkownicy-administratorzy i pozostali użytkownicy nie mogą trwale usunąć strony wiki, ale tylko administrator może usunąć stronę, która mogłaby zostać przywrócona. Jest to celowa funkcja projektowania i jest ważną częścią tego, dlaczego działają wiki. Każdy rodzaj operacji edycji może zostać przywrócony przez dowolnego innego użytkownika, który obejmuje także wskrzeszenie usuniętej zawartości. Nie powoduje znacznej straty przestrzeni; i bez etykiety 'usuń', strona jest skutecznie usuwana.

Usuwanie strony jest z kolei prostą operacją dla każdego, kto ma uprawnienia administratora/sysop permissions: pozwala na półtrwale usunąć stronę z wiki, dopóki sysop nie zlikwiduje (przywróci) jej z taką samą łatwością. Zazwyczaj administratorzy mogą szukać etykiet usuwania i usuwać je na tych stronach, jednak po pewnym czasie. Jeśli z jakiegoś powodu potrzebujesz szybciej usunąć stronę, musisz skontaktować się z administratorem, aby poprosić o to.

Revision deletion oferuje bardziej szczegółową funkcję usuwania edycji ze specyficznymi problemami.

Przez usunięciem

Administrator powinien także znać ogólne porady When not to delete a page: w szczególności istnieje wiele sytuacji, w których skreślenie jest zbyt drastyczne. Na przykład przekierowanie jest często bardziej odpowiednie.

Przed usunięciem możesz wykonać te akcje:

  • Użyj narzędzia "Linkujące". Daje to wskazówkę, jak ważna jest strona i jakie tematy jej dotyczą. Być może strona jest nadal powiązana z widocznym z wielu miejsc. Wszystkie linki przychodzące staną się czerwonymi łączami, jeśli kontynuujesz usuwanie. Najlepiej byłoby, gdyby wszystkie linki przychodzące zostały zmienione/usunięte, jeśli naprawdę nie ma potrzeby, aby ta strona istniała. Możesz to zrobić przed usunięciem lub poprosić innych w społeczności wiki, aby to zrobili.
  • Sprawdź historię i dyskusję strony. Kto zaproponował usunięcie? Czy ktoś się sprzeciwił? Czy zostało to odpowiednio przedyskutowane? Czy ludzie mieli wystarczająco dużo czasu na zgłoszenie zastrzeżeń? Czy ktoś zniszczył stronę, która następnie doprowadziła do propozycji usunięcia?

Opieka nad tymi rzeczami może zależeć od wielkości społeczności wiki i tego, jak jednoznacznie jest uzasadnione usunięcie. Pamiętaj, że tylko użytkownicy-administratorzy mogą cofnąć akcję usuwania, więc dla zwykłego użytkownika informacja wydaje się być utracona na zawsze.

Użyj narzędzia 'usuń'

Administratorzy powinni widzieć przycisk 'usuń' lub menu opcji na górze każdej strony. Aby znaleźć menu czynności, poszukaj strzałki w dół lub trójkąta obok karty "Historia oglądania". Jeśli myszka nad trójkątem powinieneś zobaczyć "usuń", "przenieś", "chroń" i "obejrzyj". Kliknij operację usuwania, aby usunąć stronę. Korzystając z przeglądarek obsługujących skróty klawiaturowe, można również użyć (Control-Alt-D). Zostaniesz poproszony o potwierdzenie i dostarczenie "Przyczyny usunięcia". Jest to krótki tekstowy opis przyczyny usunięcia strony. Twoje działanie pojawi się na ekranie ostatnich zmian oraz w dzienniku usuwania (Special:Log).

Pamiętaj że tylko administratorzy mogą usuwać przesłane pliki.

Przywracanie strony

Pages can be completely undeleted, all revisions and page contents are stored. Aby cofnąć usunięcie strony, musisz przejść do dokładnej nazwy strony. Możesz znaleźć to w dzienniku usuwania (Special:Log) jeśli go nie pamiętasz.

Powinieneś wtedy zobaczyć link "Pokazać lub odtworzyć n usuniętych wersji?". Zaznacz pole obok wersji, którą chcesz przywrócić.

Konfigurowanie powodów usunięcia

Lista powodów w liście rozwijanej jest przechowywana na liście rozwijanej MediaWiki:Deletereason-dropdown.

Kiedy nie usuwać strony

Zazwyczaj usuwa się stronę, jeśli jej zawartość jest całkowicie nieodpowiednia i nie pasuje do celów Wiki. W innych sytuacjach można podjąć mniej skrajny tryb działania, na przykład:

  • Strona powinna mieć inny tytuł. Zobacz Help:Przenoszenie stron .
  • Treść powinna zostać umieszczona na innej stronie - Dodaj zawartość do drugiej strony, a następnie podaj przekierowanie. Zobacz Help:Przekierowania .
  • Zawartość jest już na innej stronie - Usuń powieloną treść i pozostaw przekierowanie. W ten sposób tytuł strony, który ma dla kogoś sens, pomoże przekierować do informacji. Zobacz Help:Przekierowania .
  • Strona jest nieaktualna - Powtórz zdania, aby znaleźć się w czasie przeszłym, aby strona była historycznym zapisem. Możesz również oznaczyć informacje jako nieaktualne, z ostrzeżeniem.
  • m:Don't delete redirects.

Rzeczywiste usunięcie jest zwykle konieczne tylko wtedy, gdy "tytuł" strony jest niewłaściwy. W innych sytuacjach bardziej odpowiednie jest scalanie i przekierowanie.

Proponowanie zmian

Podejmowanie decyzji o odpowiednich treściach/tytułach stron może być trudnym aspektem organizacji Wiki i często może wywoływać debaty. Jeśli scalenie lub usunięcie, o którym myślisz, to takie, które może wywołać zdenerwowanie, powinieneś najpierw zaproponować zmianę. Zrób to zostawiając notatkę, aby podać swoje powody na talk page. Możesz także ustanowić system etykietowania strony za pomocą szablonu propozycji usunięcia/scalania, aby wszyscy byli świadomi swoich zamiarów.

Usunięcie linkowania do strony

Funkcja przybornika "Jakie linki tutaj/What links here" (na dole po lewej stronie paska bocznego) informuje, które strony Wiki prowadzą do bieżącej strony. Zawsze używaj tej funkcji, aby sprawdzić przed kontynuowaniem usuwania. Te powiązane strony będą musiały być edytowane, aby ich linki odzwierciedlały tę zmianę.

Zobacz też