Növekedés/Személyre szabott első nap/Új szerkesztők feladatai

From mediawiki.org
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Growth/Personalized first day/Newcomer tasks and the translation is 23% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
English • ‎Tiếng Việt • ‎Türkçe • ‎français • ‎italiano • ‎magyar • ‎português do Brasil • ‎čeština • ‎русский • ‎العربية • ‎বাংলা • ‎中文 • ‎日本語 • ‎한국어

Növekedés

Segédanyagok: Eszközök használata: (segítségpanel , a honlap bekapcsolása , mentorált elkérése , Suggested edits )

Az új szerkesztők feladatai a cseh Wikipédián

Ez az oldal a Növekedési csapat „új szerkesztők feladatai” projekten végzett munkáját írja le, amely egy konkrét projekt a nagyobb „személyre szabott első nap” nevű kezdeményezésen belül. Ez az oldal a jelentősebb eszközöket, terveket és döntéseket tartalmazza. A legtöbb fokozatosan érkező újdonságot az általános a Növekedési csapat újdonságai oldalon, néhány nagyobb vagy részletesebb újdonságot pedig itt tesszük közzé.

Az alábbi termékminták bemutatója segítségével könnyen megnézheted, hogy a csapat milyen eszközön dolgozik (használd a nyilakat a navigációhoz):

Ennek a projektnek a tervezése 2019. július 24-én kezdődött. Az első változatot 2019. november 20-án telepítettük négy wikire.

In December 2020, we published results showing the positive impact that newcomer tasks have on engagement. See this page for the details.

Jelenlegi állapot

 • 2019-07-24: az első csapatmegbeszélés az új szerkesztők feladatainak a megbeszélésére
 • 2019-08-27: csapatmegbeszélés az ötlet koncepciójának áttekintésére
 • 2019-09-09: a műszaki munkához Phabricator-feladat létrehozása
 • 2019-09-23: asztali felhasználókkal való tesztek befejezése
 • 2019-09-30: mobilfelhasználókkal való tesztek befejezése
 • 2019-11-20: a V1.0-át telepítettük a cseh, koreai, arab és vietnámi Wikipédiára
 • 2019-12-13: az első kísérleti változatot („kezdemény”) telepítettük a cseh, koreai, arab és vietnámi Wikipédiára
 • 2020-01-14: a témaegyeztetés hozzáadásának tesztelése, melyet 2020. január 20-án fogunk telepíteni
 • 2020-01-21: the option to select topics of interest was added to the suggested edits module
 • 2020-03-05: topic matching upgraded to use ORES models
 • 2020-04-03: results from first variant test
 • 2020-06-08: switched all newcomers to Variant A
 • 2020-06-15: deployed guidance
 • 2020-10-19: deployed Variants C and D
 • Továbbiakban: analyze Variant C and D results and work on "add a link" structured task

Összefoglalás

Nehézségi szűrők az új szerkesztők feladatai számára

Azt gondoljuk, hogy az új szerkesztőknek meg kell kapniuk minden lehetőséget arra, hogy sikeresen legyenek, amikor először találkoznak a Wikipédiával. De gyakori, hogy elsőre olyan feladattal próbálkoznak, ami túl bonyolult számukra, nem találnak olyan feladatot, amit tetszene nekik, vagy nincsen ötletük, hogyan váljanak a szerkesztőség részévé az első szerkesztésüket követően. Ez ahhoz vezet, hogy többségük elhagyja a projektet, és nem tér vissza. Már a múltban is voltak sikeres próbálkozások arra, hogy feladatokat javasoljanak a szerkesztőknek, és azt gondoljuk, hogy az új szerkesztők honlapja egy lehetséges hely arra, hogy javaslatokat tegyünk az új szerkesztők számára az őket érdeklő feladatokra. But frequently, newcomers attempt a task that is too difficult for them, can't find a task they want to do, or can't find ideas for how to remain involved after their first edit. This leads to many of them leaving and not coming back. There have been successful attempts in the past at recommending tasks to editors, and so we believe that the newcomer homepage is a potential place to recommend relevant tasks for newcomers.

