Help:Видалення та відновлення для адміністратора

From MediaWiki.org
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:Deletion and undeletion and the translation is 43% complete.

Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎Tiếng Việt • ‎català • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎polski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎slovenčina • ‎čeština • ‎Ελληνικά • ‎русский • ‎українська • ‎עברית • ‎پښتو • ‎हिन्दी • ‎ไทย • ‎中文 • ‎日本語 • ‎한국어
PD Зверніть увагу! Коли Ви редагуєте цю сторінку, то погоджуєтесь робити свій внесок під ліцензією CC0. Детальніше про умови ліцензії можна дізнатися на сторінці довідки.
PD

Звичайні дописувачі не можуть назавжди видалити сторінку вікі. Це умисна особливість дизайну вікі, суттєва для його нормального функціонування. Кожну зміну сторінки може відмінити будь-який інший дописувач, так само як і відновити видалений вміст. Цей вміст несуттєво витрачає ресурси; лише мітка "видалено" інформує рушій MediaWiki про те, що цей вміст не слід відображувати - він видалений This is a deliberate design feature, and is an important part of why wikis work. Every kind of editing operation can be reverted by any other user, and that includes resurrecting deleted content. It doesn't cause significant wasted space; and with nothing but a 'delete' label, the page is effectively deleted anyway.

Видалення сторінки, з іншого боку, є простою операцією при наявності у користувача прав адміністратора. Це дозволяє напівпостійно вилучити сторінку із вікі, до того часу, поки (можливо, інший) адміністратор її чи відновить, чи остаточно знищить. Зазвичай адміністратор періодично проглядає перелік всіх сторінок з мітками "видалено", і після певного періоду часу видаляє сторінку остаточно. Якщо користувачу з тієї чи іншої причини необхідно прискорити цей процес, він має зв'язатися з кимось із адміністраторів. Typically sysops might look for delete labels, and do a proper delete on these pages, after a period of time. If for some reason you need a page to be deleted more quickly than that, you will need to contact a sysop to request this.

Видалення ревізій дає можливість видалення окремих змін, якім притаманні певні проблемі.

Перед видаленням

Адміністратор має дотримуватись певних порад, що визначають, коли вилучення прийнятне. Так, є багато ситуацій, коли вилучення буде занадто різкою дією, у таких випадках, приміром, перенаправлення буде більш адекватним рішенням.

Перш ніж щось видалити, слід перевірити різні речі:

  • Застосувати інструмент "What links here". Він дає змогу оцінити, наскільки важливою є сторінка і які інші теми вона зачіпає. Можливо, на цю сторінку є багато посилань в різних місцях; її видалення зробить ці посилання червоними. Всі посилання на неї слід змінити або видалити, якщо не знаходиться причин для її існування. Цю роботу можна виконати до видалення, чи запросити спільноту після нього. This gives an indication as to how important a page is, and what subjects it relates to. Perhaps the page is still linked to prominently from many places. All incoming links will become red links if you proceed with the delete. Ideally all incoming links should be changed/removed, if there is genuinely no need for this page to exist. You could do this work prior to deleting, or ask others in the wiki community to do it.
  • Переглянути історію змін сторінки та її сторінку обговорень. Хто запропонував видалення? Чи були незгодні? Чи був у дописувачів час, щоб сформулювати та викласти заперечення? Можливо, хтось вандалізував сторінку, що й призвело до пропозиції про видалення? Who was proposing the deletion? Does anyone disagree? Has it been properly discussed? Did people have adequate time to raise objections? Did somebody vandalize a page, which then led to a deletion proposal?

Увага, що має бути приділена таким питанням, залежить від розміру команди, що працює над вікі-проектом, і того, наскільки вилучення є очевидною (обґрунтованою) дією. Пам'ятайте, що напівпостійно видалені сторінки може бачити й відновляти лише адміністратори, для всіх інших дописувачів все виглядає так, начебто сторінку видалено назавжди. Remember that only sysop users can undo a delete action, so to a normal user the information appears to be lost forever.