Néhány dolgot szem előtt kell tartanunk:

 • Sok új szerkesztő valamilyen konkrét szándékkal érkezik, amit szeretnének elérni, pl. egy adott fénykép hozzáadása egy kiválasztott szócikkhez. Nem akarjuk eltéríteni őket attól, hogy megvalósítsák ezt a céljukat.
 • Az új szerkesztők idővel, fokozatos jutnak hozzá a szükséges ismeretekhez és kézségekhez, az egyszerűbbektől a nehezebbek felé haladva.
 • Amennyiben az új szerkesztők kezdetben sikeresek, motiváltabbakká válnak a szerkesztés folytatására.

Mindezeket figyelembe véve, szeretnénk feladatokat ajánlani az érkező új szerkesztőknek a megfelelő helyen és időben, megtanítani őket a szükséges és érdeklődési körüknek megfelelő szaktudásra ahhoz, hogy sikeresek legyenek.

Az üdvözlési felmérés egy értékes eszköz, ami segít számunkra abban, hogy milyen feladatok érdeklik az újonnan érkezőket. Ezt eredetileg éppen erre a feladatra hoztuk létre: személyre szabott élményt kínálni az új szerkesztőknek. Úgy tervezzük, hogy az új szerkesztőktől opcionálisan, céljaikról és érdeklődésükről kapott információt alapján ajánlunk nekik személyre szabott feladatokat.

Az egyik legnagyobb kihívás, hogy hogyan fogjuk kitalálni és összegyűjteni azokat a feladatokat, melyek megfelelőek az új szerkesztők számára. Számos létező forrás van, mint pl. sablonok, amelyek felkérik a szerkesztőket arra, hogy dolgozzanak a szócikkeken, javaslatok a tartalomfordító eszközben, vagy ajánlások eszközökből, mint pl. a forrásvadász. A kérdés az, hogy ezen lehetőségek közül melyek segítik leginkább az új szerkesztőket a céljaik elérésében.

Elsőre az új szerkesztők honlapjának használatára fogunk összpontosítani, mint arra a helyre, ahol javaslatokat adhatunk a feladatokra. Hosszabb távon azonban el tudjuk képzelni, hogy olyan eszközöket építünk, ami kiterjeszti a szolgáltatást a szerkesztési környezetbe, mely javaslatokat ad, és segíti az új szerkesztőket abban, hogy megvalósíthassák ezeket a javasolt feladatokat.

Hosszabb távon szintén megfontoljuk a feladatok ajánlásának bekapcsolását az új szerkesztők számára kínált szolgáltatások más részeibe, mint az új szerkesztők honlapján található hatásmodul vagy a segítségpanel.

Az alábbi szakaszok jelentősen megváltozhatnak az elkövetkező hetekben, túlságosan műszaki jellegűek, vagy kevésbé relevánsak a projekt megértéséhez. Ezért úgy döntöttünk, hogy nem fordítjuk le őket.

Why this idea is prioritized

We know from research and experience that many newcomers fail early in their editing journey for one of these reasons:

 • They arrive with a very challenging edit in mind, such as writing a new article or adding an image.

Those tasks are difficult enough that they likely fail and don't return.

 • They arrive without knowing what to edit, and can't find any edits to make.

We also know that on the newcomer homepage, the most frequently clicked-on module is the "user page" module -- the only thing on the page that encourages users to start editing. This makes us think that many users are looking for a clear way to get started with editing.

And from past Wikimedia endeavors, we've seen that task recommendations can be valuable. SuggestBot is a project that sends personalized recommendations to experienced users, and is a well-received service. The Content Translation tool also serves personalized recommendations based on past translations, and has been shown to increase the volume of editing.

For all these reasons, we think that recommending specific editing tasks for newcomers will give them a clear way to get started. For those newcomers that have an edit in mind that we want to do, we'll encourage them to try some easy edits first to build up their skills. For those newcomers who do not have a specific preference on what to edit, they'll hopefully find some good edits from this feature.

Glossary

There are many terms that sound similar and can be confusing. This section defines each of them.

"Newcomer tasks"
The entire workflow that recommends edits for newcomers and guides them through the edits.
"Suggested edits"
The name of the specific module that the newcomer tasks workflow adds to the newcomer homepage.
"Task recommendations" or "Task suggestions"
Lists of articles that need editing work, suggested automatically to users.
"Personalized"
Software that adapts automatically to each user to fit their needs.
"Customized"
Software that the user adapts to fit their needs.
"Topic"
A content subject, such as "Art", "Music", or "Economics".
"Topic matching"
The ability to find tasks for newcomers that match their topics of interest.
"Guidance"
Features that help the newcomer complete the suggested task while they are working on it.
"Maintenance template"
Templates that are put on articles indicating that work needs to be done on them.

Recommending tasks

The core challenge to this project is: Where will the tasks come from and how will we give the right ones to the right newcomers?

The graphic below shows our priorities when recommending tasks to newcomers.

As shown in the graphic above, we would give newcomers tasks that...

 • ...arrive at the right time and place for a newcomer's journey.
 • ...teach relevant conceptual and technical skills.
 • ...gradually guide users to build up their editing abilities.
 • ...be personalized to their interests.
 • ...show them the value and impact of editing.
 • ...motivate them to participate continually.

For instance, we do not want to give newcomers tasks that are irrelevant to what they hope to accomplish. If a newcomer wants to write a new article, then asking them to add a title description will not teach them skills they need to be successful.

We're splitting this challenge into two parts: the sourcing the tasks and topic matching.

Sourcing the tasks

There are many different places we could find tasks for newcomers to do. Our team listed as many as we could think of and evaluated them for whether they seem to be achievable for the first version of the feature. Below is a table showing the many sources of tasks that we evaluated in coming to the decision to start by using maintenance templates.

Source of task Explanation Evaluation
Maintenance templates Most wikis use templates or categories to indicate articles that need copyediting, references, or other modifications. These are placed manually by experienced users. Easily accessible. Already used in SuggestBot and GettingStarted .
Work on newest articles New articles may be good candidates for work because they likely could be improved or expanded. They are also more likely to be about current topics. Easily accessible, but most new articles are created by experienced users, and may not need help from newcomers.
Add images from Commons There are articles that have images in some language Wikipedias but not in others. This could be a good task for a newcomer who created their account in order to add an image of their own. An idea with high potential, but would require a lot of work to build interfaces. There are also questions about how to identify whether an article needs an image, and which one to recommend.
Expand short articles Many articles are stubs that could be expanded. This task is probably too open-ended and difficult for a newcomer.
Link to orphan articles Many articles have no incoming links from any other articles. Users could find articles to link to the orphan articles. Easy to identify orphans, but may be confusing for a newcomer to have to go find other articles in order to do the task.
Add references Many articles are in need of additional references or citations. Probably a challenging task for a newcomer. Frequently covered by maintenance templates.
Add categories Categories are used for many purposes on the wikis, and adding them to articles that don't have them could be a low-pressure way to contribute. Newcomers may not have good judgment when it comes to adding categories. This also does not teach editing skills that they need for other tasks.
Content translation The Content Translation tool could be a good way to structure the editing experience and help newcomers write new articles without having to generate all the content on their own. An integration here could be great -- we may want to use the welcome survey to distinguish which newcomers are multilingual.
Add sections There are algorithms in development that can recommend additional section headers based on similar articles. Writing a new section from scratch may be too challenging a task for a newcomer.
Specific link recommendation Adding wikilinks is one of the best tasks for newcomers. It would be powerful if we could not only tell a newcomer that an article needs more links, but indicate which specific words or phrases should become an link (internal and/or external, depending on local policies). Some research has been done on this idea that the team will be looking into, as this idea could be a perfect first edit for a newcomer.
Specific copy edits Many articles need copyediting, but it would be a better experience for newcomers if we could suggest specific changes to make in article, such as words that are likely misspelled or sentences that likely need to be rephrased. While this would be an excellent experience for the newcomer, we don't have a way to approach this. Perhaps experienced could flag specific copy edit changes instead of fixing them.