Використання дії "Delete"

Адміністратор має бачити вкладку "Delete this page" вгорі кожної сторінки. Для того щоб її знайти, шукаємо стрілочку вниз чи трикутник біля вкладки "View history". При наведенні курсора на цей символ відкриються такі варіанти дій, як "Delete", "Move", "Protect" та "Watch this page". Оберіть тут вилучення. У веб-оглядачі, який підтримує сполучення клавіш, це можна зробити також комбінацією (Control-Alt-D). Вас запитають про причину вилучення (коротке текстове повідомлення) і запросять підтвердити дію. Ця дія буде записана у переліку останніх змін та в журналі видалень ($spec-log). To find the action menu, look for a down arrow or triangle next to the "View History" tab. If you mouse over the triangle you should see "delete", "move", "protect" and "watch". Click the delete action to delete the page. When using browsers which support keyboard shortcuts, you can also use (Control-Alt-D). You will be asked to confirm, and to supply a "Reason for deletion". This is a short textual description of why the page is being deleted. Your action will appear on the recent changes display, and in the deletion log (Special:Log).

Лише адміністратору дозволено вилучати завантажені файли.

Відновлення

Pages can be completely undeleted, all revisions and page contents are stored. Щоб відновити напівпостійно вилучену сторінку, слід перейти до точної її назви. Її можна подивитись у журналі видалень, якщо ви її не пригадуєте. You can find this in the deletion log (Special:Log) if you don't remember it.

Потім слід переглянути посилання "Переглянути чи відновити n вилучених редагувань?". Tick the box next to the revision you wish to restore.

Визначення причини видалення

Перелік стандартних причин видалення записано у MediaWiki:Deletereason-dropdown.

Коли не слід видаляти сторінку

Зазвичай ви вилучатимете сторінки, вміст яких або абсолютно неприйнятний, або не відповідає тематиці вікі-проекту. В інших ситуаціях слід детально розглянути м'якші варіанти дій: In other situations, you would take a less extreme course of action, for example:

  • Сторінка має по-іншому називатися. Див. $h-moving. See Help:Переніс (перейменування) сторінки .
  • Вміст краще пасує до іншої сторінки -- додайте його до тієї сторінки, а потім створіть перенаправлення, див. $h-redir. See Help:Перенаправлення .
  • Такий вміст вже існує на іншій сторінці -- Вилучіть дублікатний вміст та залиште перенаправлення. В такий спосіб назва сторінки, що видалася прийнятною декому, допомагатиме знаходити інформацію. Див. $h-redir. That way, the page title, which made sense to somebody, will helpfully redirect to the information. See Help:Перенаправлення .
  • Сторінка застаріла -- Перепишіть фрази у минулому часі, щоб зробити перетворити інформацію з актуальної на історичну. Інший спосіб: помітьте сторінку як застарілу із попередженням. Alternatively, label the information as out-of-date, with a warning notice.
  • m:Don't delete redirects.

Вилучення обґрунтоване тільки якщо назва сторінки є неприйнятною/непридатною. В інших ситуаціях злиття та створення перенаправлення будуть кращим рішенням. In other situations, a merge and redirect is more appropriate.

Пропозиція змін

Вибір назви сторінки є складним аспектом організації інформації на вікі-проекті і часто викликає дискусії. Якщо перейменування, яке ви замислили, є неоднозначним або спірним, то спочатку слід його обговорити з іншими дописувачами. Це можна зробити, залишивши повідомлення на сторінці обговорення сторінки, яку ви зібралися перейменувати. Також можна змінити саму сторінку, застосувавши шаблон пропозиції перейменування, щоб попередити всіх про ваш намір. If the merge or deletion you have in mind is one which might cause upset, you should propose the change first. Do this by leaving a note to give your reasons on the talk page. You might also establish a system for labeling the page with a delete/merge proposal template, to make everybody aware of your intentions.

Вилучення посилань

Інструмент "What links here" (внизу на бічній панелі) дозволяє переглянути всі посилання з інших сторінок на поточну. Завжди використовуйте цю функцію перед видаленням. Посилання на цих пов'язаних сторінках після видалення доведеться редагувати. Always use this feature to check before proceeding with deleting. These related pages will need to be edited for their links to reflect the change.

Див. також