Version 1.0: basic workflow

In version 1.0, we will deploy the basic parts of the newcomer tasks workflow. It will recommend articles to newcomers that require different types of edits, but it will not match the articles to the newcomers' topics of interest (version 1.1), and it will also not guide the newcomers in completing the task (version 1.2).

Maintenance templates

We're going to be starting by using maintenance templates and categories to identify articles that need work. All of our target wikis use some set of maintenance templates or categories on thousands of articles, tagging them as needing copyediting, references, images, links, or expanded sections. And previous task recommendations software, such as SuggestBot, have used them successfully. These are some examples of maintenance categories:

Example of maintenance template on English Wikipedia

In this Phabricator task, we investigated exactly which templates are present and in what quantities, to get a sense of whether there will be enough tasks for newcomers. There seem to be sufficient numbers for the initial version of this project. We are likely to incorporate other task sources from the table below in future versions.

It's also worth noting that it could be possible to supplement many of these maintenance templates with automation. For instance, it is possible to automatically identify articles that have no internal links, or articles that have no references. This is an area for future exploration.

During the week of October 21, 2019, the members of the Growth team did a hands-on exercise in which we attempted to edit articles with maintenance templates. This helped us understand what challenges we can expect newcomers to face, and gave us ideas for addressing them. Our notes and ideas are published here.

Design

Comparative review

Our team's designer reviewed the way that other platforms (e.g. TripAdvisor, Foursquare, Amazon Mechanical Turk, Google Crowdsource, Reddit) offer task recommendations to newcomers. We also reviewed Wikimedia projects that incorporate task recommendations, such as the Wikipedia Android app and SuggestBot. We think there are best practices we can learn from other software, especially when we see the same patterns across many different types of software. Even as we incorporate ideas from other software, we will still make sure to preserve Wikipedia's unique values of openness, clarity, and transparency. The main takeaways are below, and the full set of takeaways is on this page:

 • Task types – bucket into 4 types: Rating content, Creating content, Moderating/Verifying content, Translating content
 • Incentives – Most products offered intangible incentives mainly bucketed into the form of: Awards and ranking (badges), Personal pride and gratification (stats), or Unlocking features (access rights)
 • Reward incentives – promote badges or attainments of specific milestones (e.g., a badge for adding 50 citations)
 • Personalization/Customization – Most have at least one facet of personalization/customization. Most common customization is user input on surveys upon account creation or before a task, most common system-based personalization type is geolocalization
 • Visual design & layout – incentivizing features (stats, leaderboards, etc) and onboarding is visually rich compared to pared back, simple forms to complete short edits.
 • Guidance – Almost all products reviewed had at least basic guidance prior to task completion, most commonly introductory ‘tours’. In-context help was also provided in the form of instructional copy, tooltips, step-by-step flows,  as well as offering feedback mechanisms (ask questions, submit feedback)

Mockups

Our evolving designs can always be found in two sets of interactive mockups (use arrow keys to navigate):

Those mockups contain explorations of all the difference parts of the user journey, which we have broken down into several parts:

 1. Gathering information from the newcomer: learning what we need in order to recommend relevant tasks.
 2. Feature discovery: the way the newcomer first encounters task recommendations.
 3. Task recommendations: the interface for filtering and choosing tasks.
 4. Guidance during editing: once the newcomer is doing a task, the guidance that helps them understand what to do.
 5. User feedback: ways in which the newcomer can indicate that they are not satisfied with the recommended task.
 6. Next edit: how we continue the user's momentum after the save an edit.

Below are some of the original draft design concepts as the team continues to refine our approach.

Felhasználói tesztek

Desktop

During the week of September 16, 2019, we used usertesting.com to conduct six tests of the desktop newcomer tasks prototype with internet users unaffiliated with the Wikimedia movement. In these tests, respondents are compensated for trying out the mockups, speaking aloud on what they observe, and answering questions about the experience. The full results can be found in this Phabricator task. The goals of this testing were:

 1. Gauge the discoverability  of the newcomer tasks module
 2. Identify improvements to the usability of the tasks module:
  1. Do users understand how to select and review article suggestions?
  2. Do users understand how to filter by interests and task difficulty?
  3. Do they know how to start editing a suggested article?
 3. Gauge user reactions to the suggestions and expectations about guidance through the task.
Summary of findings
 • All users thought it made sense and intuitive to get suggestions based on their topics of interest.
 • Similarly, the different task difficulties was positively received by all participants.
 • Overall usability of the suggested edits module was extremely high. People knew how to click to view more articles, use the filter to change topics and task levels, and knew to click on the card to open a suggestion for editing.
 • 4/6 Participants did not initially realize that they should click on “See suggested edits” as a way to help them achieve their goal of writing a new article. This seemed to be a common mental model where users separated "Editing" as different from "Creating a new page".
 • Start module is clearly the starting point for all participants. Moreover many were drawn to “See suggested edits” button as a way to follow the progression of activities in the start module.
 • Users had a clear understanding and expectation they would be shown suggested articles for editing based on the intro dialogs to add topics and introducing task levels.
 • Everyone was able to select the popular topics and add their own topic easily.
 • Everyone understood the purpose of the suggested edits module.
 • Two people were confused/assumed that they could not create a new article until completing easy and medium tasks.
 • 5 of 6 participants knew to click on the help panel button for guidance once they entered the editor mode.
 • Four people expected to be able to contact their mentor in the help panel.
 • Task tips lacked sufficient level of guidance for a couple of participants.
Recommendations
 • Improve copy and more over user education that creating new content is a form of editing.
 • Make updates to the Impact module as tested here to aid user understanding of suggested edits.
 • Provide good in-edit context help. It’s very important for users trying an edit.
  • Include a “checklist” for users to revise in the help panel’s task tips.
  • Provide short examples of what to do.
  • Indicate to users they do not have to copy edit for an entire article.
 • Including real-time filtering results helps users connect suggestions as article edits and encourage use of the filtering to find matching articles.

Mobile

During the week of September 30, 2019, we used usertesting.com to conduct six tests of the mobile newcomer tasks prototype. The full results can be found in this Phabricator task. The goals of this testing were the same as with desktop, but with the added goal of understanding how the mobile experience should differ from the desktop experience. Mobile user testers were prompted with the scenario of intending to add an image to Wikipedia (whereas desktop respondents were prompted with the scenario of intending to create a new article).

Summary of findings

 • Overall users found the start module (redesigned) clearly laid out the guided steps to begin.
 • The extra “Suggested edits” module below, while not especially confusing, was still not where users expected to go to help them with their task to add an image.
 • Suggested edits was quite intuitive to use, with participants understanding how its different elements (filtering, seeing more articles, etc) worked.  However, users do not see the value of doing Suggested edits beyond learning or boredom.
 • Several people wanted more granular topics to be available than the broad topics listed.
 • Having the detailed difficulty info was educational, but potentially discouraging. All were surprised “Adding images” was classed as hard, with varying degrees of frustration about this fact.
 • Filtering by interests is a big selling point.
 • 3 people towards the end of the test assumed there was some “verification” or requirement to do  some Easy tasks before Medium/Hard tasks could be achieved
 • Everyone understood the purpose of the Suggested edits as giving edits that would users learn to edit, and also emphasize that it showed them some edits were harder to do.
 • All users struggled to use the guidance we offered through the help panel while they were editing. This is a major area we need to think hard about designing before we begin to build it.

Recommendations

 • Suggested edits call to action is inside start module, not its own card.
 • Improve copy and user education imagery to better convey that there is real world value in trying suggested edits beyond learning and that task difficulty is a guide only and tasks can be tried out of order.
 • Add an overlay specifically to introduce personalized introduction to suggested edits.
 • Including real-time counting of filtered results on both task and topic filters.
 • Incorporate more granular searching by interest topics by users.
 • Reiterate when a user opens a suggestion that it is a real, impactful edit.
 • Update design of the in-task help panel so that all available help content is clearly accessible.

Version 1.1: topic matching

Past research and development shows that users are more likely to do recommended tasks if the tasks match their topical interests. SuggestBot uses an editor's past editing history to find similar articles, and those intelligent results are shown in this paper to be executed on more often than random results. The Content Translation tool also recommends articles based on a user's previous translation history, and those recommendations have increased the translation volume.

In looking at the usage of V1.0 of newcomer tasks, which does not contain topic matching, we see that there are users who navigate through many suggested articles, and end up clicking on none. There are also users who navigate through many, and end up editing only the ones they happen to find that belong to a certain topic, such as medicine. These are also good indicators that topics can be valuable to help newcomers find articles they want to edit.

Our challenge with newcomers is a "cold start problem", in that newcomers do not have any edit history to use when trying to find relevant articles for them to edit. We want to have an algorithm that says what the topic is of each article, and use that to filter the articles that have maintenance templates.

Algorithms

Screenshot of ORES topic selection filter on desktop

There are multiple approaches with which we might find articles that match a user's stated topic of interest. While our team identified many, we built prototypes for three methods and tested them:

 • morelike: assign a seed list of articles that represent each topic area (e.g. "Art" might be represented by the articles for "Painting", "Sculpture", "Dance", and "Weaving".) Use that seed list to find other articles that are similar to those in the seed list by using a similarity algorithm called "morelike".
 • free text: instead of choosing from a set list of topics, allow newcomers to type in any phrase they want to indicate a topic. Use regular Wikipedia search to surface articles relevant to that phrase.
 • ORES: ORES is a machine learning service that – among other things – can return a predicted topic for any article. Though this prediction service only works in English Wikipedia, there are ways to translate predictions from English to other wikis.

In this Phabricator task, we evaluated the three methods, and decided to proceed with the ORES model. The Growth team worked with the Scoring team to strengthen the model, and with the Search team to make the model predictions available to the newcomer tasks workflow. During the time that this work was happening, we deployed the somewhat worse-performing morelike algorithm, and switched to the ORES model about a month later.

The ORES model we use now offers 64 topics, and we chose to expose 39 of them to newcomers. The evaluation in four different languages showed that on average, 8.5 out of 10 suggestions for a given topic seem like good matches for that topic.

Design

In designing interfaces that allow newcomers to choose topics of interest, these are some of the considerations:

 • How to make a long list of about 30 topics not overwhelming to the user?
 • How to handle multiple layers of topics (e.g. if "Science" has sub-topics of "Biology", "Chemistry", etc.)
 • Whether users can give feedback when a topic does not match what they selected?

These mockups contain our current designs for this interface. You can navigate with your keyboard's arrow keys. Below are some images of the mockups:

Version 1.2: guidance

Guidance was deployed on 2020-06-15. For a guide to translating the messages in this feature, see this page.

After newcomers have selected an article from the suggested edits module, they should receive guidance about how to click edit and complete the edit successfully. While it is exciting that some portion of newcomers are completing suggested edits without guidance, we're confident that by adding guidance, we will substantially increase how many newcomers edit.

We decided to repurpose the help panel as the place to deliver this guidance. Reusing the help panel will allow us to build quickly. The guidance contains three phases:

 1. When the user has arrived on the article and before they click edit.
 2. After clicking edit and before saving an edit.
 3. After saving an edit.

Some of the ideas we considered implementing included:

 • Guidance tailored to each type of edit, varying depending on whether the suggested edit is a copyedit, adding links, adding references, etc.
 • Reminder that an edit can be small, and that the user does not have to edit the whole article.
 • Step-by-step walkthrough that is like a checklist for completing the edit.
 • Highlighting the maintenance templates in the article so that the user can see why the article was suggested.
 • An indicator that encourages the user to click the edit button.
 • A place to put videos that demonstrate how to complete the edit.
 • Suggestions for additional edits after saving the initial edit.
 • Ability for the user to notify their mentor that they have done an edit, so the mentor can check their work and thank them.

During the last week of December 2019, we user tested desktop and mobile prototypes, which can be found below. We will post the user test results after assembling them.

Below are some images of the prototype:

Variant testing

After deploying the first version of newcomer tasks, we want to start testing different variants of the feature, so that we can improve it iteratively. Rather than just having one design of newcomer tasks, and seeing if newcomers are more productive with it than without it, we plan to test more than variant of newcomer tasks at a time, and compare them. We have compiled an exhaustive list of all the ideas of variants to test -- but we will only end up testing perhaps 10 per year, because of the effort and time it takes to build, test, and analyze.

In March, April, and May 2020, we'll be testing variants that aim to get more users into the newcomer tasks flow.

See this page for the list of variant tests and their results.

Measurement and results

Controlled experiment

In December 2020, we published the results of a controlled experiment showing that newcomer tasks have a positive impact on engagement. These are our most important results, and give us confidence that these features should expand to more wikis. See this page for the details.

Usage

Starting in December 2019, we have been tracking several key metrics from newcomers tasks. The graphs shown in this section are our main charts of those metrics as of 2020-08-17.

Summary

Since deploying newcomer tasks in November 2019, we have seen steady increases in both the number of edits from the feature and the number of editors using the feature. These increases are due to two elements: (a) improvements to the feature, and (b) expanding the feature to more wikis.

Conversion funnel for newcomer tasks as of 2020-08-17

Specific charts

Conversion funnel: the first graph is the most important to our team. Each line shows how many newcomers arrive at each stage of our "conversion funnel", meaning how far they progress into the newcomer tasks workflow, as a percentage of newcomers who visit their homepage. We want the users to move through the stages of (1) interacting with the module (blue), (2) selecting an article (red), (3) clicking edit on the article (orange), (4) saving an edit (green). In general, we want to see all the lines go up.

 • Since the early days of the feature, the percentage of users who have clicked edit and who have saved edits have steadily gone up. In January 2020, something like 2% of newcomers who visited their homepage saved a suggested edit. In August 2020, that has grown to 5.3%, which is more than double.
 • In August, almost all users who selected a task clicked edit, which can be seen by the closeness of the red and orange lines.
 • We think that these improvements are due to the two major features we deployed between January and August: topic matching (which allows newcomers to find more interesting articles) and guidance (which encourages them to click edit and explains how to complete the edit).

Edits: the second graph shows the number of newcomer task edits completed each week, with a separate line for each wiki and a "total" line in black. From December to August 17, there have been 15,126 edits completed through newcomer tasks. It is clear that this has grown over time, which is certainly to be expected because we have gone from 4 wikis to 12 between January and August.

But looking at the individual wikis' lines, it is possible to see growth over time.

Number of edits from newcomer tasks as of 2020-08-17
 • It is common for the number of suggested edits completed each week on a wiki to vary a lot. One of the reasons is that a small number of enthusiastic newcomers can create dozens or hundreds of edits in a short time, but then may not be on wiki on other weeks.
 • Arabic Wikipedia, being one of the largest wikis that has the feature, consistently creates the most edits.

Editors: in addition to tracking the number of edits, we also want to make sure that increasing numbers of newcomers are participating. The third graph shows the number of users completing newcomer tasks each week, broken out by wiki.

Number of editors using newcomer tasks as of 2020-08-17
 • Similarly to the graph of edits, this number also has increased steadily, and the addition of new wikis (such as French Wikipedia on week 21 and Persian Wikipedia on week 32) are clearly visible.
 • We believe that the effect of "guidance" is visible. This was released before week 25. There have been over 100 users of newcomer tasks every week since its release, whereas only three weeks had previously reached that level.

Edit quality

The Growth team's ambassadors have gone through over 300 edits saved by newcomers and marked whether or not each edit was productive (meaning that it improved the article). We are happy to see that about 75% of the edits are productive. This is similar to the baseline rate for newcomer edits, and we're glad that this feature has not encouraged vandalism. Most of the edits are copyedits, with many also adding links, and some even adding content and references. About a third of users who make one suggested edit go on to make additional suggested edits. Many also go on to make edits that are not suggested by the feature, which is behavior we are happy to see.

The high-quality edits we're seeing encourage us to improve the feature so that more newcomers begin and complete its workflow.